Skocz do zawartości
IGNORED

Żydzi, Holocaust - czy Polacy są antysemitami?

shane63

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno bardzo głupie wystąpienie szefa FBI, świadczące o braku wiedzy historycznej, spowodowało histerię polskich mediów i polityków. Czy aby nie przesadzamy? można inaczej? pewnie można, ale nie w tym kraju, gdzie wszystko jest upolitycznione do przesady. Może przykład Węgier, coś nam pokazuje? Na Węgrzech w oficjalnym nurcie nie ma miejsca na antysemickie wypowiedzi. Politycy otwarcie mówią o swojej winie i uderzają się w piersi. Robią jednocześnie bardzo wiele, jak choćby marsze ku czci ofiar Holokaustu, żeby naprawić błędy z przeszłości. To bardzo ciekawe, jak na Węgrzech rozliczają się z Holokaustem. Tam wszyscy grają w otwarte karty i nie próbują zatuszować tego ,co niewygodne .

To pokłosie węgierskiej polityki etnicznej. Na Węgrzech jest aż 13 oficjalnych grup etnicznych. To bardzo dużo, są pod tym względem szalenie liberalni. Trzeba też zaznaczyć, że mniejszości etniczne, w tym Żydzi, są objęci parasolem ochronnym, m.in. dzięki chroniącym ich zapisom w Konstytucji.

Sami Węgrzy też akceptują to, że historia stawia ich w złym świetle w kontekście Holokaustu, ale dają niezły przykład tego, jak skonfrontować się z trudnymi wydarzeniami sprzed lat. Przykładu nie trzeba szukać daleko – 12 kwietnia w marszu upamiętniającym ofiary Holokaustu, ulicami Budapesztu przeszło ponad 10 tys. osób.

A co u nas?

a moze by o jakis aktualnych tematach napisac ?

A co o gettach ktore obecnie utworzyli Izraelczycy dla Palestynczykow ?

Odcieli ich od swiata i gnebia i ciemieza, morduja !

Sukcesywnie wywalaja ich z domow przytaczajac argument ze w bibli jest napisane ze to ich ziemia buhaha

A moze by lepiej o ich obecnych czynach i wystepkach pisac ??

To ze ktos byl ofiara nie oznacza ze moze obecnie dopuszczac sie zbrodni.

Polacy są antysemitami. Wydawanie Żydów Niemcom to był standard a nie odosobnione przypadki.

To ta część naszej historii o której wolimy zapomnieć albo udawać że jej nie było.

I zamiast zastanowić sie nad sobą, żeby być lepszym w przyszłości - łatwiej się dopytywać po co tworzą getta dla Palestyńczyków.

czyli mowisze ze oni moga tworzyc getta dla Palestynczykow bo maja dobrych kolegow jak Niemcy - ktorzy obecnie we wszystkim ich popra, i hameryke.

a jesli juz o historii piszemy..... to kto zamordowal Jezusa ?? czyz nie byl to narod zydowski ??

jak to wtedy bylo , Pilat pytal sie ludu czy jest winny czy nie....i ludzie wolali ... winny winny

moze tu kryje sie odpowiedz dlaczego ten narod jest caly czas tak gnebiony i ma nieszczescia ?? hmm

łatwiej się dopytywać po co tworzą getta dla Palestyńczyków.

Tworzą getta dla siebie. Murami otaczają własne tereny, nie palestyńskie.

Polacy są antysemitami. Wydawanie Żydów Niemcom to był standard a nie odosobnione przypadki.

To ta część naszej historii o której wolimy zapomnieć albo udawać że jej nie było.

I zamiast zastanowić sie nad sobą, żeby być lepszym w przyszłości - łatwiej się dopytywać po co tworzą getta dla Palestyńczyków.

Uważam , ze to spore uproszczenie , wszak wielu Polaków pomagało i ukrywało Żydów , i to również był standard , a nie pojedyncze przypadki , także twierdzenie o antysemityzmie polskim jest co najmniej przesadzone .

Osobiście uważam , że w każdym narodzie są ludzie i ludziska i wierzę lub chcę wierzyć , iż więcej jest ludzi .

Oczywiście nie powinniśmy się wyrzekać lub zapominać o naszej niechlubnej przeszłości , choćby po to , aby nie dopuścić w przyszłości do powtórki , której będziemy się wstydzić albo żałować - tak myślę i czuję .

a jesli juz o historii piszemy..... to kto zamordowal Jezusa ?? czyz nie byl to narod zydowski ??

Za śmierć Jezusa w głównej mierze odpowiedzialni są duchowni przywódcy Izraela , po części Piłat oraz wzburzony /podjudzany motłoch , zresztą zobacz u źródła .

byłem parę lat temu w Łodzi, napisów antyżydowskich było więcej, niż Żydów w tym mieście. a może Łódź to wyjątek?

Nienawiść wśród / między ludźmi niestety nie jest wyjątkiem , natomiast mnie się wydaje , że umieszczane na budynkach treści antysemickie , najczęściej mają swe korzenie w głupocie , ale może się mylę lub jestem naiwny ?

Piotr

Uważam , ze to spore uproszczenie , wszak wielu Polaków pomagało i ukrywało Żydów , i to również był standard , a nie pojedyncze przypadki , także twierdzenie o antysemityzmie polskim jest co najmniej przesadzone .

Osobiście uważam , że w każdym narodzie są ludzie i ludziska i wierzę lub chcę wierzyć , iż więcej jest ludzi .

Oczywiście nie powinniśmy się wyrzekać lub zapominać o naszej niechlubnej przeszłości , choćby po to , aby nie dopuścić w przyszłości do powtórki , której będziemy się wstydzić albo żałować - tak myślę i czuję .

Jakby 'wielu' pomagalo to by nie zginelo kilka mln zydow. Oczywiscie pomagalismy w miare mozliwosci (wiadomo co za to grozilo) ale nie mowmy ze to byly duze liczby. Antysemityzm jest obecny do dzis choc w duzo mniejszej formie ale jest, niestety. Im szybciej zrobimy 'rozliczenie' tym szybciej to odejdzie w tzw. sina dal. A im bardziej to odwlekamy tym bardziej caly ten 'smrod' bedzie sie za name ciagnac w nieskonczonosc. Nie ma znaczenia kto przyczynil sie do zamordowania Jezusa kto zabija w Palestynie kto 'rzadzil' w bezpiece.

Bicie piany. Antysemityzm jest obecny chyba w każdym kraju kultury zachodniej. Tu nie ma wyjątków. Co tu się roztkliwiać nad tym, czy akurat Polacy są, czy nie są antysemitami :-)

Smuga cienia spowija..;-)

wq.... mnie tolerancja dla postaw anty polskich natomiast cień antysemityzmu wzbudza pseudo dyskusje.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To może trochę liczb.

Szacuje się że Polacy uratowali ok. 15.000 Żydów. Szacuje się że Polacy wydali Niemcom ok. 100.000 Żydów. Co było standardem niech każdy sobie sam oceni.

umieszczane na budynkach treści antysemickie , najczęściej mają swe korzenie w głupocie , ale może się mylę lub jestem naiwny ?

To prawda. Bo właśnie to są korzenie antysemityzmu - głupota, strach przed obcym i niechęć spojrzenia na siebie - kim naprawdę jestem. Bo lepiej swoje wady zwalić na OBCEGO.

Tworzą getta dla siebie. Murami otaczają własne tereny, nie palestyńskie.

Ja nie usprawiedliwiam Żydów w Izraelu. Mnie po prostu nie obchodzi tamten kawałek świata, tylko ten tutaj! A tutaj mamy do czynienia z głupotą, z którą trzeba walczyć a której wytworem jest m.in. antysemityzm.

To może trochę liczb.

Szacuje się że Polacy uratowali ok. 15.000 Żydów. Szacuje się że Polacy wydali Niemcom ok. 100.000 Żydów. Co było standardem niech każdy sobie sam oceni.

To prawda. Bo właśnie to są korzenie antysemityzmu - głupota, strach przed obcym i niechęć spojrzenia na siebie - kim naprawdę jestem. Bo lepiej swoje wady zwalić na OBCEGO.

Ja nie usprawiedliwiam Żydów w Izraelu. Mnie po prostu nie obchodzi tamten kawałek świata, tylko ten tutaj! A tutaj mamy do czynienia z głupotą, z którą trzeba walczyć a której wytworem jest m.in. antysemityzm.

I żeby nie było wątpliwości - Polacy nie uczestniczyli w Holocauście bo nie zabijali Żydów (jeżeli pominiemy te kilkaset osób spalonych w stodołach). Polacy jako "ofiary" faszyzmu tylko wydawali Żydów Niemcom. Nic więcej. Jak dla mnie wystarczy.

Szacuje się że Polacy uratowali ok. 15.000 Żydów. Szacuje się że Polacy wydali Niemcom ok. 100.000 Żydów.

Co było standardem niech każdy sobie sam oceni.

Podaj źródło tych "szacunków".

Jedno bardzo głupie wystąpienie szefa FBI, świadczące o braku wiedzy historycznej, spowodowało histerię polskich mediów i polityków. Czy aby nie przesadzamy? można inaczej? pewnie można, ale nie w tym kraju, gdzie wszystko jest upolitycznione do przesady. Może przykład Węgier, coś nam pokazuje? Na Węgrzech w oficjalnym nurcie nie ma miejsca na antysemickie wypowiedzi. Politycy otwarcie mówią o swojej winie i uderzają się w piersi. Robią jednocześnie bardzo wiele, jak choćby marsze ku czci ofiar Holokaustu, żeby naprawić błędy z przeszłości. To bardzo ciekawe, jak na Węgrzech rozliczają się z Holokaustem. Tam wszyscy grają w otwarte karty i nie próbują zatuszować tego ,co niewygodne .

To pokłosie węgierskiej polityki etnicznej. Na Węgrzech jest aż 13 oficjalnych grup etnicznych. To bardzo dużo, są pod tym względem szalenie liberalni. Trzeba też zaznaczyć, że mniejszości etniczne, w tym Żydzi, są objęci parasolem ochronnym, m.in. dzięki chroniącym ich zapisom w Konstytucji.

Sami Węgrzy też akceptują to, że historia stawia ich w złym świetle w kontekście Holokaustu, ale dają niezły przykład tego, jak skonfrontować się z trudnymi wydarzeniami sprzed lat. Przykładu nie trzeba szukać daleko – 12 kwietnia w marszu upamiętniającym ofiary Holokaustu, ulicami Budapesztu przeszło ponad 10 tys. osób.

A co u nas?

Błędna teza postawiona już w zagajeniu. Wystąpienie nie było głupie, przypadkowe, ani świadczące o braku wiedzy historycznej. Miejsce jego wygłoszenia też nieprzypadkowe. Cel oczywisty jak zwykle - odświeżenie antypolskiej kampanii prowadzonej przez światowe organizacje żydowskie. Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo,ze chodzi o pieniądze czyli o tzw. mienie pożydowskie pozostawione w Polsce. Taka kampania powinna pomóc przy brak innych argumentów. Przecież Polacy to mordercy Żydów - więc niech płacą do końca świata i jeszcze dzień dłużej. Antypolskie wystąpienie Comeya jest zapowiedzią tego co czeka w przyszłości Polskę i Polaków ze strony administracji USA.

Holocaust i tzw. polski antysemityzm, to dwa sprawdzone antypolskie narzędzia w rękach Żydów.

Znowu Polacy są najgorsi, bo tacy Węgrzy obecnie cacy pod względem podejścia do Holocaustu i Żydów. Jednymi z pierwszych rzeczy z historii Polski o jakich dowiedziałem się w polskiej szkole w czasach PRL-u były Powstanie w Getcie Warszawskim i o szmalcownika zwalczanych przez polskie podziemie. Widziałem z bliska i na znaczkach pocztowych pomnik Bohaterów Getta Warszawskiego. W dzieciństwie kolegowałem się z żydowskimi dziećmi oraz widziałem, jak był traktowany ich ojciec przez dorosłych Polaków. W 1966 wyjechali do Izraela zmusiła ich do tego żona i matka. Potem przeczytałem ich wspomnienia na jednej z polskojęzycznych stron żydowskich. Oczywiście byli w Polsce prześladowani. Tymczasem ten ojciec pisał do swoich znajomych listy z Izraela pełne tęsknoty za swoja dużą i małą polską Ojczyzną.

To może trochę liczb.

(...)

"W czasie wojny i codziennej walki o przeżycie bezinteresowna pomoc drugiemu człowiekowi jest czymś wspaniałym. Dlatego też w 1953 roku powstał Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holokaustu Yad Vashem w Jerozolimie, który dziesięć lat później ustanowił medal „Righteous Among the Nations” – „Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata”. Odznaczane są nim osoby pochodzenia nie-żydowskiego, które w czasie II Wojny Światowej, Holokaustu ratowały Żydów od zagłady, nie oczekując zapłaty i licząc się z realnym zagrożeniem życia swojego i rodziny. Jedynie w Polsce groziła za to kara śmierci (od 15 października 1941r.), zginęło ok.2 500 ratujących. Medal i dyplom otrzymało 23 788 osób z 45 państw świata (dane z 1.01.2011). Największą grupę – 6 350 osób - stanowią Polacy. Dzięki nim uratowanych zostało co najmniej 30 tysięcy Żydów. Jak wynika z badań i bezpośrednich zeznań uratowanych, aby pomóc jednej osobie w przeżyciu, zaangażowanych było od kilku do kilkunastu ratujących. Nie wszyscy jednak zostali.odznaczeni.

Polskie Towarzystwo Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata jako jedyne w kraju zrzesza na zasadzie dobrowolności Polaków, którzy zostali za to uhonorowani. Celem działalności naszego Towarzystwa jest upamiętnianie Polaków niosących pomoc Żydom, szerzenie wiedzy o okupacji hitlerowskiej, Zagładzie i ratowaniu ludności żydowskiej, a także walka z antysemityzmem, ksenofobią oraz nietolerancją obecną we współczesnym społeczeństwie. Chcemy uświadomić Polakom, jak wielu naszych rodaków pomagało Żydom. Los wielu ratujących jest nieznany. Część do dnia dzisiejszego ukrywa swoje czyny w obawie przed reakcją społeczeństwa. Inni nie zdążyli się podzielić z bliskimi swoją historią.

Każdy odznaczony tytułem Sprawiedliwego dostaje specjalnie wybity medal ze swoim imieniem, dyplom i przywilej umieszczenia imienia na Murze Honoru w ogrodzie w Jerozolimie. Może zostać honorowym obywatelem Izraela. Odznaczenia są nadawane także pośmiertnie."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Historycy szacują, że liczba Polaków ratujących jest znacząco niedoszacowana i przyjmują, że od 100 000 do 1 000 000 Polaków w czasie Okupacji zaangażowanych było w ratowanie Żydów.

Ukryta Zawartość

Historycy szacują, że liczba Polaków ratujących jest znacząco niedoszacowana i przyjmują, że od 100 000 do 1 000 000 Polaków w czasie Okupacji zaangażowanych było w ratowanie Żydów.

Pogadajcie z rodzicami - powiedzą wam prawdę ...

Proszę - mit "dobrego Polaka" kupy się nie trzyma ... w końcu znamy siebie. Czy my jesteśmy dobrzy, czy tylko nieudolni i z przerośniętą ambicją ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę - mit "dobrego Polaka" kupy się nie trzyma ... w końcu znamy siebie. Czy my jesteśmy dobrzy, czy tylko nieudolni i z przerośniętą ambicją ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczerniasz Polaków i nawet nie potrafisz tego udowodnić. Do tego twoje "dowody" pochodzą wyraźnie z łapanki.

Historyk z pierwszego linka mówi zwyczajne bzdury, których niczym nie popiera, do tego widać dla kogo pracuje:

"Co do tego, że w czasie wojny więcej Żydów zginęło z rąk Polaków niż zostało przez nich uratowanych, raczej nie ma wątpliwości – uważa prof. Andrzej Żbikowski z Żydowskiego Instytutu Historycznego. W rozmowie z "Wprost" zaznacza jednak, że "żadnych liczb nie zaryzykuje". - Trudno powiedzieć, czy z rąk polskich zginęło 50 tys., 100 tys. czy może 150 tysięcy Żydów – mówi."

W linku drugim mamy do czynienia z antypolska dziennikarką z USA Debbie Schlussel, o której już była mowa na Bocznicy, jak dobrze pamietęm.

Wreszcie link trzeci wypowiedź prof. Barbara Engelking-Boni znana jako żona ministra Boniego i również finansowana przez środowiska żydowskie. Znana z rasistowskiej i obrzydliwej wypowiedzi w TVN, że śmierć Żyda za Okupacji była wielkim mistycznym aktem, a Polka zwykłym gównem:

Ukryta Zawartość

TVN stara się usnąć nagranie z tą wypowiedzią ze wszystkich możliwych miejsc.

Tacy ludzie tworzą obraz zbrodniczych Polaków antysemitów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znana z rasistowskiej i obrzydliwej śmierci w TVN, że śmierć Żyda za Okupacji była wielkim mistycznym aktem, a Polka zwykłym gównem:

Zanim coś się powie - proponuję przesłuchać i zrozumieć. Ona mówiła o śmierci Żyda - że dla Żydów był to mistycyzm a dla Polaków - śmierć kolejnego Żyda.

Nie liczyłbym na to...

;-) Jak zawsze masz rację.

Mój teść jako dziecko bawił się z Żydami, miał wielu kolegów Żydów, znał żydowskie powiedzonka i piosenki. A jak się go zapytasz dlaczego teraz nienawidzi Żydów to przecież sam nie wie - tylko uważa że to taki paskudny naród. Jego własne doświadczenie ma się nijak do jego późniejszych poglądów. Nienawidzi - bo tak.

Mało kto lubi uprzywilejowanych. Nawet w grupie psów, gdy jednego zaczniesz traktować wyraźnie lepiej niż inne, te ten uprzywilejowany będzie miał ciężko z kolegami.

Uprzywilejowanie żydów (lub Żydów) przyczynia się do antysemityzmu. A że są narodem i wyznaniem wybranym widać choćby w ustawodawstwie. Nie skazują ludzi za antygermanizm, antyrosyjskość, antyromizm, antyamerykanizm, antypolonizm ale za antysemityzm można trafić do ciupy jak najbardziej.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Nie róbmy z siebie świętych. Polacy donosili tak samo jak Niemcy. Mało tego, nasz kochany rząd, jest pełen farbowanych żydów! I jak wygląd nasz kraj??? Jak pół dupy za krzaka! Wszystko posprzedawali, żadnego poważnego przemysłu, przepisy z dupy, największe podatki w europie, bo żydzi u steru. Otwórzcie oczy!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

bo żydzi u steru

Ktoś ich tam wybiera.

No ale wiadomo, nie my jesteśmy winni własnych nieszczęść.

Less is more

Ktoś ich tam wybiera.

ONI się kiedyś sami powybierali, nie bój się, Żydzi to spryciule, po 45`tym wiedzieli co zrobić...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To może trochę liczb.

I żeby nie było wątpliwości - Polacy nie uczestniczyli w Holocauście bo nie zabijali Żydów (jeżeli pominiemy te kilkaset osób spalonych w stodołach). Polacy jako "ofiary" faszyzmu tylko wydawali Żydów Niemcom. Nic więcej. Jak dla mnie wystarczy.

Szacuje się ??? Kto szacuje, Ty ???? Podaj źródło jeśli posługujesz się czyjąś "pracą".

A co do reszt wypowiedzi, to mądrze to postrzegasz. W każdej jednolitej społeczności jest od zarania zakodowana nieufność do obcego (ksenofobia), a Polacy choćby po ciągłych rozbiorach i okupacjach są szczególnie wrażliwi.

Żyd jest jakoby z definicji ikoną tych zachowań, jednak tyczy to każdej obcej nacji.

Szacuje się ??? Kto szacuje, Ty ???? Podaj źródło jeśli posługujesz się czyjąś "pracą".

Już podawałem - wystarczy spojrzeć w wątek ...

Uprzywilejowanie żydów (lub Żydów) przyczynia się do antysemityzmu. A że są narodem i wyznaniem wybranym widać choćby w ustawodawstwie. Nie skazują ludzi za antygermanizm, antyrosyjskość, antyromizm, antyamerykanizm, antypolonizm ale za antysemityzm można trafić do ciupy jak najbardziej.

!

ONI się kiedyś sami powybierali, nie bój się, Żydzi to spryciule, po 45`tym wiedzieli co zrobić...

A to są właśnie przykłady antysemityzmu. Oni oczywiście nie maja żadnych dowodów - tylko czystą, płynącą z serca nienawiść do "ukrytego obcego". Nie świadczy to dobrze o umysłowości - ale ich umysły o tym nie wiedzą. Wystarczy że wojna puszcza hamulce prawne lub humanitarne - i mamy holokaust.

A to są właśnie przykłady antysemityzmu.

Jeśli wskazywanie na obowiązujące prawo traktujące jedną nację lepiej od innych jest antysemityzmem, to trudno - jestem antysemitą - przynajmniej dla Ciebie.

Less is more

Nie skazują ludzi za antygermanizm, antyrosyjskość, antyromizm, antyamerykanizm, antypolonizm ale za antysemityzm można trafić do ciupy jak najbardziej.

Zgadnij dlaczego.

Poprawność polityczna?

Wystarczyłby zapis o podżeganiu do waśni na tle narodowościowym, religijnym, czy coś podobnego.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.