Skocz do zawartości
IGNORED

Przetworniki DAC do CD Marantz 63 KIS

Robinson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Szukam jakiejs mozliwosci upgradu mojego CD. Jak myslicie, czy zakup jakiegos dobrego DAC do tego CD wart jest swojej ceny. Na allegro pojawily sie trzy takie modele :

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Theta

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - PS AUDIO z HDCD

3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - PS AUDIO (niby ten sam symbol ale bez HDCD)

Takie odnalzlem ale moze wy macie jakies swoje typy czego szukac, paru kolegow juz co nieco mi podpowiedzialo, ale zeby zebrac informacje zalozylem osobny watek. Theta poki co byla oceniona wysoko.

Mopj sprzet to juz wspomniany CD63KIS Marantza, wiekszosc odsluchow na HV-1 Skorpiona i HD-600. Kolumny to JPW 910 i Wzmak Marantz PM-66 KIS (hehe byla promocja pare lat temu na zestaw :-) ). Mysle o wymianie kolumn i wzmaka ale to juz osobna historia. Jak mozecie to podpowiedcie cosik. Z gory wielkie dzieki.

Pozdrawiam

Paweł

PS

To nie moje aukcje i ich nie reklamuje podaje tylko jako przyklad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/12030-przetworniki-dac-do-cd-marantz-63-kis/

Znaczy chcesz wydać 1,8-3,8 kzł na upgrade źródła i słuchac na JPW - zgodnie z teoriaą ,że źródło jest najważaniejsze. Ale ta teoria nie sprawdza się na niedrogim sprzecie. Dlatego mimo wszystko sugerowałbym najpierw wymianę kolumn . Za ok 4 kzł z drugiej reki dostaniesz bardzo dobre kolumny , które wniosą do dźwięku twojego systemu znacznie więcej niż jakikolwiek DAC .

Robinson -> mój znajomy z Olsztyna uzytkuje właśnie taka kombinację 63KI + Basic III. Gra to naprawdę dobrze. Wcześniej miał Basic II. Teraz planuje upgrade transportu. Jako dobry cyfrowy kable polecam ci Stereovox HDXV-ST, który kosztuje ok 500zł. Piotr z Fast Audio, mówi że jest lepszy od wszystkich cyfrowych NBSów kosztujących kilkanaście razy więcej. Jest to możliwe, bo za firmą Stereovox stoi facet od Illuminations - producenta jednych z najlepszych kabli cyfrowych na świecie.

Ukryta Zawartość

Natomiast odnośnie PS Audio to ich przetworniki były takie sobie i poza może modelem Ultra Link II nigdy nie były uważane za zbyt udane.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

upgrade upgradem, ale trudno tu się nie zgodzić z troyem, zwłaszcza, że Marantze na ogół grają ze sobą bardzo dobrze. Ja bym też w tej sytuacji zaczął od kolumn. Co więcej CD 63KI to według mnie urządzenie stosunkowo lepsze od PM66KI, tak że raczej źródło to bym sobie na deser zostrawił. Rozlicznych zalet thety możesz po prostu nie zauważyć - szkoda by było.

Troy ma faktycznie rację co do reszty toru. Sam miałem kiedys system 63KI/66KI - kupiłem kiedyś "na przetrwanie" na tej samej promocji co ty, po tym jak byłem zmuszony sprzedać swój cały sprzet aby sfinansować kupno mieszkania. Gra to przyzwoicie i na pewno jest warte lepszych kolumn niż JPW 910.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam !

Dzieki za podpowiedzi, co do sprzetu to CD jest glownie uzywane z HV-1 i Sluchawkami HD-600. Zdaje sobie sprawe z ograniczeń kolumn i wzmacniacza dlatego ich uzywam bardzo zadko. Jak ma tylko cos brzdakac za uchem to chodzi zestaw chodzi z DVD jakims podstawowym, ale jest to wystarczajace do codziennego cichego plumkania. Oszczedzam w ten sposob takze glowny CD czyli Marantza. Mysle o wymianie wzmaka i kolumn oczywiscie, a chodzi mi glownie o to zeby ocenic sensownosc zakupu czy upgradu poprzez dodanie DAC.

Pozdrawiam

Paweł

Tak zwane "oszczędzanie" CD63KI nie ma sensu. Nowy oryginalny laser do tego kosztuje ok. 60zł. W zasadzie nic poza laserem nie ulega zużyciu podczas słuchania, ja mam 10 letni CD 63 SE i żyje pełnią życia, a po modyfikacji toru analogowego, zegara i zasilania spokojnie pokonuje nowe odtwarzacze nawet dwukrotnie droższe (kosztował 900 marek). Tylko wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego nie modyfikowałem, bo uznałem że szkoda fatygi. Faktycznie, w tym systemie najsłabsze są kolumny, i to należałoby wymienić w pierwszym rzędzie, a CD63KI to bardzo dobre źródło, po modyfikacji swojego porównywałem go nawet z Meridianem i nie było porażki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.