Skocz do zawartości
IGNORED

Parowanie tranzystorów IRFP240

Uki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeszukałem forum i Internet w celu znalezienia poradnika "jak parować tranzystory". Natknąłem się jedynie na dokument na stronie Passa. Jest on w języku angielskim, a moja znajomość tego języka, zwłaszcza technicznego jest zbyt słaba aby poradzić sobie bez waszej pomocy. Czy któryś z kolegów mógł by zrobić opis tej czynności, zamieścić jakiś schemat, ala ten na stronie Passa, który swoją drogą jest dosyć nieczytelny. Coraz więcej osób bez większego doświadczenia zaczyna budować własny sprzęt, myślę że będzie to bardzo pomocny wątek.

• 1 rok później...

Witam

tutaj jest chyba wystarczająco jasny rysunek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoje parowałem posługując się schematem takim samym lub podobnym do tego zaprezentowanego przez bikoz'a

Bardzo ważną kwestią przy porawaniu jest zachowanie jednakowej temperatury każdego tranzystora. A wiec pokój bez przeciągów o możliwie stałej temperaturze w całym okresie testów. Fety na radiatorze który również jest w temp pokoju. Znaczy żeby jego temperatura również się nie zmieniała.

Zmierzony spadek napięcia przy różnych prądach będzie określał charakterystykę tranzystora i napewno dla każdego jej nachylenie będzie inne. Najlepiej żeby dobrać najbardziej zbliżone charakterystyki, ale jeśli to jest niemożliwe to chyba trzeba dążyć do zbliżenia przy prądzie przy którym pracują tranzystory we wzmacniaczu. Bardzo istotna jest jednakowa temperatura podczas pomiarów.

Im wiekszy radiator tym lepiej , tranzystor przymocowac np. klamerka do prania lub docisnac czymś i ważne pomiar wykonac po kilku minutach pracy takiego układu (szczególnie 1 pomiar po dłuzszym czasie)- zreszta zobaczysz to po woltomierzu ze dopiero po czasie wartosc ustabilizuje sie, jako złacze do IRFa mozna wykorzystac nieprecyzyjna podstawkę do układów scalonych, robiłem to juz dosc dawno ale rozrzut parametrów IRFP z jednej laski (25szt) jest spory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.