Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood DP-7040, pytanie o tuning

pre27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabyłem niedawno ten odtwarzacz sugerując się jego budową (wewnętrzną). Osobne płytki sekcji cyfrowej i analogowej ale jedno trafo. Dosyć ciężki, bo ok 7kg. Nie mam doświadczenia w modyfikacjach (jedynie NOS w Grundig CD903), dlatego mam pytanie, czy ten CD nadaje się do tuningu? Posiadam s.m. ale za duże, żeby tu wrzucić (jest w sieci). Może ktoś z forumowiczów bawił się tym modelem?

https://www.audiostereo.pl/topic/120907-kenwood-dp-7040-pytanie-o-tuning/

Ja się bawiłem bardzo podobnym pod względem budowy i rozwiązań dp-7030. W środku sporo miejsca, idealny do zabudowania nowego DAC'a z lampową analogówką i fajny wygląd, gra u mnie do dzisiaj.

Ja się bawiłem bardzo podobnym pod względem budowy i rozwiązań dp-7030. W środku sporo miejsca, idealny do zabudowania nowego DAC'a z lampową analogówką i fajny wygląd, gra u mnie do dzisiaj.

Inaczej: mam parę lamp 6n2pEW i ,czy z wbudawanego DAC'a (cxd2552q) jest sens wychodzić na stopień lampowy, czy będzie zauważalna różnica?

Różnica może być zauważalna jeśli zastosujemy lepszy stopień analogowy, kwestia aplikacji.

Ale po pierwsze CXD2552 posiada wyjścia symetryczne, a to zaleta. Wykorzystasz tylko połowę "użyteczności" układu co raczej mija się z celem. Bo nie sądze, że masz projekt w pełni symetrycznego układu analogowego.

Kolejny aspekt to pytanie czy ten układ na tyle dobrze gra w tym modelu CD, że gra jest warta świeczki. A ile jest wart ten model ?

Kwestia aplikacji układu, oraz co ważne jaki porzedza go filtr cyfrowy, który ma kluczowe znaczenie jak zagra kość przetwarzająca za nim.

W sieci brak opinii, nie wiem ile jest wart i dlatego założyłem temat. Rocznik chyba 91. Jest na aukcji taki model ale nie wiem na ile cena jest adekwatna do jakości. Ja dałem 180. Jak gra - mogę porównać tylko do Sony CDP-XE220 i Grundig CD903 TDA1541A NOS z wyjściem lampowym. W pierwszym przypadku (nie chcę przesadzać ale..) różnica duża, w drugim: podoba mi się granie Grundiga ale Kenwood to więcej szczegółów i jakby mięsa (obca jest mi jest terminologia "audiofilska"). Może VIVAro masz rację i nic nie grzebać. Jednak wstawiam schemat i zdjęcie, może jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-56229-0-23257900-1435484830_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc tak: po budowie widać, iż nie jest to jeden z najniższych projektów budżetowych, jest to wyższy model Kenwooda.

Płytki ładnie wykonane i podzielone, cześć analogowa podzielona i "sprzężona" miedziana szyna masy.

Ale nie wszystko złoto co się świeci...

Ze zdjęć nic nie wyczytałem, ale skoro dałeś schemat...

Powiem,że wsadzenie innego stopnia analogowego poprawiło by raczej brzmienie, gdyż fabryczny jest naprawdę słaby.

Licha aplikacja, kiepsko wykonana filtracja i dalej oparte na żenującej jakości wzmacniaczach operacyjnych NJM4565.

Ale niestety cała elektronika jest do bani i dużo z tego nie "wyciągniesz". Kiepściutki filtr cyfrowy SM5840.

A procesor servo to również już wiekowy układ. Nawet nie warto się tym zajmować.

Słowem: wydawał się ładny projekt, elektronika jednak najniższego sortu.

Powiem,że wsadzenie innego stopnia analogowego poprawiło by raczej brzmienie, gdyż fabryczny jest naprawdę słaby.

Licha aplikacja, kiepsko wykonana filtracja i dalej oparte na żenującej jakości wzmacniaczach operacyjnych NJM4565.

Ale niestety cała elektronika jest do bani i dużo z tego nie "wyciągniesz". Kiepściutki filtr cyfrowy SM5840.

Stąd zasugerowałem pomysł zabudowania mu nowego DAC'a i analogówki. Budowa jest solidna, miejsca w środku dość, do tego dobrze dzailający napęd z popularnym laserem Sony.

I o to chodziło, dzięki. Wyskoczyłem świeży na forum a jednak dostałem odpowiedź. Sam chciałbym kiedyś pomóc. To chyba zamknę i jeszcze raz podziękowania za zainteresowanie i pozdrawiam

Ze trzy lata temu kupiłem ten model z zamiarem "poprawienia" go. Po kilku tygodniach studiowania schematu i licznych konsultacji na forach ostatecznie nic w nim nie zrobiłem.

Moim zdaniem, szanse na znaczącą poprawę dźwięku są niewielkie a raczej można go popsuć. Ten model gra u mnie do dzisiaj do "zwykłego" słuchania i jestem zadowolony.

A pro po modów w CD. Żadna głęboka modyfikacja nie dała satysfakcjonujących wyników ( 5-6 DENON-ów, kilka Soniaków).

Sugeruję, jeśli nie masz dużego w tej materii to nie grzeb w nim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.