Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo około 4000zł

sowik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

na wstępie chciałem się przywitać- jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post :)

Przechodzę od razu do rzeczy: Poszukuję zestawu stereo (ampli + odtwarzacz CD + kolumny podstawkowe) w kwocie około 4000zł.

Z pewnych ważnych dla mnie względów w grę wchodzi TYLKO nowy zestaw.

Muzyka słuchana to trochę rocka, acid-jazzu, soul i trochę elektroniki.

Brzmienie lubię raczej ocieplone, bez skrzeczących tonów wysokich

Parametry pomieszczenia odsłuchowego na obrazku poniżej, kolumny KONIECZNIE podstawkowe:

a>

Trochę czytałem, trochę rozmawiałem z salonami audio i otrzymałem następujące propozycje sprzętów:

1) Yamaha R-N500 + Yamaha CD-S300 + Monitor Audio Bronze 2

2) Cambridge Audio Topaz SR10 + CA Topaz CD-10 + Focal Chorus 706.

Drugi zestaw nieco poważniejszy i też nieco droższy, ale powiedzmy, że biorę go pod uwagę- klocki dobrze pasują do mojej szafki TV.

Nie słuchałem jeszcze żadnego z nich.

Miał ktoś styczność z takimi komponentami?

Może ktoś z Was ma zestaw w podobnym budżecie i chciałby się podzielić spostrzeżeniami?

Z góry dziękuję z odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/121247-zestaw-stereo-oko%C5%82o-4000z%C5%82/

Najlepsza droga to taka, że najlepiej sprawdzić na własnej skórze.

Jeśli masz możliwość, to wypożycz najpierw jeden zestaw później drugi i sam zobaczysz co Tobie lepiej pasuje.

Rewelacją byłoby, gdyby zestawy już były wygrzane chociaż trudno o coś takiego.

Rozumiem, że przed zakupem chcesz zasiegnąć opinii, musisz jednak wiedzieć, że nie u każdego ten sam zestaw zagra tak samo, jest to bardzo mocno uwarunkowane akustyką pomieszczenia, a każdy z nas ma inną niestety.

P.S.

Twoje ustawienie i rozmieszczenie mebli nie grzeszy symetrią i poprawnością, ale warto spróbować.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Witaj,

Do Twoich preferencji oraz upodobań także polecił bym Ci Yamahe RN500, czy faktycznie potrzebujesz odtwarzacz CD, ta Yamaha daje dużo możliwości multimedialnych. Jeśli koniecznie musi być CD to faktycznie dopasował bym model CD-S300, Jako kolumny natomiast polecam Ci Dali Zensor 3.

W razie pytań lub wycen zapraszam

1) Yamaha R-N500 + Yamaha CD-S300 + Monitor Audio Bronze 2

2) Cambridge Audio Topaz SR10 + CA Topaz CD-10 + Focal Chorus 706.

Drugi zestaw nieco poważniejszy i też nieco droższy, ale powiedzmy, że biorę go pod uwagę- klocki dobrze pasują do mojej szafki TV.

Lepiej model bx2 zamiast bronze2. W bronze 2 płacisz extra plus 600zł bo to nowość i lift bx2. BX2 jeszcze 2miesiące temu był po tyle co brozne2. Lub w cenie tych bronze model numer większy model MA bx5.

Co do Cambridge to z czym jest poważniejszy, od Yamahy?

Dodatkowo to dwa różne produkty jeśli chodzi o użyteczność i inne brzmienie, Cambridge topaz to amplituner stereo, niestety ze średnio udanej serii topaz, a yamaha RN500 to amplituner stereo z funkcjami sieciowymi i cyfrowymi, nawet niezły.

Planowany zestaw dopasuj lepiej do siebie, a nie szafki, lepiej na tym wyjdziesz ;)

Planowane amplitunery i kolumny są raczej z tych detalicznie grających i twardo, niż ciepło.

Jeśli zalezy Ci na możliwie najlepszej jakości dźwięku i nie zależy Ci na funkcjach sieciowych, spójrz koniecznie na elektronikę Nad C356 BEE z odtwarzaczem C516 BEE oraz kolumny Monitor Audio Bx2, ewentualnie Dali Zensor 3 lub najbardziej rockowe Paradigm Mini Monitor v.7.

Spójrz także na bardzo ciekawą francuską elektronikę BC Acoustique.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, w przypadku pytań oraz oferty cenowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziwię się , że nawet branża proponując zestawy nie wspomniała o ustawieniu. W tym wypadku należałoby rozważyć inne ustawienie bo przy takim jak na obrazku będzie klapa.

Ustawienie pokoju musi póki co pozostać takie jak jest. Aktualnie gra u mnie PianoCraft 550- ot prosty grajek z prostym dźwiękiem. Muzyka gra u mnie często jako tło- nie lubię ciszy w mieszkaniu i do tego PianoCraft się nadaje. Czasem jednak chcę puścić sobie coś z CD i posłuchać głośniej, a tu już moja wieżyczka gra tak-sobie.

Czy to ustawienie mebli jakie mam, jest zupełnie do kitu i nie ma co wydziwiać ze sprzętem bez jego zmiany?

Ten salon to miejsce, gdzie toczy sie codzienne życie a z takim ustawieniem jest to po prostu wygodne ;)

Co do Cambridge to z czym jest poważniejszy, od Yamahy?

Nie chodzi o sam amplituner a o głośniki - Focale kosztują ponad 1100zł za sztukę, ważą ponad 8kg więc to już kawał "klocka".

Ampli są w zbliżonej cenie, CA nie ma funkcji sieciowych i caly czas się zastanawiam, czy są mi one potrzebne.

Rock, Jazz, Elektronika, Ciepłe brzmienie, przyjemny bass - Indiana Line Diva 255 włoski urok tej kolumny sprawia że świetnie odnajdzie się w każdym pomieszczeniu, mimo swojego niepozornego gabarytu potrafi pokazać pazur, a w zestawieniu z odpowiednią elektroniką wprowadza w inny wymiar odsłuchu. Występują w dwóch wersjach kolorystycznych, czarnym lakierze oraz naturalne drewno różane.

Ukryta Zawartość

Kolumny testowaliśmy z różnymi wzmacniaczami, najlepiej wypada w przypadku Atoll-a IN80 bądz IN50, oraz Marantz PM6005, ciekawym rozwiązaniem jest też aplituner stereo Onkyo TX 8050, jest to dobra alternatywa dla wzmacniacza jeśli CD nie jest dla nas priorytetem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapraszam na odsłuch do naszego salonu w Krakowie, Chętnie porównamy polecane przez nas zestawy z proponowanymi tutaj Monitor Audio ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Twoich preferencji oraz upodobań także polecił bym Ci Yamahe RN500, czy faktycznie potrzebujesz odtwarzacz CD, ta Yamaha daje dużo możliwości multimedialnych.

Tak, odtwarzacz CD jest konieczny - mam sporo płyt :)

Rock, Jazz, Elektronika, Ciepłe brzmienie, przyjemny bass - Indiana Line Diva 255

No ładnie ona wygląda, ale ma otwór BR z tyłu.

Zwróćcie proszę uwagę na umiejscowienie lewej kolumny - z jednej strony ma wysoką na ponad 2 metry szafę, z tyłu 25cm do ściany. Co prawda front kolumny wystaje posa obrys tej szafy, ale tylni otwór BR wali prosto w narożnik ściana-szafa.

Aha, pomięszy kolumnami stoi jeszcze TV, płaski jeśli to ma jakieś znaczenie.

W takim budżecie to raczej postawiłbym na wzmacniacz Polk Audio z radiem internetowym, wejściem cyfrowym dla taniego Blu-raya (do odtwarzania płyt) i obsługą plików przez Wi-Fi.

Do tego firmowe kolumny - wzmacniacz ma do nich dedykowane ustawienia equalizera - gra to razem jak dużo droższy system

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a1-rtia1-kolumny-podstawkowe-surround-2szt

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Branża dalej ciśnie - prześcigając się w pomysłach, a założę się że wciskając kolumny tak jak teraz rozczarujesz się :)

Niewielkim nakładem pracy można byłoby coś poprzestawiać ( o ile masz taką możliwość i domownicy się zgodzą ) i uzyskać naprawdę więcej z dźwięku.

założę się że wciskając kolumny tak jak teraz rozczarujesz się :)

A co można by poprawić, tzn gdzie widzisz największy problem w obecnym ustawieniu kolumn?

W takim budżecie to raczej postawiłbym na wzmacniacz Polk Audio z radiem internetowym, wejściem cyfrowym dla taniego Blu-raya (do odtwarzania płyt) i obsługą plików przez Wi-Fi.

Nie jestem fanem takich wynalazków jak ten proponowany wzmacniacz.

Podobają mi się tradycyjne pokrętła i przełączniki ;)

Po pierwsze postaraj się aby kolumny były jak najdalej ( oczywiście sam określisz na ile jesteś w stanie to zrobić ) odsunięte od powierzchni tylnej (w tym przypadku ściana ) oraz bocznej ( lewa kolumna i szafa koło niej ). W takim ustawieniu jak teraz nie dość , że będą problemy z basem ( nawet jak kupisz z portem z przodu to niewiele zmieni ) to i scena - czyli stereofonia będzie mocno zaburzona. Nie chcę namawiać - ale ja bym osobiście z szafami pokombinował nieco inaczej w pokoju i postarał się możliwie aby nowe kolumny stanęły jednak na dedykowanych podstawkach lekko wysunięte do przodu. Gdybyś miał pytania to pisz śmiało.

• 4 tygodnie później...

Odświeżę nieco temat.

Czy ktoś z forumowiczów miał styczność ze wspomnianym wcześniej Cambridge Audio Topaz SR10v2?

Jak to gra?

Średnicą, środkiem czy skrajami pasma?

Jakich monitorów do tego szukać, aby nie było za ostro a raczej ciepło, najlepiej z otworem BR z przodu?

No i najważniejsze- czy to sensowna propozycja w kwocie około 1700zł...

Patrzyłem jeszcze na HK 3700/3770 w tych pieniądzach ale jakość wykonania delikatnie mówiąc nie powala, a to też ma dla mnie jakieś znaczenie.

Byłem w zeszłym tygodniu na odsłuchach kilku sprzętów. Słuchałem kolejno"

1. Denon PMA 720 + DCD 720 + monitory Xavian Bonbonus

2. Yamaha R-S700 + Yamaha CD-N301 + ELAC BS 63.2

3. Yamaha R-S700 + Yamaha CD-N301 + Xavian Bonbonus

4. Yamaha R-S700 + Yamaha CD-N301 + DALI Zensor 1

Słuchałem kolejno tych samych utworów: Sade, Chris Rea, Julia Marcell, Florence and the Machine, Battles, Guano Apes.

Iiiii.....

Pierwszy zestaw zagrał dość ciepło, bas był wyraźny, odkryłem sporo nowych dźwięków (w porównaniu z moim PianoCraftem 550) i ogólnie słuchałem tego z zaciekawieniem i uśmiechem. W kawałkach rockowych wkradał się"bajzel" w instrumenty perkusyjne, ale ogólnie odbiór utworów i zestawu nie był męczący, sekcje dęte instrumentów wyraźnie słyszalne.

Drugi zestaw to zupełnie inna bajka - o ile Sade i Julia Marcell brzmiały dobrze, o tyle reszta już bardzo męczyła. Syczące wokale i napastliwe wysokie tony. Przy perkusji miałem wrażenie, że ktoś sypie śrut do metalowej miednicy- nie odsłuchałem nawet wszystkich kawałków, które zamierzałem puszczać bo nie było sensu- odbiór męczył. Do tego słyszałem mniej detali niż przy pierwszym zestawie.

Trzeci zestaw - podmianka samych kolumn na te z pierwszego zestawu - trochę uratował sytuację, choć niewiele. Potencjometr trzeba było przekręcić dużo mocniej w prawo, aby zestaw zagrał z odpowiednią głośnością. Nadal sporo brakowało z przyjemności odsłuchu pierwszego zestawu.

Czwarty zestaw - Yamaszki z Zensorami 1 - podobnie do zestawu nr. 3 - trochę ostro, mniej detalicznie, bas wyraźny.

Moja konkluzja jest taka - Yamaha nie jest dla mnie, nie do muzyki, której słucham. Za ostro, za sycząco, męcząco.

Zestaw Denona, który mi się spodobał nie ma tunera FM, który na ten moment uważam za"must have" w moim przypadku.

Jak czas pozwoli to przejadę się do innego sklepu i posłucham innych komponentów. W planach mam odsłuch Cambridge audio z Focalami 706, Castlami Knight 2, Zensorami 3. No i co tam pan sprzedawca zaproponuje ;)

Zauważyłem też, że aby czerpać radość ze słuchania muzyki muszę jej słuchać dość głośno - wtedy słychać wszystkie "smaczki" nagrania. A mieszkając w bloku hmmm... średnio będę miał kiedy to robić.

I teraz zastanawiam się, czy nie zostawić tematu stereo i nie kupić porządnych słuchawek...

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

I teraz zastanawiam się, czy nie zostawić tematu stereo i nie kupić porządnych słuchawek...

Z pewnoscią jak lubisz słuchac głosno to jest najlepszy wybór. Tylko uwazaj na słuch.

Z pewnoscią jak lubisz słuchac głosno to jest najlepszy wybór. Tylko uwazaj na słuch.

No właśnie liczę na to, że z słuchawkami nie będę musiał słuchać głośno aby usłyszeć pełnię dźwięku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.