Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic Blu-Ray 500 ?

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Było już chyba nie raz o tym pleyerze :) Macie jakieś nowsze , głębsze wyrobione zdanie o tym odtwarzaczu ?

Warto się nim jeszcze zainteresować ?

Wiem , najlepsze jest Oppo 103 D , ale w tym momencie mnie nie stać na niego :(

https://www.audiostereo.pl/topic/119454-panasonic-blu-ray-500/

moim zdaniem istotne są założenia, bo nie jest to mimo wszystko odtwarzacz wszechstronny

jeśli masz na myśli płyty BR albo DVD - ok,

jeśli jednak zakładasz wieloformatowe odtwarzanie plików z pen-driva, albo HDD

to nie będzie to harpagan multimediów - ma kilka ograniczeń

poza tym choć era 4k moim zdaniem jeszcze daleko - to tu nim nie zaszarżujesz

na marginesie ten Panas kosztuje dość słono jak na schodzący z rynku model

połowę tańszy jest DMP-BDT460

Rozumiem , że 460 nie będzie odbiegać zbytnio walorami video od 500 (?)

Gdzieś wyczytałem , że jest to samo tylko różnica polega na ilości portów z tyłu .

A jaki jeszcze możecie polecić odtwarzacz wielkoformatowy do dysków , penów ?

Teraz lecę na Ariva 210 , ale chyba czas na zmiany :)

Tym bardziej , że projektor potrzebuje lepszego źródła sygnału .

Na jaki element (kość?) zwracać uwagę przy wyborze media pleyera ? Czego szukać ?

460 ma nawet zgodność z 4K,

a w 500 jak słusznie zauważyłeś - niepoważnie moim zdaniem zawyżona cena - zwłaszcza tyle czasu od premiery

bo na plecach kilka średnio użytecznych wejść/wyjść

nie sądzę, abyś potrzebował wyjść wielokanałowych 7.1 z BlueRaya, a to one sporo ważą

jeśli obraz z Twojego projektora nie ma więcej niż 130 cali - bez mikroskopu raczej nie powalą Cię różnice

a przynajmniej nie zapiejesz z milowego przeskoku, jakiego szuka każdy planujący zmianę/upgrade sprzętu

na tym forum znajdziesz wielu ludzi, którzy mają odwagę demaskować pompowane dętki sprzętowe

idealny sprzęt nie istnieje, każdy ma zady i walety

grunt to nie dawać się nabijać w butelkę

nie mówię, że ten odtwarzacz jest zły - uważam, że bardzo dobry,

ale nie za taką cenę dzisiaj, a szczególnie w konfrontacji z połowę tańszym 460

moim zdaniem przy liczeniu się z kasą - lepiej różnicę przeznaczyć na ważniejsze elementy systemu, niż BR

z odtwarzaczami multimedialnymi podobnie - każdy Ci poradzi coś innego

z najczęściej proponowanych to Med8er, Popcorn

o co ci chodzi z ceną,pisałem że 500 można kiupić spokojnie za 700-800 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

460 to jednak naleśnik,i nie można go porównywać do 500,odtwarzają wszystkie te same pliki.

460 kosztuje 600-700 więc gdzie ta różnica w cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porównuję ceny nowego sprzętu ze sklepu, a nie z drugiej ręki

poza tym jak już się bierzesz za porady na dziś, to daj mu link, z którym ma szanse coś zrobić,

bo raczej nie będzie podziwiał aukcji zakończonej w marcu

obecnie faktycznie nie ma,a były jeszcze 4 takie modele,i wisiały na aukcjach prawie 3 tyg wszystkie od 700-do 860 zł.

kupno za 1000 zł to już średni interes,za 800 jednak warto,pewnie się pojawią

A , czy dopłata do nowego modelu (700) ma sens ?

Czy zadawalająca , bardzo dobra jakoś obrazu będzie oferował już ( także ) model 460 ? Będzie to odtwarzało z projektorem JVC X 500 , także oferującym pseudo 4K na 100" ekranie .

A , czy dopłata do nowego modelu (700) ma sens ?

Dopóki nie ma płyt w 4k to sensu nie ma.

upscaling tu nie wiem ale sądze że zrobi to tv lub nowsze amplitunery - jak widac jak zmieniać na 4k to cały zestaw.

Nawet płyty blu ray nie zawsze nagrane są w jakości full HD więc szybko wydań 4k nie będzi a nawet jeśli to płyty będą drogie.

Jak na moje potrzeby to obecna jakość wydań blu ray w zupełności wystarczy.

BDT-500 to odtwarzacz dla osób którym zależy oprócz jakości obrazu również na dobrej jakości dźwięku.

Ma wbudowane symulatory brzmienia adekwatne do różnej muzyki np do rocka, jazzu, klasycznej, do oglądania nocnego oraz 6 wersji symulacji brzmienia lampowego.

To działa najbardziej odczuwalnie właśnie wtedy kiedy korzysta się z wyjść analogowych.

Po wyjściu cyfrowym o dźwięku decyduje amplituner.

Mogę tak w skrócie nakreślić jego zady i walety.

Zalety:

świetna jakość obrazu 2d/3d (mam plazmę nie wiem co powiedzą posiadacze lcd)

świetna jakość dźwięku jak na blu ray.

2 wyjścia HDMI mogące pracować w różnych konfigurcjach np tv + projektor albo 2 tv albo obraz i dźwięk osobno.

odtwarza flac, wmv i wiele innych plików muzycznych.

odtwarza avchd - ważne dla posiadaczy aparatów z tym formatem zapisu.

Ma usb i czytnik sd (ale z wadami o których potem)

ma tryb kinowy 24p.

ścianka tylna z pozłacanym chinchami 7,1+stereo - jak dla mnie wciąż ważna i przydatna cecha choć dla wielu zbędna ale odtwarzaczy z gołymi ściankami jest mnóstwo więc no problem każdy produkt ma swojego klienta.

szybki - ładowanie płyty czas uruchomienia odtwarzania bardzo przyzwoity.

cichy w trakcie odtwarzania

Układy burr brown w torze audio.

Dla mnie nieistotne ale jest możliwość korzystania z połączeń sieciowych. Jak działa i jakie ma zalety nie wypowiem się nie korzystam.

Wady:

1. wyświetlacz - pokazuje za mało informacji praktycznie bez włączenia ekranu nic nie zrobisz. wkurzajce bo starego philipsa włacze i wyświetla nawet tytuły płyt i nagrań i ni emuszę widziec żadnego menu żeby zaczął grać.

2. Co za ty idzie ta konieczność używania menu - np aby odtowarzać muzykę musisz wejść do menu wybrac muzyka potem wskazać nośnik i wybrać tytuł - upier...we jak komputer włąc zaloguj uruchom.- masakra.

3. menu nie dostosowane do plazmy - jasne wiec pobiera energię i wypala ekran ni ema możliwości zmiany na ciemne tło. Na szczęście jest funkcja wyłaczania obrazu w trakcie odtw. muzy.

4. Odtwarzanie muzyki - dziwne ż epo odtworzeniu katalogu z mp3 nie przechodzi automatyczni edo następnego - jestem zmuszony wykonać to pilotem - wkurzajce - dlatego mp3 wolę odtwarzać na starym dvd mno ale flaci to problem. Z tego powodu musze robić połączone flaki tzn płyta w całości jako plik i kilka płyt w katalogu. Niestety o wyświetlaniu tytułu nagrania można wtedy zapomnieć.

5. Gniazda. - to że są OK zaleta ale dlaczego usb jest z przodu pod panlem? Aby korzystać z usb musi być otwarty panel frontowy. Z tyłu jest drugie usb ale tylko dla kamery komu potrzebna jest kamera w Blu ray?

Gniazdo SD - super można odtwowrzyć z karty zdjęcia i filmy nagrane aparatem cyfrowym - można nawet zamknąć panel frontowy. Pomyślałem wrzucę muzę na sd i odtworzę ale nie oczywiście nie da się muzy SD nie czyta!

Złośliwość informatyków nie ma końca.

6. Nie czyta SACD i dvd audio - taka polityka panasonica niestety.

7. Mechanizm płyty w trakcie wysuwania i wsuwania sprawia wrażenie tandetnego do tego wydaje nieco głośne i niemiłe dźwięki.

Reasumując ten odtwarzacz można polecić osobom skoncentrowanym na oglądaniu płyt blu ray głównie muzycznych nagranych w dts HD-MA - tu działa świetnie oferuje bardzo dobry obraz i dźwięk.

Do filmów wystarczy sporo tańszy model.

Podpięty na 2 HDMi osobno obraz i dźwięk nie wykazują jakichkolwiek zakłóceń

Pliki muzyczne lepiej wgrać na płytę i odtwarzać laserem - można wtedy zamknąć panel frontowy i żaden kabel nie wystaje.

Być może poprzez sieć odtwarzanie muzy z dysków jest bardziej komfortowe - z przenośnego dysku usb da sie ale trzeba uważać aby czegoś nie utrącić.

Sporadycznie wieczorem podpinam do USB poprzez przedłużkę na kablu czytnik kart SD z kartą 64GB dla posłuchania muzyki z plików flac itp. - działa.

Wybrałem go również z uwagi na design - jako tako komponuje się z moim srebrnym Denonem i srebrnym philipsem (również drapany panel aluminiowy) w zestawie.

Marzył mi się uniwersalny Denon 3313 ale musiałbym do niego zmienić też amplituner a na to nie mogę sobie obecnie pozwolić finansowo.

Cena BDT-500 jest wysoka? Możliwe ale jeśli tak to cena Oppo jest kosmicznie wysoka.

Mnie wyszedł nowy 1100 PLN ("promocja" - w zestawie płyta z filmem wartości 99 PLN)

Generalnie pomimo wad nie żałuję.

Niemniej byłoby miło gdyby Panasonic wydał nowy firmware eliminujący chociaż część wad, które wymieniłem

A , co myślicie o 700-tce ?

Jakbym miał prawie 2 tysie wydać na 700 to wolałbym dołożyć do Denona DBT 3313 przynajmniej SACD oraz dvd audio obsługuje i jest lepiej wykonany.

BDT500 też kiedyś kosztował 2 tysiące.

Zobacz jeszcze na Philips Fidelio albo ASUS "coś tam"- 700 jest tu o nim wątek.

Po prostu na 4k zły moment za wcześnie a FHD ma mniej przyszłości.

Ja uznalem ze i tak nie ma płyt 4k to FHD może pograć kilka lat podobnie jak dvd używałem pomimo tego, że BR istniał.

Ale co z tego skoro odtwarzacze były drogi a płyt było mało poza tym drogie?

Przemysł wydawniczy też jakby się nie spieszył z nowymi technologiami dalej dvd wydają takie realia.

Chyba decyzja zapadła .

Otóż , zostaje mój BR HK BDT 30 BK jako transport i dokupię Procesor Darbee DVP 5000 . Będzie dobrze ? :)

Aby wykorzystać zalety SACD i DVD Audio trzeba mieć coś lepszego od amplitunera HK AVR 370 i zestawu Klipsch Reference . Jestem już padnięty przez te zmiany .

Człowiek przestaje się cieszyć z tego , co ma .

Ale dzięki za podpowiedz . A , co myślisz o moim efekcie końcowym ?

Człowiek przestaje się cieszyć z tego , co ma .

Ale dzięki za podpowiedz . A , co myślisz o moim efekcie końcowym ?

A tam po prostu dostałeś kręćka i szukasz złotego Grala.

Nie powiem Ci co myślę bo nie mam jak porównać.

Nie wiem nawet jak Twój zestaw wygląda - kto to wie?

Tylko ktoś kto miał/ ma i używa.

Ja jako umysł ścisły podchodzę do tematu wg procedury.

1. Budżet.

2. Wymagania co do parametrów itd. po prostu zdefiniowanie co tak naprawdę się chce.

3. Poszukiwanie kandydatów spełniających warunki - możliwie najbliżej pkt 2 i pkt 1.....

4. Porównanie potencjalnych kandydatów praktyczne w odpowiednich warunkach.

5. Decyzja, zakup.

6. Rozeznanie możliwości wg instrukcji i praktyczne testy różnych opcji po prostu wyciśniecie co się da i cieszenie się muzą

Co do Darbee.nigdy nie widziałem w działaniu - miałem/mam natomiast telewizor kineskopowy Philipsa z funkcją Pixel Plus - sądzę, że to coś podobnego.

Przy jakości nadawania SD na kineskopie miało to sens.Generalnie to cyfrowa interpolacja sąsiednich punktów powoduje wrażenie polepszenia rozdzielczości.

Teraz kiedy na plaźmie (51") jest HD nie mam potrzeby cyfrowego poprawiania jakości obraz jest super sam w sobie. Panele lcd i plazmy maja ograniczoną ilość punktów ekranu jeżeli materiał źródłowy np z blu-ray pokrywa je 1:1 to nijak dodać punkty pośrednie.Można je natomiast wytworzyć np z dvd które nie oferuje HD - upsampling ma wiele urządzeń. Możliwe że komuś to jest potrzebne do projektora i baaardzo dużych ekranów.

Niemniej aby się do czegoś przekonać warto wcześniej to porównać do jakiegoś punktu odniesienia wybrać coś dla siebie wg własnych preferencji a w entuzjastyczne wychwalanie na necie nie należy ślepo wierzyć.

No cóż pomądrowałem trochę już wystarczy:)

Życzę powodzonka i optymalnego wyboru.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Miałem w Asusie BDS 700 fajny procesor obrazu. Też tam jest Marvell ale słabszy Qdeo.

Nawet na plaźmie 55'' jego wpływ na materiał DVD był bardzo duży. To świetna sprawa. Tylko przy ciężkich plikach FullHD faktycznie miał mniej do powiedzenia. Ale i tak można było sobie ustawić charakter obrazu pod siebie.

Uważam że ten Darbee może być fajną zabawką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.