Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PL-7L / PL-90 - opinie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden "wypłynał" na allegro. Cena za wysoka, ale interesuje mnie czy ktoś zna bliżej tę maszynę - wg mojej wiedzy występowała tylko w Japonii (jako PL-7L) i w USA (jako PL-90).

Ramię ceramiczne - niestety nie mogę znaleźć informacji o masie efektywnej nigdzie, zakładam że nie jest to "cięzkie ramię", natomiast nie wiem jaki wpływ ma ten "antyrezonansowy" system Pioneera - czy daje możliwość bezproblemowego montowania wkładek z różnym compliance?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/119695-pioneer-pl-7l-pl-90-opinie/

No nic, kupiłem tego Pioneera. Ale nie z allegro tylko z ebay.de (KupTeraz wyszło mi 4.7tys pln z przesyłką kurierską), dojechał wczoraj z Węgier w świetnym stanie, pancernie opakowany. Zmontowałem. Kurcze taki direct-drive to jednak jest coś....

No nic, kupiłem tego Pioneera. Ale nie z allegro tylko z ebay.de (KupTeraz wyszło mi 4.7tys pln z przesyłką kurierską), dojechał wczoraj z Węgier w świetnym stanie, pancernie opakowany. Zmontowałem. Kurcze taki direct-drive to jednak jest coś....

I jak pierwsze wrażenia , który to rok produkcji ?

Jakie tam jest ramię i jak zwieszone ?

robiz

czołem, no w sumie jeszcze go "oswajam"... ramię jest dokładnie takie jak na zdjęciach na vintageknob,rurka jakaś a'la ceramiczna, demontuje się toto z głowki ramienia, jest tam taki krętaczek, którym się dokręca... gramiak oczywiście chodzi jak to direct-drive - precyzja, wygoda, przyciski... dźwiękowo - duża dynamika, mocny bas... mam teraz wkładkę Denon DL103D, ona ma bodajże 12cu compliance, ale mam wrażenie, że lepiej byłoby zamontować coś co wyciagnie więcej szczegółow z rowków, teraz brzmi to trochę za "okrągło" - jakies pomysły? coś innego ze stajni Denona? może jakaś AT?

jedyne co mnie trochę zdzwiło to to, że ustawiając nacisk igły 1.5g (zmierzone wagą) musiałem antiskating ustawić na ok. 2-2.5g aby igła nie zjeżdżała do środka - na płycie testowej mam szeroki pasek bez rowków, odtwarzam, spuszczam igłę i patrzę czy ramię stoi w miejscu czy też przesuwa się w którąs stronę - tak ustawiam antiskating aby mniej więcej stało stabilnie w miejscu, zeby wkładki nie ściągało ani do środka ani na zewnątrz - to chyba prawidłowe podejście? no i tu musiałem pokrętło antiskatingu dać na ok 2-2.5g aby kontrolować ramię...

Gość vasa

(Konto usunięte)

jedyne co mnie trochę zdzwiło to to, że ustawiając nacisk igły 1.5g (zmierzone wagą) musiałem antiskating ustawić na ok. 2-2.5g aby igła nie zjeżdżała do środka - na płycie testowej mam szeroki pasek bez rowków, odtwarzam, spuszczam igłę i patrzę czy ramię stoi w miejscu czy też przesuwa się w którąs stronę - tak ustawiam antiskating aby mniej więcej stało stabilnie w miejscu, zeby wkładki nie ściągało ani do środka ani na zewnątrz - to chyba prawidłowe podejście? no i tu musiałem pokrętło antiskatingu dać na ok 2-2.5g aby kontrolować ramię...

Adam.

Tak się antyskatingu nie ustawia. To jest błędne podejście, pokutujące tutaj od lat, nie wiadomo dlaczego.

Ustaw AS wg instrukcji, załóż słuchawki i ewentualne korekcje rób na słuch tak żeby sygnał szedł ze środka bazy.

Co do wkładki to może Denon DL-304. Tyle że on ma bardzo niskie napięcie wyjściowe - 0,18mV. Pytanie czy Twój preamp to pociągnie?

Kiedyś trochę się rozpisałem o niej: http://www.audiostereo.pl/wkladki-denon-poza-103-opinie_101462.html/page__view__findpost__p__2871752

Adam ale na każdej płycie testowej masz specjalne ścieżki do ustawiania AS.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

No wlasnie nie rozumiem - jak rozumiem istota antyskatingu jest rownowazenie tej sily, ktora sciaga ramie do srodka - dobrze rozumiem? Czyli jesli antiskating jest dobrze ustawiony to ramie powinno zachowywac sie nautralnie na plycie w trakcie odtwarzania - ani sciagac do srodka ani na zewntarz??? Co jest nie tak w tym rozumowaniu?(ustawiajac prawidlowo antiskating zgodnie z instrukcja w np SME3012 dokladnie tak mialem - wkladka trzymala sie jak przylepiona i nie wedrowala ani w jedna ani druga strone...)

Gość vasa

(Konto usunięte)

No wlasnie nie rozumiem - jak rozumiem istota antyskatingu jest rownowazenie tej sily, ktora sciaga ramie do srodka - dobrze rozumiem? Czyli jesli antiskating jest dobrze ustawiony to ramie powinno zachowywac sie nautralnie na plycie w trakcie odtwarzania - ani sciagac do srodka ani na zewntarz??? Co jest nie tak w tym rozumowaniu?

Siła powstaje w momencie gdy igła jest w rowku. I jest zależna od współczynnika tarcia i kąta offsetu (odgięcia główki od osi ramienia)

Więc jak igła nie jest w rowku to nie ma siły skatingu i równoważysz nie wiadomo co :)

Tu masz obrazek: http://audiomaniacy.pl/index.php?topic=598.msg27342#msg27342

Siła powstaje w momencie gdy igła jest w rowku. I jest zależna od współczynnika tarcia i kąta offsetu (odgięcia główki od osi ramienia)

Więc jak igła nie jest w rowku to nie ma siły skatingu i równoważysz nie wiadomo co :)

Tu masz obrazek:

Ukryta Zawartość

Hmm jesli sila skatingu by ńie wystepowala to na takim odcinku plyty testowej (szeroki pasek bez rowkow, gladki) ramie by nie wedrowalo do srodka albo na zewnatrz? A tymczasem to sie dzieje - ramie sie opuszcza, plyta kreci, igla spada na idealnie gladka powierzchnie i ramie zaczyna wedrowac... a jak ustawie odpowiednio sile antiskating to utrzymuje sie w jednej pozycji... Z tym, ze nacisk igly mam 1.5g, a anti-skating musze ustawic ok 2-2,5g aby ramie nie wedrowalo w trakcie odtwarzania takiej idealnie czystej powierzchni.... ?

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Nie wiem co powoduje wędrowanie ramienia po idealnie gładkiej powierzchni. Może to być efekt łyżwy gdy ostry tip igły sam sobie robi rowek albo siła Coriolisa :)

Natomiast siła skatingu została zdefiniowana w taki sposób jak na obrazku.

Zawsze można sprawdzić wypoziomowanie talerza. Nie plinty tylko talerza.

Hmm jesli sila skatingu by ńie wystepowala to na takim odcinku plyty testowej (szeroki pasek bez rowkow, gladki) ramie by nie wedrowalo do srodka albo na zewnatrz? A tymczasem to sie dzieje - ramie sie opuszcza, plyta kreci, igla spada na idealnie gladka powierzchnie i ramie zaczyna wedrowac... a jak ustawie odpowiednio sile antiskating to utrzymuje sie w jednej pozycji... Z tym, ze nacisk igly mam 1.5g, a anti-skating musze ustawic ok 2-2,5g aby ramie nie wedrowalo w trakcie odtwarzania takiej idealnie czystej powierzchni.... ?

hmm - zauwazylem dokladnie to samo co Ty - tzn. jgla na plycie bez rowkow zachowuje sie tak jak opisales - w zaleznosci od ustawienia anti skatingu jedzie do srodka lub na zewnatrz plyty, po ustawieniu anti skatingu zgodnie z zaleceniami producenta gramofonu… stoi w miejscu.

Co ciekawe - biorac to na sluch, jak radza tutaj koledzy,najlepsze rezultaty osiagam wlasnie gdy igla na plycie bez rowkow stoi w miejscu…….

Generalnie ustawiam antiskating tak jak to opisales - potem koryguje (baaardzo rzadko) calosc na sluch i "oko" - tzn patrze jak zachowuje sie igla w rowku po jej opuszczeniu na plyte (czy cantilever nie przekrzywia sie w jedna badz druga strone).

Gramofon piekny !!

Patrzac na eBay'a i podobne wart okolo 1000 EUR….. zaplacona przez Ciebie cena wydaje sie byc O.K - tym bardziej gdy sprzet jest w idealnym stanie.

PS. apropos sily anti skatingu - czytalem na jednym z amerykanskich forow, ze niedokladna regulacja lozysk ramienia - czyli kasowanie luzow, moze dopropwadzic do rozregulowania geometrii ramienia - to z kolei powoduje, ze anti skating jest trudny do wyregulowania zgodnie z instrukcja gramofonu i z reguly musimy uzyc jego wyzszej wartosci zeby osiagnac zamierzony rezultat - postaram sie odnalezc temat i wkleje link...

hmm - zauwazylem dokladnie to samo co Ty - tzn. jgla na plycie bez rowkow zachowuje sie tak jak opisales - w zaleznosci od ustawienia anti skatingu jedzie do srodka lub na zewnatrz plyty, po ustawieniu anti skatingu zgodnie z zaleceniami producenta gramofonu… stoi w miejscu.

Co ciekawe - biorac to na sluch, jak radza tutaj koledzy,najlepsze rezultaty osiagam wlasnie gdy igla na plycie bez rowkow stoi w miejscu…….

Generalnie ustawiam antiskating tak jak to opisales - potem koryguje (baaardzo rzadko) calosc na sluch i "oko" - tzn patrze jak zachowuje sie igla w rowku po jej opuszczeniu na plyte (czy cantilever nie przekrzywia sie w jedna badz druga strone).

Gramofon piekny !!

Patrzac na eBay'a i podobne wart okolo 1000 EUR….. zaplacona przez Ciebie cena wydaje sie byc O.K - tym bardziej gdy sprzet jest w idealnym stanie.

PS. apropos sily anti skatingu - czytalem na jednym z amerykanskich forow, ze niedokladna regulacja lozysk ramienia - czyli kasowanie luzow, moze dopropwadzic do rozregulowania geometrii ramienia - to z kolei powoduje, ze anti skating jest trudny do wyregulowania zgodnie z instrukcja gramofonu i z reguly musimy uzyc jego wyzszej wartosci zeby osiagnac zamierzony rezultat - postaram sie odnalezc temat i wkleje link...

zapomnialem zapytac.. : jak ustawiasz overhang w tym konkretnym modelu i jaka ma wartosc..??

kurcze nie odpowiem Ci precyzyjnie - na poczatek użyłem takiego ustrojstwa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a potem jeszcze zobaczyłem czy połozenie wkładki jest OK według płyty MobileFidelity (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.