Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa miejsca do nagrywania wokalu

vangreg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zarejestrowałem się na tym forum po to by dowiedzieć się czegoś więcej o akustyce pomieszczeń :-)

Moim pierwszym postem będzie pytanie dot. budowy miejsca do nagrywania wokalu.

Przedstawię Wam najpierw swoją wizję.

W moim pokoju o wysokości 2,5 m posiadam miejsce (kącik), w którym chciałbym zbudować stanowisko do rejestracji wokalu. (patrz. zdjęcie)

Mikrofon jaki posiadam do tego celu to RODE K2 + przedwzmacniacz IGS NE 71.

Na ścianach w rogu chciałbym zamontować płytę OSB np. 12 mm na którą zamierzam nałożyć wełnę mineralną i dobrze ją zakryć jakimś materiałem.

Na suficie chciałbym zamocować taką samą płytę tylko cieńszą a na nią jakąś nierówną gąbkę.

Chciałbym też zbudować dwa stojące przenośne panele akustyczne - dwa parawany, które zakrywały by pustą przestrzeń w kącie.

Moje pytanie brzmi:

1. Jakich najlepiej wymiarów zrobić takie miejsce? Dodam, że chciałbym żeby nie przekroczyły one 1,8 m szerokości na ścianie

2. Jakiej wełny mineralnej najlepiej użyć? Wiem, że najlepsza jest często stosowana PT 80 ale jest dość droga a będę miał do zakrycia ok 17 m2 więc jest może jakiś tańszy zamiennik dość dobrze pochłaniający/rozpraszający dźwięk?

3. Czym najlepiej zakrywać wełnę mineralną? Wełny są różne konsystencji, są tzw. sprasowane, której bloczki podobno lepiej się układają i nie są aż tak sypkie w porównaniu do innych.

4. Z jakich wymiarów wykonać panele stojące (tzw. parawany)? Tak aby skutecznie likwidowały odbicia podczas rejestracji wokalu. Wysokość od podłogi do sufitu = 2,5 m

Podsumowując chciałbym aby miejsce do nagrywania wokalu nie przekroczyło wymiarów 1,8 m x 1,8 m szerokości (kwadrat) i 2,5 m wysokości.

Umieszczając parawany równolegle do ścian mógłbym korygować wielkość/głębię miejsca.

Proszę o pomoc być może inni użytkownicy forum też będą chcieli zbudować coś podobnego!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/121765-budowa-miejsca-do-nagrywania-wokalu/

Miejsce zrób tak duże jak tylko możesz - im mniejsza powierzchnia tym gorzej dla dźwięku. Jeśli PT80 jest dla Ciebie za droga to kup Rockwool Rockslab - jest tańsza a do nagrywania wokali w zupełności wystarczy. Na sufit również proponuję wełnę zamiast gąbki, będzie znacznie lepiej. Wymiary paneli - tutaj również zrób tak duże jak to będzie możliwe, im więcej zostawisz otwartej przestrzeni tym większy pogłos zarejestrujesz mikrofonem.

Panele akustyczne z wełny mineralnej PT-80 i panele hybrydowe - - paneleakustyczne.net.pl

Miejsce zrób tak duże jak tylko możesz - im mniejsza powierzchnia tym gorzej dla dźwięku. Jeśli PT80 jest dla Ciebie za droga to kup Rockwool Rockslab - jest tańsza a do nagrywania wokali w zupełności wystarczy. Na sufit również proponuję wełnę zamiast gąbki, będzie znacznie lepiej. Wymiary paneli - tutaj również zrób tak duże jak to będzie możliwe, im więcej zostawisz otwartej przestrzeni tym większy pogłos zarejestrujesz mikrofonem.

Ostatnio na Olx'ie i allegro gość wyprzedawał ustroje akustyczne i panele gotowe za śmieszne pieniądze . Likwidował studio. Rzuć okiem.

Tu jest odpowiednie miejsce na Twoje pytania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.