Jump to content
IGNORED

Damian ze wzmacniaczem do kompa

bww

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podłączenia gramofonu ze wzmacniaczem tak, aby dzwięk z komputera był słyszalny w kolumnach podłączonych do gramofonu. Parametry/nazwa gramofonu i wzmacniacza: FONICA - 1100, WG - 1100 fs. Zupełnie nie znam się na tych sprawach, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość i szczegółową pomoc.

Z góry dziękuję...

P.S. Czy wie ktoś czy można gdzieś w internecie dostać igłę mf-100/102/104?

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guest G.Mark

(Konto usunięte)

Pomiędzy wyjście gramofonu a wejście liniowe karty muzycznej, należy włączyć przedwzmacniacz z korekcją RIAA.

Wkładki lub same igły kupisz np. na Allegro.

GM

Guest G.Mark

(Konto usunięte)

Zapomnij co napisałem o przedwzmacniaczu. Ten gramofon powinien mieć wyjście do nagrywania na magnetofon. To wyjście przez odpowiednią przejściówkę DIN/Mini jack, trzeba podłączyć do wejścia liniowego. Info o igłach jest OK.

GM

Nie wiem czy dobrze odebralem intencje kolegi bww, ale jemu chyba chodzilo o cos innego. Jak rozumiem Daniel ma wlasny, wbudowany wzmacniacz i do tego wzmacniacza podpiete sa kolumny, a komputer ma byc drugim zrodlem sygnalu w tym systemie, czy tak?

Hidden Content

Dokladnie tak :) Do wzmacniacza wbudowanego w gramofon sa podpiete 2 kolumny. Narazie jest mozliwe tylko sluchanie czarnych plyt (chociaz tez nie do konca, poniewaz nie mam igly). Chcialbym aby kolumny odbieraly sygnal przekazywany przez karte dzwiekowa. W gramofonie/wzmacniaczu mam wejscie, gdzie narysowany jest tak jakby telewizor (prostokat z V na gorze), czy tam mozna bedzie podlaczyc ten kabel? czy moze jest jakies inne rozwiazanie? Dziekuje za pomoc :)

a co do igly... to na allegro jest za 46zl :( moze zna ktos jakis tanszy sposob zdobycia owej czesci?

pozdrawiam

Hidden Content

Poniewaz nie bardzo orientuje sie w oznaczeniach wyrobow Fonici i niew wiem jaki wzmacniacz i z jakimi wejsciami jest wbudowany w Twoj model odpowiem tak: jezeli jest to jakis prosty model z wkladka magnetyczna podlaczona bezposrednio na wejscie wzmacniacza i nie ma tam innych, zewnetrznych wejsc to musisz sie podlaczyc bezposrednio za stopniem przedwzmacniacza RIAA. Potrzebny bedzie schemat wzmacniacza albo jaka taka orientacja w elementach i topologii plytki drukowanej. "Ambitniejsi" moga zastosowac tzw. uklad "anty-RIAA", ktory odwraca krzywa korekcji. A jezeli gramofon ma wzmacniacz z jakimis dodatkowymi gniazdami wejsciowymi to potrzebna jest tylko przejsciowka Jack-DIN (lub sprawne dlonie i lutownica) i mozna smialo, bez zadnych obaw podlaczyc pod dowolne wejscie przeznaczone do magnatofonu, tunera czy co tam jeszcze jest.

Hidden Content

Guest G.Mark

(Konto usunięte)

Pisałem moje odpowiedzi zdecydowanie za wcześnie :-) i totalnie namieszałem. Ze schematu tego gramofonu - wersja WG-1100 umieszczonego tu ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/elektronika/schematy/gramofony/ - wynika, że posiada on przełączane wejścia/wyjścia do których można podłączyć tuner, magnetofon lub inny gramofon.

Do wzmacniania sygnałów z tych źródeł, wykorzystuje się wbudowany wzmacniacz tego gramofonu.

Dlatego aby uzyskać dźwięk z komputera w głośnikach gramofonu, należy za pomocą odpowiedniej przejściówki, podłączyć wyjście liniowe karty dźwiękowej do np. wejścia "tuner" w tym gramofonie.

Można również wykorzystać gniazdo "magnetofon" i podłączyć komputer dwukierunkowo.

Do odpowiedniej pary styków tego gniazda podłączyć wyjście liniowe z karty dźwiękowej - odtwarzanie muzyki z komputera, a do drugiej pary styków tego gniazda, podłączyć wejście liniowe karty dźwiękowej - nagrywanie muzyki z gramofonu na twardy dysk komputera.

GM

Dziekuje za pomoc... Jednak dalej nie do konca wiem gdzie mam to "wtyknac"... Do tego wejscia z symbolem "telewizora"? Czy w ten sposob nie spale dzwiekowki (nie nalezy do najlepszych)?

Hidden Content

Guest G.Mark

(Konto usunięte)

Ściągnąłeś sobie ten schemat? Symbol "telewizora" oznacza WEJŚCIE sygnału z tunera. A skoro jest to wejście, to - zakładam, że gramofon jest w pełni sprawny - na tym wyjściu nie ma żadnego napięcia staełogo, mogącego uszkodzić cokolwiek podłączonego do tego wejścia. Ze schematu do dowiesz się, które styki tego gniazda należy wykorzystać.

GM

Bardzo dziekuje za pomoc! :) Dzisiaj kupilem kabel, podlaczylem i wszystko gra :) Jednak wyniknal kolejny problem... muzyka gra dosc cicho, nie wykorzystuje kolumn nawet w 50%. Czy moze to byc wina karty dzwiekowej, czy po prostu ten wzmacniacz jest taki slaby?

Hidden Content

Sprawdzalem, wszystko jest na "maxa"... wydaje mi sie, ze wzmacniacz w ogole nie podwyzsza dzwieku, tylko przepuszcza ta sama glosnosc do kolumn. Czy jest taka mozliwosc, ze wzmacniacz jest taki slaby? Czy to jednak wina karty dzwiekowej?

Hidden Content

problem lezy prawdopodobnie w przejsciowce jack - din. Czasami sygnal jest prowadzony na niewlasciwy styk din wtyczki wstosunku do konstrukcji gniazda we wzmacniaczu

Hidden Content

Guest G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdź omomierzem, czy pomiędzy stykami wtyczki mini jack a pinami 3, 5 i 2 jest przejście. 2 to masa a 3 i 5 to lewy i prawy kanał - nigdy nie pamiętam, który jest który. To samo dotyczy sprawdzenia, czy pomiędzy pinami 2, 3 i 5 nie ma zwarć.

GM

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.