Skocz do zawartości
IGNORED

Nieprzyjemnie dźwięki w głośnikach PC

Mateusz Marciniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem :

Od jakiegoś czasu, z moich głośników, podczas podstawowych czynności jak słuchanie muzyki, granie w gry, czy przy dźwiękach systemowych wydobywają się nieprzyjemne... i właśnie nie wiem jak to opisać strzały ? szeleszczenie ?

Zaczęło się to nagle, na zestawie głośników 5.1 logitech x-530, oraz standardowej karcie dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną. Na dzień dzisiejszy mój nowy zestaw składa się z głośników 2.1 microlab fc-330, oraz karty dźwiękowej pod PCIe Creative Soundblaster Z. Problem niestety pozostał. Sprawdzałem głośniki na innym źródle dźwięku i żadnych zakłóceń nie ma, grają czysto.

Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Zmiana EQ, filtrów czy efektów dźwiękowych nie przynosi efektu :(

Czy to jest wina komputera ? płyty głównej ? czy prądu w mieszkaniu ? Jeśli ta informacja będzie przydatna to dodam, że głośniki, jak i kable, są NOWE, a PC, oraz głośniki są podpięte pod listwę zasilającą.

Witaj,

Czasem pomaga postawienie nowego systemu. Winda się zapycha i stąd te problemy. Podobne zjawiska mają miejsce przy USB DACach.

Też tak myślę, dziś spróbuje zrobić reinstal

Jaki zasilacz jest w blaszaku? Jeśli jakiś Cubemax czy inny szajs to możliwe że płyta główna dostaje masę zakłóceń i nierówne napięcia. Próbowałeś np podłączyć do karty słuchawki by sprawdzić czy zakłócenia będą i na nich?

Skoro to samo masz na integrze i karcie PCIe to stawiam na wadliwy zasilacz w komputerze.

Ewentualnie sprawdź jak to będzie pod innym systemem operacyjnym np odpal jakiegoś linuxa z pendrive i w nim sprawdź dźwięk, choć wątpię by problem tkwił w oprogramowaniu. W grach masz to samo?

W takim razie jaki zasilacz byłby dobry ? ponieważ przyczyn mogą być miliony, a nie chcę wymieniać pół komputera... Wiem, że muszą być filtry przeciwzwarciowe, przeciprzepięciowe i przeciwprzeciążeniowe. Takie zasilacze - nowe - zaczynają się od 100 zł w górę, tylko, który będzie odpowiedni ?

Seasonic, najlepiej złota osiemdziesiątka. Jeśli to jednak nie zasilacz to na 99% będzie awaria płyty głównej. Sprawdź czy kondensatory w zasilaczu i na płycie głównej nie są popuchnięte bądź uszkodzone. Czy nic nie wygląda na nadpalone, pokryte zaschniętą ciemną cieczą i.t.p.

przy dźwiękach systemowych wydobywają się nieprzyjemne... i właśnie nie wiem jak to opisać strzały ? szeleszczenie ?

Zaczęło się to nagle

I ja to bym na tym się skupił — co się wtedy stało? Można było od razu działać, np. zrobić System Restore i w dużej mierze wykluczyć sprawę software’ową. A może coś się wtedy właśnie działo ze sprzętem? (np. w życiu zawsze pracowałem na największych dostępnych monitorach CRT i zawsze mi padały w okresie upałów — to była przyczyna ich sprzętowego wyzionięcia ducha).

@Mateusz Marciniak

skoro zmiana software nie skutkuje oczekiwaną poprawą to proponuję Ci skupienie się na hardware, zatem tak jak koledzy wyżej proponowali:

1) spróbuj podmienić zasilacz na inny egzemplarz - może niekoniecznie idź od razu w kupno, może masz kogoś, kto byłby w stanie Ci go pożyczyć na chwilę na testy ? Wymiana zasilacza nie jest przecież skomplikowana i na pewno dasz sobie z tym radę.

2) jeśli masz w obudowie panel przedni z portami do podłączenia głośników/słuchawek to spróbuj go profilaktycznie odpiąć od MB i zobacz czy będzie jakakolwiek poprawa

3) tak jak radzi kolega Marcin_59249: zerknij na wizualny stan kondensatorów na MB, do tego zazwyczaj wystarczy otworzyć obudowę, nie musisz wyjmować płyty głównej.

Przykładowe zdjęcia uszkodzonych kondensatorów znajdziesz np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybrzuszenia lub ślady wylanego elektrolitu sugerują potencjalne problemy i wskazują, że warto przemyśleć wymianę kondensatorów.

Jeśli zasilacz nie jest już objęty gwarancją to tez możesz do niego zajrzeć (z oczywistych względów nie rób tego przy podłączonym zasilaniu) - jeśli masz na niego gwarancję to szkoda zrywać ewentualne plomby, lepiej zastosować chwilową podmianę na jakiś sprawdzony egzemplarz.

Pozdrawiam,

Piotrek-FIXIT

Ukryta Zawartość

Wiesz co? Olej zakup zasilacza i kup DACa z własnym zasilaniem np Nostromo 5.

Dzisiaj postanowiłem zrobić porównanie między moim Nostromo+Mikroforum vs realtekowa integra. Zasilacz jaki mam to Cooler Master Silent Pro więc nie taki znowu zły.

Pomijając zamulony i zniekształcony dźwięk z integry, zauważyłem naprawdę spore szumy i zakłócenia, zarówno na wtyku tylnym jak i froncie. Na froncie gorsze.

Nie wiem co ćpają goście z Tom's Hardware ale mimo wysokich parametrów podawanych w specyfikacji, Realtek brzmi naprawdę ch**owo a komputer strasznie nań sieje.

Nie wydam teraz 700 zł, ponieważ to się mija z celem i na dodatek nie wiadomo czy przyniesie efekt :/ Muszę spróbować z innym zasilaczem, pożyczę od kogoś i jeśli to coś da to zastanowię się nad zakupem nowego...

Dźwięk z integry jest zamulony, jak najbardziej - to słyszy nawet taki sceptyk jak ja ;)

Dochodzą również szumy i zniekształcenia (słuchając na słuchawkach przy wysokim poziomie głośności)

Ale wszystko to, dotyczy wyjścia line out.

Przy połączeniu cyfrowym toslink/coax z integry do zewnętrznego DAC, jakość dźwięku jest jak dla mnie identyczna i nie do odróżnienia - co przez USB.

Wszystkie te dodatkowe dopłaty do oscylatorów TCXO w moim DAC nic nie dały w poprawie dźwięku.

Dźwięk jest taki sam gdy przełączę źródło w DAC z USB na toslink (podłączony do wejścia optycznego do płyty głównej)

Mimo zastosowania dobrego konwertera USB-SPDIF w NFB10-ES3, dodatkowo upgrade'owanego o oscylator TCXO, jakość dźwięku jest ta sama co przez toslink.

Jeżeli nawet są jakieś tam zmiany w dźwięku, to tak minimalne że dla mnie nie do wychwycenia - a więc na tyle marginalne, że nie warto sobie nimi zawracać głowy.

Dlatego, przy całej teoretycznej - technologicznej przewadze asynchronicznych konwerterów USB-SPDIF, uważam że integra na płycie głównej jest w zupełności wystarczającym urządzeniem, kształtującym sygnał SPDIF z PC :)

Pod warunkiem oczywiście, że ani płyta główna ani zasilacz nie sieją zakłóceniami jak szalone.

Poza tym, Windows natywnie obsługuje integry, a i tak dodatkowe sterowniki do niej są mega dopracowane i stabilne.

Wystarczy tylko w we właściwościach audio wyłączyć wszelkie "polepszacze" i sygnał jaki wyjdzie z PC po toslink (źródło: integra), jest nie do odróżnienia dla mojego ucha - które bez problemu wyłapuje zmiany zasadniczne w dźwięku - jakie wnoszą np. słuchawki czy filtry.

Dlatego też wczoraj zanabyłem ten DAC/AMP:

Ukryta Zawartość

Bo chcę go podłączyć via toslink do mojego PC w pracy, aby słuchać na słuchawkach :)

Podejrzewam również, że ten DAC od S.M.S.L będzie solucją dla autora wątku.

Niestety nie będę miał jak sprawdzić, czy DAC o którym piszę będzie w 100% skutecznym lekarstwem na pozbycie się zakłóceń - bo akurat mój PC nie sieje zakłóceniami..

.. ale możesz to łatwo sprawdzić osobiście - wypożyczając na odsłuchy polski DAC "Nostromo 5" i podłączyć go do kompa przez USB i toslink.

Mając Nostromo 5 u siebie, zapuść muzykę wpierw przez USB, a później przez toslink.

Jeżeli zakłócenia ustaną tylko przy USB - to wiadomo będzie, że wyłącznie DAC z asynchronicznym odbiornikiem USB-SPDIF jest rozwiązaniem.

Jeżeli natomiast zakłócenia ustaną zarówno przy połączeniu USB jak i toslink, to śmiało możesz zamawiać S.M.S.L i parę stów w kieszeni zaoszczędzone :)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.