Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

digitalsmoke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam taki zestaw:

Arcam CD73T + A80 + Chario Silverette.

Chciałbym wymienić wzmacniacz na coś nowego w okolicach 2.5k PLN, z powodu braku możliwości podłączenia audio z telewizora LED. Wiem że można by użyć zewnętrznego DACa, ale wolałbym klasyczny wzmacniacz stereo z wbudowanym DAC. To co udało mi się na szybko znaleźć to Yamaha A-S701. Dodam tylko że w poprzednim zestawie brakowało mi najbardziej dobrego dołu. Jak myślicie , czy ta Yamaha nie pogryzie się za bardzo z moim starym zestawem?

Pokój 25m2, spectrum muzyczne dosyć szerokie więc nie będę się rozpisywał.

https://www.audiostereo.pl/topic/121280-wymiana-wzmacniacza/

Yamaha A-S701 to mocny wzmacniacz, grający dynamicznie, rockowo z wyeksponowanymi skrajami pasma. W stosunku do wzmacniacza Arcam na pewno będzie więcej dołu, uderzenie będzie mocniejsze, bardziej energetyczne, zauważysz także lekkie cofnięcie środka pasma oraz wyeksponowanie góry. Jeśli tego szukasz, to A-S701 będzie dobrym wyborem.

Jako alternatywa spójrz proszę na wzmacniacz NAD C356 BEE w wersji z wbudowanym przetwornikiem. Jest to trochę powyżej budżetu, jednak pod względem brzmienia będzie to bardzo atrakcyjna propozycja. Na koniec proponuję wzmacniacz Marantz PM6005. To urządzenie które może minimalnie dynamiczniej zagrać w stosunku do Arcam'a, przede wszystkim jednak będzie bardzo ciekawy środek pasma, plastyczny, dobrze wypełniony oraz szczegółowa, jednak nie ostra góra.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oczywiście jeśli TV nie ma analog audio OUT.

Wychodzi się z Eurozłącza sygnałem audio przejściówką z cinch - ami

sygnałem L i P na dowolne wejście wzmacniacza i już.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oczywiście jeśli TV nie ma analog audio OUT.

Wychodzi się z Eurozłącza sygnałem audio przejściówką z cinch - ami

sygnałem L i P na dowolne wejście wzmacniacza i już.

Mam taki kabelek i niestety to działa tylko przy sygnale z TV analogowej, przy cyfrze i przy smarcie jest cisza.

Witaj,

Faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłby zakup wzmacniacza NAD 356 BEE z wbudowanym przetwornikiem.

Jeśli jednak mamy trzymać się budżetu do opcja Yamaha As 701 jest dobrym wyborem.

W razie pytań lub wycen zapraszam

2500 wystarczy na kupno dobrego wzmacniacza używanego - ale nowe to będzie raczej byle co i można jeszcze zapłakać po Arcamie ...

Biorę to pod uwagę, w podobnej cenie brałem Arcama kilka lat temu i nie narzekam, a jak zakupu dokonam w internecie to w przypadku totalnej porażki mam 10 dni na zwrot towaru.

A nie lepiej Ci zostawić wzmacniacz a dołożyć dac-a?

Czemu się uparłeś na wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem?

Mógłbyś zainwestować w np. AudioGd, robi świetne dac-i.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A nie lepiej Ci zostawić wzmacniacz a dołożyć dac-a?

Czemu się uparłeś na wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem?

Mógłbyś zainwestować w np. AudioGd, robi świetne dac-i.

Chcę uniknąć dodatkowego grata zbierającego kurz, który i tak nie będzie miał wpływu na brzmienie bo jakość ze źródeł TV/youtube jest jaka jest. Zdaję sobie sprawę że taka zmiana jaką planuję, brzmieniowo może być neutralna.

Chcę uniknąć dodatkowego grata zbierającego kurz, który i tak nie będzie miał wpływu na brzmienie bo jakość ze źródeł TV/youtube jest jaka jest. Zdaję sobie sprawę że taka zmiana jaką planuję, brzmieniowo może być neutralna.

Rotel RA-11 lub RA-12.

Na pokładzie znajduje się bardzo dobry DAC Wolfson WM8740.

Aby odtwarzać każdy dźwięk z TV łączysz go cyfrowym złączem TOSLINK

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Rotel RA-11 lub RA-12.

Na pokładzie znajduje się bardzo dobry DAC Wolfson WM8740.

Aby odtwarzać każdy dźwięk z TV łączysz go cyfrowym złączem TOSLINK

Ten Rotel to naprawdę fajna propozycja. Dzięki bo bym go przeoczył. Na dodatek kumpel ma straszy model, więc będę mógł wypożyczyć i sprawdzić jak zabrzmi w moim zestawie. Jeszcze raz dzięki.

Można też dołożyć subwoofer do tego co masz.

Myślałem już kiedyś o subwooferze, ale to znowu dodatkowy "mebelek", a taki co się do muzyki nada tani nie jest. Dwa to nadal nie rozwiązuje problemu braku daca.

Powodzenia, daj potem znać.

Jasne. Zaczynam właśnie urlop więc całą akcję planuję na jesień. Jak się ogarnę dam znać co wyszło.

Acha i jeszcze o subwooferach. Moje kolumny są trójdrożne z basami skierowanymi ku ziemi, więc w zasadzie można powiedzieć, że zawierają subwoofery.

Jeżeli to wystarcza to spoko.

Masz tylko głośniki niskotonowe ale nie subniskotonowe, no i jest to system pasywny, nie aktywny z własnym wzmacniaczem. Choć i są też i takie kolumny :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeżeli to wystarcza to spoko.

Masz tylko głośniki niskotonowe ale nie subniskotonowe, no i jest to system pasywny, nie aktywny z własnym wzmacniaczem. Choć i są też i takie kolumny :-)

Jeśli chodzi o mnie to wystarczy, ja chcę tylko słuchać muzyki, a nie wywoływać trzęsienie ziemi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.