Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA CDX-396 + RX396RDS

meecowhy

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiele mi powiedzieliście o zestawie DENONa, na który mialem ochotę, więc może ktoś wie coś o tym zestawie YAMAHy? Wyszedlby w sumie za jakieś 2 tys w sklepie, może taniej jak się zlapię za jakiegoś prawatnego "importera" ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/12094-yamaha-cdx-396-rx396rds/

Dla ułatwienia podpowiem, że RX-396RDS to amplituner, a ten drugi klocek cd. ;)

Jeżeli tak chwalicie Pianocrafta (cena w sklepie 1999 PLN) to jestem ciekawy co powiecie na temat tego sprzetu, szczególnie jeśli spojrzycie co ma on w środku.

E no, odezwijta się któryś :)

Moze za bardzo nie pomoge, ale przynajmniej odswieze ten watek.

Moj kolega ma zestaw Yamahy RX-496RDS + CDX-396 + NS-G40MK II. Sluchalem kilka razy tego sprzetu (ale niezbyt dlugo i dokladnie). Gra to bardzo spokojnie i miekko, ale ladnym i w miare zrownowazonym dzwiekiem. Basu jest sporo, chociaz nie do konca jest on taki jak lubie, brakuje czasem kontroli, nie jest konturowy, tylko dosyc gleboki. Srednica jest bardzo ladna, chociaz zostaje na lini glosnikow. Gory dla mnie jest troche za malo i jest za bardzo monotonna, miejscami brakuje troche ostrosci. Scene zestaw ten wytwarza poprawna, nie jakos szczegolnie gleboka czy szeroka, ale panuje w niej w miare porzadek.

Ale to sa tylko moje spostrzezenia. Jak zwykle (i inni pewnie tez sie zgodza ze mna) zachecam na osobisty odsluch.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj - napisales ze dzwiek zrownowazony, a argumenty dales przeciwne;-) a te sa raczej prawdziwe. yamaha ma generalnie podbite skraje pasma. bas szczegolnie, i to z takich kluchowatych i z natury marnie kontrolowanych (nie lma co zbytnio liczyc na kabelki).

Mialam podobny zestaw, tylko ampli byl model wyzszy, troche mocniejszy rx496rds - wlasciwie sie to niespecjalnie rozni od wzmaka yamahy (sprawdzalam w sklepie), yamahy chyba wszystkie podobnie graja.

niby fajnie, ale jak posluchalam rotela, to zrozumialam o co chodzilo w opiniach o yamasze (vide "o mnie"). co do cd - to nie wiem co napisac, nie porownywalam z zadnym innym, nie chce sie denerwowac a na nadmiar gotowki tez nie cierpie (co tlumaczy niechec do porownan - hehe).

za 2000 zestaw niezly, ale zawsze mopzesz jeszcze czegos posluchac, porownac. moze sie okazac ze ci sie podoba dzwiek (bo sie niektorym podoba), albo ze jednak szukasz czegos innego. a to sie slyszy, nawet bez doswiadczenia. sama nie mam specjalnego, a przeciez slysze, nawet o tym pisze;-) czego i tobie zycze:-)

pozdrawiam

paulinka

Dzięki za odpowiedzi, szczerze mówiąc wlaśnie to podobnych wrażeń się spodziewalem, sluchalem tego amplitunera yamahy i też wydawalo mi się że brzmi to miękko, ale wlaśnie tak mi się podoba. Podobnie wyrażano się o tym sprzecie w którymś z testów. No i ja lubię sobie radia posluchać.

Zestaw ten wygląda tak:

rx396.jpg

cdx396.jpg

Coś tu się nie da zewnętrznych obrazków wstawiać, więc Wam to wkleję:

A więc:

[obrazekLUKASZ-191992_1.jpg] [obrazekLUKASZ-191992_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4334-100002469 1170260402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry CD-ek. Polecam w tym przedziale cenowym.

Jednak zamiast amplitunera polecałbym sam wzmacniacz i potem dokupienie radyjka. Wyraźnie lepsza jakość.

I *nie* polecam stosowania do tej linii klocków głośników Yamahy.

Tak, Diamondy pasują charakterem brzmienia do Yamahy.

Ale czy 8.1 nie bedą za małe? Może 8.2? Albo dołożyć niewiele a zyskać więcej ;-) i sprawić sobie coś z serii Diemond 9?

Dostalem dzisiaj ofertę zakupu yamahy cdx396 + rx396rds za 1580 zl, klocki nowe, z roczną gwarancją. Co do glośników to 8.1. chyba dadzą radę, ten ampli ma 2 x 55 W, a ja też w końcu nie prowadze dyskoteki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.