Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie DAC (z wbudowanym konwerterem) to połowa źródła a transportem jest urządzenie które przekaże dane do DAC - razem tworzą źródło

Dlatego dalej będę twierdził że nie bardzo wiesz "co z czym się je".

prawidłowo przeprowadzonym testem porównawczym jest zawartość portfela każdego audiofila i rachunek sumienia czy usłyszane zmiany warte są określonych pieniędzy - do osobistego rozstrzygnięcia

Czytasz czasem to co piszesz?

słyszenie to czysta biologia mózg i odbieranie bodźców nie jest do konca zbadane ale zostawmy ten temat ;)

Za to wytwarzanie bodźców (w tym wypadku fali akustycznej w końcowym efekcie) to czysta technika. Dalej pytam co w tej technice nie zbadanego czy nie dającego się zmierzyć.

da się zmierzyć temperaturę barw, głębię, szerokość sceny i przestrzeń?

Gdyby było jak piszesz to zamiast odsłuchów ludzie kupowaliby sprzęt na podstawie wykresów i testów

da się zmierzyć temperaturę barw, głębię, szerokość sceny i przestrzeń?

Czy za te cechy odpowiada magia według ciebie?

Gdyby było jak piszesz to zamiast odsłuchów ludzie kupowaliby sprzęt na podstawie wykresów i testów

Wykresy i prawidłowe testy, jestem za a na koniec odsłuch w domu i podjęcie ostatecznej decyzji. Same odsłuchy to ja rezerwuje sobie dla muzyki.

dobra daj juz spokoj ta dyskusja nie ma sensu i robi sie offtopic - sprawdzaj wykresy i pozwól ludziom decydować na podstawie własnych doswiadczeń

tu masz opis wrażeń użytkownika z zewnętrznym daciem z wbudowanym własnym zegarem i asynchronicznym konwereterem - z porównań mini wypada lepiej niż komputer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek84

I widzisz napisze czego nie wyczytałem w tym tekście.

Nie wiem nic na temat PC poza tym że system win7 brak w opisie z jakiego player korzystał nie mam mowy o sterownikach itp. istotnych rzeczach.

Budowa tego pc mnie nie interesuje ale oprogramowanie na jakim pracował jak najbardziej.

Co do daca nie znam tej konstrukcji ale konwerter usb ma spore ograniczenia max 48kHz próbkowanie szału nie robi przy dzisiejszych nawet jeśli jak to pisze autor to konstrukcja asynchroniczna to raczej nie jest to współczesne rozwiązanie.

Tyle moich uwag o wrażeniach z odsłuchu Auralica mini czyli dowiedziałem się tyle co wiedziałem. Bez dokładnego opisu procedury taki opis można sobie poczytać dla rozrywki a nie żeby się czegoś ciekawego dowiedzieć.

Na forum computeraudiophile uzytkownik porownywal z macbookiem z karta usb audirvana i daciem wadia to juz daje jakis obraz

karta usb audirvana

Myślałem że Audirvana to jabłkowy player. Nie wiedziałem że robią też karty usb. ;) Edytowane przez Przemysław_51508

Myślałem że Audirvana to jabłkowy player. Nie wiedziałem że robią też karty usb. ;)

Moge wiedzieć z czego słuchasz ? Jaki masz zestaw proszę podaj nazwy modele , tylko niechce slcyhszec ze po co mi to i jakiego twojego wytłumaczenia

Większość ludzi ktorzy zawsze maja najwiecej do powiedzenia i krytykują ci co słuchają muzykę z radia kuchennego i im zawsze gra inni słuchają muzykę nie sprzętu :))

:)

Czy ktorys moderator moze wyslac przemka trola na pare dluzszych wdechow? Polowa tematu jest zasmiecona bezsensownym ujadaniem i przedszkolnym poziomem dyskusji

Edytowane przez biniek84

Czy jakis moderator moze wyslac przemka trola na pare dluzszych wdechow? Polowa tematu jest zasmiecona bezsensownym ujadaniem

Co merytorycznego jest w twoich wywodach. Ochy i achy do komputerka, który oczarował cię audiofilskim pochodzeniem firmy. Bez podstawowej wiedzy na temat komputerów to można by było ci wcisnąć nawet mój terminal przepakowany do aluminiowej puszki byle miała audiofilską metkę.

Twoje wypowiedzi oparte są o to co ktoś ci powiedział ja mówię o komputerach z własnego doświadczenia.

Chciałem w tym wątku sprowokować niektórych do samodzielnego myślenia ale to ciężka praca.

Dla tych, którzy jeszcze mają trochę oleju w głowach proponuje poczytać parę starszych wątków i zastanowić się nad tym co ma tak naprawdę znaczenie w pc audio.

Na początek bardzo fajny wątek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemysław_51508

Nie wiem nic na temat PC poza tym że system win7 brak w opisie z jakiego player korzystał nie mam mowy o sterownikach itp. istotnych rzeczach

Panowie, dajcie spokój Przemkowi.... Nie jest chyba aż tak ortodoksyjnym komputerowcem skoro podnosi znaczenie (i to istotne) różnych sterowników. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Już była taki na forum męczennik dla którego wszytko grało tak samo , zawsze filozofował a pózniej sie dowiedzieli ze w domu ma altusy i unitre

Oczywiscie Przemku możesz filozofować , łatwo sie mówi o sprzętach których w życiu nawet koło nich nie stało , tak oczywiscie słuchasz muzyki a nie sprzęty

To tak jakby sie wypowiadać o sportowych samochodach a jeździć fiatem i nigdy w sportowym samochodzie nawet nie siedzieć

Obserwuje forum i coraz więcej ludzi sie namnożyło nie wiem skąd oni sie pojawia tylko troluje i filozofują , to jedyne im zostaje w życiu musza sie jakoś dowartościować

:)

@ szwagier83

To nq czym gram jest nie istotne w tym wątku. Kiedyś było w o mnie ale nie widzę sensu pokazywać wszystkim na jakim sprzęcie słucham. To co istotne w temacie przerobilem parę konfiguracji pc audio. Były to karty audio PCI, różne daci podlaczane do kompa czy to coaxialem czy to toslinkiem, konwertery synchroniczne i asynchroniczne zewnętrzne i wewnętrzne. Systemy od winsows xp do 8,1 (10 już do audio nie próbowałem), różne desktopowe dystrybucje linux i od roku Daphile. Wiem co i jaki wpływ miało na dźwięk w danej konfiguracji i wiem też jak wpływ komputera ograniczyć do nieistotnego. Jak wg mnie to zrobić pisałem w tym wątku a przede mną wiele osób w innych wątkach. Nigdy nie twierdzilem że wszystko gra tak samo. Ale zawsze będę dociekal tego z czego wynikaja zmiany jeśli teoretycznie nie powinny wystąpić bo logicznie rzecz biorąc jeśli jest skutek musi być przyczyna. Inaczej się nie da. Jeśli tobie do szczęścia wystarczy że usłyszysz zmianę to gratuluje jesteś klientem idealnym. Ja jestem typem klienta upierdliwego.

Jak chcesz dyskutować to proszę dyskutuj na argumenty.

@ szwagier83

To nq czym gram jest nie istotne w tym wątku. Kiedyś było w o mnie ale nie widzę sensu pokazywać wszystkim na jakim sprzęcie słucham. To co istotne w temacie przerobilem parę konfiguracji pc audio. Były to karty audio PCI, różne daci podlaczane do kompa czy to coaxialem czy to toslinkiem, konwertery synchroniczne i asynchroniczne zewnętrzne i wewnętrzne. Systemy od winsows xp do 8,1 (10 już do audio nie próbowałem), różne desktopowe dystrybucje linux i od roku Daphile. Wiem co i jaki wpływ miało na dźwięk w danej konfiguracji i wiem też jak wpływ komputera ograniczyć do nieistotnego. Jak wg mnie to zrobić pisałem w tym wątku a przede mną wiele osób w innych wątkach. Nigdy nie twierdzilem że wszystko gra tak samo. Ale zawsze będę dociekal tego z czego wynikaja zmiany jeśli teoretycznie nie powinny wystąpić bo logicznie rzecz biorąc jeśli jest skutek musi być przyczyna. Inaczej się nie da. Jeśli tobie do szczęścia wystarczy że usłyszysz zmianę to gratuluje jesteś klientem idealnym. Ja jestem typem klienta upierdliwego.

@ szwagier83

Przemek, wybacz dygresję, nie śledzę wszystkiego....

Chciałbym dopytać tylko jak wg Cibie jest z tymi sterownikami, no może jeszcze dodatkowo z konwerterami asynchronicznymi. Wszystkie zapewniają "to samo" w kwestii jakości?

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Proszę Wszystkich o pisane na temat Auralic - Osoby wypuszczające się w inne wywody, które nie są związane z tematem będą banowani.

PS

Jak Ktoś Komuś chce coś na siłę udowodnić to proszę sobie pisać na priv.

Dokładnie piszcie na temat bo nic nie idzie znaleźć sensownego w temacie.

Chciałbym dopytać tylko jak wg Cibie jest z tymi sterownikami, no może jeszcze dodatkowo z konwerterami asynchronicznymi. Wszystkie zapewniają "to samo" w kwestii jakości?

Nie karm trolla.

chwilowy brak działalności w audio.

W nawiązaniu do tytułowego wątku przy porównaniu urządzeń warto zadbać o takie same warunki w tym sterowniki. Jeśli auralic pracuje na systemie opartym na linux korzysta ze sterowników w jądrze (ALSA) tu pytanie czy jest to czysta alsa czy zastosowano dodatkowy mixer, jeśli jest regulacja głośności to nie ma wyjścia musi być to jakoś realizowane czyli mixer jest. Porównywanemu urządzeniu wypadało by zapewnić takie same warunki pracy czyli ta sama wersja jądra systemu z tymi samymi sterownikami. Wtedy da to jakiś obraz o tym na ile zmiany występują i są spowodowane budową samego urządzenia a nie kwestią oprogramowania. Porównanie dwóch odmiennych systemów operacyjnych jest dla mnie bez sensu właśnie ze względu na sterowniki, które w przypadku podłączenia konwertera sterują jego pracą. Co do konwerterów asynchronicznych to różnią się miedzy sobą m. in jakością zegarów, sposobem zasilania oprogramowaniem itp. to wszystko składa się na to jak będą pracować z danym komputerem czy streamerem. Moim zdaniem im gorzej dopracowany konwerter tym większy jest wpływ komputera na ogólne "granie całego systemu".

Ze względu na to że takich dopracowanych konwerterów jest już trochę na rynku nie widzę specjalnego sensu pakowania się w "specjalistyczne komputerki do audio" za to warto wg mnie zainstalować specjalistyczny system do audio.

W nawiązaniu do tytułowego wątku przy porównaniu urządzeń warto zadbać o takie same warunki w tym sterowniki. Jeśli auralic pracuje na systemie opartym na linux korzysta ze sterowników w jądrze (ALSA) tu pytanie czy jest to czysta alsa czy zastosowano dodatkowy mixer, jeśli jest regulacja głośności to nie ma wyjścia musi być to jakoś realizowane czyli mixer jest. Porównywanemu urządzeniu wypadało by zapewnić takie same warunki pracy czyli ta sama wersja jądra systemu z tymi samymi sterownikami. Wtedy da to jakiś obraz o tym na ile zmiany występują i są spowodowane budową samego urządzenia a nie kwestią oprogramowania. Porównanie dwóch odmiennych systemów operacyjnych jest dla mnie bez sensu właśnie ze względu na sterowniki, które w przypadku podłączenia konwertera sterują jego pracą. Co do konwerterów asynchronicznych to różnią się miedzy sobą m. in jakością zegarów, sposobem zasilania oprogramowaniem itp. to wszystko składa się na to jak będą pracować z danym komputerem czy streamerem. Moim zdaniem im gorzej dopracowany konwerter tym większy jest wpływ komputera na ogólne "granie całego systemu".

Ze względu na to że takich dopracowanych konwerterów jest już trochę na rynku nie widzę specjalnego sensu pakowania się w "specjalistyczne komputerki do audio" za to warto wg mnie zainstalować specjalistyczny system do audio.

To który z konwerterów polecasz?

Zen

Ja u siebie mam Amanero, wcześniej Via jeszcze wcześniej konwerter JarkaC z adum. Żaden z nich nie był wrażliwy na to do jakiego komputera go podłączałem. Każdy z tych konwerterów ma niezależne od komputera zasilanie. Najlepiej sprawdza się wg mnie Amanero.

Miałem oczywiście i takie gdzie z usb była kiszka np. pierwsza wersja matrix mini, i parę innych starych chińczyków.

sory za offtopic ale to ciekawy trop w rozwazaniach o wyjsciu usb i jakosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy komus z tego forum w koncu udalo sie go dostac posluchac? wrazenia jakies? porownanie?

Edytowane przez awietek

Ukryta Zawartość

Jednym słowem stek bzdur i półprawd. Ale żona w kuchni słyszy różnicę.

Jak ja lubię potwierdzenie spektakularnych zmian, których "dowodzi zdziwiona żona".

Żona jest chyba takim mało czułym instrumentem pomiarowym ale jak zadziała to mamy murowany przełom ;)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jak testujecie plikowce i daci odtwarzacie vinyl ripy ... ? Polecam...Ciekawa nauka...przykładowo...taki rip odtwarzany bezpośrednio z komputera nie brzmi już jak vinyl...

Jednym słowem stek bzdur i półprawd. Ale żona w kuchni słyszy różnicę.

Jak ja lubię potwierdzenie spektakularnych zmian, których "dowodzi zdziwiona żona".

Żona jest chyba takim mało czułym instrumentem pomiarowym ale jak zadziała to mamy murowany przełom ;)

Przemek mózg jest jak spadochron nie działa jeśli nie jest otwarty ;)

Otwarty na wiedzę tak.

Otwarty na brednie czy słaby marketing stanowcze nie z mojej strony.

Wiedza to wszystko to co zostało odkryte i potwierdzone stosownymi doświadczeniami i testami.

Brednie to co się komuś wydaję ale nie chciało mu się sprawdzić w obiektywnych testach.

Czy ktoś z forum w końcu słuchał tego Auralic'a Mini i może podzielić się wrażeniami

bo chyba wątek popłynął w innym kierunku niż temat

Jak testujecie plikowce i daci odtwarzacie vinyl ripy ... ? Polecam...Ciekawa nauka...przykładowo...taki rip odtwarzany bezpośrednio z komputera nie brzmi już jak vinyl...

Myślę że brzmi tragicznie, konwersja A/D/A w warunkach amatorskich bez obróbki ( np. osuwanie trzasków ) to tragedia, w "cyfrze" wszystkie niedostatki sygnału są dodatkowo wzmacniane.

Gość

(Konto usunięte)

Myślę że brzmi tragicznie, konwersja A/D/A w warunkach amatorskich bez obróbki ( np. osuwanie trzasków ) to tragedia, w "cyfrze" wszystkie niedostatki sygnału są dodatkowo wzmacniane.

U tu się Maniol mylisz...brzmią wyśmienicie...

Edytowane przez Gość
  • Pokaż nowe odpowiedzi