Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo dobry odtwarzacz CD

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wrócić do CD , teraz mam stremera Majki ds . I niestety jak i jakoś i sposób korzystania z niego jest nie dla mnie , wole wrócić do CD

Szukam można powiedzieć bardzo dobrego CD ,najlepiej używany do około 10klz ale nie koniecznie do tej ceny jeśli jest coś wartego uwagi a tańszego tez jestem zainteresowany

Będzie to grało z luxmanem 505 i harberthy lub proac d20

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/120704-bardzo-dobry-odtwarzacz-cd/

Chce wrócić do CD , teraz mam stremera Majki ds . I niestety jak i jakoś i sposób korzystania z niego jest nie dla mnie , wole wrócić do CD

Szukam można powiedzieć bardzo dobrego CD ,najlepiej używany do około 10klz ale nie koniecznie do tej ceny jeśli jest coś wartego uwagi a tańszego tez jestem zainteresowany

Będzie to grało z luxmanem 505 i harberthy lub proac d20

LINN Majik DS ma słąby DAC, pisałem Ci o tym.

Ale jak rozumiem nie pasuje Ci sposób obsługi co mnie akurat dziwi. Kup dobry DAC i będzie po sprawie.

Obawiam się, że CD do 10 tys może nie dać rady Majikowi DS. Piszę na bazie swoich doświadczeń.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

odtwarzacz do 10 tys. spokojnie da rade bez obaw kolego.

Używany za 10 tys być może.

Nowy za 10 tys .. no way ... testowałem osobiście.

Np. C.E.C. TL51Z MkII, który kiedyś kosztował 9.900 zł, a wartość złotówki spadła przez ostatnie 10 lat, Majikowi DS nie dał rady.

Pozdro

używany, używany....

Jakies typy ... ??? Bo chyba nie Krell 280. Miałem, nie wiem co w tym playerze ludzie widza.

Jeśli już to może LINN Ikemi.

Pozdro

krell 280 dobra maszyna. Napisałem wyżej - AA Capitole.

Na jakim sprzęcie robiłeś porównania?

Krell KAV-500i + flagowe Thiel CS 3.6. To było wtedy gdy on wchodził na rynek. Moim zdaniem były lepsze CD.

Pozdro

LINN Majik DS ma słąby DAC, pisałem Ci o tym.

Ale jak rozumiem nie pasuje Ci sposób obsługi co mnie akurat dziwi. Kup dobry DAC i będzie po sprawie.

Obawiam się, że CD do 10 tys może nie dać rady Majikowi DS. Piszę na bazie swoich doświadczeń.

Pozdro

Miałem przed majikiem CD ayon cd 1 i był znacznie lepszy od majika

Zle mnie zrozumiałeś , sposób obsługi jest bardzo prosty i bardzo dobry , poprostu stremer nie dla mnie wole wrócić do CD , jakoś mi bardziej podchodzi .

Może kiedyś wrócę jak technologia pójdzie jeszcze wyżej i bedą tańsze , te sprawy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Piopio,

jeden Szpec na forum ma podobnego grajka. Po modach z trafem itp.

Z tego, co wypisuje o naturalnym brzmieniu instrumentów, nie jest to najlepszy wybór.

No chyba że, ma resztę toru niezbyt dobrze dobraną...

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Może kiedyś wrócę jak technologia pójdzie jeszcze wyżej i bedą tańsze , te sprawy

Do 15 tys możesz kupić używanego CD, które nowe kosztowało w okolicach 50 tys. Wątków z CD z tego przedziału jest kilka na forum, to sobie poszukaj. W streamerach takich okazji nie ma. Osobiście mam identyczne odczucia, że wbrew owczemu pędowi jeśli komuś zależy na wysokiej jakości, to taniej jest poczekać na rozwój sytuacji aż pliki zaczną "grać" z dobrym CD :)

Do 15 tys możesz kupić używanego CD, które nowe kosztowało w okolicach 50 tys. Wątków z CD z tego przedziału jest kilka na forum, to sobie poszukaj. W streamerach takich okazji nie ma. Osobiście mam identyczne odczucia, że wbrew owczemu pędowi jeśli komuś zależy na wysokiej jakości, to taniej jest poczekać na rozwój sytuacji aż pliki zaczną "grać" z dobrym CD :)

Pliki grają znakomicie już dzisiaj i nie trzeba czekać. Tylko nie z Majika DS niestety.

Majik DS broni się do pułapu dzisiejszych odtwarzaczy do 10 tys. Jak ktoś chce lepiej to musi albo dokupić dobrego DACa albo wyżej z oferty LINNa, ew. Lumina czy Aurendera. PCy pomijam.

Pozdro

Jak ktoś chce lepiej to musi albo dokupić dobrego DACa albo wyżej z oferty LINNa, ew. Lumina czy Aurendera. PCy pomijam.

Dlaczego PCty pomijam ? PC może być doskonałym źródłem. Odpowiednio zmodowany i z systemem Daphile może spokojnie zastąpić gotowy streamer. Za ułamek ceny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak ktoś chce lepiej to musi albo dokupić dobrego DACa

Od jakiego poziomu zaczyna się "dobry DAC", który pozwala grać jak "dobre CD" ?

Daczki do 15 tys raczej chyba startu nie mają do ARC itp.

Ile trzeba wydać kasy na adekwatny transport ? Pomijam PC.

Do poziomu ARC to mało który CD ma start ;-) A co dopiero DAC ...

Dobry transport CD to 10-12K zł.

Od jakiego poziomu zaczyna się "dobry DAC", który pozwala grać jak "dobre CD" ?

Daczki do 15 tys raczej chyba startu nie mają do ARC itp.

Ile trzeba wydać kasy na adekwatny transport ? Pomijam PC.

Voila, mój przykład:

LINN Akurate DS jako transport po SPDIF: koszt uzywanego ok. 11 tys zł.

Audio Note DAC4: 11 tys zł.

I za ok. 20 tys zł masz dźwięk jak z bardzo dobrych CD za kilkadziesiat tysięcy złotych. Opcja czytania gęstych plików gratis ;).

A jak ktoś bardzo chce napęd CD to do tej opcji można sobie dokupić coś z napędem CDM1 Philipsa co będzie robić za transport. Koszt do 1-2 tys zł.

Taki set aktualnie posiadam. Jesli ktoś ma ochotę sprawdzić jakiś topowy player CD to zapraszam. Warszawa. Zrobimy zawody i poznamy golasa :). Warunki i sprzęt jak w "o mnie".

Pozdro

Nie mam takie doświadczenia i obycia kolega pmcomp ale dla mnie Majki ds gra na poziomie Cd za 5 złotych

Mam kilka gęstych plików i te grają swietnie , ale mały dostęp jest do tego i wciąż mało albumów

Kiedy miałem CD kupowałem kilka płyt tygodniowo , teraz od kilku tygodni niczego nie wrzuciłem na dysk

LINN Akurate DS jako transport po SPDIF: koszt uzywanego ok. 11 tys zł.

Audio Note DAC4: 11 tys zł.

Zakładając nawet, że trzeba trafić dwie okazje, a ta druga - DAC4 to chyba baaardzo wyjątkowa :) to i tak wychodzi drożej niż REF 8 :)

Zakładając nawet, że masz już ten poziom, to…. Ja mając również NAS'a zapełnionego muzyką ponownie zaczynam kupować płyty, bo to lubię. Myślałem, że mając tyle plików, to sprawa będzie załatwiona, a tu się okazuje, że człowieka ciągnie do korzeni :) Wydaje mi się, że tylko pliki i streaming jest dobry dla ludzi którzy słuchają muzyki tle, ale nie ma to jak w jednej ręce mieć szklankę whisky, a w drugiej płytę w trakcie odsłuchu :)

Zakładając nawet, że trzeba trafić dwie okazje, a ta druga - DAC4 to chyba baaardzo wyjątkowa :) to i tak wychodzi drożej niż REF 8 :)

Zakładając nawet, że masz już ten poziom, to…. Ja mając również NAS'a zapełnionego muzyką ponownie zaczynam kupować płyty, bo to lubię. Myślałem, że mając tyle plików, to sprawa będzie załatwiona, a tu się okazuje, że człowieka ciągnie do korzeni :) Wydaje mi się, że tylko pliki i streaming jest dobry dla ludzi którzy słuchają muzyki tle, ale nie ma to jak w jednej ręce mieć szklankę whisky, a w drugiej płytę w trakcie odsłuchu :)

ARC Ref CD 8 jest konstrukcją zamkniętą. To "tylko" CD bez wejść cyfrowych. To już bardziej funkcjonalna jest inna legenda Marantz CD 7. CD 8ARC nie słuchałem, CD 7 Marantza i owszem. bardzo dobry player.

Może wyjdzie drożej ale daje większe możliwości.

Ja również kupuję płyty CD i ... ripuję je i wrzucam na NASa. Wygoda.

Do łyskacza preferuję winyle albo taśmy magnetofonowe ;).

Pozdro

Jest w tym dużo racji. Wiele osób mających Wipa, Tidala, tysiące plików na NAS wraca do kupowania płyt CD.

Wimpa mam w telefonie, korzystam raz na kwartał. Tidala miałem na próbę z dostępem z LINNa i skasowałem. Wolę słuchać swoją ulubioną muzykę. Z lat 50-ych i 60-ych. A z tym na internetowych streamerach słabiutko. Może i mają miliony kawałków ale akurat nie tych co potrzeba.

Pozdro

Wydaje mi się, że tylko pliki i streaming jest dobry dla ludzi którzy słuchają muzyki tle, ale nie ma to jak w jednej ręce mieć szklankę whisky, a w drugiej płytę w trakcie odsłuchu :)

?

Płyta w ręce w trakcie odsłuchu?

A tak serio, to książeczkę z powodzeniem zastępuje tablet :)

Do łyskacza preferuję winyle albo taśmy magnetofonowe ;)

łyskacz jest ok, ale po kilku szklaneczkach bhp nakazuje zakaz zbliżania się do sprzętu:) taśma może jest bezpieczniejsza :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.