Skocz do zawartości
IGNORED

obsługa plików w KD

Pawel72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dwa pytania od których uzależniam zmianę starego już amplitunera onkyo na nowszy typ.

Pierwsze pytanie to czy po podłączeniu dysku twardego z plikami jest możliwość wybrania konkretnego folderu a następnie pliku bez włączania telewizora? Chodzi mi o to czy wyświetlacz na amplitunerze pokarze strukturę folderu albo wystarczy że jego nazwę, a jeśli pokaże nazwę to czy można przejść do kolejnej innej nazwy folderu za pomocą pilota.

Drugie czy autokalibracja oczywiście ta zaawansowana która zmienia również pasmo w kolumnach przednich wpływa na ich barwę przy odtwarzaniu stereo? To akurat jest dla mnie istotne bo w obecnym mam możliwość zdjęcia basu ręcznie i jeśli nawet ustawię na fronty 80 hz. to kolumny grają z większym sopranem ale tak jakoś sucho, sterylnie.

Z góry dziękuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/121199-obs%C5%82uga-plik%C3%B3w-w-kd/

Witaj,

W amplitunerach Onkyo tak. Pokaże Ci on nazwę folderu dopiero po wciśnięciu Ok wchodzisz do tego folderu. Wiec jest dokładnie jak piszesz.

Kalibracja wpływa także na odbiór stereo. Czy ogranicza pasmo nie wydaje mi się gdyż kolumny grają wtedy pełnym pasmem. P zostaje kalibracja odległości i głośności kanałów. Dla świętego spokoju jest tryb puere direct który wyłącza ta kalibracje, a ampli przechodzi w typowy tryb stereo bez korekcji.

Pozdrawiam

Dzisiaj w celu rozeznania się w wyborze amplitunera poszedłem do sklepu i tam były niskie modele Yamahy i Pioneer. Nie bylo innych wiec nie miałem okazji posłuchać tych lepszych. Pioneer odpadł od razu grał na kolumnach Tagi, tragedia. Yamaha RX-V377 grała na kolumnach Yamaha 120 W 6 ohm, dramat. Mój stary budżetowy onkyo miażdży te dwa zestawy. Panowie to tak grają te nowsze modele? Nowsze od mojego oczywiście. Jak to ma tak grać to ja dziękuje chyba że coś było nie ustawione, na yamaha było ustawione stereo, a na pioneer direct pure, a miałem wrażenie że w ogóle nie jest włączone stereo tylko mono.

Oby tak było jak piszesz, to co usłyszałem to był koszmar teraz się nie dziwię że niektórzy piszą o kd że się nie nadaje do stereo.

Ja mam onkyo 304e, w tym ampli przeszkadzał mi dźwięk kinowy, poprosiłem forumowicza o ocenę pod względem bebechów. Ocenił krytycznie, mój ampli nie ma nawet tranzystorów tylko jakąś hybrydę na końcówkach. Lubię w dźwięku detaliczność dlatego barwa kinowa mi nie pasowała. Okazało się że winne były kolumny. Przerobiłem je i najlepszy efekt dało dodanie drugiego rzędu w zwrotnicy. Teraz gra to moim zdaniem dobrze, a na pewno w porównaniu do yamahy v377 to przepaść. Jakie było moje zdziwienie jak w sklepie mi to podłączyli, myślałem że coś nie zostało podłączone albo włączone, zacząłem wchodzić w ustawienia, podniosłem wysokie a dźwięk nadal zbity. Później pomyślałem że może za blisko stoję. Jak ludzie mogą coś takiego kupować. Dla mnie dźwięk to ma chodzić, kiedy włączę płytę ostrowskiego to w trybie stereo są momenty że dźwięk wychodzi z kominka stojącego obok kolumn, pies Rogera watersa szczeka na dworze a nie przed kolumnami itd.

W tej chwili to do nowego ampli ciągnie mnie np. Spotyfy, ale tak się zastanawiam czy to ma sens ponieważ co bym nie podpiął pod swój ampli to jakość jest taka sobie najlepiej gra z płyty cd, obawiam się że słuchanie z pena lub radia internetowego może być gorsze od cd.

Witaj,

Model 677 zagra dużo lepiej od Twojego 304. Choć nieco dziwi mnie fakt że tak skrytykowałeś 377 gdyż to podobne urządzenia.

Możliwe że coś było nie ustawione poprawnie. Lub dźwięk kolumn do Ciebie nie przemawiał.

Pozdrawiam

Może i było coś źle ustawione, niestety sprzedawca potrafił tylko włączyć urządzenie więc ja sam kombinowałem. Gdyby to było onkyo to bym sobie poradził. Nie pamiętam modelu yamahy kiedy kilka lat temu wybierałem ampli. Miałem wówczas bezpośrednie porównanie. Yamaha grała gorzej ale takiej tragedii to na pewno nie było.

Będę dalej szukał, ale chyba dźwięk onkyo mi się bardziej podoba. Na pewno odpada denon ze swoim aksamitnym, cieplym i mało naturalnym dźwiękiem.

• 3 tygodnie później...

Dziś słuchałem onkyo 636 na kolumnach klipsch. Powiem szczerze że jestem pod ogromnym wrażeniem. Sam mam onkyo ale firma poszła dalej z surowością. To mi się bardzo podoba, to jest niczym podkolorowany dźwięk. Czysty, surowy i nie wybacza niedociągnięć. Wszystko słychać jak na dłoni. Zaznaczę że lubię jak twórca bawi się dźwiękiem, jeśli w tym wszystkim są niedociągnięcia to ok ale fajnie że ja mogę to usłyszeć. Stereo powala w porównaniu z moim sprzętem. Moje stereo to jakaś zabawka. Nie potrafiłem włączyć pure więc nie wiem jak to działa. Trochę w pewnych momentach brakowało basu, natomiast sam realistyczny surowy, uwidaczniający detale dźwięk rekompensował ten bas. Właściwie to mam wrażenie że ten bas u mnie to jest nie naturalny. Oj chyba w końcu czas na zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.