Jump to content
IGNORED

Wygluszenie akustyczne warsztatu

Pete JB

Recommended Posts

Witam wszystkich, to jest moj pierwszy post na Forum, takze pozdrawiam przy okazji wszystkich czytelnikow audio-stereo:)

Chcialbym prosic o porady zwiazane z wygluszeniem akustycznym mojego przydomowego warsztatu. Konstrukcja drewniana i OSB 11 mm na zewnatrz. Wielkosc pomieszczenia 13 m2, wysokosc 205 cm liczac w srodku. Elekronarzedzia najczesciej uzywane w warsztacie to ukosnica, szlifierki, pilarka, wiertarki, wkretarki itp. Jedna maszynka bedzie przodowac w temacie dlugosci halasu i nie mam innej mozliwosci wygluszenia jej w powiedzmy mebelku akustycznym, czyli typowej skrzyni wygluszonej np. welna mineralna:

Kress 1050 FME 1

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ze wzgledu na siasiadow, chce wygluszyc w miare mozliwosci to pomieszczenie. Materialy jakie posiadam do wygluszenia, badz do jakich mam dostep:

- welna mineralna 80 mm, welny mam na 3 sciany

- pianka pod panele 4 mm, tego mam duze ilosci i moglbym oblozyc sciane warstwowo, 2-3 warstwy luzno wiszace

- arkusze kartonow pieciokomorowe, bardzo duze ilosci

- podklad z gabki pod wykladzine 9-11 mm

Bylby to dopiero poczatek materialow do wygluszenia, poniewaz kolejnym etapem jest mozliwosc zakupu:

- plyty regipsowej akustycznej 15 mm na wykonczenie finalne sciany

- plyty MDF 15 mm, gesto nawiercanej

- inna najlepsza podejrzewam opcja to plyta binarna, ktora mam mozliwosc zrobic na cnc.

Z jednej strony warsztatu jest sciana murowana 30 cm, ale i tak nie jest to sciana warszatu tylko przylegaja one do siebie w granicy okolo 5 cm.

To tyle z informacji jakie uwazam za wazne, wzgledem tego tematu. Pewnie co nieco pominalem, ale na biezaco odpowiem w miare wyczerpujaco na zadane pytanie dodatkowe.

Pozdrawiam raz jeszcze

Hidden Content

Hidden Content

Ile masz wzrostu? Bo ja mając 205cm wysokości pomieszczenia nie mógłbym adaptować sufitu.

Ogólnie to jeśli możesz to wygospodaruj połowę sufitu i 2 ściany przyległe do siebie. Zastosuj stelaż wypełniony wełną, na to gąbka i np. listwy żeby się trzymało. Jak musiał byś coś opierać o ściany to na warstwę gąbki zastosuj płyty perforowane.

Hidden Content

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Sądząc po opisie to chodzi o wyizolowanie warsztatu, czyli zatrzymanie hałasu wewnątrz? W takim razie dobrze jest dodać masy tej konstrukcji poprzez np. sztywne płyty, najlepiej ponad 1 warstwę i gęstą wełnę mineralną przy pamiętaniu o pełnym uszczelnieniu. Inaczej dźwięk będzie "uciekał" przez każdy otwór. Samo pochłanianie wewnątrz jedynie zwiększy nieco komfort akustyczny. Zawsze warto skonsultować się z fachowcami, nawet jeśli przedsięwzięcie nie jest "wysokich lotów", zamiast robić samemu z brakiem pewności, że będzie na pewno ok. Chyba, że bardzo się lubi eksperymenty :)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.