Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Records (z HI-FI)- utwór 6 -szumki?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Nie piszę o miesięczniku "HI-Fi i muzyka" ani o tym że jest do niego dołączona płyta. Pytam o Wasze wrażenia w odbiorze podanego fragmentu. Sorry, jeżeli uznajesz, że to nie jest warte nowego wątku. Mam nawyki z innego forum (nie muzycznego) gdzie nowy wątek to nie problem. A wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam

spoko :), nie denerwuj sie, nic strasznego sie nie dzieje.

co do tego utworu nr6.. bede musial do rana poczekac, by porzadnie odsluchac :) moze tez cos uslysze, narazie gralo mi tak "w tle" wiec nie zwracalem uwagi na detale.

a na czym sluchasz jesli mozna? jakis przejzysty system?

Ufff, to dobrze :) Słabo się jeszcze tu orientuję i pomyślałem że faktycznie jakiś wielki nietakt popełniłem. Sprzęcik..? Sssssssstrasznie wiekowy Marantz i B&W. Ale dotychczas nie oszukiwał mnie - jak coś bzyczało, to nie była to jego wina tylko nagrania. Ciekaw jestem tego szumku bo wytwórnia zacna i nie spodziewałbym się że realizator coś przeoczył.

no, w końcu też dorwałem tę płytkę. słuchałem dopiero raz, raczej pobieżnie, ale rzeczywiscie coś się tam dzieje. jeśli chodzi o szumy, to wyraźnie słyszę szum tła w całym utworze, być może dlatego, że natura utworu jest taka, że łatwo to tło wychwycić, bo nie maskują go dźwięki muzyki. chociaż wyraźnie to słyszę przy rozpoczęciu i wyciszaniu na końcu, co nie rzuciło mi się w uszy w innych kawałkach. druga rzecz to dziwne przydźwięki, które pojawiają się po uderzeniach w klawisze gdzieś po połowie utworu (na oko, bo nie zanotowałem czasu, a jestem teraz w pracy). dla mnie to brzmi jak dźwięk drgającej sprężynki lub cienkich listewek drewnianych (?), coś co pobudzane jest przez uderzenie młoteczka w strunę lub samą drgającą strunę. ktoś jeszcze słyszy tu jakieś dziwy?

kupiłem rzeczoną płytę....posłuchałem rzeczonego tracku i....

wygląda to na pedał, może nawet fortepian był jakoś preparowany?

w każdym bądź razie zawsze przy podnoszeniu pedału słychać wzbudzanie wszystkich strun

idzcie sobie gdzies i w ciszy podnieście pedał - ale koniecznie na DOBRYM fortepianie.

to naturalne, tak samo jak sam szum mechanizmu podnoszenia pedału,

no juz nie wspominając o często pojawiającym się na nagraniach szumie mechanizmu klawiatury ;)

to też normalne

ciekawe że wcześniej tego nie ma.......hm

posłucham jeszcze dokładniej i może coś wymyślę jeszcze,

to tak na szybko :)

- To dźwięk PEDAŁÓW powiadacie...? :)

Hmmm..... Chyba muszę uwierzyć na słowo. Nie mam skali porównawczej, ponieważ nigdy jeszcze nie słyszałem PEDAŁÓW w akcji.

No, ale Mama zawsze powtarzała, żeby słuchać ludzi doświadczonych (:P) więc...

:)

nie nie.........aż TAK GŁOŚNO nie moze być pedał słyszalny

tam ewidetnie mikrofon wsadzili w fortepian i to głeboko w niego.

mechanizm jest często głośniejszy, a takie zjawisko jak na płycie to się słyszy głównie na wysokiej klasy instrumentach w pustej i cichej sali, podczas gry bardzo żadko, a na pewno nie w takim stopniu jak na płycie.

Szumki nie szumki, pedał nie pedał, ale ta melodia zaczęła za mną chodzić i nabieram aptyt na płytę tej pani. Odwiedziłem nawet stronę Linn'a w celu odsłuchania fragmentów innych kawałków. Jak dla mnie - intrygujące...Samler Linn'a zrobił swoje, może nie zatrząsł mną z mocą opiewaną w czasopismach, ale zaciekawił jakimś zjawiskiem. I o to chodzi Broda...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.