Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

Gramofon a raczej jest ich trzy ale cóż , człowiek z natury leniwy jest ... Po 40 stce zwłaszcza :)))

Musisz mieć słabe pre, albo co innego jak byle lichy streamer odpalisz i już do szafy wkładasz grafika :)

Edytowane przez ROXI

Musisz mieć słabe pre, albo co innego jak byle lichy streamer odpalisz i już do szafy wkładasz grafika :)

Za to mam dobry gust no i głos :))))

Podobnie miałem na starym ruterze. Aplikacja widziała dysk z zasobami a nie chciała się łączyć z mini. Musiałem go potem restartować. Kupiłem ruter rekomendowany przez producenta auraliców i kłopoty zniknęły.To są dosyć drogie rutery.Stary ruter miał już wiele lat i tak miałem go wymieniać.

Słucham oczywiście po kablu.

To raczej nie wina routera, mam TP-Link WDR3600 z open wrt, telewizja internetowa Netia, dysk nas dlna, 2 laptopy, tel, wifi 2,4 i 5GHz, kilka innych rzeczy i wszystko śmiga bez zająknięcia. Nadałem mini stały adres IP, ale to nic nie zmieniło. Tylko on nie chce współpracować. Może potrzebuje jakiegoś odblokowania portu na routerze?

A ten polecany router to jaki? Pytam z ciekawości, bo swojego i tak nie zmienię ;) wszystko poza mini na nim działa i nigdy go nie musze restartować.

Juz zaczynam myślec nad Daphile, choć nie jestem zwolennikiem terminala HP, ale resetowanie mini mnie wkurza.

To raczej nie wina routera, mam TP-Link WDR3600 z open wrt, telewizja internetowa Netia, dysk nas dlna, 2 laptopy, tel, wifi 2,4 i 5GHz, kilka innych rzeczy i wszystko śmiga bez zająknięcia. Nadałem mini stały adres IP, ale to nic nie zmieniło. Tylko on nie chce współpracować. Może potrzebuje jakiegoś odblokowania portu na routerze?

A ten polecany router to jaki? Pytam z ciekawości, bo swojego i tak nie zmienię ;) wszystko poza mini na nim działa i nigdy go nie musze restartować.

Juz zaczynam myślec nad Daphile, choć nie jestem zwolennikiem terminala HP, ale resetowanie mini mnie wkurza.

spróbuj podłączyć Mini po wifi, u mnie rozwiązało to identyczny problem.

Zastanawiam się, czy restarty nie są związane przypadkiem z prędkością połączenia. U mnie Mini wywalał się na gigabitowym porcie, spróbuję potestować na setce....

Juz zaczynam myślec nad Daphile

A tak apropos, porównywał ktoś brzmienie PC z Daphile połączone USB z jakimś DACiem i Mini po coax do tego samego daca, jest jakaś różnica na korzyść Mini?

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Zastanawiam się, czy restarty nie są związane przypadkiem z prędkością połączenia. U mnie Mini wywalał się na gigabitowym porcie, spróbuję potestować na setce....

Ja tez miałem na gigabitowym porcie, miałem bo korzystając z 14 dniowego prawa zwrotu, odesłałem go do sklepu. Wkurzało mnie to ze w tak krótkim czasie musiałem z 10x przechodzić konfigurację lub go restartować.

Nie próbowałem po WiFi, teraz żałuje. Jeszcze pomyśle ale nie wiem czy nie dam szansy Daphile + np M2Tech, cenowo wyjdzie to samo.

P.S. Nie sadze żeby inny router pomógł. Mój jest podobnej klasy jak te zalecane. Bardziej kwestia ustawień, ale nie wiem jakich. Moze rangefinder sprawdzi na 100ce i da znac. Będzie na przyszłość wiadomo.

Edytowane przez Grafii_

spróbuj podłączyć Mini po wifi, u mnie rozwiązało to identyczny problem.

Gdzie masz muzę? Na wewnętrznym hdd, czy z dysku sieciowego?

Gram tylko z Tidal HIFI.

Z portem pokombinuję gdzieś bliżej końca tygodnia.

Co warte odnotowania, używam sieci WIFI o częstotliwości 2,4GHz.

Producent twierdzi, że w całym łańcuchu każde urządzenie jest istotne , więc nie koniecznie to problem Miniaka.Jak po znajomych widzę, którzy streamują z rożnych rzeczy to problem najczęściej właśnie jest z routerem.

Nawet jeżeli to kwestia routera to jak dla mnie Mini jest niedopracowane. Mam w domu sporo różnych rzeczy korzystających z routera w tym m.in. telewizję Netia (działa tylko przez internet, więc w razie jakichkolwiek problemów nie miałbym obrazu) oraz połączenia OpenVPN z zewnątrz i wszystko działa bez zająknięcia. Na 100% nie zdecyduję się na zmianę routera, wolę kupić inny odtwarzacz. Mini gubi się w ustawieniach, przez to nie jest widoczny w sieci LAN, jak dla mnie to wina oprogramowania w Mini. Żałuję tylko że nie przetestowałem go po WiFi, bo może to rozwiązałoby problem.

Tak czy siak Mini ma kilka innych problemów o których pisałem, wszystkie to kwestia oprogramowania w Mini, np. brak Gapless, odtwarzanie losowe ogranicza się do listy 58 utworów (dlaczego tylko tyle, nie mam pojęcia), nie czytanie okładek z plików, itp. Gdyby producent chciał to by je już dawno rozwiązał. Ostatni soft jest z kwietnia v3.3, później są tylko wersje beta, chociaż mój Mini nie zgłaszał mi możliwości ściągnięcia oprogramowania w wersji beta4, nie wiem dlaczego.

Aplikację i tak cały czas dopracowują.

Ja w każdym razie jestem zadowolony. Szczególnie dźwiękowo i funkcjonalnie.

Nie za bardzo widzę w tej chwili jakąkolwiek konkurencje dla tego produktu.

Chociaż zastanawiam się nad kupnem Aries Altaira jak już będzie.

A córeczce zamierzam kupić Iriver LS150 - jak ktoś chce mieć świetne urządzenie , funckjonalne all in one z przyzwoitą jakością dźwięku to polecam. Testowałem i we wrześniu planuję zakup na prezent.

Taki głosnikowi streamer i multiroom i to w jakości 24bit. Dla wielu myslę, że to fajna alternatywa.

Nawet jeżeli to kwestia routera to jak dla mnie Mini jest niedopracowane. Mam w domu sporo różnych rzeczy korzystających z routera w tym m.in. telewizję Netia (działa tylko przez internet, więc w razie jakichkolwiek problemów nie miałbym obrazu) oraz połączenia OpenVPN z zewnątrz i wszystko działa bez zająknięcia. Na 100% nie zdecyduję się na zmianę routera, wolę kupić inny odtwarzacz. Mini gubi się w ustawieniach, przez to nie jest widoczny w sieci LAN, jak dla mnie to wina oprogramowania w Mini. Żałuję tylko że nie przetestowałem go po WiFi, bo może to rozwiązałoby problem.

Tak czy siak Mini ma kilka innych problemów o których pisałem, wszystkie to kwestia oprogramowania w Mini, np. brak Gapless, odtwarzanie losowe ogranicza się do listy 58 utworów (dlaczego tylko tyle, nie mam pojęcia), nie czytanie okładek z plików, itp. Gdyby producent chciał to by je już dawno rozwiązał. Ostatni soft jest z kwietnia v3.3, później są tylko wersje beta, chociaż mój Mini nie zgłaszał mi możliwości ściągnięcia oprogramowania w wersji beta4, nie wiem dlaczego.

ja natomiast jestem bardzo zadowolony z Mini.

wszystkie opisane przez Ciebie niedogodnosci traktuje jako roznice miedzy pelnym Ariesem, a Mini.

(u mnie po podpieciu po wifi problemy zniknely...)

Wszystko rekompensuje jakos dzwieku.

Moge porownac Mini z audiopc, ca cxn, no i z totalnie odstajacym cocktailem.

Musze sprobowac Mini z polaczeniem kablowym po 100Mb.

Choc z drugiej strony zastanawiam sie po co, skoro na wifi dziala...

Edytowane przez rangefinder

To sterowanie na androidzie mnie trochę niepokoi no i różnego rodzaju problemy więc wciąż sie wacham nad zakupem.

chwilowy brak działalności w audio.

Chociaż dlatego że ma większe możliwości jest praktyczniejszy dla kogoś kto więcej chce jak mu daje system (mniejsze ograniczenia) i większy wybór telefonów.

Mi się ten aplowski system w ogole nie podoba. I nie piszę jako teoretyk moja miała telefon przez dłuższy czas z tym systemem w wrtsji 7. Trochę go testowałem i opinia negatywna. Nie dla mnie. Android bije go na głowę możliwościami.

I po kiego te możliwości? ;) telefon ma dzwonić i maile wysyłać. I internet czytać. Aplikacje tez chodzą dobrze. Szczerze mnie zastanawia, co takiego fani androida jeszcze robią z telefonami.

U mnie jedyne problemy z ariesem mini to sporadyczne "znikanie" z sieci. Ale o dziwo dalej wtedy gra. Tylko telefon go nie widzi. Wszystko po wi-fi. Śmigają mi high-resy, tidal, pliki wpięte pendrive'em w router na piętrze. Zastanawiam się na postawieniem mini na czymś w rodzaju platformy antywibeacyjnej. Znacie coś małego, pasującego?

????

A np audiobooki slucham... Kopiowane z zewnetrznego nośnika danych ze zrodla innego jak zalecane przez monopoliste. Jeden z przykładów. Ale tutaj slowo klucz - inne czynności jak przykazane przez monopoliste.

Android jest otwarty więc nie ma tutaj problemów.

No i bardziej mi sie podoba android wizualnie lepeiej mi sie nim steruje bardziej intuicyjny. I to co wcześniej wymienialem wiekszw uniwersalnosc itd itp.

Gram tylko z Tidal HIFI.

Z portem pokombinuję gdzieś bliżej końca tygodnia.

Co warte odnotowania, używam sieci WIFI o częstotliwości 2,4GHz.

więc, potestowane...

Po ustawieniu portu na 100Gb wszystko działa jak w zegarku.

Mój odesłany do sklepu okazał się wadliwy fabrycznie, maja mi przysłać nowy egzemplarz. Sprawdzę i dam znać.

P.S. To forum o Aries Mini a nie o Androidzie, jak komuś pasuje to niech używa, co to komu przeszkadza :)

Edytowane przez Grafii_

Mój odesłany do sklepu okazał się wadliwy fabrycznie, maja mi przysłać nowy egzemplarz. Sprawdzę i dam znać.

P.S. To forum o Aries Mini a nie o Androidzie, jak komuś pasuje to niech używa, co to komu przeszkadza :)

Dokładnie. Chociaż jest problem ze sterowaniem ariesa na androidzie a bez sterowania nie posluchamy.

Na cchwile obecną tylko to mnie powstrzymuje przed zakupem. I mam nadzieję ze wypuszcza w końcu aplikację na androida w pelni sprawną.

• 2 tygodnie później...

Panowie, czy ipad 2 nadaje się do ariesa mini czy jednak jest za stary.

W rekomendowanych przez auralica tabletach nie ma niestety tego modelu ale moze jednak ktoś spròbował odpalić tą apke.

Dzięki za info

Wydaje mi sie ze model ipad nie ma znaczenia, bardziej wersja systemu jaka na nim masz. Jak jest tam ios8 lub wyżej to będzie ok, bo takiego wymaga aplikacja Lightning DS.

Mym inne pytanie/problem. Mam 2 uszlachetnia do sterowania mini, iPhone 5 i 5s. Na 5 wszystko działa, na 5s tez ale...

Na 5s wszystkie utwory są podwójnie, w każdym katalogu i przeglądając po albumach i po wykonawcach. Czyściłem cache w aplikacji, usuwałem zródło DLNA i dodawałem ponownie, nawet odinstalowałem i dodałem ponownie aplikacje. Cały czas to samo, zawsze jest tak Utwór 1, utwór 1, utwór 2, utwór 2, itd

Na obu tel ta sama wersja ios, ma ktoś na to rozwiazanie?

Problem rozwiązany, na dysku zew utworzyły się 2 playlisty :)

Odpaliłem ostatnio radio przez mini i jestem zaskoczony jakością na plus. Nie wiedziałem ze radio może tak grać.

Edytowane przez Grafii_

Od kilku dni testuje Mini i na razie jest ok. Korzystam z iPoda 5g, konfiguracja i sterowanie bezproblemowe, wszystko działa płynnie. Ciekaw byłem tego wbudowanego DACa jak zagra i wydaje mi się że daje rade, ciężko mi jednoznacznie go ocenić bo za dużo ostatnio mam zmian w systemie , porównując do irDaca z Tomankiem to słychać że trochę odstaje, ale w roli transportu po coax sprawdza się dobrze.

Ogólnie to jak dla mnie to Mini dużo oferuje pod względem funkcjonalności i wygody ale jakości dźwięku w porównaniu do np. grania z kompa to wiele nie poprawi. I tak się teraz zastanawiam czy przy swojej obecnej cenie warto zostawić go na dłużej.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Ja mam dalej problemy ze stabilnością aplikacji na telefonie. Często gubi mi urządzenie i nie da się sterować. A muzyka gra dalej więc sieć raczej działa dobrze. Nigdy nie mam przerw w streamowaniu (ani tidal, ani pliki po wifi własne).

Dziś dodatkowo wylosował mi się sam z konta tidal (?!).

Brzmienie wbudowanego dac'a wydaje mi się średnio udane. Podłączenie przez ifi nano dsd po usb daje dużo pełniejszy i naturalniejszy dźwięk. Być może wolę lekko dogrzane i gęste granie.

????

U mnie jak na razie aplikacja na iPodzie bez problemów.

Też mi się raz sam wylogował z tidal.

Brzmienie wbudowanego dac'a wydaje mi się średnio udane. Podłączenie przez ifi nano dsd po usb daje dużo pełniejszy i naturalniejszy dźwięk. Być może wolę lekko dogrzane i gęste granie.

Czyli wychodzi że moje wrażenie że DAC trochę nie domaga dźwiękowo potwierdzało by się. Mi właśnie brakowało dociążenia i dynamiki , do tego scena zawężona. Ale pewnie w tej kategorii cenowej trudno było liczyć na coś lepszego.

a co tam siedzi za dac? chyba sabre? może to takie właśnie jest granie nieco cyfrowe i pełne szczegółów, ale nie dla każdego ;)

????

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi