Skocz do zawartości
IGNORED

Akkus ACCUTON kit CQ-95-44-12

verus

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena 9 tys za komplet z obudową wydaje się być niska . Układ głośników chyba identyczny jak a Avalon Ceramique

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) które kosztują ok 12X więcej (?)

Czy ktoś słuchał tych kolumn? A może ktoś posiada ? Jakie wrażenia ?

[obrazekLUKASZ-194697_1.jpg]

post-3576-100002312 1170260658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/12248-akkus-accuton-kit-cq-95-44-12/

Tk dokładniej to wszyscy wielcy tego świata jak Avalon czy Kharma i paru mniejszych używa średniotonówki C79 o wiekszej średnicy membrany niż głośnik C44, którego nigdzie w seryjnej kolumnie nie spotkałem

Też jestem ciekaw jak to gra. Zawsze chciałem posłuchać czegoś na Accutonach - Thiela, Kharmy - tylko nie miałem nigdy okazji :-(

No i obudowa tez fajna.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Kustagon bylaby kiedys szansa na prezentacje w trojmiescie? gdyby sie nieco osob zebralo i jakis lokal wymyslilo, co Wy na to? kolumny tez oczywiscie, najchetniej te podlogowe :)

O, ja także bardzo chętnie posłucham tych kolumn, zarówno Kustagona jak i Akkusa. DS-Kustagon, to gdzie i kiedy? I pytanie pomocnicze: te trójdrożne to do jak dużych pomieszczeń? Skoro woofer to Excel 22, to chyba będzie za duży dla mnie do 18m2 ?

Panowie odsłuchiwałem te kolumny ze swoimi klockami i byłem bardzo zainteresowany ich zakupem.

Ogólne brzmienie było bardzo ok. przejżyste z dużą ilością szczegółów z ładnym plastycznym basem-rolę średnio-niskotonowego pełnił głośnik Ushera (inaczej jak na zdjęciu)-i dlatego bas mi się bardzo podobał. Dźwięk wyrównany,spójny,

ale tak było jedno ale.... przydźwięk-rezonans. Konstruktor zapewniał ,że to wina zbyt cienkich ścianek (1.8cm) i ewentualnie pewnych poprawek w zwrotnicy.

Tylko nie zrozumiałem jednej kwestii, gdy zaczeliśmy mówić o kupnie konstruktor przedstawił taką propozycję ?

Zrobi kolumny o ściankach 2.5cm i pewnych zmianach w zwrotnicy, ale ja mam z góry za nie zapłacić, bez względu na efekt i

to mnie trochę bulwersuje bo to znaczy ,że miałem zaryzykować i finansować prototyp ???????

Bardzo polecam konstrukcje podstawkowe Akkusa-rewelacjny dźwięk , cena ok.8000zł na Accutonie i wstęgowym chyba ART.

Był ze mną na odsłuchu kolega Andrea 29 i mówil o kolumnie Keosa-ponoć rewelacyjny podstawkowiec Akkusa za ok.5000-6000zł ? Ale tych kolumn akurat nie było.

Akkus będzie w tym roku na AS - i to chyba po raz pierwszy sam w dużym pokoju. Trzeba się będzie chyba pofatygować :-) Mam nadziję, że lektronika towarzysząca będzie jakaś sensowna.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

-> Inżynier

Niekoniecznie za duże. Po forum i w ogóle w kręgach audiofilskich panoszy się nieznośny automatyzm w wiązaniu średnicy głośnika basowego z wielkością pomieszczenia, a to grube uproszczenie. Większe znaczenie niż trochę mniejsza czy większa średnica ma jakość basu produkowanego przez system. Przy basie mocno wytłumionym z niskim Qts głośnika basowego, ze wzmacniaczem o dobrym współczynniku tłumienia, przy niskim oporze cewki (cewek) przed głośnikiem basowym, przy właściwym ustawieniu kolumn itd. (parametrów wpływających jest znacznie więcej) zniósłbyś nawet i głośniki 30 cm w swoich 18 mm kw.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, masz rację, oczywiście. Słuchałem np. największych głośników S&L u Mahlera i było świetnie. Inne próby też dowiodły tego samego. Jeśli woofery są dobrze kontrolowane przez wzmacniacz, to nic się nie wzbudza itp. Ale miałem raczej na myśli to, że po pierwsze są "fizycznie" za duże do mojego mieszkania, a po drugie ja rzadko słucham głośno, więc nadzwyczajna skuteczność oraz "nadmuch" nie są mi potrzebne, choć być może nie przeszkodzą w niczym.

Ten projekt Akkusa podoba mi się, gdyż są one (kolumny) niezbyt wielkie. Ale niestety nie słyszałem ich jeszcze. Były na którymś AS, ale je przeoczyłem.

>>pal55

Przetwornik jest właściwie gotowy i po Audio Show, moglibyśmy zrobić prezentację.

Jeśli chodzi o cały system to też jest gotowy od strony koncepcyjno-konstrukcyjnej. Zmiany jakie trzeba zrobić dotyczą już tylko jakości użytych elementów. Właśnie je zamówiłem i pozostało czekanie. Wszystko powinno spłynąć w ciągu 2...3 tygodni, potem jeszcze potrzebuję trochę czasu na poskładanie wszystkiego. Realny termin to byłby początek grudnia. jeśli chodzi o Accutiny to wgrę wchodzi monitor i trójdrożne z basowym Excelem.

Jeżeli chodzi o duży głośnik basowy w małym pomieszczeniu to istotna jest tu przede wszystkim jakość samego głośnika i obudowy do niego oraz to czy wzmacniacz "trzyma go za mordę". Robiliśmy system dla klienta posiadającego pomieszcsenie 18m kw., który był miłosnikiem organów i musiał mieć nisko schodzący bas. Bezproblemowo (czytaj: po zrobieniu kilkunastu obudów prototypowych, o różnych kształtach i wzmocnieniach) w takich warunkach sprawdził się Eton 11-581 (28cm średnicy) w obudowie bez żadnego dodtakowego wytłumienia w postaci wełny itd. Nie było żadnych problemów ze wzbudzaniem się pomieszczenia. Najrozsądniejsze jest zrobienie za dużej obudowy a potem zmniejszanie jej poprzez wklejanie klocków drewnianych aż do momentu osiągnięcia maksimum na charakterystyce jakość-pojemność w danym konkretnym systemie i ew. pomieszczeniu.

"Bardzo polecam konstrukcje podstawkowe Akkusa-rewelacjny dźwięk , cena ok.8000zł na Accutonie i wstęgowym chyba ART."

Ktoś to słyszał? Miałem się wybrać do Wejherowa, ale ostanio nie moge wyrwać całego dnia na wycieczkę i odsłuch.

To głośnik na wstęgowym ART-2 i ceramicznym 18 cm C95-T6. Ciekawym jak to gra. Na przykład w porównaniu do JmLab Electra 905 albo B&W 805? I ile metrów potrafi to dźwiękiem wypełnić?

Dobrze trafiłeś ,jak napisalem wyżej sluchalem tych kolumn, a mialem wtedy Nautilusy 805.

Porównywalny dźwięk, te Akkusy wydały mi się bardziej soczyste,barwniejsze, a to jet to czego brakowało 805, ale to ta sama liga.Które wybrać? Sprawa gustu i indywidualnych upodobań.

Na pewno warto je odsłuchać i najlepiej w warunkach domowych.

Ciekaw jestem waszej opinii odnośnie głośników wstęgowych.

W przypadku głośników Accutona jako wysokotonowy po próbach z wieloma głośnikami wybrałem wysokotonowy Accutona. żaden inny nie dawał takiego zróżnicowania, a przede wszystkim integracji (chodzi o charakter brzmienia) z głośnikiem nisko-średniotonowym, co zresztą wydaje się być oczywiste gdyż wszystkie membrany są w tym przypadku wykonane z tego samego materiału.

W przypadku wstęgi mam jeszcze pewne zastrzeżenie innej natury. Jeśli chodzi o aluminiowe, nie do końca odpowiada mi barwa oraz w wielu przypadkach (Raven) bardzo silna kierunkowość. Bardziej odpowiada mi barwowo membrana z tworzyw sztuchnych (mylar itp.), najlepszy tego rodzaju głośnik to chyba Heil 1 A.M.T. O ile barwa w przypadku wokali, wielu składów akustycznych czy fantastyczna przestrzeń (cecha wspólna chyba wszystkich wstęg) robi na mnie duże wrażenie o tyle brzmienie instrumentów metalowych (trąbka), rocka, szczególnie tego cięższego jest dla mnie zbyt złagodzone, zaokrąglone, bardzo dalekie od rzeczywistej "zadziorności". Znajomy muzyk określił to natępująco - jak będzie starym flegmatycznym, dziadem na emeryturze, czekającym na spokojny koniec swych dni to kupi sobie właśnie właśnie wstęgę. Może zbyt dosadnie, ale wg. mnie coś w tym jest.

Wczoraj właśnie słuchałem wstęgi, zresztą po raz pierwszy w życiu dłużej niż parę minut. Szerzej piszemy o tym w wątku o odsłuchach monitora NUVO. Zbliżam się już co prawda do wieku, w którym będe myślał poważnie o emeryturze, ale za starego dziada się jeszcze nie uważam :) Po 6 godzinach słuchania wstęgi mogę powiedzieć tylko, że mi się bardzo spodobał dźwięk przez nią wytwarzany. Świetnie brzmiały instrumenty strunowe (gitary, fortepian itp.), a także blacha. Jeśli chodzi o trąbkę, to była ostra jak należy, choć nie agresywna. Może rzeczywiście więcej agresji byłoby bliższe prawdzie. Zależy to trochę od wzmacniacza. Ten, który wcześniej zasilał kolumny, pracujący w klasie AB, był ostrzejszy od pracującego w klasie A.

Poza tym jestem pod wrażeniem znkomitej integracji przetworników - wstęgi (nie wiem, z jakiego jest materiału) i metalowej (magnezowej) membrany Seasa.

jeszcze mnie zastanawiam w tym monitore Akkusa

wstęgowy ART-2 i ceramiczny 18 cm C95-T6

to jak tu brzmi średnica, czy 18 cm daje radę zagrać jak idealna do średnicy 13-nastka?

i jak głęboko schodzi w tym monitorze bas?

warto dać za niego te 8 tys.?

...a bas może być kapitalny, choć słyszałem też kolumny na Accutonach gdzie w zakresie basu była nędza. Jak się zrobi obudowy taki będzie bas, proste w każdym razie to nie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.