Jump to content
IGNORED

Tannoy m1+standy+kolce

man1k

Recommended Posts

Witam!

Kupilem standy z kolcami(ponad 10kg szt) i wydaje mi sie ze pogorszyl mi sie bas ... nie jest taki gleboki jak wczesniej a kolumny staly na lekkich taboretach:)... prosze o pomoc

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie standy są sporo wyższe od taboretów i mniejsza ilość basu wynika z tego, że wpływ odbicia od podłogi jest mniejszy. Spróbuj dosunąc kolumny bliżej ściany.

Hidden Content

tez mam M1 (podlaczone do sprzetu marantza) i zauazylem to samo wczesniej staly na standach ktore sam zrobilem z plyty wiorowej (wys ok 65 cm) teraz stoja super porzadnych metalowych podstawkach ( ok 70 cm) zasypanych jeszcze piaskiem (w sumie wazy toto z 15 kg) : wydaje sie jakby basu bylo mniej choc moim zdaniem zmienil sie jego charakter jest teraz szybszy, bardziej zwarty i nie ciagnie sie tak ja wczesniej ale za to stereofonia jest teraz super od razu zauwazylem poprawe a po zasypaniem piaskiem jest jeszcze lepiej ; zastanawiam sie teraz na jakimis kabelkmi bo uzywam zwyklych ofc 2.5 mm^2 : jak chcesz podyskytowac i wymienic sie uwagami na temat M1 to zapraszm na priv

Hidden Content

Bas zapewne poprawił się w zakresie szybkości, kontroli, czytelności, choć pewnie kosztem ilości. Poprawa stereofonii i precyzji pewnie jest bezdyskusyjna. Posłuchaj trochę uważnie, może się jednak spodoba.

Masz dywan albo wykładzinę? To kolce od strony podłogi powinny zostać, za to na blatach możesz dać Blu Tack, albo choćby warstwę korka. Powinno pomóc.

Hidden Content

Słuchając na taboretach napewno miałeś gorszy dźwięk niż na stendach to tak ogólnikowo.Piszesz że brzmienie masz odchudzone, może i to lepiej w dolnym zakresie bedziesz mógł łątwiej odczytać instrumenty.Jak chcesz możesz delikatnie podsunąć kolumny do tylniej ściany , ale wszystko rób na ucho.Tak żeby nie nastąpiło zachwianie równowagi tonalnej.Tannoye lubią pograć trochę z ścianami ale potrzeba wiedzieć na jaką je odległość dosunąć.Następnie pod kolumny daj blutak lub zwykłą gumę do żucia wychamuje to trochę odbicie od stendu.Na podłogę daj sporo dywanów, na ściany też coś tłumiącego i bedzie oki.No i zmień te cienkie okablowanie-przy tym okablowaniu jakie masz to kolumny grają na 50% to tyle.

pozdr

Hidden Content

Witam ponownie!

To jest wina tego ze kolumny stoją wyżej, bo właśnie położyłem na podłodze i jest duzo wiecej basu

Standy stoja na panelach... Mysliscie ze faktycznie ten Blu Tack cos da?

Hidden Content

skoro juz wynikla tak przy okazji sprawa zmiany kabli, to co byscie proponowali do M1 biorac pod uwage oczywiscie cena samych kolumn , moze ktos moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami ?

Hidden Content

ja w sumie nie slucham glosno bo i kolumny za male i sasiedzi za nerwowi :) ale poprawe zwlaszcza w stereofoni slychac bylo juz odrazu przy niezbyt glosnym sluchaniu (tz na marantzu PM7000 i Tannoy m1 glosnosc ustawiona miedzy godz 8 a 9.

Hidden Content

Aktualnie gram na interkonekcie Audio-Note lexus nowy wart około 2tys.zł.Kupiłem go po dobrej cenie na wbtach-jako używkę.Podłoga to kimber 4tc, którego za bardzo nie polecam do budżetowego tranzystora- do lampy jak najbardziej.Trudno jest co kolwiek powiedzieć.Nie mniej kable muszą być przyzwoite-bez tego nie ma grania.Napisz jakie masz klocki , to może coś się wymysli.

pozdr

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.