Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Diora WS502 na Onkyo A-8830 + Monitor Audio MR4

SłuchaczX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wzmacniacz Diora WS502 i kolumny Diora ZGB 80 8 903. Wzmacniacz mam od nowości podobnie jak kolumny. Niestety głośniki zostały nadgryzione zębem czasu. Zawieszenia w niskotonowych powoli rozsypują się, kopułka pokryła się czymś dziwnym. Mogę co prawda wymienić głośniki na nowe bo producent nadal je produkuje. Chociaż nie wiem, czy nadal to będą te same głośniki.

Ogólnie zestaw gra dobrze, ale to opinia kogoś kto nie słyszał zbyt wielu innych zwłaszcza wyższej klasy urządzeń. Basy są wystarczające chociaż kolumny nie radzą sobie z wymagającymi kawałkami, jak na przykład w utworze Spiritual Charliego Hadena. Gdy gitara zaczyna grać przy największej głośności wzmacniacza, membrany niskotonowców bardzo mocno wychylają się ale nie jest to dźwięk który słyszałem na zestawie kolegi - ma wzmacniacz kina domowego i 5 kolumn bez suba.

W dodatku może to wynik tego, że jestem głuchy ale trudno mi wyraźnie zlokalizować poszczególne instrumenty, mimo że kolumny ustawione są zgodnie z regułami.

W związku z tym planuję wymienić sprzęt na coś mocniejszego i lepiej grającego - tak jak w temacie wzmacniacz Onkyo A-8830 i kolumny Monitor Audio MR4.

Na podstawie opinii z internetu doszedłem do wniosku, że ciepło grające Onkyo będzie dobrze współpracowało z raczej ostro grającymi MR4.

Teraz pytania ;-)

Czy taka zamiana pozwoli mi usłyszeć więcej i lepiej niż na moim starym sprzęcie?

Czy MR4 będą miały przynajmniej podobną dynamikę dźwięku w pokoju 14m2?

Czy poprawi się rozdzielczość czy też szczegółowość sceny muzycznej?

Czy to w ogóle dobre połączenie wzmacniacza i tych kolumn?

Pozdrawiam

justas32, za słaby ze względu ma moc czy ogólną jakość, uwzględniając oczywiście model kolumn?

Na tym forum parę osób powtarza, że wzmacniacze Onkyo są niedoceniane. Patrząc na schemat i opisane przez producenta parametry wydaje się, że może on całkiem przyzwoicie grać.

W dodatku jego moc przynajmniej teoretycznie doskonale pasuje do MR4.

Swoją opinię opierasz na osobistej znajomości tego wzmacniacza?

Jeszcze chciałem zapytać o porównanie Monitor Audio MR4 do KEF Q7? KEFy na pewno będą czyściej grały, natomiast czy niskie częstotliwości z zakresu średnich i niskich basów też będą miały lepsze?

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z Forumowiczów może wyjaśnić mi dlaczego justas32 określił Onkyo A-8830 jako wzmacniacz słaby.

Z elektroniki nie jestem zupełnie zielony, coś tam wiem, podobnie w technice audio.

Jednak moja wiedza nie pozwala nawet na podstawie schematu A-8830 czy też A-8940 określić ich jakości.

Prosiłbym o w miarę proste określenie czego brakuje temu wzmacniaczowi aby można nim było się zainteresować.

Z parametrów wynika, że ma 70W dla 8 omów, zniekształcenia na poziomie 0,06%, współczynnik tłumienia 40 przy 8 omach. Pobiera z sieci 190W.

Nie wiem natomiast w jakiej klasie pracuje, wydaje mi się, że nie ma tranzystora lub diody do temperaturowej kompensacji punktu pracy.

Będę wdzięczny bardziej doświadczonym kolegom za pomoc. Przyda się przy wyborze ;-)

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.