Skocz do zawartości
awietek

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Jan83.Stream Tidala przez bubble bezpośrednio z telefonu?

Jeśli tak to spróbuj zainstalować na volumio "logitech media serwer" oraz"squeezelite player"to pozwoli pominąć fona jako źródło.Bubble będzie na Malinie a telefon tylko jako pilot(sterowanie przez bubble)

Ja tak mam i jest ok.

Jak by co to mam gdzieś na mailu instrukcję od Rucia.(koleżanka to sporo mi pomogła:-))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 godziny temu, Jan83 napisał:

Może ktoś ma jakiś pomysł jak się z tym uporać???

A próbowałeś może najnowsze volumio z natywną apką Tidala ? Działa bardzo dobrze ale ma mały minus kosztuje 2,99 Eur na miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wspomniałem , że obecnie używam Moode 4.3. Wcześniej używałem wersje 4.1 i był ten sam problem. Zmieniłem też kartę pamięci ale to nie pomogło. Zmieniałem też w między czasie modem od UPC i pan z serwisu zrobił też nowe podłączenie (wymiana gniazdka, kabla, nowy modem).

Rucia czytałem o nowym Volumio i rozważam zakup. Nie mniej zastanawia mnie co jest przyczyną mojego problemu, bo z tego co widzę to raczej rzadka przypadłość. Może kwestia jakiś ustawień. Wygląda to trochę jak by bufor nie wyrabiał. Sam nie wiem. Obecnie używam konta z allegro. Już drugie i na obu był ten sam problem. Nie wiem czy to może być przyczyna. W koncie zmieniałem hasło na własne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rucia ..wszystko fajnie ale nawet to płatne Volumio z natywnym Tidalem nie chodzi w 100% stabilnie :(

Ja nie wiem...ale te wszystkie systemy "open...free" chyba nigdy nie będą w stanie dogonić komercyjnych płatnych stabilnych applikacji ...nie wiem w czym sęk ale no po prostu nawet to Volumio ma czasem takie zwichy że nie widzi Tidala, dopiero po restarcie sieci coś się dzieje..i do tego stałe IP ..i inne ceregiele...o ile dla mnie to nie problem to przeciętnego użytkownika to masakruje i odstrasza. Mnie po prostu irytuje na maxa.   Już kilkanaście systemów przewalonych na RPi i dalej ...brak konkretów. Ciągłe poszukiwania. bo raz nie działa to raz tamto ...Czasem zastanawiam się czy nie lepiej wydać te kilka tysięcy zł...i mieć na wieki wieków spokój. Amen :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem innego zdania. Mi jakoś chodzi wszystko idealnie. Nie mam żadnych zwiech itp , i nie ważne czy korzystam natywnie czy z jakieś apki. Może problem leży nie w malinie ale gdzieś indziej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, paul klacska napisał:

Ja jestem innego zdania. Mi jakoś chodzi wszystko idealnie. Nie mam żadnych zwiech itp , i nie ważne czy korzystam natywnie czy z jakieś apki. Może problem leży nie w malinie ale gdzieś indziej.

U mnie też, testowałam różne systemy: moode, volumio, max2play, dietpi i wszędzie stabilnie. Fakt kiedyś się męczyłam jak miałam router huawei z internetem lte, po zmianie na asusa i internet na stałym łączu i zero problemów. Moim zdaniem to nie wina maliny, katuje ją czasem na różne sposoby i nic się nie wiesza. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, trzeba raczej poszukać problemu we własnej sieci. Kolega by musiał napisać jaki ma router, łącze ile urządzeń jak one są połączone plus jaki dostawca i prędkość.

Wtedy można coś doradzić lub ewentualnie pomóc. 

Zobaczcie zdjęcie na dole,słucham obecnie Tidala, procek 11 procent,15 urządzeń online ale nie generują one żadnego ruchu. Dam jeszcze że router nie posiada wifi,lata ono na odzielnym Access poincie. Pozdrawiam

Screenshot_20181213-100232.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Jan83 napisał:

Nie wspomniałem , że obecnie używam Moode 4.3. Wcześniej używałem wersje 4.1 i był ten sam problem. Zmieniłem też kartę pamięci ale to nie pomogło. Zmieniałem też w między czasie modem od UPC i pan z serwisu zrobił też nowe podłączenie (wymiana gniazdka, kabla, nowy modem).

Rucia czytałem o nowym Volumio i rozważam zakup. Nie mniej zastanawia mnie co jest przyczyną mojego problemu, bo z tego co widzę to raczej rzadka przypadłość. Może kwestia jakiś ustawień. Wygląda to trochę jak by bufor nie wyrabiał. Sam nie wiem. Obecnie używam konta z allegro. Już drugie i na obu był ten sam problem. Nie wiem czy to może być przyczyna. W koncie zmieniałem hasło na własne.

Zainstaluj moode 4.4, ustaw Audio buffer size 40960 czyli dodaj zero na końcu, apply, restart.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Interesuje się zakupem Raspberry Pi 3 b+....dac AUNE s6...interesuje mnie odtwarzanie plików flac i odsluch muzyki z Tidala w HIFI...rozumiem że bezproblemowo moj smartfon polaczy sie z komputerkiem i bede komórką sterować odtwarzanie z Tdiala HIFI  i plików multimedialnych..czy rzeczywsicie jest róznica w jakosci odtwarzania bezposrdednio z R Pi3 poprzez USB a po coaxialu ( a to neistety kosztuje drozej niz sam komputerek bo trzeba dokupic  digione)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chcesz tanio i dobrze wybierz  hifiberry digi+, można  kupic za ~ 100zł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dłuższej przerwie postanowiłem coś zmienić i zainstalowałem na próbę najnowsze Volumio + Tidal. Dotychczas stosowałem max2play, z którego byłem zadowolony. Obsługa nowego Volumio to czysta przyjemność, natomiast co ciekawe, zmieniło się brzmienie w kierunku, wymagającym odrobiny przyzwyczajenia. Wygląda na to, że jest nieco lepiej, przynajmniej w aspekcie równowagi tonalnej (górna średnica płynniej przechodzi w najwyższe pasmo). Max2play jakby uwypuklał najwyższe tony lub/i wycofywał górną średnicę. Volumio jest też odrobinę bardziej dynamiczny :) Natomiast spadła odrobinę rozdzielczość/detaliczność :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3 dni temu zaktualizowałem moode do 4.4. Ustawiłem DNS jak pisał paul i Tidal gra bez przerwy od tego czasu bez zacięcia. Dzisiaj jeszcze zmieniłem ustawienia buffera jak pisał mik no i gra dalej.

 

A w ogóle jak uważacie, malinke z digi one do jakich streamerow można by przyrównać jeśli chodzi o jakość dźwięku?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, Jan83 napisał:

3 dni temu zaktualizowałem moode do 4.4. Ustawiłem DNS jak pisał paul i Tidal gra bez przerwy od tego czasu bez zacięcia. Dzisiaj jeszcze zmieniłem ustawienia buffera jak pisał mik no i gra dalej.

 

A w ogóle jak uważacie, malinke z digi one do jakich streamerow można by przyrównać jeśli chodzi o jakość dźwięku?

 

No i wykrakałem. Zaciął się :/ Otworzyłem moode w przeglądarce i mignął mi dymek z komunikatem o jakimś błędzie ale nie zdążyłem przeczytać. Wiecie czy gdzieś można wyszukać archiwum tych komunikatów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej. Jeszcze odnośnie Myvolumio i jego współpracy z Tidal em. ..
Mam też (sporadycznie) problem tego typu:
Wyszukuje interesujący mnie album (w tym przypadku Aerosmith "Tough Love: "Best of the Ballads" - na załączonym foto), wchodzę w zawartość, naciskam trójkąt odtwarzania obok okładki i... zaczyna mi odtwarzać płytę Pink Floyd "Division Bell" która mam na lokalnym hdd podłączonym po usb do Maliny Dzieje się tak przy niektórych albumach. Kiedy włączę ręcznie 2 utwór z wspomnianej płyty Aerosmith - ten jest odtwarzany normalnie, jednak kiedy dojdzie do końca, to nie zaczyna się odtwarzanie kolejnego utworu :( Także niektórych albumów nie mogę posłuchać od A do Z włączając cała płytę. Może ktoś sprawdzić jak idzie u Was ta konkretnie płyta? 0c218cb07b12ba8f2277dde8378d2b2e.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cytat

 

Udało mi sie wejść do loga:


Dec 14 20:25 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 14 20:25 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 14 20:35 : player: played "http://192.168.0.250:49149/tidal/track?version=1&                                     trackId=2128634"
Dec 14 20:40 : player: played "http://192.168.0.250:49149/tidal/track?version=1&                                     trackId=2522161"
Dec 14 20:46 : player: played "http://192.168.0.250:49149/tidal/track?version=1&                                     trackId=142065"
Dec 14 20:48 : exception: CURL failed: Recv failure: Connection reset by peer
Dec 14 20:52 : exception: CURL failed: Recv failure: Connection reset by peer
Dec 14 20:52 : player: played "http://192.168.0.250:49149/tidal/track?version=1&                                     trackId=2128629"
Dec 14 20:52 : player: played "http://192.168.0.250:49149/tidal/track?version=1&                                     trackId=2128641"
Dec 14 20:58 : player: played "http://192.168.0.250:49149/tidal/track?version=1&                                     trackId=142064"

to z 20:25 to chyba to co powoduje zacinanie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach


Sprawdziłem tą samą płytę na moim amplitunerze Yamaha r-n803d, który też natywnie obsługuje Tidal i również nie odtwarza 1 utworu z tej kompilacji :( Czyli to jednak Tidal ma zrypane archiwa z muzyką :(

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tidal zatrzymał się po raz kolejny. W logu cały czas pojawia się ten sam komunikat.


Dec 15 00:05 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:05 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:05 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:05 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun
Dec 15 00:06 : player: Decoder is too slow; playing silence to avoid xrun

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.12.2018 o 16:06, catdragon napisał:

Hej zapoznaj się z tym , może wcale nie potrzebujesz dodatkowej płytki :

https://howchoo.com/g/mwnlytk3zmm/how-to-add-a-power-button-to-your-raspberry-pi

Pozdrawiam

Witam,

Dzięki, ale pół dnia walczyłem i w efekcie kilka razy musiałem przeinstalować volumio bo allo digione przestawało grać, robiłem krok po kroku zgodnie z poradnikiem ale niestety u mnie to nie działa 

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Malina pobiera tak mało prądu że nie warto jej wyłączać. U mnie 2 lata chodzi 24/7. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już jesteśmy przy temacie prądu, to jak to jest z zasilaczem liniowym? Czy on też tak mało prądu pobiera? Czy lepiej wyłączać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, remiqa napisał:

Dzięki, ale pół dnia walczyłem

Pewnie dlatego że przełożyłeś to 1 do 1 a akurat  w przypadku allo trzeba użyć innych pinów bo te wskazane w linku są wykorzystywane przez allo , popatrz na stronie allo na rozkład pinów które używa digione i użyj innych bo miałeś kolizję . Trzeba w czasie przepisywania kodu podmienić numery pinów .

 

Godzinę temu, tribon napisał:

Malina pobiera tak mało prądu że nie warto jej wyłączać. U mnie 2 lata chodzi 24/7. 

Uważam dokładnie jak @tribon , ja wyłączam tylko w czasie dłuższych wyjazdów, a poza tym malina chodzi cały czas , masz dzięki temu jeszcze korzyść w  szybkości działania nie musisz czekać po włączeniu aż będziesz mógł puścić muzykę tylko po prostu puszczasz muzykę .

Pozdrawiam  

 

Edytowane przez catdragon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie zasilacz liniowy mający na wyjsciu 5,2V chyba 90% swojej mocy zamienia w ciepło,więc to zapotrzebowanie na prąd chyba jest niewielkie.Po spaleniu dedykowanego zasilacza 5V 3A używałem ładowarki od telefonu 5V 2A i też dawało radę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tyle mniej więcej pobiera malina z higiberry pro+ digi w trakcie pracy z mojego zasilacza liniowego, który zbudowalem na LT 1083.cf633b11caf5294f71e15477845205a0.jpg

 

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Nie ilość mA jest problem w zasilaczach impulsowych a właśnie ich nieliniowość wynikają z zaszumienie a w skrajnych przypadkach przenikaniem tętnień 50 Hz...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, PolTor napisał:

mojego zasilacza liniowego, który zbudowalem na LT 1083.

Hej a jaki masz tam transformator użyty , w tym zasilaczu ?

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Hej a jaki masz tam transformator użyty , w tym zasilaczu ?
Pozdrawiam 
Z ogrooomnym zapasem ale taki po prostu miałem :)
DTW S300/3R11.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, PolTor napisał:

DTW S300/3R11.

Istny potwór . A ja myślałem że mój 50 W to już przegięcie ;)

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   3 użytkowników

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.