Jump to content
IGNORED

Problemy z gramofonem Yamaha YP-700

Darek F.

Recommended Posts

Witam

Kupiłem ten gramofonik niedawno i widać, że zdradza oznaki dużej klasy.

Podoba mi się system zmiany prędkości przez przełożenie paska na rolce silnika - dobre skojarzenia ;)))

Niestety okazało się, że ma spalone trafo...

W sumie problem nie jest wielki, bo silnik jest zasilany napięciem zmiennym, tylko jakim?

Na nim samym jest naklejka 100V 1,4uF, czyli wychodziłoby na to, że potrzebuję trafa 100V. W związku z tym kilka pytań:

- z silnika wychodzą 4 przewody, zasilanie jest podawane różnymi z nich w zależności czy na selektorze jest wybrana częstotliwość sieci 50 czy 60 Hz, czy to oznacza, że jego obroty zależą tylko od częstotliwości?

- jeśli na powyższe odpowiedź brzmi TAK to czy można zasilać go napięciem 110V, bo akurat trafa 100V to jakoś nie mam pod ręką...

- skąd wytrzasnąć do niego pasek napędowy (stary jest już trochę zjechany...)? Chodzi mniej więcej o pasek o obwodzie 89-90 cm i szerokości ok. 4,5 mm

- może ktoś ma jakiś pomysł gdzie dostać serwisówkę?

- ostatnie pytanko: wkładka. Nie mam jakichś strasznych wymagań więc czy Shure M44MB będzie OK?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje .

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 2 weeks later...

Witam ponownie

Z trafem sobie poradziłem, jest już OK (gramofon dostał solidne zewnętrzne trafo zamknięte w oddzielnej obudowie)...

Co do wkładki to na razie jest to Shure M44MB...

Nadal mam problem z dostępnością paska napędowego - może ktoś ma jakis pomysł? (ten który jest jest już niestety lekko "zjechany"...)

No i najważniejsze - gdzie dostać jakieś porządne przewody do wkładki? (chodzi mi o te króciutkie przewody łączące wkładkę z główką ramienia)

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.