Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m1+standy+kolce

man1k

Rekomendowane odpowiedzi

tez mam M1 (podlaczone do sprzetu marantza) i zauazylem to samo wczesniej staly na standach ktore sam zrobilem z plyty wiorowej (wys ok 65 cm) teraz stoja super porzadnych metalowych podstawkach ( ok 70 cm) zasypanych jeszcze piaskiem (w sumie wazy toto z 15 kg) : wydaje sie jakby basu bylo mniej choc moim zdaniem zmienil sie jego charakter jest teraz szybszy, bardziej zwarty i nie ciagnie sie tak ja wczesniej ale za to stereofonia jest teraz super od razu zauwazylem poprawe a po zasypaniem piaskiem jest jeszcze lepiej ; zastanawiam sie teraz na jakimis kabelkmi bo uzywam zwyklych ofc 2.5 mm^2 : jak chcesz podyskytowac i wymienic sie uwagami na temat M1 to zapraszm na priv

Bas zapewne poprawił się w zakresie szybkości, kontroli, czytelności, choć pewnie kosztem ilości. Poprawa stereofonii i precyzji pewnie jest bezdyskusyjna. Posłuchaj trochę uważnie, może się jednak spodoba.

Masz dywan albo wykładzinę? To kolce od strony podłogi powinny zostać, za to na blatach możesz dać Blu Tack, albo choćby warstwę korka. Powinno pomóc.

Słuchając na taboretach napewno miałeś gorszy dźwięk niż na stendach to tak ogólnikowo.Piszesz że brzmienie masz odchudzone, może i to lepiej w dolnym zakresie bedziesz mógł łątwiej odczytać instrumenty.Jak chcesz możesz delikatnie podsunąć kolumny do tylniej ściany , ale wszystko rób na ucho.Tak żeby nie nastąpiło zachwianie równowagi tonalnej.Tannoye lubią pograć trochę z ścianami ale potrzeba wiedzieć na jaką je odległość dosunąć.Następnie pod kolumny daj blutak lub zwykłą gumę do żucia wychamuje to trochę odbicie od stendu.Na podłogę daj sporo dywanów, na ściany też coś tłumiącego i bedzie oki.No i zmień te cienkie okablowanie-przy tym okablowaniu jakie masz to kolumny grają na 50% to tyle.

pozdr

Witam ponownie!

To jest wina tego ze kolumny stoją wyżej, bo właśnie położyłem na podłodze i jest duzo wiecej basu

Standy stoja na panelach... Mysliscie ze faktycznie ten Blu Tack cos da?

ja w sumie nie slucham glosno bo i kolumny za male i sasiedzi za nerwowi :) ale poprawe zwlaszcza w stereofoni slychac bylo juz odrazu przy niezbyt glosnym sluchaniu (tz na marantzu PM7000 i Tannoy m1 glosnosc ustawiona miedzy godz 8 a 9.

Aktualnie gram na interkonekcie Audio-Note lexus nowy wart około 2tys.zł.Kupiłem go po dobrej cenie na wbtach-jako używkę.Podłoga to kimber 4tc, którego za bardzo nie polecam do budżetowego tranzystora- do lampy jak najbardziej.Trudno jest co kolwiek powiedzieć.Nie mniej kable muszą być przyzwoite-bez tego nie ma grania.Napisz jakie masz klocki , to może coś się wymysli.

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.