Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz gotowy czy na zamówienie

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić swój niezbyt wyszukany amplituner na wzmacniacz stereo. Myślę o czymś z przedziału NAD 350, Yamaha AX-596, HK670 etc, nowe lub używane. Budżet powiedzmy 1500-2000 ale nie więcej. To i tak jest już po rozszerzeniu. Rozważam też całkiem poważnie zamówienie wzmacniacza u kogoś kto mi go po prostu zbuduje. O ile Aboxa można sobie po kosztach przesyłki przesłuchać o tyle produktów Q-Audio czyli darkula niestety nie bardzo. Po rozmowie z p. Darkiem mam wrażenie że jest to propozycja sensowna z tym, że lepiej bym się czuł mogąc wcześniej usłyszeć jak to działa.

Pytanie jest następujące –czy ktoś w Warszawie lub okolicy ma wzmacniacz z tej „fabryki”?

Proszę też o jakieś opinie ewentualnych użytkowników produktów Q-Audio. Jeśli ktoś nie chce robić reklamy czy antyreklamy może mi wysłać swoje opinie i spostrzeżenia imejlem na adres podany w „o mnie”.

GC -no tak to jest na fali.

Fadeover -zgadza się jednak to są używane a tu ktoś może zrobić nówkę :) A tak poważnie -wydaje mi się że przy takiej nieseryjnej produkcji na zamówienie zamiast kupowania urządzenia "markowego" poprostu najmniej wydam na pokrycie kosztów dodatkowych takich jak marketing dystrybucja wydział kadr, koszty reprezentacyjne, dział rozwoju nierozwojowego, samodzielny dyrektor ds. niepotrzebnych i dziwnych itd a więcej kapitału pójdzie w dobre komponenty.

Proszę o dalsze ciekawe myśli a zwłasza o konkretne opinie o konkretnym sprzęcie.

Rotor

Troche sprzetu w Wwie Darkula jest wiec moze sie uda Ci z wlascicielami nawiazac kontakt

Abox Bodzia jest bardzo sympatyczny i jakby ktos Ci zaproponowal jakiegos fajnego preampa to moze byc calkiem niezla zabawa ;-D Kilka razy sluchalem i z pre lampowym bylo miodzio ;-D

Ja osobiscie za nieduze pieniadze kupilem klon passa i jest swietny ;-D ...ale z ta atrakcyjnoscia cenowa to troche przesada ....manufaktury sprzedaja malo i dlatego sie cenia, a sprzet sprzetowi nie rowny ( tzn nie ma 2ch tak samo grajacych wzmakow z takich miejsc ;-D)

Do milego

Miałem ten sam problem i ... kasę.

Zdecydowałem się na Darkula. Zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja opinia dla tego klocka jest w opiniach. Generalna konkluzja = bardzo pouczające doświadczenie, to tędy droga, warto było.

I na tym można by poprzestać, ale zdradzę, że w drodze jest już MkII.

A Darkul ? Wie co robi i ... wyrabia cierpliwość :-)

Największy minus ? Sam zgadłeś - "zdalny odsłuch".

Ukryta Zawartość

Zadzwoń do Bodzia,wyśle ci Aboxa ,placisz tylko za przesylkę.

Tu masz opis i zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Jedyny obowiązek to wystawienie opinii na forum.

Ukryta Zawartość

Kumpel Scalakowce robi ale jakość na prawdę super! Teraz zabiera się za jakąś lampę 12 czy 15W ale na jeden monoblok więc 2x12W to już coś sobą reprezentować będzie Jak skończy to przedstawię wnikliwą ocenę hehe...

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

>Rotor

Jako posiadacz Darkulowego wzmaka Qaudio(+ modyfikowany przez niego CD) uważam, że jego konstrukcje są warte zainteresowania w twoich rozważaniach nad wyborem DIY. Ma on już spooory staż i doświadczenie w robieniu klocków co według mnie jest bardzo ważne.

Qaudio potrafi się samo obronić więc specjalnej reklamy robić nie będę, niech się wypowiedzą inni, np. posiadacze pre słuchawkowych. :-)) bo tych chyba najwięcej na forum.

Darekul wykonał mi szybko, pierwsze, akceptowalne przeze mnie brzmieniowo (niezłe, czyli całkiem dobre) pre do Aboxa. Poprosiłem tylko o płytkę (koszty) - dostałem w obudowie :) Schludnie i czysto wykonana płytka - po darkulowemu.

Odsłuchałem jeszcze po drodze, w obecnosci kilku forumowiczów budżetową integrę darka (pająk) - jest na forum gdzieś ślad na ten temat - i muszę przyznać, że Darek wie, co robi. Inna sprawa jak wysoko porównujemy i czy zgadzamy się z oferowaną przez Qaudio estetyką/szkołą dźwięku.

Co, kto lubi i uważa.

Jedno wiem: jest frapująco-interesująca i może się podobać. Jednemu odpowiada i jest dobrze, inny będzie

szukał dalej. (To ja, hehe)

Darek robi też (umie) upgrade'y cedeków -> Technics papamka...

* * *

Wczoraj otrzymałem nowe pre za wyłożone nieporównanie większe pieniądze. Jest lepsze bez dwóch zdań(nawet żona sama, niepytana, zauważyła różnicę), tylko, że pre darkula nadal broni się świetnie, jak za tamte pieniadze: relacja: jakość brzmiena/cena, a ja nie zamawiałem przecież wersji "the best".

Darek ma DOŚWIADCZENIE, wiedzę, zna się na elektronice i nie stroni od nowości. Nie wstydzi się też własnej roboty - i słusznie. I za to go szanuję.

Poza tym... on ciągle w tym siedzi i grzebie od lat !!!

Czasem ma kontrowersyjne poglądy, ale trudno ;) Taki już jest.

Myślę, że niezła inwestycja. Co do jakości, solidności wykonania i niezawodności klocków Darka - niech wypowiedzą się użytkownicy.

Mam doświadczenie to byc może i prawda...

lubie szukac nowinek..jestem ciekawski...typowy nocny Marek...

Jak miałem 2 lata ojcu załatwiłem głośniki samowzbudne..wsadzajac bananki do gniazdka śieciowego...

Tak chyba wszyscy dlubacze zaczynaja?

Ostatnimi czasy z powodów rodzinnych[przeprowadzka od porąbanych teściów-naprawde oryginały!]i z powodu przekręcenia mnie przez dwóch gośći z ebaya miałem straszne obsówy czasowe[zresztą dwóch klientów śię mocno na mnie spieniło].Na szczęśćie powoli to mija..ale droga jest ćiężka i ciernista.jestem dość uparty i chce sam wszystko zrobić..i tu jest problem!

Sa kooperanci którzy potrawią zrobić robotę dobrze ale sa drodzy..a ći drudzy tez sa drodzy ale do d... i dopiero po daniu im zlecenia można śie tego dowiedziec.Na dzień dziśiejszy i tak cieniuje finansowo i niewstydze sie do tego przyznac.Taka jest proza żyćia.Na mój kapitał nikt mi z rodzinki niedał..wiec rozumiecie..powoli..powoli.

to co robie można nazwac cepeliadą.Wielu nas jest drobnicowców w tym kraju i jest tak sobie.W robieniu klocków najgorszy jest pośpiech,kiepscy kooperanci i klienci którzy oczekuja że za 1000 ZŁ beda mieli high-end.

Wysokiej klasy elementy kosztuja[chodzi o ich resurs],wiedza [umnie najwięcej]też.

Uparłem sie robic to co robie i mam nadzieje ze doczekam czasów gdzie reczna robota w naszym kraju będzie doceniana podobnie jak na zachodzie.

W momencie jak sam wszystko robie [estetyka jest naprawde rózna..a te gałki też]to szybko i solidnie i co najistotniejsze brzmiące.I mam świadomość że do Halcro czy Levinsona ..może niekoniecznie wiedzy ale nadewszystko kasy[ i sponsora]to jeszcze mi brakuje.moim ideałem soundu sa [lampy jedynie Audio Research i Nagra Kudelski],tranzystorowce>Treshold,Halcro,Cello[oryginalne],stare Macki i bardzo stare Carvery i RCA.

Dlamnie osobiśćie oprócz kasy radocha jest jak gość jest zadowolony z brzmienia.

Niestety do symbolów urządzeń niemam takiej pamieci jak do parametrów np.tranzystorow czy scalaków.

problem brzmienia poprawnego jest dwojaki.

Dzwiek neutralny .hm?to jaki?

Kilkanaście lat temu byłem kilka razy w Szwajcarii..i słuchałem namietnie organów!

Do dziśiaj pamietam rózna ich brzmienia,cynowych,drewnianych....

W warunkach domowych dzwiek niedouzyskania...prawa fizyki..niestety.

To że ja lubie brzmienie amerykancke to niznaczy ze wymuszam na kliencie inna opcje brzmienia.

Levinson ma lepsze i gorsze konstrukcje... podobnie jak i Mack.

Duża grupa tzw.drogich klocków zagra.ale w odpowiednio "drogich"warunkach.

Osobiśćie olewam AS bo jest dlamnie profanacja puszczanie w tamtych warunkach akustycznych dobrych kloców.

Jestem elektronikiem i przyznaje że na pewne róznice w brzmieniu[kable,łaczenia itp.]wyłapalem dzieki klientom..bądz własnej ciekawośći ..dlaczego gra tak a powinno inacze.

W zasadzie chyba wszystkie róznice w brzmieniu mozna wytłumaczyc jakimis zjawiskami fizyczno -chemicznymi.

I im wiecej wiesz tym wiekrzej nabierasz pokory do tego co robisz...

A z soundem mozna przedobrzyc..oj można.

Tak.

Kilka hybryd.

W szczególnosci za czasów moje wsolpracy z Sound Project i Artline.

I do dzisiaj robie takie klocki.

Tak naprawde jest to najtrudniejsze do zrobienia.

Bo ma miec p.. na basie i w ogole dynamike i niezatracic tzw."lampowego'brzmienia.

czyli E88CC[PCC88]lub Nuvistory a w końćówce najlepiej mosfety i to po kilka par.

Z klockami Darka mam kontakt od 2 lat,słuchałem kilku wzmacniaczy ,przekopanychCD,wzmaków słuchawkowych.Nigdy nie był to dźwięk który by rozczrował,prawie zawsze były to klocki które spełniały oczekiwania pod warunkim że nie oczekujemy że za 1000 zł bedziemy mieli klocek ala Krell itp.W tym co robi Darek jest solidność ,niezawodność,i duuużo wiedzy.Polecam Darka dźwięk jest OK.

Darkul tuningowal mi cedeka Sony. Przed tuningiem brzmial jak dla mnie bardzo dobrze, ale po tuningu jeszcze sie mu poprawilo, zwlaszcza przestrzen i szczegolowosc. "Niestety" dla cedeka zamowilem tez jednoczesnie u Darkula preampa do gramofonu i ten to dopiero wymiata! Cd poszlo do kata (tzn. kąta), a winyle graja. Piekny dzwiek. Gdyby nie to, ze jestem bardzo zadowolony ze swojego ECI2, to bardzo powaznie myslalbym o integrze Qaudio. Zeby jednak nie bylo tak slodko, to dodam, ze zawalanie terminow bylo straszne. Bardzo sie musialem opanowac, zeby Darkula nie obiechac jak burej suki :-) Jednak czlek jest fachowy i uczciwy, dlatego polecam posluchac i wziac pod uwage.

Za 2000 pln hi-endu DIY oczekiwac nie mozna. Niewiele ciekawgo z second handu do wyboru w tej cenie.

Na pewno w DIY znajdzie sie wiele ciekawych projektow. Trzeba wiedziec ze i tu z budzetem 2000 pln napotkasz na spore ograniczenia. Z tego co sie kiedys interesowalem dobre zasilanie moze wyniesc niecale 1000 pln. Oczywiscie sa tansze projekty. Zlecenie komus jeszcze ogranicza mozliwosci budzetowe. Nie znam projektu GC, byc moze miesci sie w tym budzecie, wiec na pewno warto sie tym interesować. Jestem zdania ze jakosc komponentow stoi w kolejnosci za rozwiazaniami technologicznymi.

Moim zdaniem 1500-2000 pln to troche malo na zlecenie komus DIY, oczywiscie patrze na to przez pryzmat swoich potrzeb "sprzetowych", ty mozesz miec inne.

Ale kim ja jestem by wypowiadac tu ostateczne zdanie. Jest tu sporo doswiadczonych praktykow na forum, niech oni sie wypowiedzą. Osobiscie za te cene szukalbym czegos z ogloszen, jakis csa 8, densen....

Na dzień dziśiejszy sporożeczy wykonuje sprawnie i szybko.A inne to różnie bywa ,gdy przewiduje problemy to robię głowna płyte nośną ze swoja zabudowa a klient ją sobie sam zabuduje we własnym zakresie.

Może uda mi śie uruchomic w końcu tokarko -frezarkę i wtedy będzie jazda.

>tomecz

Właśnie dlatego, że z second handu niewiele w tej cenie to może warto DIY. Pewnie, że hi-endu za 2000 nie będzie ale nawet gdyby był to i reszta toru wymaga podobnego poziomu a to już wyjdzie droogoo.

Poza tym wzmak z drugiej ręki to też czasami niemałe ryzyko zwiazane z prawdopodobiństwem jego przedwczesnego zejścia a z tego co wiem np. Darkul na ten przykład daje 5 lat gwarancji.

To też nie w kij dmuchał.

Z tego co wiem, to Darek sprzedaje swoją integrę za 1800zł. Nie wim czy jest możliwość wypożyczenia do odsłuchu, ale raczej i tak nie oddasz. Wspólpraca z Darkulem nauczyła mnie opanowania i cierpliwości rycerza Jedi:), ale i on jest dość wyrozumiały. Polecam. Jak chcesz wiedzieć więcej pisz na priva.

Fakt..wyrabiam harakter....

Ceny mam różne..i raczej nierobie sprzętu na wyrost..bo można zrobić komuś krzywde zbyt dobrym czy wymagajacym segmentem.

Pozatym dochodzi problematyka dotyczaca współgrania systemów.

Na ogół robiony segment przewyższa współpracujące z nim klocki..i potrafia być z tego powodu zagwozdki.

Ale ta choroba tak ma..rozwija śię .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.