Jump to content
IGNORED

Słuchawki... proporcjonalne

antolll

Recommended Posts

Witajcie!

Wahałem się gdzie umieścić temat słuchawkowy, bo z jednej strony słuchawki mam pasujące do działu START, z drugiej strony planuję zmianę na coś HI-FI (a może HI END?). Jeśli nie trafiłem z lokalizacją - proszę o przeniesienie.

Korzystam z muzyki dwutorowo - w dzień z przyjemnie (dla mnie) brzmiącego zestawu (o którym za chwilę), w nocy z słuchawek. I o ile brzmienie zestawu dziennego bardzo lubię, o tyle słuchawki mnie drażnią.

Słuchawki Panasonic RP-HTF 295 (najbardziej odpowiadające mi brzmieniem kilka lat temu, bez sztucznie podbitych basów/góry, o dość neutralnym brzmieniu, co rzadkie wśród tanich słuchawek)

Zestaw audio:

WIMP hi-fi>arcam ir-DAC>lampowy preamp Breeze by HAD Audiolab, dwie lampowe końcówki mocy, po jednej na kanał, na bazie wzmacniaczy telewatt (wstawiam foto, może pomoże w ocenie), kolumny DALI IKON 7, proporcjonalne do reszty okablowanie.

Żeby napisać konkretniej co mi przeszkadza włączyłem kilka charakterystycznych utworów dla porównania słuchawek z zestawem stereo:

"In the air tonight" Phila Collinsa - wokal piszczy i świdruje, perkusja jest płytka, gdzieś sobie tak pyka, wszystko skąpane w kwaśnej zupie.

"The mercy seat" Nicka Cave'a - sieczka, wstrząsana puszka pełna gwoździ, bez cienia Nickovej magii z głośników.

Soundtrack z "whiplash" (Bardzo polecam) - kontrabas brzmi jakby ktoś na niskich strunach gitary grał...

I zestaw audio i słuchawki korzystają z WIMPa hi-fi jako źródła.

I tutaj pojawia się pytanie:

czy problemem jest źródło (karta muzyczna w którą wpięte są słuchawki), czy słuchawki?

Jeśli źródło, to czy wystarczy przepiąć słuchawki przejściówką dwa chinche>minijack do DACa/preampa? Nie kojarzę takich rozwiązań i niezbyt wierzę żeby to dobrze zagrało.

Jeśli słuchawki, to o jakich przedziałach cenowych muszę myśleć, by być zadowolonym? Słucham tylko w cichym pomieszczeniu, mogą być głośne, duże, nieporęczne itd, liczy się tylko jakość dźwięku i wygoda przy dłuższym słuchaniu.

Pozdrawiam!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-56882-0-94794200-1432854119_thumb.jpg

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Proponuję zacząć od wypożyczenia na odsłuch jakiegoś przedwzmacniacza słuchawkowego, bo z tego co opisujesz wynika, że wyjście karty dźwiękowej nie jest w stanie poprawnie wysterować tych słuchawek.

Hidden Content

Ośmiele się zaryzykować stwierdzenie że słuchawki za 80zł raczej nie zagrają powalająco... to pewnie ich wina ;>

Trudno powiedzieć też w co, czy też w jaki przedział powinieneś uderzyć bo cena niekoniecznie oddzwierciedla jakość, poza tym słuchawki to bardzo indywidualna sprawa...

Każdy ma inne ucho, preferencje czy wreszcie kształt czaszki i pojęcie wygody...

Musisz sie wybrać na odsłuchy i przymiarki... sam znajdziesz to co Ci najbardziej odpowiada...

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.