Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD czy inne źródło ? Za ok 10-15 tyś PLN

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam źródła do poniższego zestawu.

kolumny - Audio Physic Tempo VI

wzmacniacz - Audia Flight Three

DAC - ARCAM rDACkw + rWave (wersja z WiFi + TOMANEK ULPS for rDAC)

Tara Labs. IC Vector 2 - 1m oraz głośnikowe Helix Prism 6

Przyznam, że byłem zdecydowany na odtwarzacz CD ze względu na kolekcję płyt. Plików słucham przy użyciu ARCAM rDACkw + rWave + Sony VAIO.

Co polecicie z odtwarzaczy CD w cenie 10-15 tyś PLN ? A może inne źródło ?

Z góry dziękuję za propozycje

Wg Elberotha Te male cos to hi end :) Mnie tez to śmieszny

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Arcam rDAC i high-end. A to dobre ;-)

Nic takiego nie napisałem.

Czytaj ze zrozumieniem.

Tematem jest poszukiwanie odtwarzacza CD lub ewentualnie innego źródła za ok 10-15 tyś PLN, a nie dyskusja o Arcam rDAC.

Lub o tym od jakiego poziomu zaczyna się High -end.

Twoim zdaniem to powinienem zapytać w dziale START czy KINO DOMOWE???

pd95.jpg

Może Pioneer, jest w nim dużo części, można eksperymentować z brzmieniem, szukać wąskich gardeł, rozwijać brzmienie aktualnymi topowymi podzespołami jak Black Gate, etc..

Przyznam, że dawno tu nie pisałem i już zdążyłem zapomnieć, że niektórzy piszący to snoby i pajace szukający zaczepki i dyskusji o niczym.

Przepraszam w takim razie za pytanie.

I zamykam temat.

Bijcie pianę.

Dzięki takim "aktywistom" to forum zdycha.

Jak już wszystkich zniechęcicie do pisania tu to ciekawe do kogo będziecie pisać te swoje głupawe odpowiedzi. Chyba sami do siebie.

pośmiać się z kogoś

Co drugi temat dotyczy źródeł, można czytając forum, posiadać ustaloną opinię na ten temat, zwłaszcza w interesującym przedziale cenowym.

zamykam temat.

niektórzy piszący to snoby i pajace

Się nie zrażaj.

Jak sam piszesz - niektórzy.

Niektórzy nie znaczy wszyscy.

Na początek trochę piany, później woda się ustoi:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Za 15 tys. zł można kupić naprawdę dobrej klasy używany CD. Ja oczywiście polecam ARC CD 7, którego można następnie za około 2 tys. zł upgradować poprzez instalację Tent Labs. Poziom dźwięku tego źródła z Tentem jest nieosiągalny dla serwerów plikowych + DAC z przedziału cenowego do 50 tys. zł licząc po cenach s/h. Realną konkurencję plikową stanowić mogą dopiero najdroższe urządzenia w typie Linn, Aurender + bardzo drogie DAC. Przy czym ja optuję zdecydowanie za CD. Jak wolisz bardziej rozdzielczy dźwięk to szukaj CD 8 na Burr-Brown 1792, przy czym on raczej przekracza założony budżet. Co do tego Arcama r-DAC to nie sądzę, żeby udało Ci się zbudować na jego bazie hi-endowe źródło. To może być element drugiego systemu, ale nie serce systemu, w którym masz dobre kolumny AP i fajny, ciepły i bardzo porządnie grający wzmacniacz. Ten system zasługuje na lepsze źródło. Jeśli nie chcesz mieszać w klockach to posłuchaj CD Audia Flight. Jak chcesz to wyślę Ci na priva namiary na dystrybutora Audia Flight na Polskę.

Każde forum audio zdycha. Inne 3 które znam są kompletnie martwe.

Sylwek, na jednym z nich banują nawet przed napisaniem pierwszego postu, za sam wybór nazwy usera;-)

To straszne dziadostwo. Dlatego nie wpisałem się na inne fora bo i po co? Mam to samo pisać co tu? Bez sensu. Zresztą widzę, że tam nie ma miejsca na poglądy inne niż wzajemna grupa adoracji.

Witam

Przyznam, że byłem zdecydowany na odtwarzacz CD ze względu na kolekcję płyt. Plików słucham przy użyciu ARCAM rDACkw + rWave + Sony VAIO.

Na stronie Audiosystemów jest Gamut CD 3 za 16 koła, ale lubi się zawiesić i może być problem z serwisem. Rzuć okiem na Yamahe CD S2100, choć nie ma audiofilskiej metki, jest bardzo solidnie zrobionym odtwarzaczem z bardzo dobrym napędem, który w przyszłości zawsze można upgrejdować jakiś fajnym daciem, choć yamaszka sama w sobie ma wbudowanego daca.

Sytuacja wokół jest coraz mniej pewna, ludzie włączają mechanizmy obronne, odsuwają rzeczy bez których można żyć.

Wieki taka była, nie można usiąść na dupie i nic nie robić, wszystko wokół się zmienia i trzeba z tym płynąć.

To straszne dziadostwo. Dlatego nie wpisałem się na inne fora bo i po co? Mam to samo pisać co tu? Bez sensu. Zresztą widzę, że tam nie ma miejsca na poglądy inne niż wzajemna grupa adoracji.

No i mniejszy krąg osób jest a przecież chodzi o wzbogacenie jak najlepszej wiedzy o audio.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Właśnie kiedyś było odwrotnie. Całymi latami nic się nie zmieniało. To aktywiści niszczą świat a takich oszołomów jest coraz więcej.

Co do tego Arcama r-DAC to nie sądzę, żeby udało Ci się zbudować na jego bazie hi-endowe źródło. To może być element drugiego systemu, ale nie serce systemu

Wiem o tym i dlatego w planach zakup dobrego źródła. rDAC stanowił czasowe rozwiązanie i zostanie jako wygodna możliwość odtwarzania plików.

Dziękuję za rzeczowe uwagi

Jestem w podobnej sytuacji wyboru jakiegoś sensownego ( również cenowo ) źródła. Co sądzicie o odtwarzaczu Ayon 07s ? W prasie są ciekawe recenzje jeżeli chodzi o granie z CD, ale nie znalazłem opinii na temat dźwięku z wejscia SPDiF. USB mnie nie interesuje. No i pojawił się ciekawy odtwarzacz Musical Fidelity M6scd. Bardzo proszę o Wasze opinie

Wiem o tym i dlatego w planach zakup dobrego źródła. rDAC stanowił czasowe rozwiązanie i zostanie jako wygodna możliwość odtwarzania plików.

Dziękuję za rzeczowe uwagi

Kolega dobrze radził. Zdecydowanie Audio Research Cd7. Czasami lepej trochę poczekać i uzbierać ekstra kasę aby kupic coś na wiele lat. Jesli interesuje Ciebie tylko CD to w cenie poniżej 15 tys nie ma raczej nic lepszego. cD8 to miniumum 20 tys PLN.

Jesli skusi Ciebie Ayon to używany Cd5 powinien byc koło 15 tys PLN. taniej to można trafić na niezły cd2. Ale i tak Audio Research rządzi w CD do 20 tys PLN...z drugiej ręki..

Miłych poszukiwań!

ancient audio.

Ayona bym sobie darował bez względu na model. Musicala tym bardziej; mam wrażenie że czas tej firmy przeminął..... a co do Audio Research to wydaje mi się że to troszkę przereklamowana firma, no ale jak tam Pan sobie życzy...!

Gość cybant

(Konto usunięte)

ancient audio.

Ayona bym sobie darował bez względu na model. Musicala tym bardziej; mam wrażenie że czas tej firmy przeminął..... a co do Audio Research to wydaje mi się że to troszkę przereklamowana firma, no ale jak tam Pan sobie życzy...!

Jesteśmy akurat po odsłuchach powyższych ;))

Ancient Audio Prime SE V cap i ARC CD 7 Tomkly Edition;)

Jednak ARC jest zdecydowanie bardziej muzykalny , generalnie lepszy...

Choć do poziomu grania z winylu ( u mnie ) przynajmniej moim zdaniem znacznie jeszcze brakuje...ale to nie na temat ...;)

ancient audio.

A mógłbyś przytoczyć jakiś konkret dlaczego nie Ayon ?

Witam

Do tego zestawu używany cedek za 2-3kzł w zupełności wystarczy. Z Tempo ciężko uzyskać satysfakcjonujący dźwięk, tam są przetworniki za kilkaset złotych więc szału nie będzie.

Lepiej ten budżet przeznaczyć na kolumny i dobrać sensowny set kabli.

ancient audio.

Dlaczego kolega skreśla Ayona? :)

W założonym budżecie znajdziesz dwa rewelacyjne odtwarzacze: Audio Research CD-7 oraz MBL 1531.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ayon - awaryjny. Dźwięk podbarwiony na średnicy z podbitym wyższym basem, brak dostatecznej otwartości średnicy oraz góry, bas zaokrąglony. Tak ogólnie o ayonie.

Co do kolumn to nie jest aż tak źle jak pisze Szymon ale faktem jest że przetworniki w tych kolumnach są dość tanie. Paradoksalnie swoje najlepsze lata AP ma już za sobą i obecnie właściwie przestał się liczyć w tym wyścigu szczurów.

Ayon - awaryjny. Dźwięk podbarwiony na średnicy z podbitym wyższym basem, brak dostatecznej otwartości średnicy oraz góry, bas zaokrąglony. Tak ogólnie o ayonie.

Widzę, że mamy identyczne odczucia odnośnie tego chinolca Ayona.

Kolega mógłby posłuchać Xaviana, Studio 16Hz, RLSa tam są wyśmienite przetworniki a kolumny nadal w ludzkiej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.