Skocz do zawartości
IGNORED

AURALiC Aries Mini - wyjątkowy strumieniowiec?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktos porownywal mini do pc jak gra z tidal jako transport do dac czy jest lepiej?

Sprezyn1982: Nie ma co porównywać. Z Mini dźwięk jest pełny, analogowy, soczysty. Poza tym odpalanie komputera i siedzenie przed ekranem to raczej słabizna. Jak masz kasę to kup Mini - bedziesz zadowolony.

Z innej beczki koledzy.

Kolega kupił Mini , ale ma problem aby go skonfigurować wykorzystując tę aplikację Androidową.

Był u mnie i mojego Mini mógł obsługiwać. U siebie z kolei widzi menu itd. ale nie może skonfigurować urządzenia.

Wiem, że są ludzie korzystający z aplikacji Androidowej, ale może odnosnie konfiguracji jest kwestia np. wersji Androida albo coś w tym rodzaju.

Jeśli ktoś może pomóc to proszę o info w imieniu kolegi. Dziękuję.

Ja mam dalej problemy ze stabilnością aplikacji na telefonie. Często gubi mi urządzenie i nie da się sterować. A muzyka gra dalej więc sieć raczej działa dobrze. Nigdy nie mam przerw w streamowaniu (ani tidal, ani pliki po wifi własne).

Dziś dodatkowo wylosował mi się sam z konta tidal (?!).

Brzmienie wbudowanego dac'a wydaje mi się średnio udane. Podłączenie przez ifi nano dsd po usb daje dużo pełniejszy i naturalniejszy dźwięk. Być może wolę lekko dogrzane i gęste granie.

Spróbój zaktualizowac IOS na telefonie jesli tego jeszcze nie ronbiłeś. Powinno pomóc.

Edytowane przez petes

Z pozycji androida nie da się skonfigurować mini.

Trzeba pożyczyć ipada, wykonać konfigurację i spokojnie przejść na androida, który będzie w pełni funkcjonalnym urządzaniem do sterowania mini.

Ale po konfiguracji z ipada lub iphona.

Edytowane przez daru0105

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Z pozycji androida nie da się skonfigurować mini.

Trzeba pożyczyć ipada, wykonać konfigurację i spokojnie przejść na androida, który będzie w pełni funkcjonalnym urządzaniem do sterowania mini.

Ale po konfiguracji z ipada lub iphona.

Podobno, że z Andoida też się da, ale starszej wersji. Tylko nie znam nikogo kto może to sprawdzić. Skoro są użytkownicy, którzy to zrobili....

Auralic mini bez gadżetów Apple-a to kicha ;)

Mini po coaxial za to jest świetnym transportem i ograniczeniem jest tylko tylko DAC ,dlatego bez sensu się wdawać w jakieś audio PC no chyba że ktoś lubi się babrać w jego skomplikowane zadżumione srodowisko :)

Osobiście zainstalowałem w mini dysk ssd 2TB(mozna i większy ) na którym robię ripy z CD lub kupuję pliki DSD ...mini połączony do zaawansowanego DAC przez coaxial rewelacyjnie się sprawdza.

Edytowane przez Luk77

Podobno, że z Andoida też się da, ale starszej wersji. Tylko nie znam nikogo kto może to sprawdzić. Skoro są użytkownicy, którzy to zrobili....

Nie da się.Ja właśnie na swoim mam starą wersję.

I dlatego kupiłem ipada

Auralic mini bez gadżetów Apple-a to kicha ;)

Mini po coaxial za to jest świetnym transportem i ograniczeniem jest tylko tylko DAC ,dlatego bez sensu się wdawać w jakieś audio PC no chyba że ktoś lubi się babrać w jego skomplikowane zadżumione srodowisko :)

Osobiście zainstalowałem w mini dysk ssd 2TB(mozna i większy ) na którym robię ripy z CD lub kupuję pliki DSD ...mini połączony do zaawansowanego DAC przez coaxial rewelacyjnie się sprawdza.

Ile dałeś za SSD 2TB?

Nie podobnie do mini?

To mowicie ze najlepiej przez coaxial gra lepiej niz przez usb i optyk sprawdzal ktos.

Edytowane przez Sprezyn1982

To mowicie ze najlepiej przez coaxial gra lepiej niz przez usb i optyk sprawdzal ktos.

Z mojego doświadczenia wynika że wyj. cyfrowe optyczne możesz sobie darować. Lepszy będzie coax.

Reszta zależy jaki masz dac.Jeżeli masz dac z wej. USB, to sam posłuchaj, czy lepiej gra on po USB czy po coax.

Zależy od jakości modułu USB w tym dacu.

Nikt ci nie doradzi, bo nie wiadomo z jakim daciem będzie grał mini.

U mnie mini, lepiej sobie radzi niż IntelNuc (bez wiatraka) z całym setem EVO (przetwornik USB/spdif/I2S+clock+suuply). Oprogramowanie to windows 8.1 +foobar + specjalne przystosowanie programowo komputera tylko pod muzę.

Tzn podczas grania z foobara komputer wchodził w podobny proces jak podczas odtwarzania z Jplay. Blokowane procesy w komputerze , priorytet dla foobara , foobar instalowany w ramie i odsłuch muzy tylko z ramu. Taaaakie tam bzdety. Kombinacji, a nie dało rady z auraliciem mini.

Muza z WDCloud po RJ45, która teraz świetnie chodzi to z mini, lepiej jak bezpośrednio pod USB w mini.

Ogólnie mini ma wiele wad, które mi przeszkadzają, a z kompa tego nie było.A różnice nie są aż takie duże z tą konfiguracją na InteluNuc jaką podałem.

-brak odtwarzania obrazów płyt + cue

-brak odtwarzania obrazów rip z SACD z PS3

-brak przeglądu jpg w folderach z muzyką. Na tablecie miałem świetny program do sterowania foobarem-FoobCom Pro.

Odtwarzał wszystkie pliki, przeglądałem okładki, skany książeczki, wyświetlały się prawie wszystkie teksty piosenek jak w karaoke (jak włączyłem opcję),

-w mini muza musi być otagowana-robi się bałagan w przeglądaniu zasobów

-prawie konieczność systemu od apple

Dac w mini nie jest zły, ja gram raczej z zewnętrznymi -dwoma. Jeden podpinam gdy odtwarzam tylko pliki 44,1/16bit, drugi do gęstych, a pliki DSD z mini-mam tylko parę płyt i z mini dupy nie urywa.

Z auralica gra u mnie trochę lepiej.Może w innym systemie, przy lepszym kompie (piszę się o różnych kartach USB i zasilaniach liniowych) różnicy by nie było, albo zagra lepiej komp.

Mam trzy różne playery na Ipadzie,daje to fajną różnorodność przy puszczaniu muzy

I jeszcze jedno wkurza mnie to, że po sieci jak odtwarzam muzę z dysku WDCloud, to wyświetlane okładki na playerach w Ipadzie maja koszmarną jakość. Nie da się tego oglądać.

Jeszcze nie dali rady obejść tego Apple. Ja nie chce Apple w domu. Przez to jestem skazany na razie na czekanie i sluchanie ze swuezeboxa. Jak to możliwe zeby programu nie umiec napisać a brac sie za sprzęt i to z aspiracjami do hiend. Jak nie umieja napisać niech zleca innej firmie bo tak maja troche wybrakowany ten system.

chwilowy brak działalności w audio.

Jeszcze nie dali rady obejść tego Apple. Ja nie chce Apple w domu. Przez to jestem skazany na razie na czekanie i sluchanie ze swuezeboxa. Jak to możliwe zeby programu nie umiec napisać a brac sie za sprzęt i to z aspiracjami do hiend. Jak nie umieja napisać niech zleca innej firmie bo tak maja troche wybrakowany ten system.

Taki problem to nie problem.

Tego sprzętu tyle u ludzi, że bez problemu ktoś ze znajomych ma.

Instalka trwa parę minut.

Dalej byle tablet na androidzie i włala

Wczoraj przesłuchałem pięć płyt ze sterowaniem na tablecie Lenovo-no problem

jeszcze jedno wkurza mnie to, że po sieci jak odtwarzam muzę z dysku  WDCloud, to wyświetlane okładki na playerach w Ipadzie maja koszmarną jakość. Nie da się tego oglądać.

To jest kwestia chyba ustawień oprogramowania na serwerze upnp w jakiej jakości je generuje. Poszukaj w opcjach na tym dysku czegoś za to odpowiedzialnego lub alternatywnie może inne soft możesz zainstalować. Mini wyświetla to, wysyła serwer ... Raczej :)

Edytowane przez ROXI

To jest kwestia chyba ustawień oprogramowania na serwerze upnp w jakiej jakości je generuje. Poszukaj w opcjach na tym dysku czegoś za to odpowiedzialnego lub alternatywnie może inne soft możesz zainstalować. Mini wyświetla to, wysyła serwer ... Raczej :)

Właśnie przejrzałem ustawienia mojego WD MyCloud i nie ma w konfiguracji takiej możliwości, która pozwala na zwiększenie objętości pliku jpg przesyłu do mini.

Sprawa dziwna, ktoś tu pisał, że ten rodzaj przesyłu danych tak ma. Ale ja aż tak dobrze w sieciach nie stoję.

Za to z dysku po USB okładki w całej pełni :)

Wszystkie jpg w foderach z muzyką przeglądam z tabletu na androidzie po aplikacji BubbleDS Next, którym bez problemu steruje Auralica lub Bubble upnp,kiedy mam ochotę. Z ipada nie pójdzie na żadnym playerze, a mam trzy.

Właśnie przejrzałem ustawienia mojego WD MyCloud i nie ma w konfiguracji takiej możliwości, która pozwala na zwiększenie objętości pliku jpg przesyłu do mini.

Sprawa dziwna, ktoś tu pisał, że ten rodzaj przesyłu danych tak ma. Ale ja aż tak dobrze w sieciach nie stoję.

Za to z dysku po USB okładki w całej pełni :)

Wszystkie jpg w foderach z muzyką przeglądam z tabletu na androidzie po aplikacji BubbleDS Next, którym bez problemu steruje Auralica lub Bubble upnp,kiedy mam ochotę. Z ipada nie pójdzie na żadnym playerze, a mam trzy.

Z dysku gra jako player bez pośrednictwa serwera i dlatego okładki wyświetla jak trzeba. Po sieci, to już wyświetla to co dostaje. Sprawa sortowania, tagowania i wyświetlania grafik jest uzależniona od ustawień serwera, którego Auralic nie ma wbudowanego jak np. Jriver. Ja korzystałem z różnych playerów UpnP i sposób wyświetlania okładek był różny w zależności od tego z jakiego serwera korzystałem, a na Synology miałem ich zainstalowanych kilka. Nie znam Twojego dysku i nie wiem, co tam można ustawić. Pewnie domyślnie jest to zoptymalizowane tak, aby działało jak najszybciej.

• 3 tygodnie później...

Kurde muszę chyba odszczekać, co pisałem niedawno o brzmieniu mini po rca (wyjście analogowe). Otóż potrafi ono grać fantastycznie. Ustawiłem filtr na „precise” podłączyłem kablem rca Chang (polecam swoją drogą cena ok. 1000 a fantastyczne granie) i zagrało. Słuchałem wczoraj nowej płyty How To Dress Well z Tidal’a i mi szczęka opadła. Fantastyczne namacalny głos umiejscowiony idealnie po środku, bogactwo detali, dynamika. Gram z zasilaczem Tomanka do wzmacniacza SPEC rsa 777ex na ProAc 148. Moim zdaniem za ok 2k pln to jest bardzo wartościowe urządzenie.

????

żeby mieć pewność musiałbym znać tego NuForce'a. Ale raczej nie warto. Coś czuję, że dopiero dac z dużo wyższej półki może coś wnieść.

????

Witajcie,

Też szukam jakiegoś DAC do Mini. Obecnie korzystam z DAC wbudowanego w mini lub DAC w Audiolabie 8200cd. Osobiście wydaje mi się że lepiej spisuje się DAC w Audiolabie, chociaż nie jest on przecież najwyższych lotów (w porównaniu do napędu cd w Audiolabie). Szukam czegoś co znacząco zmieniłoby odbiór, w stosunku do tego co mam w tych DAC-ach. Oczywiście cena tez istotna i więcej niż 2500-3000zł nie chciałbym wydać - moze być używka. Prośba o wytypowanie co brać pod uwagę do odsłuchu.

Witajcie,

Też szukam jakiegoś DAC do Mini. Obecnie korzystam z DAC wbudowanego w mini lub DAC w Audiolabie 8200cd. Osobiście wydaje mi się że lepiej spisuje się DAC w Audiolabie, chociaż nie jest on przecież najwyższych lotów (w porównaniu do napędu cd w Audiolabie). Szukam czegoś co znacząco zmieniłoby odbiór, w stosunku do tego co mam w tych DAC-ach. Oczywiście cena tez istotna i więcej niż 2500-3000zł nie chciałbym wydać - moze być używka. Prośba o wytypowanie co brać pod uwagę do odsłuchu.

to czego konkretnie Ci brakuje w brzmieniu auralic'a? Bo moim zdaniem wydanie 2500-3000 da małą poprawę.

????

Moze wstrzymaj sie miesiac do wyjscia nowego oppo. To streamer z nowym sabre 9038pro czyli dwa w jednym. Auralica ktory ma stary i ograniczony chip 9018km2 powinien mocno przebic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek

Moze wstrzymaj sie miesiac do wyjscia nowego oppo. To streamer z nowym sabre 9038pro czyli dwa w jednym. Auralica ktory ma stary i ograniczony chip 9018km2 powinien mocno przebic

Ukryta Zawartość

Czyli wszystkie daci ze starymi chipami mocno przebije?

Wiadomo,że sama kość daca dobrego nie robi. Podstawa to dobre zasilanie i analogówka do kości. Chyba o ty wiesz, a takie rzeczy piszesz.

Dac w mini jest na niezłym poziomie, ale do mojego CEC DX71 mu daleko, i do soekrisa na salasie też. I ten nowy oppo podejrzewam też nie ma z nimi szans, szczególnie do ceca na staaaaaarej kości PCM 1704 x 4.

Ukryta Zawartość

No wyglada powazniej od auralica mini a kosc o cale 10 lat nowoczesniejsza i na papierze parametry duzo lepsze. Wiadomo ze parametry nie graja ale daje reke ze nowsza kosc nie bedzie grac gorzej od starej

Ta nowa kosc jest aplikowana w najnowszym referencyjnym modelu accuphase to o czyks swiadczy

Edytowane przez biniek

Sam wiesz, że każdą aplikację kości można spieprzyć. Więc w ciemno na parametry kości, daca nie ma co brać. Trzeba to posłuchać

nie no oczywiscie że tak

zasugerowałem tylko koledze który chce zainwestować w daca za 2000zł i może nie odczuć różnicy a kupując to oppo będzie miał tę samą funkcjonalność w jednym pudełku zaoszczedzić na kablach, zasilaniu i prawdopodbnie dac bedzie lepszej jakości niż "jakiś za 2,5kzł"

bokun zgoda ale porównaj budowę daców AN a płytki auralic mini - nie ma o czym gadac...

bardzo podobnie zbudowanym daciem do auralica jest smsl m8 i z nim pewnie można porównać

Edytowane przez biniek

Dac w mini jest na niezłym poziomie, ale do mojego CEC DX71 mu daleko, i do soekrisa na salasie też. I ten nowy oppo podejrzewam też nie ma z nimi szans, szczególnie do ceca na staaaaaarej kości PCM 1704 x 4.

No właśnie, ale ja porównywałem do utworów z CD. I tutaj w mini jest napewno mniej jakby wigoru i dynamiki. Wiem że CD w Audiolabie 8200 jest bardzo dobre i wiadomo że porównywalny dac będzie kosztował sporo, ale może coś do 2500zl znalazłoby się fajnego, co tez grałoby przyzwoicie. Wstępnie myślę wypożyczyć do odsłuchu Aune S16 i Myryad Z20. Ewentualnie co z używek w tej cenie szukać.

Edytowane przez robi007

Spoko kupujcie dac'i i dajcie znać, jakie efekty. Ja czekam aż będzie mnie stać na dużą zmianę. Zwłaszcza, że na dziś jestem dosyć zadowolony. No może Altair mnie nieco kusi ;)

????

• Pokaż nowe odpowiedzi