Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7001 + SA7001, jakie kolumny podłogowe 5tys

peque

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

kiedyś był podobny temat, szukałem kolumn podstawkowych. Zaproponowano mi m.in. Esa Triton 1, ATC SCM11, Studio 16 Hertz Canto One. Trochę wody upłynęło, czasy się zmieniły i muszę postawić na kolumny podłogowe, bo jednak podstawkowe łatwiej zrzucić przez małe brzdące ;)

Do rzeczy:

- sprzęt jak w tytule, PM7001 i SA7001, do tego gramofon Thorens TD318mkII

- pokój 16m2

- muzyka: jazz 30%, rock i okolice (przede wszystkim progresywny, art-rock, czasem coś mocniejszego) 40%, poważna 5%, mocniejsze uderzenie 10%, pozostałe 15%

- oczekuje brzmienia zrównoważonego, odpada ostre/metaliczne/zimne/analityczne brzmienie, bliżej mi do cieplejszych klimatów (byle nie za ciepłych). Ważne, żeby detale były uwidocznione już przy małej głośności.

Czy Szanowni Forumowicze mogliby coś podpowiedzieć? Preferuję kolumny nowe, używane jeśli można trafić coś naprawdę extra. Budżet minimalnie można zwiększyć.

pozdrawiam,

Michał

Witam wszystkich,

kiedyś był podobny temat, szukałem kolumn podstawkowych. Zaproponowano mi m.in. Esa Triton 1, ATC SCM11, Studio 16 Hertz Canto One. Trochę wody upłynęło, czasy się zmieniły i muszę postawić na kolumny podłogowe, bo jednak podstawkowe łatwiej zrzucić przez małe brzdące ;)

Do rzeczy:

- sprzęt jak w tytule, PM7001 i SA7001, do tego gramofon Thorens TD318mkII

- pokój 16m2

- muzyka: jazz 30%, rock i okolice (przede wszystkim progresywny, art-rock, czasem coś mocniejszego) 40%, poważna 5%, mocniejsze uderzenie 10%, pozostałe 15%

- oczekuje brzmienia zrównoważonego, odpada ostre/metaliczne/zimne/analityczne brzmienie, bliżej mi do cieplejszych klimatów (byle nie za ciepłych). Ważne, żeby detale były uwidocznione już przy małej głośności.

Czy Szanowni Forumowicze mogliby coś podpowiedzieć? Preferuję kolumny nowe, używane jeśli można trafić coś naprawdę extra. Budżet minimalnie można zwiększyć.

pozdrawiam,

Michał

Odsłuchaj AA hyperion, Tannoy dc6t se lub xt6f (tutaj potrzebny rabat), możesz też wziąć pod uwagę odsłuch używanych Harpii Amstaff Mini.

Jeśli natomiast możesz budżet zwiększyć o jakieś 1300 to Audiosolutions euphony 50.

Witaj,

potwierdzam wybór Audio Academy Hyperion IV, jedynie trochę martwi mnie pomieszczenie 16m2, kolumny mogą okazać się trochę zbyt duże. Na pewno świetnym rozwiązaniem, szczególnie w połączeniu z Marantz'e, będzie Tannoy Revolutuion XT6F. Warto posłuchać także Epos K2.

Jeśli budżet nie jest sztywny, spróbuj posłuchać Xavian NEOX2, chociaż w tym przypadku problemem w Twoim pomieszczeniu może być zbyt duża ilość basu.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jesli chodzi o cieplejsze brzmienie, to Tannoy wedlug mnie "cieplych" glosnikow nie robi. Z cieplejszych bym wskazal bardziej na np Spendor A3 albo Neat Motive sx2. Co moge powiedziec to mialem 3 marantze (jednego mam obecnie) i np taki sa8005 to jest cieple zrodlo dla mnie i specjalnie cieplych kolumn do tego nie potrzeba. U mnie wkoncu zgralo sie wszystko tak jak bym chcial i jestem (po 2 latach szukania) zadowolony z brzmienia. Nie znam niestety kompletu 7001...

Wieza STEREO Technics :)

Dziękuję za pierwsze propozycje. Tannoy oraz AA niestety odpadają ze względu na kolorystykę okleiny (niestety mam i takie 'odgórne' obostrzenia ;) ).

Spledor A3, wygląda obiecująco, będę testował

Neat Motive sx2, tu chyba będzie problem żeby w PL dostać

Audiosolutions euphony 50, podobno najlepiej zgrywają się ze wzmacniaczami z rozbudowanym dołem i środkiem, ten marantaz nie ma z kolei problemów z górą

Harpii Amstaff Mini - jednak za drogie

a co sądzicie o polskim podwórku, np Esa Neo 2?

pozdrawiam

Posiadam Marantza 7001 wraz z odtwarzaczem i z tego co zauważyłem potrzebne będą mu kolumny po cieplejszej stronie mocy a jakie ?mam dali 5005 ale to nie ten kierunek.

Idę teraz na wymianę na cos innego z wyższej półki ( wzmacniacz prawdopodobnie)

Tylko dlaczego podłogówki? 16 kwadratow to naprawdę mało.

Wiem co piszę bo życie płata różne figle miałem pokój 30 m2, potem jakieś 26 m2, teraz jest 16 z malutkim pomijalnym kawałkiem. Uwierz mi trochę walczyłem nawet z małymi podłogówkami i wyszły podstawki i inaczej nie chce być. Może moja wypowiedź jest trochę tendencyjna bo ogólnie rzecz biorąc lubię głośniki podstawkowe. Ale mimo wszystko proponuję spojrzeć w tym kierunku, RLS Calisto IV i może być pozamiatane.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.