Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY NA GLOSNIKACH PEERLESsA ?

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Po dlugich rozwazaniach i dosluchach kolumn stwierdzilem ze to co mnie intersuje nie jest w zasiegu moje kieszeni ,a konkretnie zalezy mi na poteznym sejsmicznym basie w dobrym wykonaniu i dosyc aktywnej czystej mocnej gorze ,preferencje myzyka raczej rozrywkowa o dzym natezeniu dzwieku.Do tego najlepij podpasowal mi Paradigm Monitor 9v3 ale cena to 3000zl a ja mam do wydania max 1900zl i takie kolumny chcialem kupic w sklepie ,az wreszcie pewien czlowiek o pseuda na allegro "cypise13" pokazyl sie takze tutaj no forum moze ktos go zna ,mieska w Pawłowicach niedaleko Kroakowa .On wlasnie zaproponowal mi zlozenie kolumn czyli DIY na 2xpeerles sredniosnikotonowe okolo 17,5 cm membrany i gwizdek tez peerlesa DT100 ,twierdzi iz takie kolumny zagraja naprawde poteznym dzwiekim ,lepiej niz kazdy zestaw w sklepie z woferami 20cm w cenie do 2500zl

--Moje pytanko czy on ma racje? czy ktos z was mial stycznosc z tymi glosnikami i wie ze one rzeczywiscie maja takie mozliwosci i sa dobre w przetwarzaniu niskich czestotliwosci ?? Poradzcie ze wybor DIY na peerlessie to o wiele leprze rozwiazania w kwocie od 2000zl niz zakupu jakis nowych kolumn ??

foval to juz chyba zadrogi jest a ponoc vifa bedzie zla dla moich preferencji dzwiekowych bo lubie jak ten sopranik jest troszke wyostrozny ,mowilem juz ze sopran w paradimgmach mi sie calkiem podoba , najtansza vifa rowna sie w cenie z peerlesem a podobno ta najtansza vifa to dziadostwo ?

Igod, gdzie Focal do takiego budżetu? Tioxid faktycznie klasa, ale niższe modele to już nie to samo. A metalowa Vifa D25AG35 istotnie klasa, polecam, w przeciwieństwie do tańszych modeli tekstylnych, które są przeciętne. Natomiast nie rozumiem skąd ta pogarda dla poczciwego DT100 ? To świetny głośnik do systemów budżetowych, z takim tranzystorem jak Yamaha AX 870 zgra się świetnie i doskonale maskuje jego niedostatki, tutaj droższe tweetery pokazałyby zbyt dużo prawdy o nim. Co do wooferów, istotnie , membrany sandwichowe im się nie udały, te formowane wtryskowo są o niebo lepsze.

• 6 miesięcy później...

no właśnie!!!

przymieżam się do zrobienia kolumn na HDS164 (jeden bass-reflex, drugi zamknięty) plus VIFA DX25TG05. W programie WinISD symulacja pokazała świetną odpowiedź impulsową głośników, ale czy możesz coś powiedzieć o ich średnicy - ciekawi mnie jak to będzie grało z tą kopułką. Napisałeś, że głośnik raczej średni - co masz na myśli?

Misiowiec:

Jeżeli potrzebujesz dużych natężeń dźwięku, to nie oszukujmy się - 17cm to stanowczo za mało, chyba żeby pobawić się czymś w rodzaju Adire Audio Extremis 6.8.

A żeby dostać "potężny, sejsmiczny" bas - trzeba zadbać o duże wychylenie objętościowe głośnika Sd*Xmax. Jak to mówią za oceanem - "there is no replacement for displacement"

Ja bym polecał przyjrzenie się projektowi "Vifa Tower" ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może lekko wykraczać poza Twoje ramy cenowe, ale jak zamówisz głośniki w Audiocomponents (w dziale DIY takie zamówienia idą co jakiś czas) to może się zmieścisz w budżecie, a 17cm Peerlessa takie coś po prostu zmasakruje (w dziedzinie sejsmicznego basu rzecz jasna). Ponadto projekt jest dobrze obmierzony i udokumentowany.

wsmo:

Jak uzyskałeś rzeczoną świetną odpowiedź impulsową dla tego peerlessa HDS164? Jak dla mnie jego parametry są całkiem zwyczajne, a nawet raczej niesprzyjające dobrej odpowiedzi impulsowej - żeby port miał sensowną średnicę i długość paczka musi być za duża i za wysoko strojona, a to jak wiadomo dobremu impulsowi nie sprzyja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

potrzebnie... wyszedłem na chwilę

załączam przebieg impulsowy!!! - inne głośniki tej średnicy i tej ceny w symulacjach wyglądają dużo gorzej, a nawet droższe. nie zależy mi na bardzo niskim zejściu, a raczej na kontroli, dlatego drugi głośnik idzie w zamkniętą, razem 23 l - mi się podoba,

ale bardzo mnie niepokoisz - w jakim pudle grają u ciebie? na pewno przy niższym strojeniu będą wolne. ale powiedz mi o ich średnicy proszę - używam NADa więc potrzebuję miękkiej średnicy, to co mam mnie nie zadowala (na tonsilach). Mam takie bydlaki, że potrzebuję odpocząć. Co radzisz?

i charakterystyki

Ukryta Zawartość

post-2889-100007790 1170268038_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i będę wdzięczny za pomoc...

czy lepiej dwa głośniki w bass-refleksie, czy dla poprawy charakterystyki rezystancji i szybkości basu (kosztem dB) lepiej jeden z nich zamknąć?

i jeszcze jedno...

jak policzyć odległość cokołu od skrzyni w sytułacji gdy tunel bass-reflexu jast skierowany w duł prosto na cokół?

i następne...

można im wierzyć?

Ukryta Zawartość

post-2889-100007785 1170268046_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wsmo:

Po pierwsze, to ja nie posiadam HDS164, moje wnoiski opieram na parametrach katalogowych.

To co modelujesz to nie impuls, tylko opóźnienie grupowe - które z impulsem jest związane w dość skomplikowany sposób, ale NIE DA SIĘ dużo wywnioskować na temat impulsu na podstawie samej wartości maximum opóźnienia grupowego (w milisekundach). Jakbyś zamodelował odpowiedź na skok napięcia (w dziedzinie czasu) takiego strojenia BR (12.84dm3, 49Hz) dla HDS164 to byś się przeraził (dużo przerzutów o dużej amplitudzie, drgania wolno wygasające). Analiza samego opóźnienia grupowego bez zrozumienia czym ono jest już wielu doprowadziła do wniosków (błędnych) o lepszym impulsie wysoko strojonych bassreflexów.

A moja rada wygląda tak - zamiast jednego głośnika w beznadziejnym impulsowo bassreflexie a drugiego w łatwo przesterowującej się obudowie zamkniętej puściłbym oba we wspólnej komorze BR o objętości 18dm3 strojonej do 40Hz (jak chcesz zamodelować coś takiego dla jednego głośnika, to musisz wziąć do symulacji Vb=9dm3, Fb=40Hz - mniejsza obudowa, niżej strojona żeby poprawić impuls). Niestety żeby dostroić 18dm3 do 40Hz potrzeba tunelu długości 40cm przy średnicy 7cm (potrzebnej do obsłużenia dwóch HDS164, wyprofilowania wylotów wskazane, rura Jet Set 70 z oferty Intertechniki może się sprawdzić). Być może da się coś takiego zrobić dla tunelu na dolnej ściance, ale mogą być problemy z falami stojącymi portu i obudowy - z którymi można walczyć przez wydzielenie skośną ścianką komory dla gwizdka w układzie TWW (gwizdek na górze, dwa woofery poniżej).

Innym sensownym (ale i niestety drogim) rozwiązaniem mogłaby być membrana bierna na bocznej ściance - na myśl przychodzi Seas SP25R ze 120g dodatkowej masy na pokładzie (trochę więcej niż pozwala producent, ale powinien wytrzymać - co pół roku można odwracać membrany bierne o 180 stopni żeby za bardzo nie osiadły pod obciążeniem).

PS. Odległość cokołu od skrzyni (albo krawędzi wylotu BR jeżeli wystaje) powinna być większa niż średnica otworu dzielona przez 4 (dla otworu 7cm warto dać co najmniej 2cm odstępu od cokołu)

misiomor:

widzę, że muszę się jeszcze dużo...

wielkie dzięki za rady, muszę zacząć jeszcze raz proces weryfikacji głosników,

a może mógłbyś polecić mi szybki głośnik do 300 zł, interesuje mnie kosz ze ściętymi ściankami (16cm) do obudowy 23l, prawdę powiedziawszy wzoruję się na Audio Phisicach Yara, ale zamiast celulozy pomyślałem o HDS-ach, podejżewam, że średnica będzie cieplejsza, a tego potrzebuję do swojego NAD-a.

znasz program (najchętniej free), który liczy i przedstawia symulację odpowiedzi impulsowej głośników? skąd mogę go ściągnąć?

i rzecz najważniejsza co powinienem kupić do czytania?! bo widzę, że jestem w lesie.

Wsmo:

Z HDS164 można wyciągnąć przyzwoity impuls, ale membrana bierna może być nieodzowna (BTW, AP stosuje membrany bierne w swoich lepszych konstrukcjach). Przykładem głośnika dla którego łatwo można osiągnąć dobry impuls i dostroić BR bez problemów to Vifa M18WH09-08 - 11g Mms w głośniku 18cm robi swoje. Niestety nie ma ściętego kosza.

nna sprawa - "szybkość basu" zależy nie tylko od odpowiedzi impulsowej (czy na skok napięcia) - częstotliwość "dzwonienia" obudowy BR jest zwykle poniżej 100Hz, a widmo instrumentów basowych rozciąga się całkiem wysoko.

Co czytać - kiedyś w Elektronice dla Wszystkich były artykuły Kisiela o obudowach dla 18cm Scanspeaków - z dużą ilością symulacji odpowiedzi na skok napięcia.

W sprawie programów - nie znam niczego darmowego, co byłoby w stanie zamodelować "step response". Ja sam działam na sofcie pisanym przez siebie, który jest jednak tak skomplikowany w obsłudze że nie planuję udostępniania go nikomu (ani też czynienia go "user friendly") - zabiegi przy tłumaczeniu jak to działa lub praca przy interface użytkownika zajęłyby mi za dużo czasu, za który nikt mi nie zapłaci.

misiowiec,

co do głośnika Peerlessa DT100, to tak jak wspomniał McGyver lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Kiedyś z kolegą stroiliśmy go do jakiejś Vify (nie pamiętam w tej chwili oznaczenia, ale średnica głośnika była coś koło 16-18 cm, był to jakiś starszy model Vify, który zakupił kolega od jakiegoś faceta po demontażu z jego kolumn). No w każdym razie ta parka Vifa+ów Peerless grały na prawdę wyśmienicie. Częstotliwość podziału dla tego wysokotonowca z tego co pamiętam była koło 2700 Hz. Prawda niestety o tym głośniku jest taka, że trzeba posiedzieć nad nim kilka ładnych tygodni (przynajmniej mi i kumplowi tyle to zajęło), ale za to potem odwdzięczał się on na prawdę ładnym brzmieniem. Jeżeli więc chodzi o zestawienie Dt100+Vifka to myślę że można go polecić, byle najlepiej w sprawdzonej już zwrotnicy jeśli nie chce Ci się spędzić dużo czasu na odsłuchach.

Jeżeli natomiast chodzi o te Vify, które ów "cypise13" Ci polecił to na prawdę nie mam pojęcia jak grają, nie miałem z nimi styczności, ale spokojnie mogę Ci odradzić serię TC Vifek, bo te miałem nówki całe 2 dni, grają po prostu beznadziejnie a ich cena .... szkoda gadać

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

sorry ze tak off topic ale .......McGyver pytam sie ciebie bo miałes taki zestaw na 2x scs-176 + DT100 i chciałbym sie dowiedziec jak one sie komponują ? i czy lepiej br czy membrana :> czy moze cos innego ?wogule jak byś mógł przedstawic twój projekt ( o ile można :D ) na [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.