Jump to content
IGNORED

Przestrojenie Tuner AM RADMOR 5122

Yurii

Recommended Posts

Witam !

Posiadam Tuner AM RADMOR 5122 i chcialbym go przestroic tak żeby po prostu działał jak należy i odbierał stacje radiowe ... nie jestem w tym bardzo dobry ale myśle, że dam rade ... prosiłbym bardzo o pomoc ... jakie części wymienić lub jak zmodyfikować ... moge zamieścić zdjęcia jeśli trzeba ... dzięki z góry

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i mnie zatkało. Dokumentnie. Jak, co i po kiego Filipa chcesz przestrajać? To tuner - wbrew nazwie - przeznaczony do odbioru fal krótkich. Wbrew nazwie, bo AM oznacza fale długie lub średnie (amerykański odpowiednik AM to nasze średnie, a europejski - długie i stąd trochę zamieszania). Te zresztą też odbiera ale nie jest w tym wcale nadzwyczajny. A jak się go stroi - a nie przestraja - to możesz przeczytać w instrukcji, która zamieścił na swojej stronie kolega z forum tomektoon. Patrz tu:

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest wprawdzie instrukcja do 5422 ale sporo rzeczy jest podobnych. W 5122 nie masz wbudowanego głośniczka i opcjonalnego gniazda do anteny do odbioru fal AM (oprócz tej ferrytowej z tyłu). 5421 i 5422 róznia sie też o ile pamiętam możliwością programowania fal długich i średnich (w jednym jest, w drugich nie ma). W 5122 jej nie ma. W praktyce Radmor 5122, tak, jak i jego następcy służył wyłącznie do odbioru fal krótkich i wylącznie tych stacji, których nie powinno sie słuchać. Mój 5122 ma pięknie wyslizgane klawisze od wszystkich zakresow fal krótkich i dziewiczo czarne te od średnich i długich ;-) Czarne, bo mój jest z tych niegdyś czarnych, które z czasem zmieniły kolor na miedzianobrązowy. Osobiście uważam, że własnie te miedzianobrązowe - takie jak mój - są znacznie gustowniejsze niz pospolicie wyglądające przy nich te ze srebrnym panelem :-)))

Hidden Content

Hidden Content

Może streszczę powyższą wypowiedź bo pewnie nie każdy wychwyci najważniejsze ;-) :

Tunera AM nie da się przestroić na FM..

A srebrne są najładniejsze i basta!

Hidden Content

Ja też wole srebrny ten miedzianobrązowy jak nazwał to kolege (((((((( Rafał )))))))) mi się wydaje że jest kolorem gówniano podobnym i niepotrzebnien się tyle napisałeś mogłeś tylko napisać że się nieda tego dostroić i było by git ... . Pozdrawiam wszystkich posiadacz srebrnych RADMORÓW .

Hidden Content

-> Rafal

Troszke niedokladnie przestudiowales podreczniki. AM to skrot od "amplitude modulation" - modulacja amplitudy, czyli kolokwialnie metoda jaka sygnal akustyczny jest nakladany na fale nosna, radiowa. AM czy FM nie ma zadnego zwiazku z dlugoscia czy zakresem fal. Mozna nadawac i odbierac emisje AM zarowno na dlugich, srednich jak i ultrakrotkich falach (nazywanych przez publicznosci a takze co gorsza producentow - FM)

Hidden Content

Rafał poczytaj co ludzie myślą o tym twoim kolorze "gówniano podobnym" na innych stronach o RADMORach dowiesz się że srebrny jest bardziej ceniony i tego niezmienisz . Wróć się do punktu wyjścia o tunerach AM RADMOR dobrze Ci radze .

Hidden Content

> dudivan

Pewnie (a nawet na pewno ;-) masz rację tyle, że miliony posiadaczy tunerów nie mają o tym pojęcia i żyją w stanie ogłupienia. Stan ogłupienia w przypadku pięknych analogowych tunerów pogłebiany jest u ich właścicieli przez wpatrywanie się w ich pięknie podświetlane skale. W moim przypadku stan ogłupienia jest daleko posunięty, gdyż na skalach obu moich analogów nieco większymi literami na górze pisze FM, a niżej - mniejszymi - AM. Słowa po prostu często zmieniaja swoje pierwotne znaczenie i te zmiany bywają niekiedy zabawne ;-) I nie ma co z nimi wojować, anwet jak się ma rację. Obśmiać się i tyle :-)))

Hidden Content

-> Rafal

> Stan ogłupienia w przypadku pięknych analogowych tunerów pogłebiany jest u ich właścicieli przez

> wpatrywanie się w ich pięknie podświetlane skale.

Bluznierco ! Analogowe tunery sa jedynie slusznymi tunerami. Ale wybaczam Ci. Ty nie wiesz co czynisz (podlaczajac Cyryla na wejscie MM Naima) :-))))))

> Słowa po prostu często zmieniaja swoje pierwotne znaczenie i te zmiany bywają niekiedy zabawne ;-) I nie ma co z nimi wojować, anwet jak się ma rację. Obśmiać się i tyle :-)))

I w ten sposob utorujemy glupocie droge do zawladniecia swiatem ?

Hidden Content

(Rafał) słowa ( gówniano podobnym ) pisze na żarty , tobie się podoba brązowy kolor mi się podoba srebrny mamy różne gusty cieszę się że trzymiesz swojego zdania i tak trzymać . Ale nie warto czasami się oddzywać na jakiś temat bo jak Ci coś nie pójdzie to cię zj***ą inni .

Hidden Content

Ja kupiłem Radmora 5102 nie dawno ze względu na fakt, iż dażyłem go w latach '80 wręcz nabożeństwem. Był dla mnie szczytem marzeń.

Myślę, że jest to dobry wątek by zapytać o przestrojenie właśnie jego. Czy posiadając zdolności manualne i trochę doświadczenia z lutownicą dam rade go sam przestroić?

Hidden Content

Moim skromnym zdaniem lutownica ani zdolnosci manualne nie wystarcza. Zeby to zrobic trzeba miec jakies pojecie o sprawie i jakies profesjonalne przyrzady pomiarowe. Sa wizardzi, ktorzy robia to na oko ale efekty beda raczej srednie. A z punktu widzenia audiofila to juz wogole...

Hidden Content

Ja mam gdzieś jeszcze tuner Diory. Dla zmiany zakresu UKF wymieniłem w nim całą głowicę UKF. Można taką kupić "za grosze". Wywaliłem tę, która była i w to miejsce wstawiłem nową. Co prawda, to było kilka lat temu...

Faktycznie - nie wystarczy samo posiadanie lutownicy. Ale też nie potrzeba być inżynierem elektronikiem.

Nie wiem jak to jest w Radmorze, ale jest bardzo możliwe, że można to zrobić podobnie.

Hidden Content

Janusz z Torunia

No, wymiana glowicy to rzeczywiscie zadna filozofia. Ja myslalem o hardcorowym podejsciu. Plastikowy wkretaczek w dlon i krecimy rdzeniami, rozciagamy i sciskamy zwoje, krecimy trymerami.

Hidden Content

Jest tylko jedno zastrzezenie. Wymiana glowicy jest latwa w przypadku polskich tunerow. One wszystkie mialy mniej wiecej takie same uklady. Nie wiem jak by to wygladalo np. w jakims starym Marantzu.

Hidden Content

W tym moim tunerze - głowica, to była oddzielna puszka wstawiona na główną płytkę. Z niej są wyprowadzone: wejście antenowe, wyjście p.cz., masa, +zasilanie, wejście napięcia strojenia diod pojemnościowych, ARCz, i to chyba wszystko.

Jeżeli tak też by było w "obcych" tunerach, to prawdopodobnie można by w nich tak samo łatwo wymienić głowicę. Jednak jeżeli głowica UKF nie jest oddzielnym klockiem, tylko jest częścią całego układu na jednej płycie, to można by mieć pewne trudności z ustaleniem tych punktów, które trzeba zastąpić wyprowadzeniami nowej głowicy.

I jeszcze jedno - to wszystko dotyczy głowicy strojonej napięciem.

W przypadku głowicy strojonej kondensatorem o zmiennej pojemności, to zupełnie inna bajka.

Hidden Content

Janusz z Torunia

hmmm ... a wiec z tego co wiem najważniejsze co jest do zrobienia zeby przestroic Ramodra 5102 to przerobienie dwóch siedmio zwojowych cewek na cztero zwojowe i nastepnie dostrojenie odleglosci miedzy tymi zwojami ... tylko nie wiem czy sa one w obwodzie antenowym czy gdzie ? :/ Chyba ronilo sie jeszcze cos z pojemnosciami ... ale nie weim dokladnie :/ ... potrzebowalbym w sumie instrukcji krok po kroku jak to zrobic i ktore to sa elementy ... moge wrzucic zdjecia ... czy ktos sie tego podejmie i mi pomoze ? bylbym bardzo wdzieczny :]

Hidden Content

Hidden Content

ściągnij to, jak nie będziesz mógł to mogę wysłać Ci na e-maila

polecam przejżeć też

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.