Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do jazzu do 5000/6000zł

Boxwz01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Piszę do was z prośbą o pomoc. Otóż mam zamiar kupić zestaw stereo, ale niezbyt orientuję się jaki byłby najlepszy. Poszukuję systemu, w którym znajdowałby sie CD+ wzmacniacz+ monitory i do tego kable głośnikowe i interconnect. Pokój w jakim bym słuchał ma wymiary ok 9m2, jest niezbyt zaadaptowany akustycznie ale tragedii nie ma. Muzyka jakiej słucham to głównie Jazz współczesny, w którym obecny zawsze jest saksofon, czasami zdarzy się także jakaś muzyka filmowa, lecz tor chciałbym ukierunkować ku jazzowi. Najbardziej zależy mi, aby w dźwięku uzyskać świetną, bardzo angażującą i emocjonującą średnicę, ładne wysokie, żeby bas był nie za mocny i rozlazły oraz sporą scenę i przestrzeń. Wiem że cena mała, a wymagania duże :). Celowałbym w sprzęt używany, bo wiem, że dzięki temu mogę zdobyć nawet o półkę wyżej niż w nowym. Kwota jaką mogę na to przeznaczyć to ok. 5000zł, natomiast jak będzie warto mogę maksymalnie dać 6000zł. Osobiście myślałem o jakichś castlach lub harbethach w dobrej ofercie, a do tego może jakiś Nad. A może w lampę iść?

Czy może jednak wogóle darować sobie stereo w takim pokoju i iść w słuchawki?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc :)

Witaj,

z mojej strony miałbym dla Ciebie system, złożony ze wzmacniacza lampowego Yaqin MS-30L, do tego odtwarzacz BC Acoustique EX-602.1 oraz monitory Rega RS-1. Ewentualnie możesz zamienić wzmacniacz na Vincent SV-400 oraz posłuchać kolumny Xavian Bonbonus.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Można wziąć Elac 510 i wzmacniacz Accuphase E-405 albo Marantz PM-16.

Ale ja bym się nie bawił w sprzęt dzielony tylko kupił nowe aktywne monitory Focal Alpha 80 i za dużo mniejsze pieniądze miał porządne hi-fi.

Jeśli możesz coś dołożyć to przeczytaj test poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym sie tutaj nie szarpal, i tak cudow nie nawojujesz, nawet uderzajac w uzywki, tylko stres i loteria bedzie, chyba ze ktos da posluchac u Ciebie w domu, w co watpie.

Za te pieniadze mozna jednak kupic bardzo zdrowo grajacy system i to w obszarze nowych:

- Pioneer XHM82 (integra/cd), bardzo przejrzysty i wyrownany dzwiek (porownywalem to do dzielonych klockow po 3kPLN sztuka i nie ma zadnego kompromisu, moze byc inaczej (jak sie wezmie lampe), ale na pewno nie slabiej). Warto jednak poszukac wersji bez kolumn, nie wszyscy sprzedaja, ale trafiaja sie sklepy.

- Do tego Tannoy Revolution XT 6, i zostanie na jakies kable nawet. Te glosniki graja spojnie, melodyjnie, dopelniaja bardzo dobrze wspomnianego Pioneera.

Dla jasnosci, to nie moj system, ale przydarzylo mi sie nie tak dawno go posluchac, wiec podaje dalej ;')

Polecam aktywne APS Coax lub Klasik z Cd Vintage np Philips. Z racji Twojego budżetu (brak pre) jedynym utrudnieniem byłoby sterowanie głośności regulatorem czułości w każdym z monitorów.

Polecam aktywne APS Coax lub Klasik z Cd Vintage np Philips. Z racji Twojego budżetu (brak pre) jedynym utrudnieniem byłoby sterowanie głośności regulatorem czułości w każdym z monitorów.

Jak kupi Klasik, to powinno starczyć mu kasy na CD+regulowany DAC, ew. CD z regulacją.

W tej cenie szedłbym w lampę, Niestety Yaqin 100B znacznie podrożał (jest to chyba jedyny wzmak który jest teraz droższy niż jak go kupowałem a i używki są droższe niż kiedyś płaciłem (ok 2.5k nowy).

Do jazzu to chyba w tej cenie nie ma nic lepszego, ale w sumie przekroczy budżet. CD ok 1000 wzmak ok 2500 kolumny ok 2500 a jeszcze trzeba na kable :(.

Może zacząć od samego wzmaka + kolumny? Zestawienie MC100B Yaqina z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie moje) jest bardzo wciągające.

Poniżej 2500 za wzmak to znowu raczej nie lampa bo badziewie się może trafić.

Dobrą alternatywą do lampy jest DENSEN Beat można go czasem wyrwać za 1500 ale to dużo szukania.

Ukryta Zawartość

W tej cenie szedłbym w lampę, Niestety Yaqin 100B znacznie podrożał (jest to chyba jedyny wzmak który jest teraz droższy niż jak go kupowałem a i używki są droższe niż kiedyś płaciłem (ok 2.5k nowy).

Do jazzu to chyba w tej cenie nie ma nic lepszego, ale w sumie przekroczy budżet. CD ok 1000 wzmak ok 2500 kolumny ok 2500 a jeszcze trzeba na kable :(.

Może zacząć od samego wzmaka + kolumny? Zestawienie MC100B Yaqina z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie moje) jest bardzo wciągające.

Poniżej 2500 za wzmak to znowu raczej nie lampa bo badziewie się może trafić.

Dobrą alternatywą do lampy jest DENSEN Beat można go czasem wyrwać za 1500 ale to dużo szukania.

Myślę żeby właśnie iść w lampę, zawsze mnie do tego jakoś ciągnęło :D drogi ten yaqin, a ciężko chyba też używke dorwać. A jakiś inny yaqin? Albo coś ze stajni Feliks Audio?

Ukryta Zawartość

Poszukaj uzywek unison research np simply four

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) =

Do tego male spendory z serii classic albo cos w stylu s3/5r. Cd marantza 6004 jest dobre w swojej klasie I tanie. Werwy to w tym nie bedzie, ale do spokojnego grania w jezzowym stylu wedlug mnie w sam raz. Ewentualnie z glosnikow to wspomniane wczesniej Tannoy np precision 6.1 uzywke kupisz w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Witam :)

Piszę do was z prośbą o pomoc.

Przy Twoich oczekiwaniach szukałbym Spendor z drugiej ręki. Wzmacniacz dobierałbym do nich dopiero po zakupie.

Zalicz kilka odsłuchów. Każdy z ww. zestawów gra inaczej.

Spendor w tej cenie to albo zgon albo nic ciekawego jak chodzi o model.

Audiolab do jazzu .. hmmm przy Castlach może... ale nie koniecznie, Arcam wydaje się lepszy..

Densen, Primare, ale sparowanie z kolumnami ważne, bo jak kolega wyżej podał Audiolab + Castle może ale to ze względu na charakter Castli a nie Audiolaba

Niby wybór duży w tej cenie ale jak się dobrze rozejrzeć, to nie takie proste.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to wygląda ciekawie choć budżet trochę większy ale zależy od stanu.

Poleciłbym jeszcze Classe jak chodzi o wzmak ze starszych serii ale też zależy od stanu.

Ale do jazzu myślę że to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) byłoby bardzo dobre choć budżet niestety...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.