Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Pro-ject 2 vs stare (chyba niezłe) gramofony

krzychu.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zbliżam się wielkimi krokami do zakupu gramofonu. Będzie to mój pierwszy gramofon, dlatego proszę o opinię co do różnic pomiędzy zdawało by się wysokiej klasy gramofonem Pro-Ject 2-xperience Classic, który do tej pory był liderem w rankingu (co wybrać) - a gramofonami starszej generacji:

- ThorensTD 126MK III

- Sansui SR 838

- JVC QL-Y5F

- Kenwood KD7010

- Denon DP-59L

- Pioneer PL-530

Poczytałem trochę opinii na forum. W wątkach dotyczących pierwszego gramofonu a także porad dla początkujących, modele te nie są jakoś specjalnie wymieniane. Być może to wyższa półka? Z drugiej strony odradzacie gramofony poniżej 2 tys. np. Pro-ject Debut, Rega RP1, itd. Nie chciałbym topić pieniędzy w jakieś rozwiązania tymczasowe dlatego też startuję z pułapu 4000 zł. Ze względu na to że mam dość bogatą kolekcję winyli i trochę podpatrzyłem jakim dźwiękiem charakteryzują się dobre płyty na dobrym sprzęcie u moich znajomych, liczę że to hobby nie będzie jedynie tymczasową zabawą.

W skrócie: potrzebuje krótką informację (w kilku zdaniach...) czy warto rozpatrywać te modele, czy może lepiej kupić nowiutkiego Pro-Jecta, którego wymieniłem. Nie bez znaczenia jest fakt, że kupując nowy produkt doradzą mi w sklepie jak go okiełznać a ponadto wszystko ustawią, natomiast w przeciwnym razie będę zdany na siebie.

Dzięki z góry za odpowiedzi

Nawet jak weźmiesz pod uwagę Pespexa to będzie odstawał od tych z listy.

Jak wybierasz napęd to zwróć uwagę na masę efektywną ramienia - jeśli będzie poniżej 7-8g to mocno zawężasz sobie dobór wkładek.

Sensownie byłoby znaleźć coś co ma 12-15g me.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A jak zmierzyć czy też zważyć tę efektywną masę samego ramienia ?

Czy są chałupnicze sposoby, czy tylko pełen, że się tak wyrażę - profesjonalizm ?

Zakładając, że można zdobyć np. jakąś wagę jubilerską czy co tam potrzeba...

Podpowiedzcie coś zrozumiałego, a nie sądzę, by producenci popularnych

gratów zamieszczali takie "ogólnodostępne" informacje ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Redaktorzy
(...)Pespexa (...)

Nie ma takiego gramofonu. Jest 6 PerspeX.

W przypadku starych gramofonów sprawa nie jest tak oczywista jak niektórym się wydaje. Myślą, że wejdą na Ebay czy nawet Allegro, zapłacą i kurier przywiezie im piękną, zadbaną, dobrze zapakowaną sztukę z "epoki". Bywa, że maszyna jest zwyczajnie walnięta. Ramię oberwało albo jakiś domorosły fachura rozkręcał je co by tam w środku coś poprawić, wymienić kabelki, przy okazji spaprał robotę, nie potrafił tego skręcić z powrotem. I takie gramofony nie dadzą już pełnej przyjemności z odsłuchu. Niektóre z nich będą po prostu "złomami", a forsa wydana - i z odsprzedażą będzie problem.

krzychu_pl, jeśli znajdziesz zadbaną sztukę ze znanych rąk, ewentualnie ktoś będzie w stanie pomóc Ci zweryfikować stan gramofonu, to warto brać. Jeśli nie, to bezpieczniej będzie wziąć nową sztukę, a najlepiej z drugiej ręki, od kogoś kto ma wszystkie papiery na zakupiony sprzęt. Zauważ, że kupując 6 PerspeXa trzeba wydać 6500zł za napęd z ramieniem. A gdzie wkładki, preampy itp.? Nie każdego Polaka stać nawet na takiego nowego Pro-Jecta, a z opiniami na forach bywa bardzo różnie. Ja ten gramofon miałem przez rok i kilkanaście wkładek podwiesiem. Wygląda całkiem inaczej niż "starsi koledzy", o zupełnie inna epoka i wzornictwo. Może się podobać. Akrylowa podstawa (nie plinta, bo ta wykonana jest z czarnego korianu) ma pięknie wyszlifowany rant. Sprzedałem, bo zacząłem kompletować zestaw Vintage. Słucham głównie muzyki z tamtych lat i stwierdziłem, że chcę przenieść się "w epokę".

Co do mas efektywnych, zgadzam się z Ahają. Bardzo lekkie ramiona (tzn. o bardzo niskich masach efektywnych) będą kłoptliwe z doborem wkładek. Powiedzmy 7-7,5g ramiona będą bardzo dobre do podatnych MMek (idealnie do Shure V15 Type III, która gra bajecznie na takim ramieniu), ale z MC LO będą potrzebowały troszkę więcej tej masy. Dobrze mieć kilka ramion, ale to już bajka dla bardziej wtajemniczonych.

Wklejam zdjęcie swojego PerspeXa, który obecnie cieszy człowieka z Górnego Śląska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie ma takiego gramofonu. Jest 6 PerspeX.

W przypadku starych gramofonów sprawa nie jest tak oczywista jak niektórym się wydaje. Myślą, że wejdą na Ebay czy nawet Allegro, zapłacą i kurier przywiezie im piękną, zadbaną, dobrze zapakowaną sztukę z "epoki". Bywa, że maszyna jest zwyczajnie walnięta. Ramię oberwało albo jakiś domorosły fachura rozkręcał je co by tam w środku coś poprawić, wymienić kabelki, przy okazji spaprał robotę, nie potrafił tego skręcić z powrotem. I takie gramofony nie dadzą już pełnej przyjemności z odsłuchu. Niektóre z nich będą po prostu "złomami", a forsa wydana - i z odsprzedażą będzie problem.

krzychu_pl, jeśli znajdziesz zadbaną sztukę ze znanych rąk, ewentualnie ktoś będzie w stanie pomóc Ci zweryfikować stan gramofonu, to warto brać. Jeśli nie, to bezpieczniej będzie wziąć nową sztukę, a najlepiej z drugiej ręki, od kogoś kto ma wszystkie papiery na zakupiony sprzęt. Zauważ, że kupując 6 PerspeXa trzeba wydać 6500zł za napęd z ramieniem. A gdzie wkładki, preampy itp.? Nie każdego Polaka stać nawet na takiego nowego Pro-Jecta, a z opiniami na forach bywa bardzo różnie. Ja ten gramofon miałem przez rok i kilkanaście wkładek podwiesiem. Wygląda całkiem inaczej niż "starsi koledzy", o zupełnie inna epoka i wzornictwo. Może się podobać. Akrylowa podstawa (nie plinta, bo ta wykonana jest z czarnego korianu) ma pięknie wyszlifowany rant. Sprzedałem, bo zacząłem kompletować zestaw Vintage. Słucham głównie muzyki z tamtych lat i stwierdziłem, że chcę przenieść się "w epokę".

Co do mas efektywnych, zgadzam się z Ahają. Bardzo lekkie ramiona (tzn. o bardzo niskich masach efektywnych) będą kłoptliwe z doborem wkładek. Powiedzmy 7-7,5g ramiona będą bardzo dobre do podatnych MMek (idealnie do Shure V15 Type III, która gra bajecznie na takim ramieniu), ale z MC LO będą potrzebowały troszkę więcej tej masy. Dobrze mieć kilka ramion, ale to już bajka dla bardziej wtajemniczonych.

Wklejam zdjęcie swojego PerspeXa, który obecnie cieszy człowieka z Górnego Śląska.

Czyli podsumowując: Warto wybrać taki vintagowy gramofon pod warunkiem, że znająca się na rzeczy osoba potwierdzi jego stan techniczny.

A jak można usystematyzować gramofony, które wymieniłem? Które z nich można rozważać zakładając że ich stan jest dobry?

• Redaktorzy

Ja Ci nie odpowiem dokładnie na to pytanie. Mam jakieś własne preferencje do konstrukcji i walorów użytkowych gramofonów. Obecnie mam trzy gramofony. Idę dalej. Jestem w trakcie projektowania własnego eksperymentalnego gramofonu, żeby móc eksperymentować z różnymi ramionami o różnych masach efektywnych i długościach - czyli bawić się analogiem.

Proponowałbym Ci się rozejrzeć za dobrymi gramofonami z napędem bezpośrednim, czyli DD ze sporym momentem obrotowym. Przykładasz palec i patrzysz czy talerz łatwo zwalnia, czy zwalnia niechętnie.

Potem ramię. Jak dla mnie ramię powinno mieć wszystkie możliwe regulacje, przede wszystkim możliwość podnoszenia i opuszczania kolumny ramienia - do wstępnego ustawiania VTA.

Nie wiem na jakim etapie jesteś w gramofoniarstwie. Dobrze by było wiedzieć jakie wkładki preferujesz. Gdybyś miał wybrane i ustalone swoje brzmienie i konkretną wkładkę, to wtedy sprawa jest banalnie prosta. Trochę gorzej gdy jeszcze nie wiesz czego dokładnie oczekujesz. Wtedy wypadałoby znaleźć uniwersalne rozwiązanie, które umożliwi podwieszenie większej liczby wkładek.

• Redaktorzy

Shure V15 podwieszalem pod 16g ramie Micro Seiki MA-505. Gralo przyzwoicie, ale to jeszcze nie bylo "to". Przelozylem Shura pod 7,5g ramie Audio Technica AT-1007. I wtedy zagralo, ze mucha nie siada. Tutaj moja recenzja tej wkladki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

No , jak zagralo dobrze to nie mam pytań , okazji osobiście wieszać jej na tak lekkim ramieniu nie miałem .

Trochę zaskoczyło mnie , bo dedykowana do cięższego ramienia jakim jest np Ortofon AS-212 .

Pozdrówko.

Osobiście mogę polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) brać jeśli sprawny, bo okazja na EB 1000 euro.

Naprawdę świetny sprzęt !!!

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich

Zbliżam się wielkimi krokami do zakupu gramofonu. Będzie to mój pierwszy gramofon, dlatego proszę o opinię co do różnic pomiędzy zdawało by się wysokiej klasy gramofonem Pro-Ject 2-xperience Classic, który do tej pory był liderem w rankingu (co wybrać) - a gramofonami starszej generacji:

- ThorensTD 126MK III

- Sansui SR 838

- JVC QL-Y5F

- Kenwood KD7010

- Denon DP-59L

- Pioneer PL-530

Poczytałem trochę opinii na forum. W wątkach dotyczących pierwszego gramofonu a także porad dla początkujących, modele te nie są jakoś specjalnie wymieniane. Być może to wyższa półka? Z drugiej strony odradzacie gramofony poniżej 2 tys. np. Pro-ject Debut, Rega RP1, itd. Nie chciałbym topić pieniędzy w jakieś rozwiązania tymczasowe dlatego też startuję z pułapu 4000 zł. Ze względu na to że mam dość bogatą kolekcję winyli i trochę podpatrzyłem jakim dźwiękiem charakteryzują się dobre płyty na dobrym sprzęcie u moich znajomych, liczę że to hobby nie będzie jedynie tymczasową zabawą.

W skrócie: potrzebuje krótką informację (w kilku zdaniach...) czy warto rozpatrywać te modele, czy może lepiej kupić nowiutkiego Pro-Jecta, którego wymieniłem. Nie bez znaczenia jest fakt, że kupując nowy produkt doradzą mi w sklepie jak go okiełznać a ponadto wszystko ustawią, natomiast w przeciwnym razie będę zdany na siebie.

Dzięki z góry za odpowiedzi

topowe urzadzenia z lat 80 to calkiem porzadne gramofony - powstaly w czasach, gdy winyl byl najlepszym nosnikiem dzwieku - czesto sa to dobre konstrukcje, precyzyjnie wykonane z uzyciem bardzo dobrych materialow.

Dadza spokojnie rade dzisiejszym gramofonom ze sredniej polki... byc moze sprawia sie nawet z obecnie najlepszymi konstrukcjami - ale to beda raczej wyjatki, kosztujace pomimo wieku spore pieniadze...

Moim zdaniem warto sie ubrac w gramofon z tamtych czasow (dobry, nie plastikowy szajs, ktorego sporo wtedy tez bylo na rynku), ale tak jak to juz w watku napisano - musza to byc egzemplarze w dobrym stanie.

Pocieszjace jest to, ze te dobre kosztowaly dawniej sporo kasy, teraz tez nie sa tanie i raczej nie trafialy do katow.... nieszczesciem moze byc nieudolny "DIY' lajowiec"...... tak wiec cierpliwosci w poszukiwaniu ...

Zgadzam się z przedmówcą że stare topowe gramofony z lat 80-tych są całkiem dobre i mogą spokojnie stawać do walki z obecnymi konstrukcjami. Jedynym mankamentem dla niektórych może okazać się dostępność serwisu i części zamiennych.

Visto dobrze pamiętam, ze Ty chyba masz jvc ql-a75?

W sumie mam wiecej staruszkow - tak mam wspomniane jvc, denona dp 59l, kenwooda kd990 itd…fajne drapaki. Graja dobrze - na moje potrzeby wystarczajaco - nie szukam nowych.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Kiedyś go miałem, ale bałem się jednego. Jako jedyny z lepszych victorów psują sie tam czasami scalaki. Nie jest to częste, ale jednak. Gramiak fenomenalny. Ja poluję jeszcze na jednego victora i "dzieło" zostanie zakończone.

Kiedyś go miałem, ale bałem się jednego. Jako jedyny z lepszych victorów psują sie tam czasami scalaki. Nie jest to częste, ale jednak. Gramiak fenomenalny. Ja poluję jeszcze na jednego victora i "dzieło" zostanie zakończone.

no coz, czas robi swoje....

zeby zminimalizowac padaczke scalakow zawsze wymieniam (zachowuje oryginalne parametry) wszystkie elektrolity - czytalem, ze wlasnie te duperele najczesciej powoduja zgon IC...

jesli jest dostepny service manual, to sprawdzam, czy wszystkie parametry sa zgodne z instrukcja i.... slucham - wspomniany JVC gra juz u mnie 4 rok...i faktycznie jest dobrym gramofonem.

na ktorego JVC polujesz....??

ql-a95 ewentualnie ql-y77f

jesli martwisz sie o bezawaryjnosc, to ql-a95 bedzie lepszym wyborem - ten model to w pewnym sensie unobtanium.. poluje na niego juz od 2 lat...

ql-y77f jest OK, ale ze wzgledu na pelna automatyke jest bardziej narazony na awarie....

jesli chodzi o automaty... to strzelam w gramofony tangencjonalne... tez ciekawe sprzety, w tamtych latach bywaly "dopieszczone...

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

jesli martwisz sie o bezawaryjnosc, to ql-a95 bedzie lepszym wyborem - ten model to w pewnym sensie unobtanium.. poluje na niego juz od 2 lat...

ql-y77f jest OK, ale ze wzgledu na pelna automatyke jest bardziej narazony na awarie....

jesli chodzi o automaty... to strzelam w gramofony tangencjonalne... tez ciekawe sprzety, w tamtych latach bywaly "dopieszczone...

Akurat automatów jvc to się nie boje, mam dwa tyle lat i spokój. tangencjonalne to technics sl-m3 albo badajże yamaha zrobiła jakiś sensowny. Nie siedzę zbytnio w temacie.

Akurat automatów jvc to się nie boje, mam dwa tyle lat i spokój. tangencjonalne to technics sl-m3 albo badajże yamaha zrobiła jakiś sensowny. Nie siedzę zbytnio w temacie.

aha.... yamaha px2 ew px3, niektore revox'y, pioneer pl l 1000 - tu nawet byl ciekawy, liniowy naped ramienia... gdyby plinta byla solidniejsza to bylby killer.. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.