Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor LCD - co i jak?

Antileon

Rekomendowane odpowiedzi

Ojej, to mój pierwszy temat na forum. Mam nadzieję, że nic się nie utnie.

No więc tak: Mam zamiar kupić nowy monitor do komputera. Stary (Philips 15") powoli zaczyna mi się psuć i w ogóle nigdy go nie lubiłem. Oczy mi się przy nim męczą, a częstotliwość odświerzania mogę mieć max 75Hz, a to dla mnie jeszcze za mało. Jak się gapię w jakieś literki przez dłuższy czas, to po odejściu od komputera cały świat mi miga i wariuje. Pomyślałem, że jak już coś kupować, to od razu coś porządnego (no ale bez przesady). Podjąłem więc decyzję, że nowy monitor będzie cienki - LCD. W ogóle się na tym nie znam, więc proszę o wyrozumiałość. Znajomy naprowadził mnie na kilka spraw z tym związanych, ale ja dalej nie rozumiem, co oznaczają niektóre dane w tabelkach i czy, tak jak w sprawach audio, te dane jakoś prekładają się na rzeczywistość. Jakoś na pewno, tylko nie wiem, czy zawsze się to sprawdza, czy może trzeba pójść do MM i obejrzeć. No nie wiem. W każdym razie znajomy powiedział, że:

1 - Jak LCD to ma mieć 17". Mnie tam to 15" wystarcza, ale on powiedział, że na LCD wszystko wygląda troszkę inaczej i normalnej piętnastce odpowiada mniej więcej 17-calowy monitor LCD. Mówi, że piętnastocalowy cienki monitor to klaustrofobia. Poza tym będę mógł odsunąć go dalej od swoich oczu, czyli pewnie miał rację. No ale nie wiem.

2 - Po drugie: Co to jest częstotliwość odświerzania w tych monitorach? Czy to to samo, co w normalnych pudłach z tzw. dupą (sorry za wyrażenie)? Bo ja gdzieś słyszałem, że w monitorach LCD coś takiego w ogóle nie istnieje, że obraz nie miga i nie psuje wzroku. Czy coś wiecie na ten temat?

3 - Jakie jeszcze parametry są najbardziej istotne? Na co zwracać uwagę przy wyborze ew. kandydatów. Plamka? Kąty? Rozdzielczość?

4 - A może macie jakichś faworytów? Może ktoś z was kupił niedawno takie cudo i może mi je z czystym sumieniem polecić? No bo jak się ludzie pytają o wzmacniacz to też lecą Rotele, Nady, Cambridge i takie tam;-)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Antileon

"1 - Jak LCD to ma mieć 17". Mnie tam to 15" wystarcza, ale on powiedział, że na LCD wszystko wygląda troszkę inaczej i normalnej piętnastce odpowiada mniej więcej 17-calowy monitor LCD. Mówi, że piętnastocalowy cienki monitor to klaustrofobia"

?????????????????????

Czy ja nie umiem czytać, czy z tego wynika że 15 calowy zwykły monitor ma podobną przekątną widzialną do 17calowego LCD????????????????????????????????????

Nie to jest tak, dajmy na to, ze mamy standardowy monitor o przekatnej dajmy na to 15 cali.

ekran moze i ma tyle, ale duza czesc jest schowana pod plastikowymi bokami obudowy. De facto realna powierzchnia ekranu (ta wyswietlajaca) jest mniejsza ;).

a LCD maja tyle ile napisane.

ad1. Jest tak jak powidział Twój kolega tylko, że odwrotnie. 15''LCD to prawie 17'' w analogu.

Mam Neovo i bardzo sobie chwalę, ale kupowalem swój monitor pond 2 lata temu, więc już wypadłem z obiegu. Moze inni koledzy poradza jakis wspolczesny model. Dla moich potrzeb LCD okazal sie lepszy i dlatego ogolnie taka zmiane polecam.

Jeżeli chodzi o odświeżanie, LCD nie miga w ogóle. Obraz jest statyczny, osobiście nie odróżniam 60 od 75 Hz.

A z czystym sumieniem polecam NECa 1701. Cena po 1 maja spadła do około 2 tysięcy, a obraz kładzie konkurencję na łopatki. Wyraźnie mniej ostry jest LG 1701 - mam takie w firmie - i zdarzają się martwe piksele. Natomiast szerokim łukiem omijaj wszystko firmy Belinea.

Antileon

zgadzam sie z wpisem poprzednim.

sam uzywam 18calowego NECa.na zmiane z HP pavilion.

tyle ze dobor LCD jest troche bardziej klopotliwe,bo musisz trafic w wysokosc tzw. chyba pikseli,o ile sie nie myle.chodzi tu o ich wysokosc w stosunku do uzywanej rozdzielczosci.

musisz troche literatury specjalistycznej poczytac,tak jak ja to zrobilem,przed kupnem monitora.

to forum,a raczej forumowicze Ci raczej zaszkodza ,niz pomoga w doborze LCD.

hm.......

powiem tak: jak narazie to ja bym kupił klasyczna 17" z kineskopoen trinitrona.

tanie LCD się chowają

poza tym - tanie LCD (2tys to mało jak za LCD) mają dużo gorszy wpływ na człowieka, choćby na dużo większe promieniowanie niż zwykłę monitory( o czym zwykło się nie mówić)

zobaczcie zresztą sobie na tani LCD - może i się fajnei patrzy na niego, ale......lekko wystarczy głowe przesunac i juz sie obraz zmienia itd.

LCD co prawda cienki.....ale za 2kzl to jednak bym wziął jakąs SONY19" albo NEC - boteż korzysta z tych kinespoków . porównywałem niedawno mojego SONY (3 lata) z NEC (nowy)iem od kumpla i obraz podobny,

bo kineskop ten sam.

może i obraz wyraźniejszy, może teraz i moda na LCD......

ale w tej cenie wole klasyczny:)

Z rozmiarek kolega miał trochę racji, bo LCD wyświetla tylko jedną rozdzielczość. Ale jeżeli używasz 800x600 to 15 ci starczy (chociaż lepiej 17..). Dla 15" LCD rozdzielczość to chyba 1024x768, a więc i tak wyższa niż twoja obecna. Dla 17" wyższa.

Uwagę warto jeszcze zwrócić na jasność ekranu (na LCD widać nieco gorzej przy mocno oświetlonym pomieszczeniu, lub słońcu) i jak zmieniają się kolory patrząc pod różnym kątem. A w przyszłości zmienić komputer, zainstalować Windows XP i cieszyć się opcją ClearType.

LCD nie mrugają, bo pixele im powoli gasną

E cos dziwnie to wszytko piszecie ....

15" LCD to 15"

15" CRT to //zalezne od firmy// 13,8"-14"

17" CRT to //-----||---------// ~16"

Firmy LCD sa z deko malo wazne LCD produkuje 7 firm //chodzi o panele//

Firma daje swoja elektronike, gwarancje + nalepke

Z LCD jest kilka problemow //wbrew idiotycznym tekstom posiadaczy CRT//

- trzeba miec dobra grafe na No-name mamy totalna mgle i czym lepszy LCD tym to bardziej wylazi

- kolorow nie maja tak dobrych jak CRT ale mowimy o dobrym CRT //ale jesli nie jestes zawodowym grafikiem

nie zobaczysz roznicy//

- predkosc //jesli kupisz jakiegos taniego szrota w ktorego wladuja matryce lezaca 1rok na magazynie//

Dobre firmy sa rozne - zalezy od kasy i od tego co sie potrzebuje.

Dobrze jest kupic z DVi albo sprawdzic czy widzi sie roznice //ja widze// ale tu koleny problem - trzeba miec dobry kabel bo nawet na kablu jest roznica !!!

A najwazniejsze nie sluchaj idioty co ma CRT i pier**li glupoty na temat LCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam poczytac - troche na dole jest dobrych tekstow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->Frycu

1. jestes cham

2. poczytaj sobie o dokładnych parametrach technicznych ( radze się udać do specjalistycznych czytelni, najlepiej na jakąś polibudę)

to wtedy zmienisz zdanie.

to co piszą w gazetach, ze super i w ogole - jest w tym część racji ( o czym i napisałem) jednakże chciałęm zwrócić uwagę na rzeczy o których się nie mówi.

skoro nie umisz zrozumieć pewnych rzeczy, trudno.

dla mnie też na początku było szokiem jak się dowiedziałem jak w gruncie rzeczy słabe są tanie LCD.

poczytaj, może zmienisz zdanie.

Ps jak nie umisz dać kontrargumentów, to się odp...... ode mnie.

moja rozmowa skończona, na nic więcej tutaj nie odpowiem, nie sprowokujesz mnie.

(jak nie wierzysz to zajrzyj w inne wątki)

w pracy do obrobki graficznej dtp, składu graficznego, łamania, etc uzywamy nadal monitorów crt. natomiast nie widzę powodu dlaczego dla własnej wygody, estetyki i oszczedzania wzroku nie kuopil sobie dobrego monitora lcd do domu. ja uzywam od 2 lat samsunga syncmastera 152b.

Problem z monityorami lced jest na ogól taki, ze trudniej je skalibrowac pod konkretne maszyny drukarskie - co w domowych warunkach ma .... żadne znaczenie. Ja przygotowuję sobie zdjęcia do laboratorium (korzystam z kodakowskiego profilabu) i mam w swoim fotoszopie profile tego laboratorium. wiernośc kolorów jest bardzo dobra. Jesli jednak robię duże powiekszenie - taki plik sprawdzam na jakims profesjonalnym monitorze crt (np lacie) skalibrowanym oczywiście z tymi samymi profilami.

Dla mnie montor lcd jest najlepszym obecnie rozwiązaniem do domu.

nie zgadzam się też, ze monitory lcd są gorsze dla zdrowia od klasycznych crt - wręcz przeciwnie. obraz nie migocze - co dla oczu jest oczywioście lepsze; promieniowanie elektromagnetyczne jest o wiele mniejsze niz z klasycznych monitorów, które walą działem elektronowym; nieprawdą jest też, ze monitory lcd maja wąski kąt widzenia. przecież nie bedziesz przy komputerze siedział z ekranem odwróconym pod katem 90 stopni.

dzisiejsze monitory lcd to nowoczesne rozwiązania, z których warto skorzystać. za moniotorami crt przemawia tylko graficzne profesjonalne użycie. ale powiedzmy sobie szczerze: kto z moich poprzednich dyskutantów uzywa monitora do profesjonalnych zastosowań dtp? poza tym tez jest rozwiazanie - czesc grafików już uzywa makowych paneli lcd, które spełniają wszystkie funkcje profesjonalnego stufia (są też przy tym niestety drogie - tak samo zreszta jak profesjonalny monitor crt...)

czyli jednym zdnaiem: dla mnie monitor lcd jest najlepszym obecnie rozwiązaniem do domu.

pozdr

=>kapelli

Sluchaj ten test Chipa w laboratorium wojskowym to sobie mozesz w dupe wsadzic ...

Technicze cuda mnie nie kreca - rozumiem je dosc dobrze //jestem po polibudzie//

- wiekszosc tych opisow jest mocno naciagana przez producenta, bo jak dobrze wiesz nie ma norm ktore to

uporzadkuja. Tak samo jak z pixelami kazdy liczy i interptetuje sobie ta norme, ktora jest jak chce ...

Moj post nie jest kierowany do Ciebie wiec ... przesadziles troche z tym chamem - moze i jestem.

Zacznij nowy post o moim chamstwie ...

Przewalilem kilka LCD w domu mam tez 17" //ponoc Eizo ma bebechy od "szajsunga" tzn panel i swietlowke//

Uzywam osobiscie Eizo 17" i LG 15" //na cienkiej grafie - widoczny efekt braku ostrosci czcionki//

Samsung 19" w robocie bez DVi - szkoda bo jednak duzo daje. Ale na dobrej grafie i zlaczu D-Sub

chyba sa lekko lepsze kolory - tzn nasycenie //moze mi sie wydaje//

Dodatkowo LCD w 2 laptopach - to nie to samo, ale w tych nowych laptusach sa juz one calkiem niezle.

Uzywalem duza ilosc CRT i to dobrych bo "triniego" soniacza i Diamondtron'a od Mitsubishi w rozmiarach

19"-22" w zastosowaniach CAD. Wiec nie mow mi o tanich CRT bo dobry CRT to powyzej 3kzl i jest wywalany

co 2-3 lata bo sie wypalil ...........

Ostatnio robie tez na 19" Philipsa Brillance

I nigdy do domu/pracy nie kupilbym/wybral CRT. Te monitory nie maja ostrosci nawet podpiete przez BNC

Za 2kzl kupil bym teraz dla siebie 19" Samsung SM- 910N/192N + 300zl na raty

albo lepiej wypasiona 17" z DVi

=>parmenides

Co do migania LCD to tez one jest - widac je :)

Ale jest jego wada !!! //tego nie migania LCD// oko a w zasadzie powieka mniej razy mruga co za tym idzie wysusza sie rogowka czy jak jej tam - to nie jest zdrowe dla oka - mozesz pogadac z jakas madrzejszym okulista co zna sie na monitorach

Wazne jest zeby czesto //jak i z CRT// odwracac wzrok w inna strone, albo zaciskac powieki mocniej co jakis czas

- "naoliwisz galke oczna"

A pytanie - co ile wymieniacie //albo podkrecacie// te monitorki jakie uzywacie do grafy w firmie ???

LaCie juz ma tylko 1 monitor CRT - praca na nich to przypomina mi obserwowanie radaru na morskim stanowisku SG :)

apopos "szkodliwosci" LCD - to jakims cudem w domu (przed takowym wlasnie lCD) moge siedziec kilkanascie godzin bez problemow, a w pracy po 8h (to w taki szczesliwy krotki roboczy dzien :) ) juz po dwoch godzinach zaczyna mnie bolec glowa, o oczach nie wspomne.

Co do argumentow a waskim kacie patrzenia - po pierwsze nie widze powodu, bym siedzac przed kompem mial zagladac weń z boku - zazwyczaj siedze na wprost (to jest rowniez zdrowsze dla kregoslupa przy okazji), po drugie problem nie dotyczy matryc typu mva, pva etc, ktore sa co prawda nieco wolniejsze ale w zupelnosci wystarczaja nawet do grania (lubie czasem jakiego FPPa zapuscic i nie narzekam). Sam mam od blisko roku ACERa i sprawdza sie znakomicie.

Ładnie się narobiło.. prawie wszystko już powiedziano to ja lekko podsumuję:

- LCD ma jedną rozdzielczość na której pracuje (15" = 1024x768), to trzeba wiedzieć (inne da się wyświetlić, ale będą wyglądać koszmarnie).

- kolory na LCD różnią się zależnie od kąta patrzenia więc pewne zastosowania odpadają (jak napisał parm) - ale to zależy od LCD (w moim patrzenie z góry rozjaśnia obraz, patrzenie z dołu zaciemnia, patrzenie z boków nie robi różnicy)

- resztę trzeba sprawdzić sobie...

Dodatkową wadą (nikt nie napisał) jest wolny czas odświeżania, przez co np. granie w szybkie gry 3D np. odpada.

Poza tym same zalety - brak migotania, mały rozmiar, ostrość obrazu, chyba zdrowie i opcja ClearType w Windows XP (!)

--> kazik

te wady miały stare i tanie lcd, w tej chwili prędkość odświerzania jest idealna nawet przy super kartach graficznych, inne rozdzielczości wcale nie chodzą źle (choć rzeczywiście tylko nominalna wykorzystuje 100% możliwości monitora)

ogólnie nie ma powrotu do kinespkopu, myslę teraz o 20 calach...

=>kapelli

Jesli pisze do kogos to bedzie o tym wiadomo :)

Chodzi mi o ludzi ktorzy nie widzieli, nie maja pojecia, ale wiedza swoje ze LCD to syfoza ...

A temat pojmuja podobnie do tekstow "Ford jest gowno wort"

Problem jest podobny do forografi analogowej 35 i cyfrowej

// Tu latwosc i szybkosc tam nasycenie kolorow dobra biel //

Tylko to inny temat - a technologia idzie do przodu i juz w telefonie jest surround :D

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że temat jest jeszcze bardziej skomplikowany od sprzętu hi-fi. A ja tyle czasu słuchałem, żeby w końcu zdecydować się na B&W i Rotela! Widzę, że jednak nie obejdzie się bez wizyty w MM i lektury jakichś fachowych poradników. Bardzo mi pomogliście, teraz wiem, że będę musiał kupić monitor 15". Musiał, bo moja karta graficzna więcej niż te 1024x7** pikseli nie wytrzyma. Może kiedyś ją zmienię, ale teraz nie mam innego wyjścia. Szukałem "komentarzy" na stronach sklepów internetowych. Bardzo dużo pozytywów mają monitory NEC 1560NX i NEC1701. U innych właściwie pusto, jeśli chodzi o te komentarze, a to dla mnie ma największą wartość. Że też jeszcze nie znalazłem nigdzie testu takich monitorów. A może kupić kilka numerów Chipa albo Komputer-Świata? W końcu ludzie od testowania znają się na tym najlepiej. Jak macie jeszcze jakieś propozycje, to rzucajcie, a ja sobie sprawdzę. Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.