Jump to content
IGNORED

Głośniki do rotel930 mkII

Tomek91

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na forum i w ogóle świeży jeśli chodzi o tematy audio. Niedawno postanowiłem zakupić swój pierwszy zestaw stereo i tak się złożyło, że w kwestii wzmacniacza wybór padł na tytułowego rotela. Teraz poszukuję do niego kolumn.

- pokój 15m2

- muzyka głównie metale ciężkie, choć czasem i coś z rockowego abecadła się zdarzy posłuchać,

- źródło na chwilę obecną PC

- w grę wchodzą kolumny podstawkowe i wolnostojące, raczej ze wskazaniem na te pierwsze

- sprzęt raczej używany ze względu na ograniczony budżet (ok 600pln)

Zastanawiam się nad Tannoyami M1, jest jedno ogłoszenie w mojej okolicy, ale 40km musiałbym jechać, więc zanim się zdecyduje pojechać na odsłuch chciałbym zasięgnąć Waszej opinii o nich. Wszystko co znajduje w necie jest sprzed kilku ładnych lat więc zastanawiam się czy jeszcze są warte uwagi? Ewentualnie co polecilibyście przy moim dość ograniczonym budżecie?

I drugie pytanie powiązane, czy do tego ewentualnego zestawu(rotel+tannoy+PC) opłaca się dorzucić daca, czy lepiej daca wrzucić w koszt kolumny i zakupić lepsze kolumny? Co mi da lepszy efekt na teraz?(oczywiście pomijam aspekt, że lepiej teraz dołożyć do kolumn a daca można dokupić później) Chodzi mi o samo porównanie co powinno zagrać lepiej Rotel+tannoy(ew. inne głośniki w podobnym budżecie)+PC+Dac(ok. 300pln) czy rotel+PC+droższe głośniki od Tannoym1 o ok 200-300pln

Tannoy m1 mogę zakupić za ok. 400pln.

Z góry dzięki za wszelkie pomocne mi informacje

p.s.

Zdaję sobie sprawę, że w tym budżecie nic magicznego nie wyrwę, ale przesiadam się z głośników komputerowych 2.1 miedatecha więc różnica w dźwięku będzie spora i za odpowiedzi w stylu "lepiej zaoszczędź i kup coś za 1500-2000pln" z góry dziękuje

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem kiedyś ten wzmacniacz ale z Tannoy F1, co prawda nie słuchałem tak ciężkiej muzyki. Ale jako pierwszy zestaw grało na prawdę przyjemnie. Pewnie za wiele nie pomogłem :) za około 500zł możesz kupić tannoy m2

Hidden Content

Mam te Tannoye w systemie 5,1 do tej pory. Jakiś czas grały w stereo i mogę porównaćz Avancami 501. Tanojki grały bardziej średnicą, z głębszym basem. Góra wyraźna, bez ostrości.

Hidden Content

M2 faktycznie są do dostania niewiele drożej, ale nie ma ogłoszenia z mojej okolicy i nie mam ich gdzie odsłuchać a czytałem, że grają trochę inaczej od M1. Wzmacniacz kupowałem bez odsłuchu, głośników w ciemno dobierać do niego nie chcę. A może ktoś mi coś powie o wharfedale diamond 220 i mission vx1? Jak one mają się do Tannoy M1?

Hidden Content

Guest aqs

(Konto usunięte)

miałem Tannoye V4 grały z Rotelem RA-980 było bardzo dobrze w jazzie pop blues, ale metalu i ostrego rocka nie słucham w ogóle

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.