Skocz do zawartości
IGNORED

ODSŁUCH BIFROST, IRDAC, MYRYAD Z20

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Wypożyczyłem i porównałem.

Schiit wyraźnie najsłabszy już na pierwszej płycie, Coma "Czerwona". Gubi szczegóły, radzi sobie tylko gdy na "scenie" mało dźwięków, przy wielu umiera, nie ma o czym gadać choć barwę ma fajną.

Irdac - wszystko git, zachwyt po Bifroście. Detaliczny, dokładny, szybki.

Myryad - ........czar, to mega niedoceniany sprzęt. Mój Audiolab 8000 z Dali Zensor 5 zaczął grać...jak nigdy. Barwa, niewiarygodne na tym pułapie wokale, powietrze, scena, wypełnienie pokoju dźwiękiem, dynamika (ale taka słodkawa, nie agresywna jak w Atoll), muzykalność, całościowy cudowny przekaz.

Irdac przy tym techniczny, kliniczny, zbyt selektywny i nie tworzy tak pięknej całości. Myryad to magik.

Polecam wypożyczanie i dać szansę ;p;p;p;p jak śledzikowi na raz :). Coma, Hair, Dead Can Dance, Lao Che - nie mogłem przestać słuchać, a nie wygrzany, świeży z pudełka, sprowadzony w Q21 do wypożyczenia.

Szkoda, że zamiast Bifrosta nie wypożyczyłem m-daca, ale już nie szukam dalej, Myryad zostaje. Transport to Marantz cd-52 mkII SE, w tej roli git, po analogu był miernawy.

https://www.audiostereo.pl/topic/119854-ods%C5%82uch-bifrost-irdac-myryad-z20/

Po wygrzaniu jest tylko lepiej. Potwierdzam, że nie mieliśmy sytuacji, gdzie Myryad Z20 wrócił nam z wypożyczenia z negatywną opinią.

http://sklep.rms.pl/myryad-z20-z-20-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość numik

(Konto usunięte)

po Twoim opisie to chyba wypożyczę Myryada Z20 i osobiście posłucham choć myślę jeszcze o jakimś Audio GD w podobnej cenie.

tak, podobno super, żałuję że zamiast Schiita nie wziąłem m-daca lub audio-gd, co do audio-gd ciut obawiałem się "brandu", w sensie co będzie za 5 lat jak będę chciał upgrade`u, obsługi, serwisu. Poza tym audio-gd nie ma "swojego" brzmienia, robią różne DAC na róznych kościach, które grają ponoć dobrze, ale różnie od siebie. Nie wykluczam jednak wypożyczenia jakiegoś audio-gd, m-daca chyba odpuszczam, audiolab+audiolab = za mało barw

Po wygrzaniu jest tylko lepiej. Potwierdzam, że nie mieliśmy sytuacji, gdzie Myryad Z20 wrócił nam z wypożyczenia z negatywną opinią.

http://sklep.rms.pl/myryad-z20-z-20-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

ja akurat od lat współpracuję z Q21, bo po prostu...mam bliżej na odsłuchy i też są super, ale RMS bardzo cenię. Dla mnie 1 z 3 naj salonów w PL jeszcze z AudioTrendt w Krakowie. No właśnie, on się jeszcze wygrzeje i tu moje zdziwienie. Zawsze kierowałem się recenzjami whathifi, zgadzałem się z nimi. Myryad ma tam 3 gwazdki tylko, mizerota, odpuściłem i w zasadzie namawiali mnie ciut na siłę :). Dałem szansę i po raz pierwszy mówię whathifi - nie znacie się :)

natomiast od razu mówię, w systemach już "kolorowych " (na ostro lub słodko - Atoll, CA, Roksan) dyscyplina i rytmiczny chłód (bardzo dobry) irdaca może wygrać, tam gdzie jest ciuch sucho (Audiolab, Xindak, Vincent, AMC, może nawet Rotel itp.) Myryad będzie super.

Chyba irdac audio-gd na sabre / m-dac (lub 8200cd - też sabre) i myryad to idealne trio do wypożyczenia naraz

Gość numik

(Konto usunięte)

ciekawe jak do tego towarzystwa ma się nieco drozszy marantz hd-1 i pioneer u-05 - oba zbudowane bardzo solidnie pioneer na 2xess9018

sam byłem ciekaw, ale znam brzmienie CD Marantzów, z jednej strony bardzo dobre i świetnie oceniane, dynamika jest, ale jednak ciut górą idą, czasem ciut za chudo. Pioneery zazwyczaj dla mnie ciut za delikatne w graniu, więc odpuściłem oba, cóż - wszystkiego nie da się posłuchać, chyba że wyjazdowo w salonie. W Warszawie teraz kicha z salonami, ja czasem wolę jednak posłuchać mniej, a dłużej u siebie niż 7 klocków po "pół godzinki" w salonie

natomiast od razu mówię, w systemach już "kolorowych " (na ostro lub słodko - Atoll, CA, Roksan) dyscyplina i rytmiczny chłód (bardzo dobry) irdaca może wygrać, tam gdzie jest ciuch sucho (Audiolab, Xindak, Vincent, AMC, może nawet Rotel itp.) Myryad będzie super.

No właśnie. A jak tam z odtwarzaniem góry? Wybrzmienia blach i te sprawy. Wybrzmienia są długie, pełne? Do tego Myryada bardziej pasują chyba tytanowe kopułki. Obawiam się że na tekstylnych może wyjść miękka pulpa.

Polecam sprawdzić jeszcze Musical Fidelity V90 DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się ma V90 do Myryada? Szczegóły, plany itd.?

Ten V90 jest zasilany z wewnętrznego akumulatora, przez USB?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

No właśnie. A jak tam z odtwarzaniem góry? Wybrzmienia blach i te sprawy. Wybrzmienia są długie, pełne? Do tego Myryada bardziej pasują chyba tytanowe kopułki. Obawiam się że na tekstylnych może wyjść miękka pulpa.

Jak się ma V90 do Myryada? Szczegóły, plany itd.?

Ten V90 jest zasilany z wewnętrznego akumulatora, przez USB?

u mnie (audiolab + dali z5) góra arcama jest twardsza, kliniczna, blachy są bardziej słyszalne, ciut bardziej dynamiczne i krótsze, ale zarazem ciut ostre i wręcz ciut zbyt wyróżniające się. Oczywiście wszystko ciut, to dobry DAC, do wielu systemów świetny z pewnością.

Myryad ma górę milszą, cieplejszą, teoretyczna wada ciut mniejszej selektywności (a raczej jedynie takiego wrażenie przez większą spójność - tego trzeba posłuchać) przekłada się z nawiązką na całość przekazu, blachy są ciut miększe, wtapiają się wspaniale w całość przekazu. Porównuję już trzeci dzień i poznaję oba brzmienia, wychwytuję coraz więcej różnic, muzykalność i przyjemność z odsłuchu, całość przekazu jest wg mnie, u mnie, o klasę wyższa w myryadzie niż irdacu.

Poczytaj opinie o myryadzie, one są podobne, miękki a dynamiczny, taki a jednak taki - są w av i hifichoice chyba.

Inna kultura grania, wyższa półka wg mnie wyraźnie / zauważalnie.

Musicala chcę wypożyczyć w sobotę z top hifi, oba salony mam blisko, jak się uda dam znać.

Q21 namawia mnie na audio-gd z ess sabre (chyba 10.28) - wg nich to jedyna konkurencja dla myryada. Nauczyłem się korzystać z ich rad więc wypożyczę raczej.

I to samo radzę. Wypożyczenie do siebie irdaca / myryada / audio-gd koniecznie, a musicala lub audiolaba opcjonalnie. Nie ma lepszej metody

Musicala chcę wypożyczyć w sobotę z top hifi, oba salony mam blisko, jak się uda dam znać.

[...]

I to samo radzę. Wypożyczenie do siebie irdaca / myryada / audio-gd koniecznie, a musicala lub audiolaba opcjonalnie. Nie ma lepszej metody

Dzięki. Jak będziesz miał chwilę skrobnij o różnicy pomiędzy Myryad i MF.

Co do wypożyczenia, to pełna zgoda. Kupowanie w ciemno, to gra w totolotka. ;)

Jasne jest to, że DACi różnią się poziomem wyjścia. Ten który ma wyższy - lepiej brzmi.

Jak wyrówna się poziomy głośności okazuje się, że różnice są małe. A jak jest dobre źródło to różnice są minimalne ale w ogóle ich nie ma.

Dlatego opowieści jak to DACi różnią się między sobą traktuję jako bajki.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość numik

(Konto usunięte)

Jasne jest to, że DACi różnią się poziomem wyjścia. Ten który ma wyższy - lepiej brzmi.

Jak wyrówna się poziomy głośności okazuje się, że różnice są małe. A jak jest dobre źródło to różnice są minimalne ale w ogóle ich nie ma.

Dlatego opowieści jak to DACi różnią się między sobą traktuję jako bajki.

to super, cieszymy się, cd też się od siebie nie różnią, BurrBrown od Sabre, Cirrus i Wilksyna;p;p;p, nie ma firmowych brzmień i różnic. Jasne, a biedny świstak dalej się męczy ze sreberkami i wszystko gra tak samo.

A proszę kolegi według kolegi w cd to nie ma DAC?? :) - rozbawiłem się :D

Może ktoś uwierzy w Twoją teorię, pozdrawiam

Ci którzy dobrze zrobili porównanie DAC to wierzą.

A chcesz się założyć, że w moim systemie nie rozróżnisz 2 DAC z rożnych półek cenowych ?

Obydwa będę grały rewelacyjnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość numik

(Konto usunięte)

Ci którzy dobrze zrobili porównanie DAC to wierzą.

A chcesz się założyć, że w moim systemie nie rozróżnisz 2 DAC z rożnych półek cenowych ?

Obydwa będę grały rewelacyjnie.

Twój system to Twój system, mój to mój i tylko ten mnie szczerze mówiąc interesuje :), nie odniosłeś się do firmowych brzmień i elektronice w cd :), słucham :)

nie masz żadnych preferencji? Kupujesz wzmacniacz, kable, kolumny i Denona dcd-625 za 30 zł? Fajnie, przecież w Twoim systemie nie ma znaczenia co gra :)

Ja mam swój system i różnice między DAC są oczywiste, miłej majówki :)

i po zmarnowałeś tyle kasy na Oppo-105?? :) :), daj spokój, jak chcesz to wnieś coś do dyskusji albo.....;p;p

Zwracam uwagę, że testowane DAC powinno odbywać się wg pewnej metodologii żeby się nie pomylić w ocenie.

Zapomniałem dodać, że miałem na myśli nowe DACi z najnowszymi kośćmi D/A.

A Oppo 105D to genialna inwestycja bo załatwia mi DAC do stereo i odtwarzacz video. Dodam, że jako streamer czy CD Oppo nie jest najlepsze. Błyszczy jako DAC z dobrym transportem PC.

Moje poglądy odnoszą się tylko do DAC. Pisanie, że nic mi nie gra to manipulacja mająca na celu zdyskredytowanie moich poglądów.

Gość numik

(Konto usunięte)

Zwracam uwagę, że testowane DAC powinno odbywać się wg pewnej metodologii żeby się nie pomylić w ocenie.

Zapomniałem dodać, że miałem na myśli nowe DACi z najnowszymi kośćmi D/A.

A Oppo 105D to genialna inwestycja bo załatwia mi DAC do stereo i odtwarzacz video. Dodam, że jako streamer czy CD Oppo nie jest najlepsze. Błyszczy jako DAC z dobrym transportem PC.

Moje poglądy odnoszą się tylko do DAC. Pisanie, że nic mi nie gra to manipulacja mająca na celu zdyskredytowanie moich poglądów.

zakładanie, że nie umiemy tu testować ryzykowne i butne, zapatrzonyś w siebie ciut chyba kolego :). Oppo 105 to kawał sprzęcicha faktycznie, ale ja myślę, że nie doceniasz różnic między DAC jak Schiit, Audiolab, Xindak, Myryad, Arcam, Ifi, MF, Audio-gd itp.

Ale to już sam się musisz przekonać jak chcesz, nie wiem co mają wnieść Twoje wpisy tutaj :). Miałeś porównanie to opisz wyniki, nie miałeś - po co piszesz? Bo tak Ci się wydaje? Wybacz, to za mało, to tylko buta i przekonanie.

Jesteś niekonsekwentny i alogiczny.

Z 1 strony wychwalasz Oppo jako DAC, bo takowy ma jak każde źródło a z 2 twierdzisz, że nowe DAC niczym się nie różnią i w Twoim systemie nie byłoby różnicy. Gdyby tak było nie miałbyś jak uznać, że DAC w Oppo (Oppo jako DAC) jest taki dobry, czyli lepszy od innych :). No jakoś trzeba ten dźwięk wprowadzić analogowo do pieca, nieprawdaż? Każde źródło ma DAC i one bardzo się od siebie różnią, DAC od siebie identycznie jak CD playery od siebie jak Creek od Marantza, to jest podstawowa wiedza :).

Cokolwiek uważasz, masz do tego prawo, ale ja akurat z logiki zawsze byłem w czubie i to wśród niezłych :)

zapewniam Cię, że DAC Arcama i Myryada różnią się od siebie tak jak różnią się od siebie CD Arcama i Myryada, chyba że uważasz inaczej.

Ale to ryzykowna teza. Jeśli uważasz, że CD Arcama i Myryada niczym się nie różnią napisz to jasno, bo piszesz tu logiczne absurdy na razie

Współczesne DACi z dobrym transportem brzmią podobnie. Różnice są minimalne.

Do tego przekonania doszedłem testując wiele DACów - od 28.000 do 700 zł.

Nie teoretyzuję.

Wiem, że to dość kontrowersyjny pogląd ale może warto mu się przyjrzeć a nie od razu z nim walczyć.

Wychwalam Oppo jak kombajn do stereo i video. DAC jest tak jak inne DACi na Sabre 9018.

Nie rozumiem jakie logiczne absurdy wypisuję ... wytłumaczysz ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Współczesne DACi z dobrym transportem brzmią podobnie. Różnice są minimalne.

Do tego przekonania doszedłem testując wiele DACów - od 28.000 do 700 zł.

Nie teoretyzuję.

Wiem, że to dość kontrowersyjny pogląd ale może warto mu się przyjrzeć a nie od razu z nim walczyć.

Wychwalam Oppo jak kombajn do stereo i video. DAC jest tak jak inne DACi na Sabre 9018.

Nie rozumiem jakie logiczne absurdy wypisuję ... wytłumaczysz ?

to nie tak, że z nim walczę :). Wiesz, na pewnych systemach nie słyszałem za diabła różnicy w kablach zasilających, na Baltlabie to był szok, miałem E2. Co kabel zasilający to inne granie, na zwykłych Paradigmach 11.7

Może masz taki system, to możliwe. Ale to nie znaczy, że między dac CA a Arcama czy Audio-gd jest "mała" różnica, ona nie jest mniejsza niż między CD.

Co mam zrobić jak słucham 3 DAC tylko przepinając kable i na każdej głośności Myryad brzmi wyraźnie lepiej i inaczej. Oczywiście możemy mieć inne pojęcie kategorii "małe różnice". Te wg mnie nie są małe, są wyraźnie zauważalne między Schiit i Irdac oraz Irdac i Myryad. Ja to słyszę i nic na to nie poradzę :).

Jak mam zareagować na sytuację, w której ja słyszę różnice, a ktoś mi PISZE, że jej nie ma :). Przyznaj, ma to sens? :). Pamiętaj proszę, ja mam Audiolaba 8000 i Dali Z5, ale już gdy miałem E2 lub Roksana Kandy z Paradigmami różnica między DacMagic a rdaciem była spora i zauważalna, jak między odtwarzaczami CD.

Czy odtwarzacze CD się według Ciebie różnią od siebie?

Jeśli tak uzasadnij czym i w jaki sposób i jak jednocześnie uzasadniasz, że DAC się nie różnią - to byłyby sprzeczne twierdzenia wg mnie :).

Jeśli CD wg Ciebie się nie różnią napisz też, może łatwiej będzie mi Ciebie zrozumieć.

CD ma napęd (transport) połączony z sekcją cyfrową z DAC, DAC to czysta sekcja cyfrowa podobnie jak w odtwarzaczach, tyle że bez napędu, stąd niezbędny transport i kabel.

Wyjaśnij mi różnicę między światami playerów CD jeśli wg Ciebie się różnią oraz DACów, bo konstrukcja playera CD = transport+DAC, nie widzę żadnych technicznych i logicznych podstaw do uznania Twych racji :), zwłaszcza że pomaga mi w tym słuch :).

i nie - posłuchaj m-daca i audio-gd 10.28 bodajże, ta sama kość sabre. Sprawdź czy brzmią podobnie? To jak w lampach. KT88 to KT88, a aplikacja? Są różnice i to spore.

Gdyby było jak piszesz byłby 1 player cd na świecie :), po co więcej skoro grają tak samo? No nie mogę się z tym zgodzić, zasady działania transport+DAC są w zasadzie tożsame z cd playerem as całość ;p;p

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki. Jak będziesz miał chwilę skrobnij o różnicy pomiędzy Myryad i MF.

Co do wypożyczenia, to pełna zgoda. Kupowanie w ciemno, to gra w totolotka. ;)

niestety nici, w top-hifi już nie mają, w planecie dźwięku tylko na zamówienie, klops, nie porównam z MF

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzisiaj słuchałem irDACa i Schiit Bifrosta. Grają bardzo podobnie. Bardzo przyjemnie grała Rega DAC-R, więc jak możesz, to też ją sprawdź.

tak, między Bifrostem i Irdac małe różnice. Rega bardzo dobra, ale to nie moje granie, nie do mojego zestawu, wybieram między Myryadem (naprawdę inna półka) a Audio-gd na ess sabre, jeszcze go nie słuchałem, ale to chyba jedyna konkurencja

Jak trzeba mamy V90 do wypożyczenia. Trzeba tylko potwierdzić dane osobowe. Wysyłka na nasz koszt.

What Hifi ocenił Myryada na 3 gwiazdki, natomiast irDAC-a na 5 i nagrodę roku, w swojej kategorii. Nic nie sugeruję, aczkolwiek wygląda na to, że w Twoim przypadku lepiej wpisał się w system.

W połączeniu z moją Jolidą 302, irDAC wypadł bardzo pozytywnie, grając dynamicznie, równo, w tym skrajami pasma i dodał to, co mojej lampie jest potrzebne, aby oddychać pełną piersią. Jestem na 95% pewien, że u mnie Arcam wygrałby z Myryadem.

Wygląda na to, że Brytyjczycy nie przepadają już za brytyjskim brzmieniem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.