Skocz do zawartości
IGNORED

Brak środka w Minima Amator

stefan

Rekomendowane odpowiedzi

To znaczy, ze bas jest ok, góra też, aśrodek cofnięty? Byłoby to cokolwiek dziwne. Czy pasmo jest równe tyle, że środek za mało sugestywny? Jeżeli tak to spróbuj wymienić seconda na podstawowego (chociaż) Fadela, u mnie pomogło jak grałem z tranzystorem. Faktem jest, że "pieprzu i soli" to by się trochę w Twoim systemie przydało, same super urządzenia, ale wszystko się charakterem bardzo pokrywa. Gdybyś zmieniał CD a wzmak zostaje to np na CECa, jak odwrotnie to np. na Coplanda 28, albo wersja oszczędnościowa Exposure 2010. CD i wzmak na raz nie ma sensu zmieniać:)

Nie znam tych kolumn, ale jeśli chcesz ładną średnicę to spróbuj Primare 30.1-doskonały wzmak,

M.F A3 trochę efekciarski Primare bije go kulturą brzmienia,równowagą,spójnością i barwą nie jest to wzmak dla ludzi żądnych silnych wrażeń, ale raczej dla wyrobionego ucha :-)

Może jednak naprawdę przyzwyczaiłem się do minuetto. Teraz oczywiście jest lepiej : perfekcyjnie zwarty melodyjny bas o wysokich już nie wspomnę rewelacja. Na niektórych płytach ( np. litania stańki )saksofony brzmią jakoś cienko. Trochę przesadziłem że brakuje środka. Kidyś porównywałem swoją rege z coplandem 288 to była prawdziwa przepaść. Dlatego myślę o nieco lepszym CD na pewno nie o coplandzie bo mnie nie stać. Może ktoś z was zna jakiś znacznie lepszy od regi CD za przyzwoite pieniądze. Oczywiście nie twierdzę że rega jest zła tylko chyba trochę odstaje klasą od pozostałych elementów

stefan, o Minimach mozna powiedziec, ze maja maly litraz, malo basu, i malo w nazwie ale malo srodka ? Nie wiem doprawdy co to ma znaczyc. Moze akurat ta konfiguracja w ktorej pracuja daje taki efekt. Brzmienia Regi nie znam. Ten MA to "jedynka" czy "dwojka" ? Nie bardzo potrafie okreslic roznice miedzy nimi w tym aspekcie, poniewaz kiedys odsluchiwalem "dwojki" ale ona miala duzo cieplego srodka. To tyle z rzeczy dyskusyjnych a na koniec konkret: kable nic nie poprawia.

Może nie jest go mało ale to chyba przyzwyczajenie do minuetto dlatego wydaje mi się taki cienki jakby trochę za mało wypełniony. A co do kabli to może nie poprawiają ale zdecydowanie lepiej brzmi. Proszę podajcie jakieś modele ale z własnego doświadczenia a nie z recenzji z gazet

> Stefan

Z mojego to nieistotne. Z doświadczenia tych z którymi ciągle wymieniamy się jakimiś elementami i z doświadzcenia tych co nie "wierzyli" a jak spróbowali to "uwierzyli".

A jakie interkonekty próbowałeś? Bo widzisz masz konktretny problem a ja Tobie chcę pomóc. A żeby pomóc, to należy wystawić właściwą diagnozę. W tym przypadku interkonekt to chyba najtańsza metoda na złagodzenie Twoich bolączek.

Rega to b. dobry Cd. Spokojny i kulturalny. MF to "misio" i jak to mówią muzykalność. To po co to jeszcze przyciemniać VdH. Szybkie kable ożywią system ale nie dadzą pełnej średnicy. Neutral otworzy dźwięk i da średnicę ale "misio" z MF pozostanie.

Pzdr.

stefan => jeśli dobrze zrozumiałem to masz Musical Fidelity A3 ? Dobrze znam ten wzmacniacz jest bardzo dobry ( w swej cenie), gra efektownie, ale ma tendencję do uwypuklania skrajów pasma - gra trochę basem i wysokimi i żadna wymiana kabli tu nic nie pomoże - to w ogóle są bardzo subtelne zmiany (chyba, że walniesz kable za gróbe tysiące :-))

A jeśli szukaż dobrego CD za "niewielkie" pieniądze to spróbuj NADA S500 (srebrnego), uzywany klocek możesz dostać za ok.3500zł, albo np. starszy model Meridiana 507(506)

Powtarzam nie znam tych kolumn, a pisałem o Primare 30.1 bo daje przepiękną średnicę, ale oczywiście, może nie grać z tymi kolumnami.

Jeśli lampa to może coś Delta Studio ?

stefan wymiana wzmaka da największą poprawę systemu, a M.F A3 bez najmniejszego problemu sprzedaż bo to chodliwy klocek.

Obiegowa opinia na temat VDH w znacznie mniejszym stopniu dotyczy modelu Wind, kóry masz - to bardzo dobry kabel i musiałbyś wydać bardzo duże pieniądze żeby coś poprawić, zresztą trudne do odzyskania gdyby tydzień po zakupie coś Ci się jednak przestało podobać. U mnie akurat zmiana interkonektu (VDH - Fadel) zdecydowanie bardziej poprawiła brzmienie systemu, niż wymiana kabla głośnikowego. Na spotkaniach w Delta Studio mieliśmy okazję bezpośrednio porównać Regę z Sony 5ES i CEC TL51 (bodajże) - Sony nie mógł zgrać się z resztą systemu cały czas brzmiało to za sucho i sterylnie, Rega bardzo dobrze - dużo melodyjniej, CEC zagrał jeszcze lepiej od Regi - dodał szczegółowości i powietrza przy zachowaniu plastyczności średnicy. A jeszcze Jeszcze lepsze efekty od CECa dawał np. Meridian 506.20 - to już był hi-end, a kupić takiego można za okolice 3.5kzł. Wszystko to grało ze wzmacniaczem Delta Studio KT88 i monitorami Dali Grand Coupe. Najlepsze kablowe efekty dawały właśnie kable VDH Wind i konekt Cardasa. Było też bezpośrednie porównanie wzmacniacza MF A3 z Deltą Studio KT88, w towarzystwie podobnej elektroniki i kolumn - tutaj MF przegrał z kretesem. KT88 gra zdecydowanie wyraźniej nie tracąc melodyjności MF, w niektórych systemach wypada wręcz za ostro. Cały czas więc podtrzymywałbym sugestię wymiany albo MF, albo CD. Przy czym większy wpływ może mieć tutaj według mniewymiana wzmaka. I jeszcze co do Primare - nie popadaj w desperację - A20 to sporo słabszy klocek od Twojego wzmaka, nie podchodź do niczego ponizej 30.

Stefan => przeczytaj uważnie to co napisał Zegarmistrz to potwierdza moje wcześniejsze sugestie, także już masz opinię z dwóch niezależnych źródeł :-))

A Primare oczywiście 30.1 i nic niżej (teraz jest jakaś promocja,ale z drugiej ręki byś dostał taniej, gdzieś w ogłoszeniach widziałem za 4500zł -to chyba troszkę dużo)

Kablami bym sobie nie zawracał głowy, klocki muszą dobrze razem zagrać na byle drucie ,jeśli nie ! ,to znaczy ,że trzeba coś wymienić, a dopiero na końcu gdy system jest prawidłowo dobrany można coś podrasować kablami.

I to są podstawowe zasady w tej zabawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.