Skocz do zawartości
IGNORED

Dla kogo produkuje Tonsil ?

KonradRak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Własni zobaczyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla jakich firm oprócz Mission produkuje jeszcze nasz rodzimy Tonsil. Dlaczego wszyscy audiofile twierdzą, że Tonsil jest 'be'

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Czesc pierwsza wypowiedzi: wrzuć Tonsil w wyszukiwarkę, temat poruszany wielokrotnie. Cała japońszczyzna, oprócz tego Wharfedale i pewno coś jeszcze. Ale nie wiem czy chodzi ci również o glosniki, czy tylko o oem? Co do pytania (druga część wypowiedzi): pytanie zadane w sposob sugerujacy odpowiedz. Odrzucone przez system. Mozliwy wariant odpowiedzi: bo słuchają kolumn przed dokonaniem zakupu.

Przejrzałem archiwum i nigdzie nie przeczytałem jakie modele poza Wharfedale i Mission produkuje (składa) Tonsil. Pytam dlatego bo w kręgu moich zainteresowań jest kolumna Mission M32. Co do jakości dzwięku z Tonsilów nie bedę sie wypowiadał bo mogę się narazić 'audiofilom'.

Pozdrawiam i życze więcej wyruzumiałości dla nowych osób na grupie.

• Redaktorzy

Trafiłeś akurat na najbardziej user friendly cerbera tego forum. Co do topiku - nigdy się tym specjalnie nie interesowałem ale na pewno Pioneer i Denon. Po co ci wi,,ecej tej wiedzy, chcesz wiedzieć czy niechcący nie trafisz na Tonsila w papierku od Sonaba?

jozwa maryn

"Trafiłeś akurat na najbardziej user friendly cerbera tego forum".

Czyli mam sporo szczęścia :)

"Po co ci wi,,ecej tej wiedzy, chcesz wiedzieć czy niechcący nie trafisz na Tonsila w papierku od Sonaba?"

Dokładnie !

Tak na marginesie to Wasza grupa jest dużą pomoca dla osób składających pierwsze stereo. Mnie akurat uratowaliście przed zakupem KD. Pełnijcie dalej swą misję 'mistrza-doradcy'. Miejcie na uwadze, że poczatkujący w tej materii są nabardziej potrzebującymi ...

Pozdrawiam, Konrard

• Redaktorzy

Lt_Bri - śmiem twierdzić, że gdyby nie Pionek, to Tonsil całkiem nieźle by sobie radził. Kitajce z pełną premedytacją go zarżnęły (był to najtańszy sposób na likwidację konkurenta). Budowanie nowych hal produkcyjnych i zwiększanie parku maszynowego w momencie gdy nie były wykorzystywane posiadane wówczas moce przerobowe nie było zbyt "szczęśliwym" posunięciem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

-> Fr@ntz

Trzeba pamietac, ze to, ze Tonsil wogole wszedl w hi-fi to zawdziecza Pioneerowi, od ktorego kupil licencje na nowoczesne glosniki nisko- i nisko-sredniotonowe. Wszystko to co bylo w kolumnach z lat 70-tych, pozniej oslawionych Altusach i innych to byly licencyjne Pioneery.

Co do informacji dla kogo Tonsil produkowal to przypomne, ze jego glosniki byly w tanszych kolumnach Totema - bardzo ladnie podobno graly.

O wysokotonowych nic nie wiem. Co do niskotonowcow jestem na 100% pewny. Wraz z zakupem licencji z tasm zaczely schodzic GDN 16/15 i zdaje sie GDN 16/12 (lub 10). Pierwsze glosniki, ktore nadawaly sie do wbudowania w zamknieta skrzynke, majace porzadny gumowy resor (czemy pozniej zaczeli bawic sie w pianki nie wiem).

Święta prawda, dudivan. Stoi właśnie koło mnie kolumienka A-17 Foniki z 1977 roku a w niej dwa GDN16/15 ze stempelkiem Licencja Pioneer. Wg ówczesnej symboliki 16 to, jak i dzisiaj, rozmiar (wielkość) 15 to moc ciągła w W. Są 15 ohmowe. Dziś juz takich nie ma w programie produkcji, tylko 8 ohmowe bardzo podobne. Ale to co jest resorem (sfalowana przeponka u nasady stożka) nie jest z gumy. Zawieszenie, czyli sposób powiązania większego obwodu membrany z koszem, też nie jest gumowe lecz tkaninowe, chyba tkanina z włókna sztucznego albo syntetycznego, czarna.

Wyrazilem sie niescisle. Oczywiscie chodzilo o zawieszenie - to co laczy podstawe (nie wierzcholek) odwroconego stoska membrany z obwodem kosza. Ja pamietam ze zdjec taki gumal, jakby ktos wzial detke rowerowa i przecial ja na pol tak, jak nozem kroi sie tort przed przelozeniem kremem.

GDN16/12 miały zawieszenie piankowe. Były stosowane we wspomnianych przeze mnie ZG-25C. Właśnie dzięki rozpadającym się piankom musiałem pozbyć się tych kolumienek. Kiedy próbowałem w 89 roku dokupić tonsilowskie szesnastki, były dostępne tylko GDN16/15 i jakieś mocniejsze, chyba GDN16/30. Niestety żadne z nich nie schodziły tak nisko jak oryginalne GDN16/12. Cena 4 szesnastek była dość duża, więc zdecydowałem się zamiast remontować wysłużone ZG-25C, zakupić nowe wynalazki pod nazwą New Mildton 80.

Mildtony przywiezione wtedy z salonu firmowego w Poznaniu były o połowę tańsze niż w Szczecińskich sklepach.

Takie to były czasy.

• 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy

"750 zł. po roku sprzedałem za 800 zł."

Wracając do tematu Tonsila: to jest potęga! Zajrzyjcie do opinii. Tonsil Voyager - jedyne w polsce kolumny które kupisz taniej niż sprzedasz... I to w dodatku to gówno, które stanowi przepakowaną kolumnę z lat 80.! To ile by wziął za nowego Altusa? Od razu pod sklepem idzie za 150% ceny.

Dudivan - GDN 16/15 8 i 4 om miały resor piankowy i zawieszenie z falowanej tkaniny - żółtej (niedawno rozbierałem takie z roku chyba 1984 lub 1985. Miałem tez starsze od 2 droznych ZGC 40 - 15 omowe, 10 lub 12 Watowe. I te miały resor górny z impregnowanej tkaniny - jakby gumowanej ale to nie była guma.

Przypuszczam ze mógł to być polipropylen - była taka wersja GDM 18/80 z resorem górnym wykonanym z pofałdowanego polipropylenu. I to o czym piszesz mogło być podobne.

pozdr.

Te wysokotonowce z pomaranczowa membranka , ktora nota bene w roznych odmianach walczy w wyrobach Tonsilu do dzis to tez z tego co mi sie kojarzy dziecko Pioneera adoptowane przez Wrzesnie , poza tym chlopcy robia dla Nokii - tak , tak oczywiscie samochodowke , a jezdzi to w roznych niemieckich autkach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.