Skocz do zawartości
IGNORED

Heresy III czy Cornwall III klipsch

saiko1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panie i panów czy ktoś jest posiadaczem tych modeli zastanawiam się nad kupnem . Jestem starym heavy metalowcem czy da to czadu a jeszcze jedno podoba mi się wygląd tych głośników z lat 1970r.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .https://www.youtube.com/watch?v=TNTxytxc9Ak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/120905-heresy-iii-czy-cornwall-iii-klipsch/
Gość masza1968

(Konto usunięte)

40 letni papier na głośnikach + muzyka metalowa - nie bardzo to widzę ...

To są współczesne głośniki :)

saiko, słuchałem ich właśnie w takim repertuarze.

Dawały radę. Czym je chcesz napędzać?

są do tej pory produkowane czy ktoś posiada te głośniki to jest jedyne forum któremu mogę zaufać są tu ludzie którzy mają zajebista systemy i wiedzą o co chodzi

niestety nie dam rady ich posłuchać w punkcie audio jedyne co zamówić przez internet .a jak będzie lipa

system stary ale bez ryski szanuje na to co zarobię yamaha dsp ax1 niestety coś z końcówkami mocy coś nie chodzą nie dam do naprawy jakiemuś paprakowi ale dodałem końcówke i jest super ale spaliłem głośniki pasuje coś nowego kupić co sprosta czadowi .

Widać tłuką je od tylu lat - bo były znane już pod koniec lat 70-tych ...

Miałem inne Klipsche bo się kiedyś napaliłem na to brzmienie - i nie żałuję że się ich szybko pozbyłem ...

Klipsch Heresy I Cornwall to zdaje się zupełnie inne głosniki niż Klipsche znane z Media Markt , to klasyka Klipscha . Wystarczy poczytać opinie na zagranicznych forach . Do ostrej muzy mogą się okazać wyborne, choc do Heresy ponoć warto dodać subwoofer ( aż trudno uwierzyć patrząc na wielkośc woofera ) . Generalnie , to głośniki z innego świata, z gatunku tych które powietrze w pomieszczeniu pomopują wielkością membrany a nie jej wychyleniem wbrew trwającej nie wiadomo czemu modzie na wąskie słupki z mini-wooferkami. Takie głosniki mogą dać dużo więcej satysfakcji z odsłuchu o czym wiedzą właściciele klasycznych Tannoy-, JBL-I itp.

Nie słyszałem tych Klipschy , ale moim zdaniem warto odsłuchać , słyszałem bardzo pozytywne opinie o Heresy , a Cornwall są prawdopodobnie jeszcze lepsze.

Tak jak napisał przedmówca. Miałem Heresy II nie wiem mają sie one do współczesnych Heresy III. Ale dwójki cechowały się dużą ilością powietrza łatwe do wysterowania ogólnie granie po jasniejszej stronie mocy ale UWAGA wbrew panującym opiniom, nie zawsze duży przetwornik gwarantuje duży bas Heresy w tej dziedzinie są oszczędne nawet kiedyś Paul Klipsch proponował subwoofer też niemały do kompletu z Heresy.

Jeśli zależy Ci na basie proponuję rozejrzeć się za Klipsch Forte można upolować w dobrej cenie. Natomiast Cornwall to całkiem inna lepsza bajka kiedyś nawet zastanawiałem się nad nimi ale dla mnie to zbyt wielkie paczki i mnie mam gdzie ich wstawić.

Jest jeszcze jedna sprawa ogólnie Heresy, Forte, Cornwall to granie trochę inne granie niż ogólnie przyjęte. W/g zasady kochaj albo rzuć. Tak więc mimo wszystko proponuję najpierw przesłuchać.

Jutas32 wyżej napisał 40 letni papier, w zasadzie to nie papier tylko w dużym uproszczeniu dosyć gruba tektura zawieszona na czymś w rodzaju impregnowanego płótna. Tak więc jak są zadbane i dobrych warunkach eksploatowane to w zasadzie niezniszczalne.

Pozdrawiam, Paweł

BTW,

Odszukaj użytkownika Adamgdansk on chyba miał kiedyś Kilischa Forte.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 6 miesięcy później...

Z moich doświadczeń - Heresy III do mniejszych i średnich pomieszczeń,Cornwall do dużych, a nawet bardzo dużych (50+ m2). Heresy III łatwiej ustawić. Cornwall III to już kawałek mebla (w zasadzie dwa kawałki), potrzebują trochę miejsca wokół siebie, wciskanie ich np. do 25m2 to pomyłka. Charakter mają podobny, spójne, naturalne, pełne granie. Mam wrażenie, że mimo takich samych przetworników (góra i średnica) Heresy III są bardziej przejrzyste i precyzyjne (góra wydaje się lepiej "wykończona"). Oba (jak cała seria Heritage) są też zaprzeczeniem obiegowych opinii o głośnikach tubowych - jeżeli ktoś uważa, że mogą być "krzykliwe" to prawdopodobnie nigdy nie słyszał trąbki czy saksofonu na żywo :)))

Zagrają niemal z każdym wzmacniaczem, nie są wybredne czy chimeryczne jak wiele szacownych konstrukcji na rynku.

• 3 miesiące później...

Również zastanawiam sie nad Cornwalami. Niestety we Wrocławiu jest ktos kto je ściąga ale tylko na zamówienie.

Czy znajdzie sie posiadacz takowych gdzieś z okolicy Wrocka?

Pozdrawiam

Krzychu

• 2 lata później...

Witam, podbijam temat, mam okazję tanio kupić Heresy III (8k za parkę), bardzo podoba mi się ich design oraz dźwięk, ale jakiej elektroniki potrzebują do dobrego napędzenia?

Czy Marantz 8005 albo Marantz HD1 będzie ok? Czytałem że najlepiej grają na lampach, ale na razie zaczynam zabawę z kompletowaniem zestawu audio i jeszcze jest to poza moim zasięgiem.

Jak juz sie zdecydujesz na Cornwall, to tutaj mozesz poczytac, jak jeden z wiekszych "guru" w dzialce Audio Mitch Barnett podrasowal (zaktywizowal) swoje Cornwall (klone):-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.