Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

Spytaj Przemka co to zasmiecony sygnal z usb

Ja nie wiem u mnie konwerter radzi sobie z każdą dziurką usb tak samo dobrze. ;)

Idac Twoim tokiem myslenia to rezonans magentyczny to tez komputer tylko taki za 5 baniek :)

Spytaj Przemka co to zasmiecony sygnal z usb

Na czym polegała optymalizacja Macbooka, z którego dźwięk był gorszy niż z MINI? Jeśli to sama optymalizacja softu, bez karty usb z liniowym zasilaniem itd. to się nie ma co dziwić, że było gorzej. Nie jest to też jednak powód, żeby się czymś podniecać w kwestii auralica.

Powtarzajace sie glosy ze gra lepiej po wyjsciu cyfrowym niz squeezbox i macbook sa wystarczajaca rekomendacja zeby go kupic. Jak dolozymy do tego glosy ze wbudowany dac niewiele ustepuje buffolllo czy wadii to juz jest hit i trzeba go miec

Przepraszam, że się na chwilę wtrącę: Nie masz pojęcia o czym piszesz. Pozdrawiam

Przemek uzywasz karty usb?

Nie, bo mam niezależnie zasilany asynchroniczny konwerter usb w dac. Więc po co miałbym potrzebować karty usb? Edytowane przez Przemysław_51508

Panowie o co ten dym ?:) przecież to i tak finalnie Klient decyduje :). Nie znam sie na składani kompów,nie lubię daphile,chce mieć wsparcie producenta lub po prostu chce mieć ładne małe pudełko kupuje Mini :). Jeśli mam czas, ochotę, wiedzę i lubię eksperymentować idę w stronę intel nuc, miniatx w jakiejś obudowie z hiper wentylowanym zasilaniem etc :).

Ja zawsze zaliczałem sie do drugiej grupy ale z czystego lenistwa i chęci poznania nowego produktu rozważam Mini. Mam świadomość ze z tej ceny 60% stanowią marże ale dając komuś zarobić powoduje ze i ten ktoś zacznie to rozwijać i optymalizować - oczywiście nie od razu śale pod wpływem szybkozmieniajacego sie hardware ;). P.s. Posiadam obecnie zarówno Maline z hifidac i mini komputer złożony od zera. Teraz po prostu trzeba spróbować coś nowego ;)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Problem w tym ze nie ma transportow dla zjadaczy flacow tzn jest wlasnie mini :)

Edytowane przez biniek84

Żeby przypadkiem nikt nie pomyślał, że mini gra jak transporty 2 razy droższe.

Nie no - chyba nikt tak nie zakłada ? Przynajmniej nikt o zdrowych zmysłach ;).

To tak jakby komuś wmawiać, ze BMW serii 3 jest tam samo super jak serii 7 czy jaka tam jest topowa ;).

Ja osobiście chciałbym żyć w świecie gdzie jakość idzie w parze z cena ale fakt faktem te czasy póki co minęły - przynajmniej w niektórych obszarach wytwórczych ;).

J

Nie no - chyba nikt tak nie zakłada ? Przynajmniej nikt o zdrowych zmysłach ;).

To tak jakby komuś wmawiać, ze BMW serii 3 jest tam samo super jak serii 7 czy jaka tam jest topowa ;).

Ja osobiście chciałbym żyć w świecie gdzie jakość idzie w parze z cena ale fakt faktem te czasy póki co minęły - przynajmniej w niektórych obszarach wytwórczych ;).

Tak ale z tego co się tu pisze, to ktoś może pomyśleć, że mini jest wyjątkowy pod względem brzmienia. Ja obstawiam, że zagra na tyle, na ile kosztuje.

Panowie o co ten dym ?:) przecież to i tak finalnie Klient decyduje :). Nie znam sie na składani kompów,nie lubię daphile,chce mieć wsparcie producenta lub po prostu chce mieć ładne małe pudełko kupuje Mini :). Jeśli mam czas, ochotę, wiedzę i lubię eksperymentować idę w stronę intel nuc, miniatx w jakiejś obudowie z hiper wentylowanym zasilaniem etc :).

Ja zawsze zaliczałem sie do drugiej grupy ale z czystego lenistwa i chęci poznania nowego produktu rozważam Mini. Mam świadomość ze z tej ceny 60% stanowią marże ale dając komuś zarobić powoduje ze i ten ktoś zacznie to rozwijać i optymalizować - oczywiście nie od razu śale pod wpływem szybkozmieniajacego sie hardware ;). P.s. Posiadam obecnie zarówno Maline z hifidac i mini komputer złożony od zera. Teraz po prostu trzeba spróbować coś nowego ;)

Zgadzam się z kolegą.

Mam IntelNuc, instalowałem daphile, ale mi nie podchodzi sterowanie, zainstalowałem wiec na Nuc winde i jadę na foobarze. Pasuje mi to, steruję także przez androida. Gra nie gorzej od daphile.

Teraz zapisałem się na kupno Aurelica mini, bo chcę spróbować jak gra i jak będzie sterowanie przez tableta.

Jeżeli zagra lepiej od Nuca i spodoba mi się oprogramowanie to zostawię sobie a Intel jako fajny komp tez się przyda :)

Zdziwię sie bardzo jak dobrze zagra z wewnętrznym daciem.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ale panowie nienma sie co dziwic bo to nie sa spekulacje zwykle typy jak my pusza ze jest rewelacja to nie sa zadne prognozy tylko realne wrazenia gosci ktorzy juz go maja

A jaki jest koszt tych systemów z Aries mini, czyli dysk+pilot+streamer+dac(opcja)? Jak to wygląda w porównaniu do odtwarzacza cd za podobne pieniądze?

Ale panowie nienma sie co dziwic bo to nie sa spekulacje zwykle typy jak my pusza ze jest rewelacja to nie sa zadne prognozy tylko realne wrazenia gosci ktorzy juz go maja

A ja sobie też poczekam na tego mini. Dostanę to ocenię. Porównam z tym co mam i z tym co będę miał. Zaproszę kolegów, pożyczę od nich streamery, albo cd. Wypożyczę im mini. Troszkę czasu to zajmie, ale jakieś zdanie sobie wyrobię. Czy będę żałował? Może. Ale nawet wtedy znajdę dla niego miejsce. Poczekajmy z zadymą do czasu, kiedy cokolwiek się usłyszy na własne uszy.

A wracając do BP. Mam gdzieś czy to jest z BP czy bez niego.. ma brzmieć jak mi pasuje w systemie.

niejaki JohanS z forum computeradiophile zrobil dokladne porownania i w jego opinii Auralic jako sam transport gra lepiej niz zoptymalizowany Macbook a jesli chodzi o wbudowanego daca to porownywalnie do Wadii

Biorąc pod uwage jego doswiadczenie posiadany sprzet i to jak sie wypowiada chyba mozna mu bardziej wierzyc niz niejakiemu przemkowi z terminalem za 50zł

Dobrze ze sa opinie już. Ale jeszcze wiecej by sie przydało. W ciemno strzelam ze będzie lepiej od pc. W sumie to nie trudne mniej śmieci. Ale okaże się jak dobrze. Raczej dobrego cd nie przescignie jeszcze troche przed odtwarzaczmi plików i strumieni.

chwilowy brak działalności w audio.

kolejna osoba pisze że mini z dedykowanym zasilaniem zmiótł nada m51

czyli racja on nie gra jak 2x drozszy plikograjek - gra lepiej niz 3,5x drozszy plikograjek :)

Edytowane przez biniek84
kolejna osoba pisze że mini z dedykowanym zasilaniem zmiótł nada m51

czyli racja on nie gra jak 2x drozszy plikograjek - gra lepiej niz 3,5x drozszy plikograjek :)

Poszczekamy zobaczymy.

jasne wiadomo ze trzeba sememu ocenic ale dawno o sprzecie audio nie pisano tak pozytywnie zeby grało jak kilka razy drozsze urządzenia bo takie cuda się raczej nie zdarzaja (chociaz ostatnio miło zaskoczyłem się DACiem z Chin który kosztując 300zł gra jakby kosztował 1500)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

To jeśli tak się przejmujesz opiniami innych to weź pod uwagę że są zdania że jednak najlepszy jest dobry CD player i stara płyta CD. Rozumiem jednak że złodzieje wolą "darmowa" muzykę z sieci :) a nazwa Auralic gra im sama

urocze :)

jeśli granie z plików kojarzy Ci się ze złodziejstwem to mi przykro

jesli nie nadążasz to uprzejmie donoszę że istnieją takie cuda jak tidal gdzie masz wygodny dostęp do większej ilości muzyki niż pomieści niejedna płytoteka

Edytowane przez biniek84
To jeśli tak się przejmujesz opiniami innych to weź pod uwagę że są zdania że jednak najlepszy jest dobry CD player i stara płyta CD. Rozumiem jednak że złodzieje wolą "darmowa" muzykę z sieci :) a nazwa Auralic gra im sama

Wolnego kolego.

Nie za daleko z uogólnianiem i brakiem wiedzy na temat serwisów sieciowych będących w pełni legalną alternatywą do cd?

Równie dobrze mógłbyś napisać, że użytkownicy cd grają z domowych wypalanek.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Nie pisze o wszystkich ale ile jest przypadków "kolekcjonowania" kradzionych mp3 lub SACD? Wiele. Wystarczy poczytać to forum

a czy ktos w tym temacie się do tego przyznal że postanowileś się tu wpisać?

jeśli na forum ktoś się do tego przyznaje do piętnuj ale to jest temat o urządzeniu a nie postawach moralnych

Nie pisze o wszystkich ale ile jest przypadków "kolekcjonowania" kradzionych mp3 lub SACD? Wiele. Wystarczy poczytać to forum

Mp3 po co to ściągać nie lepiej spotify odpalić. Wygodniej i jakość pewniejsza. A na imprezke można nawet youtube odpalić to tez serwis strumieniowy i legalny. Taka różnica w porownaniu z cd. Sacd a to nie wiem nie przepadam za wynalazkami wstpliwej przydatności.

Wole tidala.

chwilowy brak działalności w audio.

no swiat idzie do przodu pora zostawic uprzedzenia i przyzwyczajenia

rynek pc audio mega sie rozwinal w ciagu ostatnich 5 lat a to dopiero poczatek drogi

no swiat idzie do przodu pora zostawic uprzedzenia i przyzwyczajenia

rynek pc audio mega sie rozwinal w ciagu ostatnich 5 lat a to dopiero poczatek drogi

Kurcze gdyby nie kontekst w jakim to powiedziałeś to podpisał bym się pod tym rękami i nogami ;)

Wy (to znaczy rozróżniacze komputerowego grania) jesteście gdzieś na początku przygody z pc audio. Umknął chyba wam rozwój konwerterów usb.

A może w waszych systemach nie potrzeba nowego komputera tylko nowoczesnego konwertera z dobrym zasilaniem albo wasze problemy w ogóle nie mają nic wspólnego z torem cyfrowym.

Testując wszystko na chybił trafił bez minimalnej wiedzy o zależnościach między elementami systemu wróżę wam jeszcze sporo "testów odsłuchowych".

No chyba że to testowanie jest dla was wartością samą w sobie.

Edytowane przez Przemysław_51508

Przemek szanuje Twoje zdanie ale wypowiadasz je na podstawie teoretycznych wniosków

Myślę że w moim poglądzie (tj. gradacji transportów cyfrowych) nie jestem odosobniony. Wiele osób widzi przewagę dedykowanych transportów cyfrowych nad komputerami - to raczej nie są zbiorowe urojenia. Sprawdz zanim wydasz opinie bo audio wymyka się niektórym pomiarom i teoriom

Myślę że w moim poglądzie (tj. gradacji transportów cyfrowych) nie jestem odosobniony.

Ja też twierdze że transporty cyfrowe nie są wszystkie takie same z tą różnicą że chyba nie mamy tej samej definicji transportu cyfrowego. Dla mnie w systemie z dac i usb rolę transportu pełni konwerter usb dlatego że on przesyła sygnał zrozumiały dla dac.

Wiele osób widzi przewagę dedykowanych transportów cyfrowych nad komputerami - to raczej nie są zbiorowe urojenia.

Bez prawidłowo przeprowadzonego testu porównawczego nie da się tego wykluczyć.

Sprawdz zanim wydasz opinie bo audio wymyka się niektórym pomiarom i teoriom

Audio to czysta technika. Co wymyka się według Ciebie pomiarom i teoriom?

słyszenie to czysta biologia mózg i odbieranie bodźców nie jest do konca zbadane ale zostawmy ten temat ;)

prawidłowo przeprowadzonym testem porównawczym jest zawartość portfela każdego audiofila i rachunek sumienia czy usłyszane zmiany warte są określonych pieniędzy - do osobistego rozstrzygnięcia

dla mnie DAC (z wbudowanym konwerterem) to połowa źródła a transportem jest urządzenie które przekaże dane do DAC - razem tworzą źródło

• Pokaż nowe odpowiedzi