Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do zestawu Harmana HK6200 HD7400 TU9400

Motherator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Składam mój pierwszy zestaw stereo. Do tej pory muzykę słuchałem na Harmanie avr355 + jbl es80 z jbl-owskim subem aktywnym, czyli kino domowe a nie muzyka. Zanabyłem drogą kupna zestaw Harmana

Sprzęt:

HK6200 - wzmacniacz Harman Kardon (niewiele znalazłem na jego temat, ponoć ma 45W na kanał przy 4ohm - użytkownicy piszą, że ma dość spory zapas)

HD7400 - CD Harman Kardon

TU9400 - tuner Harman Kardon

(cudeńka jeszcze z epoki jak były robione w Japonii :) ).

Potrzebuję do tego zestawu kolumny, najlepiej używane i pojęcia nie mam co fajnie zagra.

Warunki:

Pokój niestety mam mały, ok 16 m2, bardzo nieustawny bo to prostokąt, w którym mogę głośniki postawić tylko po krótkim boku. Cena nie ma znaczenia, bardziej mi chodzi o dopasowanie do moich potrzeb i możliwości akustycznych pokoju - biorąc pod uwagę dość słabe wzmocnienie i mały pokój cena sama się wywinduje w dół :) wszak bez sensu kupować ferrari na pustynię :)

Do jakiej muzy?

Najczęściej słucham chillout, muzyka bardzo spokojna ale do niej lubię niskie tony - bas musi być dosadny. Na drugim miejscu rock - klimaty Nirvana, Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers itp. Na trzecim lata 70-80 (Be Gees itp.)

Proszę o poradę co do tego podejdzie najlepiej? Co będzie najbardziej optymalne? Mam na myśli kolumny oczywiście.

Witam,

Mam stary sprzęt Yamahy w pokoju, w którym majsterkuję i zakupiłem do niego na rynku wtórnym kolumny TECHNICS SB-CA1060. Myślę, że spełnią Twoje oczekiwania a cena (na znanym portalu) całkiem znośna.

Pozdrawiam.

Polecam Indiana Line Tesi 560 (ciepłe, rozdzielacza góra, miękki bas), alternatywnie Polkaudio TSx330t ("twardszy" charakter, niski bas i bardzo przejrzysta góra).

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dziękuję za odpowiedzi.

justas32 trafił się za bardzo dobre pieniądze (350 zł za całość) a ponieważ to mój pierwszy sprzęt do stereo więc sprawdzę przy okazji czy faktycznie będę szedł w tą stronę czy nie. Kiedyś kupiłem drogie rolki i byłem w nich tylko raz bo założyłem, że jazda mi się spodoba. Leżą do dziś a półtora tysiąca kosztowały :) a wystarczyło kupić za 200 zł i przekonałbym się czy to dla mnie temat.

co z tym zestawem jest nie tak? będzie słabo grał? na ten pokój za słaby? ja rozumiem, że nie jest najwyższych lotów ale uświadom mnie proszę bo lubię słuchać mądrzejszych od siebie - ja nie ma pojęcie o tych rzeczach.

Jeśli przemówi do mnie muza ze stereo to na pewno zainwestuję w sprzęt wyższych lotów a póki co proszę napisz dlaczego sądzisz, że to nie był trafiony zakup. Po pytaniu wnioskuję, że tak myślisz. I co byś polecił do takiej muzy i takiego pokoju?

Tannoy R2 - są nawet jedne na aukcjach, cena nawet przystępna.

te Indiana Line Tesi 560 też ciekawie wyglądają.

Sprawdziłem oba i nie mają bas reflexu - co to jest? za co odpowiada? pytam bo jak pisałem bas jest dla mnie dość istotnym elementem - lubię po prostu.

wybór padł na tannoy r2, choć mam obawy o basy, bo je lubię a w nocy czytałem dużo o tych głośnikach i akurat w nich bas nie jest najmocniejszą stroną a na nim mi zależy. Wiem jednak, że lata pograją, bo to dobra firma, dlatego wybrałem akurat te.

co doradzicie (jaki wzmacniacz stereo i kolumny), jeśli chodzi o taką muzę i taki pokój, gdybym zmieniał w przyszłości?

Panowie specjaliści jeszcze jedno pytanie za 100 pkt - jakie kable do tego kupić? jeśli to ma znaczenie to napiszę, że jednego potrzebuję 4 metry a drugiego 6.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.