Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 2500 zł ...

Yardoks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Chciałbym kupić kolumny podłogowe max. do 2500 zł (ponieważ raz przejechałem się na używanym sprzęcie to nie biorę pod uwagę używek szkoda nerwów , pieniędzy i czasu ) Kolumny będą podpięte do amplitutera yamaha R-S500 , wielkość pomieszczenia w którym sprzęt będzie grał to 20 m2 , muzyka jaka będzie słuchana to głównie muzyka elektroniczna - detroit techno, minimal , drum and bas ,trance , house , ambient ... Czekam na Wasze propozycję i sugestie .

sprobuj z monitor audio BX6, sluchalem z ampli Yamaha R-N500 takze charakter grania pewnie zblizony i podobalo mi sie to zestawienie, basu nie brakowalo, ale nie byl natarczywy i mocno wyeksponowany co jest dosc istotne w takiej muzyce

Posłuchał bym polskich konstrukcji . Pylony wprawdzie te najdroższe zrobiły na mnie duże wrażenie . Posłuchaj starszego modelu sapphire 25 .

Zagranicznego nic fajnego w tej cenie raczej nie trafisz , chyba że będzie jakaś wyprzedaż .

Konstruktorzy pylonów wychodzili z założenia tworząc swój produkt żeby zagrał poprawnie muzykę i z youtuba więc Twój ampli spokojnie da radę

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

nowe ale chyba z Anglii tannoy dc6t, pojawiło się parę na Allegro (nie moje :)), nawet widzę nowe za 2200 a uzywki za 2100, oczywiscie wymagają dobrego wzmaka aby pokazać klasę

MAGNAT QUANTUM 677 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pylon jest strasznie przereklamowany. Ostatnio będąc na odsłuchu nie mogłem się nadziwić jak słabo gra Saphire 31.Poszukaj Magnat 675, trochę droższych Heco Music Style 500 czy Dali Zensor 7

Witaj,

biorąc pod uwagę konfiguracje Twojego systemu oraz preferencj brzmieniowe, na pewno zwróciłbym Twoja uwagę na kolumny Melodika BL40. To mocne, dynamicznie grające kolumny, które w połączeniu z elektroniką Yamaha są w stanie zapewnić otwarty, dynamiczny, trochę koncertowy dżwiek.

Przy trochę wyższym budżecie na pewno proponowałbym posłuchać podłogówkę Pylon Audio Sapphire 25. Dobrze sprawdzą się w Twoich gatunkach muzycznych także Dynavoice.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań oraz oferty cenowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

weź to, weź tamto..., do 2.500 to wybór jest między Dali Zensor 5, Pylonami, MA i Indiana Line oraz Bostonami chyba. Jakościowo z tego zestawienia, skoro mają być nowe, to chyba Dali to nr 1

Z tego grona to Zensor 5 to chyba najgorsza propozycja. To takiej muzyki jak słucha kolega Zensor 5 tak samo jak BX5 to totalna porażka. Te kolumienki nie nadają się do takiej muzyki.

Chyba JBL Studio 280 jest najbardziej sensowne. Lub grające poteżnym ale jednak czasami trudnym do opanowania basem magnaty.

weź to, weź tamto

Poradami forum kieruj się tylko w ograniczonym stopniu. To Ty będziesz słuchał a nie ktoś z forum . Ja bym zabrał ampli do sklepu i posłuchał z czym gra najlepiej .

Jak chcesz kolumny na krótki czas to pomyśl które z nich najmniej stracą na wartość , które najlepiej odsprzedać . Chyba JBL . Pod względem wykonania i grania polskie produkcje zjedzą te inne na śniadanie

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Gość numik

(Konto usunięte)

Zensor 5 do techno i to na 20m2?

napisałem - JAKOŚCIOWO, akurat wbrew pozorom z dobrym wzmacniaczem potrafią i to zagrać, ale przecie mówimy o wyborze z bardzo wąskiej kategorii, jak rozumiem nówek podłogówek do ampli do 2.500, nie jestem z tych, którzy odpowiadają na takie pytanie proponując używane.

Wskaż lepsze zgodnie z zasadą konstruktywnej krytyki, takie wyraźnie lepsze nówki podłogówki w tej kwocie do 20m2. JBL, Magnaty, są, może i Paradigmy koło 2.500 się kupi, ale na 20m2 wg mnie może boleć. Propozycje są, niech pojedzie i sam wybierze

Jakościowo Zensory są bardzo dobre. Mnie się ich brzmienie podoba, ale do techno bym ich nie polecił. A już na pewno nie Z5. Słucham innej muzyki więc specem nie jestem, ale jak ktoś słuchach elektroniki, techno, trans to na pewno na mocnym i niskim basie zależy. W tym przedziale cenowym lepiej się sprawdzą te co proponowałem BL40, Studio 280 lub Magnaty 675. Piszę o tych co miałem styczności.

Gość numik

(Konto usunięte)

ok, prawda :), mało jej słucham, fakt - Melodiki i JBL dadzą czadu bardziej, Magnatów nie znam. co do z5 to na calyxie 24/192, myryadzie z20 czy heglu hd11 i z audiolabem....basu nie brakuje wcale, te opinie są obiegowe wg mnie, no może jest go za mało do tego gatunku, ale...on tam jest i to nawet nawet ;p.

W tym przedziale cenowym lepiej się sprawdzą te co proponowałem BL40

I chyba najłatwiej będzie je sprzedać jak się znudzą . W kręgach audiofilskich może nie są to kolumny wybitne ale dla zwykłych odbiorców sama marka JBL dużo znaczy

U mnie również z Yamahą (co prawda inną, ale podejrzewam, że szkoła grania jest podobna) grają JBL Studio 580. Słucham również dużo podobnych klimatów do Twoich i sprawdza się wyśmienicie. Są dynamiczne, mają piękny bas, ale przede wszystkim budują świetną scenę. Wygląd również mają nietuzinkowy. Myślę, że do Twojej Yamahy również będą pasować.

Jak możesz dołożyć trochę to proponuje zensor 7 .

Sam słucham muzyki elektronicznej goa psychodelic trance , ambient

czasami klasykę typu jarre , vangelis dla mnie w tym budżecie

kosmos a jak ktoś pisze że zensory nie mają basu to jak dla mnie

zna je tylko ze zdjęcia w google.Na pewno z5 mają mniejsze możliwości

mniejsze głośniki ale jak budżet sztywny na pewno bym też posłuchał

Zastanów się jeszcze nad sprzętem używanym nie mam tu na myśli

oczywiście starych pudeł z lat 90 ale raczej świeże konstrukcje

może jeszcze na gwarancji paru letnie Ci się trafią a te na pewno

klasowo będą lepsze od nowych w zakładanym budżecie .

Dziękuję Wam za propozycję, jest ich sporo i widzę że nie będę miał łatwego wyboru . Ja bardziej skłaniał sie ku kolumną zrównoważonym lekko wysuniętym basem ponieważ (co niektórych może to zdziwić ) muzyka elektroniczna ma bardzo dużo gatunków a co za tym idzie bardzo szerokie pasmo dźwięku np . gatunki takie jak : tribal techno , detroit techno , minimal czy dark drum and bass potrzebują dużo dobrego basu a znowu gatunki takie jak acid jazz , house , ambient czy jungle tego basu potrzebują o wiele mniej . Nie lubię w głośnikach jak niskie tony znacznie przewyższają inne pasma dźwięku , lubię bas taki , który jest tam gdzie powinien być a nie żeby przytłaczał . Pewnie cieżko będzie wybrać mi odpowiednie kolumny bede musiał iść na jakiś kompromis , tak czy inaczej wizyta w salonie audio jest obowiązkowa , bo bez odsłuchu kolumn pewnie wdepnę w jakieś " bagno dźwięku "....

Odsłuch to najlepsze wyjście w Twojej sytuacji. Na celownik wziąłbym wspomniane wyżej BL40 (myślę że są bardzo uniwersalne w porównaniu z innymi wspomnianymi pozycjami), PolkAudio TSx330t (bardzo wydajne basowo, ale nie zasłaniają basem reszty pasma) oraz Studio 280 od JBL.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.