Skocz do zawartości
IGNORED

kupię gaśnicę- małą, audiofilską (do wzmaków)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yezu(baaardzo wk...)

(Konto usunięte)

co sie tyczy wygrzewania nowego hk670 to proces ten zostal przerwany awaria tegoz wzmaka, zakupilem okablowanie resona (interkonekt i glosnikowe) po czym podlaczylem jaknajbardziej prawidlowo i zgodnie z normami europejskimi i najpierw zagralo cichutko oj cichutko a potem ujrzalem niebieski dymek a moj organ powonienia poczynil krotka acz tresciwa uwage, ze cos smierdzi, pytanie za milon --czy reson moze shajcyc wzmaka? pytanie za 0,5 -co sie shajcylo? pytanie za zlotowke-- gdzie sa k... obwody zabezpieczajace tego wzmaka, pytanie filozoficzne --co sie stalo, ze sie zes.... przepraszam za slownictwo ale to jest 10 (slownie dziesiaty) wzmak jaki posiadam i pierwszy raz cos takiego zobaczylem

Gość homer_1

(Konto usunięte)

O ku....!!!!!

to faktycznie kosmodrom - z Twoim dymem poszła część mojego zapału do HK

wyrazy głebokiego współczucia - bo nic tak nie może wku.... jak się spier... NOWY WZMAK!!!!

mam nadzieję że gwarancja to obejmie ;-)(

mi się też zchajcyła ale stacyjka w samochodzie jak kiedyś po oglądaniu sprzętu w nautilusie próbowałem stamtąd odjechać hm....jakieś kurde pola magnetyczne??

widzę że na razie mój akaj to poczciwa maszyna 100 watowa katowana od 8 lat (co ja do niego nie podłączałem - chyba tylko teściowej jeszcze nie próbowałem) i nawet skubany średnicę i wysokie ma niezłe i basem też przyładuje

ale nie upadajmy na duchu - american style - steel life!!!

Resony mają bardzo małą pojemność, ale znaczną rezystencję. W połączeniu z trudnymi kolumnami może to zbyt duże obciążenie dla HK. To tylko teoria i to nie największego teorytka. Ciekaw jestem opinii innych, większych teoretyków i praktyków.

Pzdr.

PS W załączeniu link do wypowiedzi Jon'a Risch'a (jednego z guru DIY), który co prawda nie tłumaczy tego przypadku, ale daje obraz pracy wzmak/kabel/głośnik przy dużej rezystencji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyrazy współczucia od również nowego użytkownika HK670.

Moim HK, odpukać, jestem cały czas zachwycony.

Napisz co będziesz dalej robił z tym fantem.

Pozdrawiam,

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Bardzo ciekawi mnie ten problem. W angielskiej instrukcji znalazłem:

Connecting Speakers

1. For best performance, use high quality speaker

cables. However, ordinary copper wire can

be used if the gauge meets the following

requirements:

Wire Min.

Length Diameter

Up to 2.5 meter 1 mm

Up to 4 meter 1.25 mm

Up to 6 meter 1.6 mm

Above 6 meter 2-2.5 mm

Jaką średnicę ma Reson i jakiej długości były kable?

Ja kiedyś się bawiłem starą Diorą. Włożyłem kabel z jednej strony do wyjścia słuchawkowego, a z drugiej do wejścia "CD". Początkowo selektor był na "Tunerze", a jak przełączyłem na CD, wszystkie lampki się zapaliły i poszedł ów niebieski dymek. Od razu wyjąlem kabel z jacka słuchawkowego i wzmakowi nic się nie stało. Ale i tak rzeczywiście współczuję. Zamiast gaśnicy proponuję paralizator elektryczny i wizytę u dystrybutora. Skontaktuj się z tym Panem, który mówił o użuyciu wadliwych kondensatorów w urządzeniach Harmana. Może razem coś zrobicie, jakąś sprawę wygracie i z odszkodowania kupicie sobie po Gryphonie...

• Redaktorzy

Tylko nie mow w sklepie, ze podlaczales cokolwioek innego niz drut od lampy. Kazdy powod dobry, zeby nie uznac reklamacji.

co do resona..... sam mialem ciekawa przypadlosc.. poniewaz szukam kabla glosnikowego i nie moge sie zdecydowac a wlasnego juz/jeszcze nie mam wszedlem do znajomego sklepu i dajcie jakis kabel na kilka dni/tygodni.. dali resona... ze nie podoba mi sie to pomarudzielm ale innego wolnego nie bylo wiec wzialem cos trzeba sluchac; ) wrocilem do domq podpialem i gra.. nie wsluchiwalem sie bo mi dzwiek resona nie odpowiada a tu po jakis 15 minutach na chwile obcina gorerobi sie jakis taki dziwny dzwiek (cos jak z magnetofonu i zj.. kasecie), po chwili wraca do normy i znow po 15-20 minutach to samo.... oddalem czym predzej wzialem ajkis inny co sie nawinal ;) tak wiec Reson dziwnym kablem jest a do tej pory myslalem ze tylko drozsze/grubsze Audioquestyoczywiscie chodzi mi o efekty techniczne a nie soniczne...

pozdrawiam

Pawel

ps wzm. Musical Fidelity a1x kol. Dali 350

W ogóle to ciesz się, że akurat byłeś w domu i nie masz spalonych kolumn, bo to dopiero porażka, wiem bo miałem. Szczęście w nieszczęściu po prostu, trzeba się czymś pocieszać :)

nie wiem jaka ma srednice reson a kable byly po 2,5 m na wtykach resona, nie slyszalem zeby reson cos kiedys spalil, i moze to zbieg okloicznosci ze wzmak padl po podlaczeniu resona akurat, mozliwe ze harman daje tak duzy prad ze w resonie mu "za ciasno" ale to chyba ewenement, znaczy to ze te obiecane 75 amperow harmana nie sa bujda i to kawal mocnego kloca, nie uwazam tego wzmaka za bubel, wzmak padl w czasie normalnego uzytkowania zgodnie z przepisami i gwarancja go obejmuje, reson nie jest kablem-dziwadlem w stylu wynalazkow goertza czy najdrozszych soniclinkow, nie jestem elektronikiem wiec nie wyjasnie co i dlaczego sie stalo, posta zapodalem tutaj jako kolezenska przestroge bo byc moze akurat harman resona nie toleruje i ta wiedza moze komus ocalic wzmaka, chyba to forum od tego jest zeby sie takimi doswiadczeniami wymieniac, a doswiadczenie sie przydaje, oj przydaje, w tym magiczno-tandetnym swiatku sprzetu audiofilskiego (nienawidze tego slowa i kojarzy mi sie na zasadzie jakiejs burleski ze slowem pedofil), wzmak poki sie nie spier.. gral mocnym, zdrowym dzwiekiem dlal ktorego nie znajduje konkurencj za te pieniadze, zeby potwierdzic wersje o "niekompatybilnosci" :)))) resona i harmana potrzebne by bylo jeszcze jedno takie opisane zdarzenie, moje pytanie bylo czy jest to mozliwe zeby wzmak sie rozlozyl po podpieciu takim kablem, jesli tak -- to dystrybutor musi koniecznie dac o tym znac w swoich ulotakch dolaczonych do wzmaka bo takie przypadki beda sie powtarzac-- czemu? bo reson to popularny kabel a wzmak harmana przez to co oferuje bedzie coraz bardziej popularny, moze moje doswiadczenie tu opisane przyczyni sie do ocalenia wielu biednych hk670, mialem arcama 7r i padlo zdalne sterowanie (potencjometr na tasmie komputerowej), psuja sie napedy w cedekach marantza(w tych drogich tez), stare cedeki nada to koszmar, awaryjne sa creeki itd itd, nie przyznam (poki co) racji koledze adamk bo kazdy sprzet ma prawo sie spier... z wielu powodow--- tych zawinionych przez nas (chocby nieswiadomie) jest pewnie tyle samo co wynikajacych z bledow konstrukcyjnych, to co sie stalo w stanach po samobojczym ataku ludzi przesadnie religijnych pokazuje ze nie ma niczego co nie moze ulec zniszczeniu, to bardzo filozoficzna uwaga i calkiem serio od yezu dla Was - szanowni forumowicze ( a nick yezu nic takiego groznego nie znaczy, jest troche zwariowany i obrazoburczy jak caly ten internet - nieprawdaż ? )

jeśli okazałoby się Ze HK670 jest "uczulony" na kable typu Reson, to raczej niezbyt dobrze swiadczy to o tym urządzeniu. To jedne z popularniejszychkabli. Nigdy nie słyszałem aby były powodem awarii. Moze po prostu masz pecha i trafiłe Ci sie "trefny" egzemplarz

Na pewno niczego nie zwarłes podczas podłaczenia? (sorry za takie pytanie).

Gość zyzio do yezu

(Konto usunięte)

No właśnie, też nie wydaje mi się, żeby kabelki były przyczyną awarii wzmaka. Może to przypadek, że padł właśnie po ich podłączeniu. A nie podłączałeś ich przypadkiem przy włączonym wzmaku?

Gość homer_1

(Konto usunięte)

nowe pedofilskie kable przyczyną awarii???

czyli drut od żelazka lepszy??

to raczej scenariusz filmu Archiwum X

Gość yezu(pechowiec)

(Konto usunięte)

podpialem wsio tak jak trza, jestem ostrozny, zawsze wylaczam caly tor audio z sieci calkowicie jak cokolwiek przepinam, nie wiem moze to pech, aczkolwiek reson to nie typowa skretka ale pojedynczy drucik, jednak podpinaja do niego kloce o mocy kilka razy wiekszej niz hk670 i te kloce graja, niech ktos wpadnie do sklepu i w ramach probnego odsluchu zazyczy sobie polaczyc hk670 resonem ;P to sie dowiemy co i jak, pomimo brzydkej niespodzianki jaka mi hk670 sprawil wciaz uwazam ze to w tej klasie cenowej rzecz warta uwagi a wadliwe urzadzenia zdarzaja sie kazdej firmie to narazie jednostkowy przypadek, jak beda sie powtarzac to zaczniemy wieszac psy na harmanie, na razie dajmy tej firmie maly kredyt zaufania bo za ok 2kz proponuja silnego kloca ktora gra bez kompleksow --czysto i z zachowaniem timingu jak pierunsko drogie klocki

A ja sie tam nie p.......le, jak cos podpinam do mojego NADzika 350. Jak cos jest nie tak, to wzmak od razu przechodzi w stand-by :-) Jeszcze nie slyszalem, zeby sie komus NAD popsul :-)

Gość zyzio do Marcina T

(Konto usunięte)

Nie??? to wejd sobie na audioreview.com na discusion-amplifier-komu padł tam C-370.....

To przecież elektronika, wszystko może się zepsuć....

Jestem fanem NAD-a ale nie bezkrytycznym. W moim C320 po trzecg latach eksploatacji zaczęła siadać sekcja przedwzmacniacza, dźwięk w jednym kanale załączał się po min. 20 minutach, czasem nawet po jednej godzinie pracy. Jak gra już dobrze to wystarczy że wsadze i wyjmę wtyczke do gniazda słuchawkowego - to samo. Nigdy nie grał zbyt głosno, ale przyznaję, jest właczony po 12-14 godzin dziennie. Obecnie używam go jako końcówki. Co do opinii w Audioreview, to 370-tkę, to miała krótką serię, gdzie kontroler produkcji się chyba najebał i poszło w świat trochę wzmaków z chińskimi włosami w środku, z niedziałającym wyjściem słuchawkowym, itd. ALe podobno cała seria poszła na rynek filipiński. Z kolei przedwzmacniacz C160 (którego zresztą jestem posiadaczem): w 4 opiniach na 9 (w Audioreview) miał wadlliwy od nowosci selektor źródeł. Z tym że to było 2 lata temu. Nic nie jest bezawaryjne, nawet słynny NAD.

Dobra chłopie koniec bredni klocka trzeba tak czy siak naprawić... pakuj w karton i przysyłaj ja juz nie jednego wzmaka posklejałem ....hk zaden cud...ostatnio robiłem denona pma2000 to jest dopiero kloc!!Jeden tranzystor kosztuje 55zł!!!po naprawie dam trzymiesieczna gwarancję i gasnicę w komplecie!!:):):)