Skocz do zawartości
IGNORED

Power Box do lampy i nie tylko

pelot

Rekomendowane odpowiedzi

Intryguje mnie pewna kwestia : jaki jest progres w dżwięk wynikający z użycia w waszych wzmacniaczch power boxów. Mocno zastanawiam się nad doposażeniem mojej lampy , w to ustrojstwo. Jakie są wasze doświadczenia , bądż spostrzeżenia na ten temat . Osobiście z mojego punktu widzenia i z tego co słyszałem, te elementy toru, mają bardzo duży wpływ na poprawę jakości dżwięku oraz, bardzo pozytywne wrażenia odsłuchowe

https://www.audiostereo.pl/topic/119946-power-box-do-lampy-i-nie-tylko/

Ponawiam próbę rozwinięcia nowego tematu ,Powerboxy w systemach odsłuchowych. Czy któryś z szanownych forumowiczów -czek , (poprawność polityczna) ma rozeznanie bądż doświadczenia odsłuchowe wynikające z zastosowania w.w . Czy też zetknął się z tą tematyką na swojej wyboistej ścieżce audio.A może posiada takowyż wynalazek.

Może nikt nie pisze bo mało kto korzysta z kondycjonerów do lampy u nas w kraju?

Wydaje mi się że drogie lampowce mają wyrafinowane i bardziej niż wystarczające układy zasilania więc ich właściciele nie inwestują w skrzynki mocy a ci (jak ja) co mają bardziej plebejskie czyli po prostu tańsze wzmaki lampowe nie rozważają inwestowania 'drugie tyle' w kondycjoner a wolą wymienić lampy sterujące na takie co latały w sterowcach , kondensatory z łodzi podwodnych lub odłożyć na lepsze kolumny.

Moim zdaniem Prajsperformans kondycjonera do lampy jest dyskusyjny stąd mało osób go ma i się wypowiada...

PS. nigdy nie korzystałem z kondycjonera więc nie chcę by odebrano mój wpis jako opinię że one nie są warte inwestycji

Zgadzam sie z powyzszym wpisem. Ci co posiadaja wzmacniacze typu hi end raczej maja na tyle dopracowane zasilanie ze kondycjoner nie wiele zmieni, jesli w ogole, zreszta nawet te osoby wciaz obmyslaja co usprawnic w swoim wzmacniaczu, a kazdy krok duzo kosztuje.Dodajac ze kondycjoner do lampy musialby byc na prawde mocny bo konstrukcje wrecz pozeraja waty z gniazdka. U mnie 760watt stale.

Nie wiem jak jest z kondycjonerami, ale listwy mogą wnieść pozytywne zmiany. Sam obecnie będę kupował listwę do lamp. W moim przypadku wpięcie pre i CD wnosi na tyle pozytywne zmiany, że nie mam wątpliwości o sensowności zakupu. Przy słabszej listwie, końcówki grały lepiej ze ściany. Obecnie testuję również model mocniejszy, co już pozwoli również końcówki podpiąć do niej.

Zainicjowałem dyskusję jednak. Moim zdaniem nie tyle chodzi o to, czy kondycjonera potrzebuje konstrukcja lampowa czy tranzystorowa, o ile jakiej jakości jest sieć elektroenergetyczna. Poprzez kondycjoner rozumiem urządzenie, które poprawi "kondycję" prądu elektrycznego popłynącego poprzez to urządzenie i podłączony do sieci sprzęt. Jeżeli w ścianie jest marny przewód - dajmy na to poutleniany aluminiowy - to najlepszej jakości przewód zakończony jeszcze lepszą wtyczką i gniazdem sytuacji nie poprawi. Ale to już było.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Poprzez kondycjoner rozumiem urządzenie, które poprawi "kondycję" prądu elektrycznego popłynącego poprzez to urządzenie i podłączony do sieci sprzęt.

Kwestia określenia "kondycja" prądu. "Kondycję" prądu potrafią również poprawić listwy poprzez różnego typu filtracje, czy też separacje poszczególnych sekcji. Oczywiście kondycjoner powinien poprawić kilka parametrów, których listwa nie będzie w stanie. Pytanie, czy innych właściwości nie pogorszy - szczególnie wydajnościowych.

Dla mnie listwy nie istnieją. Najwiekszy skok jakościowy związany z prądem dała dedykowana linia do audio. U mnie listwy filtrują jedynie niskoprądowe urządzenia typu DAC, konwerter itp.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Co masz na myśli przez dedykowaną linię do audio ? wymienione kable aż do skrzynki z bezpiecznikami lub nawet licznikami czy aż do piwnicy ?

Tak do końca to sobie nie kpię.... Gdy stoję w przedpokoju i "dużym" pokoju (nowe budownictwo) gdzie krzyżują się wszystkie kable wchodzące do mieszkania to radio z empetrójki odtwarza w słuchawkach jeden wielki niezrozumiały jazgot i dopiero gdy opuszczę budynek to słyszę głos radiowców.

Dedykowana linia na oddzielnej tablicy. Wcześniej na tej samej linii chodził np. piec C.O. pralki, lodówka i zestaw audio. Skutkowało to często nie zrozumiałą dla mnie zmianą w jakości odbioru. Raz dźwięk był otwarty wyraźnie odrywający się od kolumn a innym razem spowolniony bez wyrazu. Po zmianie nie ma tego problemu. Przykład z mp3, to zupełnie innym problem związany z ilością nakładających się fal i odbić.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.