Skocz do zawartości
IGNORED

Orientacyjnie koszt wymiany elektrolitów

Kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę sie z zamiarem wymiany kondensatorków w swoim wzmaku (ilość ok. 120 szt). Nie chciałbym dać sie naciąć przez serwisanta. Dlatego może ktoś posiadający doświadcznie w tym zakresie mógłby w przyblizeniu podać koszt zabiegu.I moze ewentualne sugestie co do firmy produkującej kondensatory, które byłyby najlepsze.

Zaczne o tego, że jeden kanał przestał grać z przyczyny o której wspomniałem wyżej - wyschnięte konensatorki (diagnoza serwisu). Wzmak stary jak świat (zał foto). Problem w tym, że kompletnie sie na tym nie znam. W serwisie popatrzyli i oszacowali koszt wymiany na ok. 600zł. Policzyli (wg. jakiego kryterium?) że do wymiany będzie ok. 120 szt. I niestety jedynie tyle mogę powiedzieć.

[obrazekLUKASZ-192769_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

120 kondensatorów za 600 zł? Omijałbym ten serwis z daleka. Jeśli masz dostęp do kogoś, kto ma mostek RLC, to wyciągałbym wszystkie elektrolity po kolei i mierzył. Jak trzyma pojemność i ma wystarczającą dobroć, to wlutować spowrotem, jak nie - kupić nowy. Nie powinieneś wydać więcej niż kilkanaście złotych. Chyba, że umarły duże elektrolity w zasilaczu. Tu trzeba się liczyć z wydatkiem od kilkunastu PLN za sztukę.

Jak nie masz schematu, to spisz sobie, który kondziorek gdzie siedział, żeby się nie pogubić.

Operacja zakończona. Udało sie załatwić sprawę po niższych kosztach. Sprzet działa z tym, ze mam wrazenie że zmieniła sie barwa dzwięku. NIestety na niekorzysć. Dzwięk jest bardziej "sychy" mniej ciepły. Więcej średnich i wysokich tonów. Czy jest to moje subiektywne wrażenie czy moze rzczywiście po wymianie kondensatorów mogło się zmieniłc brzmienie A moze pozostaje kwestia ich "wygrzania".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.