Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z gramofonem Yamaha YP-700

Darek F.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem ten gramofonik niedawno i widać, że zdradza oznaki dużej klasy.

Podoba mi się system zmiany prędkości przez przełożenie paska na rolce silnika - dobre skojarzenia ;)))

Niestety okazało się, że ma spalone trafo...

W sumie problem nie jest wielki, bo silnik jest zasilany napięciem zmiennym, tylko jakim?

Na nim samym jest naklejka 100V 1,4uF, czyli wychodziłoby na to, że potrzebuję trafa 100V. W związku z tym kilka pytań:

- z silnika wychodzą 4 przewody, zasilanie jest podawane różnymi z nich w zależności czy na selektorze jest wybrana częstotliwość sieci 50 czy 60 Hz, czy to oznacza, że jego obroty zależą tylko od częstotliwości?

- jeśli na powyższe odpowiedź brzmi TAK to czy można zasilać go napięciem 110V, bo akurat trafa 100V to jakoś nie mam pod ręką...

- skąd wytrzasnąć do niego pasek napędowy (stary jest już trochę zjechany...)? Chodzi mniej więcej o pasek o obwodzie 89-90 cm i szerokości ok. 4,5 mm

- może ktoś ma jakiś pomysł gdzie dostać serwisówkę?

- ostatnie pytanko: wkładka. Nie mam jakichś strasznych wymagań więc czy Shure M44MB będzie OK?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje .

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/12221-problemy-z-gramofonem-yamaha-yp-700/
  • 2 tygodnie później...

Witam ponownie

Z trafem sobie poradziłem, jest już OK (gramofon dostał solidne zewnętrzne trafo zamknięte w oddzielnej obudowie)...

Co do wkładki to na razie jest to Shure M44MB...

Nadal mam problem z dostępnością paska napędowego - może ktoś ma jakis pomysł? (ten który jest jest już niestety lekko "zjechany"...)

No i najważniejsze - gdzie dostać jakieś porządne przewody do wkładki? (chodzi mi o te króciutkie przewody łączące wkładkę z główką ramienia)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.