Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do t-amp

sansei

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam,

Czy kolumny Magnat Monitor Supreme 202 (ewentulanie 200) to rozsądny wybór do wzmacniacza t-amp firmy Muse?

Wzmacniacz ten ma moc 2x20W przy głośnikach 4 Ohm i 2x13W przy 8 Ohm, więc chyba lepsze by były głośniczki o niższej impedancji. Natomiast nie wiem jak rozumieć impedancję podawaną przez producentów głośników jako 4-8 Ohm?

Aha, szukam tanich głośniczków w cenie do 500pln za parę (chętnie kupię używane jeśli byłyby lepsze).

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/

Natomiast nie wiem jak rozumieć impedancję podawaną przez producentów głośników jako 4-8 Ohm?

To wymysł producentów kolumn (zazwyczaj 4ohmowych), wprowadzony po to, by nie płoszyć właścicieli wzmacniaczy/ amplitunerów, których producent wymaga używania kolumn 8ohm.

Do T-amp'a rzeczywiście lepiej podpiąć kolumny 4 lub 6 ohm, bo z uwagi na niską moc trudno uzyskać wysokie natężenie dźwięku, dobrze by było też poszukać dość skutecznych kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3478968

Dzięki za sugestie. Z tego co mówisz to kolumna o impedancji 4-8 Ohm może mieć tak naprawdę 4 Ohmy - a właśnie taką bym wolał (da możliwość głośniejszego dźwięku z małego wzmacniacza).

Znalazłem filmik pokazujący test impedancji podobnego t-ampa do mojego i nie jest źle:

Znalazłem też artykuły gdzie mierzona jest impedancja kolumny w funkcji częstotliwości - i się okazało że jest ona zmienna stąd można uprościć specyfikacje podając przedział np. właśnie od 4 do 8 Ohm.

Jaka skuteczność to już sporo? 90dB? Więcej?

Z tego co zauważyłem to kolumny o skuteczności 96dB to tylko stare modele z pojedynczym głośnikiem szeroko-zakresowym. Ponieważ praktycznie już takie nowe konstrukcje nie powstają więc myślę że to już przeżytek. W takim razie wszystko ponad 90dB przy 2-drożnej konstrukcji to chyba sporo - mam rację?

Wracając do tego Magnata: impedancja 4-8 Ohm, skuteczność 93dB:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na papierze wszystko super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3479057

Znalazłem też artykuły gdzie mierzona jest impedancja kolumny w funkcji częstotliwości - i się okazało że jest ona zmienna stąd można uprościć specyfikacje podając przedział np. właśnie od 4 do 8 Ohm.

Prawda, tylko że wg norm, impedancją kolumny jest jej najmniejsza wartość z wykresu z tolerancją 20%, więc np kolumna o impedancji 8 ohm może mieć na wykresie wąski dołek schodzący do 6 ohm.

Szczytowe wartości (na plus) do określania impedancji kolumny nie liczą się.

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3479501

Bardzo odjazdowy wzmacniacz! Nie przejmuj się mocami, impedancjami itp. Kiedyś przyjmowało się, że wzmacniacz HI-Fi ma mieć 6W mocy czy coś ;) Jeśli nie będziesz mieć ambicji grania tak głośno jak w dyskotece (co na tych głośnikach nie wchodzi w rachubę) to powinieneś być zadowolony.

Jeszcze raz napiszę. Bardzo fajny wzmacniacz!

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3479587

Dzięki czeczen :)

Chciałem sprzęt który będzie bardzo mało prądu pobierać żeby nie musieć go wyłączać , a przy tym aby jakość dźwięku była lepsza niż z komputerowych głośniczków aktywnych.

Wzmacniacz Muse TA2020 EX2 który mam pobiera 2,7W z gniazdka gdy nie leci żadna muzyka. Adapter bluetooth i DAC myślę że wezmą jeszcze mniej więc w ok 5W się mi sprzęt zmieści.

OK. Zamawiam Magnat Monitor Supreme 200, czyli model poprzedni. Ma minimalnie gorsze parametry, więc mam nadzieję że różnicy nie usłyszę, a cenę o 100pln znalazłem niższą. Za to dokupiłem małego DACa FiiO D03K, który myślałem że nie będzie mi potrzebny, ale okazało się że DAC wbudowany w adapter bluetooth (Philips AEA2700) to tragedia - ma słabiutkie napięcie na wyjściu poniżej 1V i odstęp sygnału od szumu 62 dB - obie te rzeczy paskudnie słychać (czyli dźwięk jest cichy i niewyraźny).

Jeszcze kabelki jakieś musze dokupić.

Myślę że przy tak budżetowym sprzęcie nie ma co się wygłupiać ;)

Czy sądzicie że Alphard Da Vinci SL-8 będą ok? - potrzebują do głośników ok 4m i 1m :)

I jeszcze półmetrowy kabelek RCA, np: Veoz VE-2200.

Pozwolę sobię na mały offtopic w temacie kabli i końcówek - elektronikę przed zamawianiem sprawdzam czy nie pochodzi z Chin szukając odpowiedników na aliexpress, właśnie zobaczyłem że jeśli chodzi o kategorię audio to przewodów, końcówek itp jest tam od zatrzęsienia (oczywiście z darmową dostawą do Polski). Wtyczki bananowe u nas sprzedawane jako Veoz/Vitalco/Prolink występują tam pod nazwą Nakamichi w cenie od 1,60pln za sztukę w hurcie i 3pln w detalu. Wzmacniaczy, Dac'ów, bezprzewodowych głośników jest mnóstwo! Jedyne czego nie ma to sprzęt który sporo waży - np kolumny :)

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3480467

Wzmacniacz fajny, głośniki też. Wszystko powinno ładnie grać. No ale z kablami to daj spokój, chopie. Kabel ma 2 zadania. Połączyć A z B to jedno zadanie. Drugie zadanie to nie zaśniedzieć, albo co gorsza nie zardzewieć. Wszystkie opowieści o grających kablach to bajki na dobranoc dla bardzo naiwnych przedszkolaków. Nie będzie różnicy w dźwięku między najzwyklejszym kabelkiem i wężem strażackim za 50 tysięcy. Jak chcesz trochę poczytać to wejdź w zakładkę Inne i tam jest wątek dla testujących kable. Poczytaj ku przestrodze.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3480479

Kabelki? Normalne POLSKIE miedziaki z elektrycznego, lub "estradowe" Cordiale, czy Klotz(ki) 2,5mm2. Do tej mocy to nawet 1,5mm2 są ok. Dlaczego polskie budżetówki? Bo są lepsze od innych- dla polskiej miedzi 3N to najzwyklejsza norma, tymczasem inni o takiej czystości pieją z zachwytu, nie wspominając i chińskich kablach z żyłami Al lub Fe pokrytych tylko miedzią :-D

Żeby nie kupić babola, przetnij koniec przewodu pod kątem i popatrz na odbicie światła- w aluminiowym dobrze widać biały kolor żyły.

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3480786

Zestaw złożyłem i... no takiego pecha w zakupach to raczej nigdy nie miałem:

- głośnik średniotonowy w jednej kolumnie mocno szumi

- DAC dostałem nie działający

- zasilacz do t-ampa nagle spalił się

Kolumny zwrócę na gwarancji (teraz rozumiem skąd ich dobra cena).

Zasilacz kupiłem używany, więc bez gwarancji, działał dobrze ale nagle poszły z niego iskry i padł.

Zamówiłem już nowy (też impulsowy stabilizowany i równie dobrej firmy) - mam nadzieję że to po prostu pech a nie jakaś wada t-ampa.

Najgorzej z DACem bo nie mam jak sprawdzić co nie działa:

- wyjście coaxial w odbiorniku bluetooth,

- kabel coaxial,

- DAC

- albo samo jego wejście coaxial w DACu (ma jeszcze optyczne ale nie mam kabla).

Nie mam innych urządzeń tego typu do testu. Ma ktoś jakiś pomysł?

Myślę że kupię jakiś tani kabelek toslink i pokombinuję przy jego pomocy połączenia z PC oraz z kinem domowym - tak ustalę co jest zepsute.

Piszę w sumie jako takie ostrzeżenie dla innych chcących zbudować tani zestaw ładnie grający, że chcąc tanio i dobrze... może nie wyjść ani tanio ani dobrze :(

https://www.audiostereo.pl/topic/120147-kolumny-do-t-amp/#findComment-3484344

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.