Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup Oppo 105D - potrzebuje rady

sankarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem zdecydowany na zakup Oppo 105D Multiregion.Cena od poliego dystrybutora to 8000-8200zł. Czy ktoś z Was dokonał zakupu bezpośrednio w USA np. przez Ebay. Cena z wysyłką max 6000zł czy lioszczędność min 2000zł. Proszę o rade czy warto. Istotną sprawą jest realizacja ewentualnych napraw.

https://www.audiostereo.pl/topic/122555-zakup-oppo-105d-potrzebuje-rady/

Witaj,

w przypadku zakupu w USA, gwarancja w Polsce nie jest respektowana. Dodatkowo masz ryzyko dopłaty VAT i cła na granicy. Tak więc jeśli będziesz miał szczęście, to rzeczywiście zaoszczędzisz około 1.5 tys. zł., jeśli pecha, to odtwarzacz będzie Cię kosztował powyżej polskiej ceny detalicznej (zakładając że nie będziesz musiał skorzystać z serwisu).

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem, u nas możesz liczyć na rabat klubowy, wtedy ta cena zbliży się już do USA, musisz być tylko członkiem klubu audiostereo. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

w przypadku zakupu w USA, gwarancja w Polsce nie jest respektowana.

Ja akurat miałem model który miał gwarancję Polską , uznajmy że przez szacunek dla marki nie opiszę tego dobrodziejstwa jak gwarancja oppo.

Oczywiście to nie zrzut dla ciebie jako sprzedawcy.

Ja akurat miałem model który miał gwarancję Polską , uznajmy że przez szacunek dla marki nie opiszę tego dobrodziejstwa jak gwarancja oppo.

Oczywiście to nie zrzut dla ciebie jako sprzedawcy.

Opisz, opisz, wszyscy jako klienci czegos dowiemy sie aby uniknac pulapek :-) Ja mam model 95EU MR ale ani razu nie sprawil klopotow.

Obecny nowy też nie sprawia problemów, ale wczęśniejszy model 93-eu dawał trzaski przy przełączaniu żródeł sygnału audio. Efekt popalone kopułki wysokotonowe we frontach i centralnym, koszt bez zniżki 3 tyś zł . Producent procesora bez większego wnikania dosłał płytę główną zakładając że może być to równie dobrze wina procesora choć od razu obstawiał BD, ale jej wymiana niczego nie zmieniła. Na innych markach blu ray nie było żadnych tego typu objawów, przetestowane cztery inne odtwarzacze. Trefny model, i o ile to zdarzyć się może o tyle trwało wszystko bardzo długo i serwis angielski "nie dopatrzył się problemu". Szkoda bo miał nagrany filmik z efektami specjalnymi.

Nie chodzi mi o to że coś się popsuło, ma prawo. Odniosłem się do tej gwarancji która niby jest a jak przyjdzie co do czego to zawsze "coś z winy klienta".

Ja po prostu już przestałem zwracać tak bardzo uwagę na gwarancję w Polsce, o ile coś wystarczy odesłać w pudełku. I znam wiele przypadków gdzie wysyłka za ocean zajmował sporo krócej niż polska naprawa gwarancyjna. Swoją droga serwis angielski oppo ma swoje opinie.

Trochę to dziwne bo choćby jak się poczyta avsforum, to naprawdę ciężko znaleźć przypadki jakichś wad których producenci nie uznawali. A to z koleji prowadzi do wniosków , sprawdzonych w moim przypadku , że jak chce się mieć gwarancję to trzeba kupować za oceanem, kłopot z wysyłka ale nikt się d...pą nie odwraca w przypadku problemów.

Jeśli trzaski miałeś na zmianie formatów dźwięków to z dużym prawdopodobieństwem to po stronie amplitunera. Identycznie miałem kiedyś na AVR600 Arcama i jakimś Denonie który miałem przed Arcamem w tamtym czasie. Nie pamiętam już modelu. BD też sprawdzałem na kilku - Arcama i Denona. Dopiero zmiana modułu HDMI w Arcamie wyeliminowała ten problem. Kolejne generacje Arcama też już nie miały tego. Podobno był mały buffor i wiele modułów w amplitunerach miało te problemy że nie wyciszały na czas wykrycia kodeka. Sporo o tym było na AVSForum. Kolejne generacje to poprawiły. To była masakra, no stop trzaski przy każdej zmianie formatu. Problem znikał o ile pamiętam jak się na lpcm zrobiło... pamiętam, że mnie to do szału doprowadzało.

Niby racja, dlatego producent procka wysłał płytę bo zakładał że może być to problem po jego stronie. I wiem za na avsforum było trochę opini podobnych Ale jak pisałem wcześniej, ani wymiana płyty ani inne BD nie powodowały problemu, problem ustał po wymianie oppo. Mógłbyć to teoretycznie zbieg okoliczności gdyby nie wstępna informacja od sprzedawcy że u niego ten problem też słychać , ale w mniejszym stopniu niż na moim filmiku. Jednak potem jak wrócił z Angli, to się wszystko pozmieniało. W sumie szkoda pradu, wymieniłem na inny model.

Przy zakupach na ebay są doliczane z automatu wszystkie podatki (informację o tym fakcie masz tuż pod lokalizacją produktu). Licząc że Oppo kosztuje w USA 1500 dolarów, to wszystkich podatków łącznie z wysyłką do Polski będzie ponad 600 dolarów. Czyli różnica cenowa wyniesie już tylko jakieś 400 zł. I to wszystko bez gwarancji :)

Na tej aukcji masz to wszystko wytłuszczone:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To że w którejś aukcji takiej informacji nie ma, nie oznacza, że podatki nie zostaną naliczone :) Więc przelicz sobie dwa razy czy się to opłaca :) Bo może Ci się tylko wydawać że oszczędzisz 2000 złotych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przede wszystkim - do wersji USA jest dostępne firmware, które zdejmuje kaganiec na wiele funkcji (niestandardowe)

Max wersja OPPO to koszt 1299 $ - podatki są stanowe, kupując w sieci z innego stanu nie ma żadnych podatków !

Kupujesz przez pośrednika/spedytora (DOMA, POLAMER, BROSSHIPING) i za 50 $ nadajesz przesyłkę morską.

Kurier dostarcza Ci przesyłkę do domu. Masz wersję amerykańską - dokupujesz firmware Region Free, CInavia

Free, ISO Free, Full Free ! :) Koszt 80$ - dostawa via mail po podaniu S/N urządzenia i karty sieciowej..

Oczywiście nie masz Europejskiej Gwarancji, ale wydałeś 1429 $ ( o ile nie zapłacisz cła +VAT ) :) Przećwiczone !

1429 = ~ 5400 czyli teoretycznie ~ 3000 taniej, ale ... ryzyko opłat + brak gwarancji. Ryzyko oceń samodzielnie.

BTW - dlaczego uparłeś się na OPPO ? Muzyka / filmy / miłość do kombajnów ?

BoDeX masz ten jailbreak? Nie jest tak, ze musisz mieć wpięty USB przez cały czas jak korzystasz z alternatywnego softu? Jakieś też funkcje oficjalnego softu kojarzę że nie działają.

Gorzej jak mu przyklepią cło i vat. Wtedy już nie będzie tak miło... Zresztą, po to teraz kupować oppo 105, jak niebawem pewnie wyjdzie jego następca zupgrejdowany o 4k/hdmi2.0... Zrozumiałbym gdyby jeszcze była jakaś atrakcyjna cena, w końcu sprzęt już parę lat na rynku jest ale on cały czas stoi wysoko.

BTW. Już 8k oppo w PL? hehe, ładnie z cenami szaleją.

Autorze, jak już koniecznie chcesz to oppo to kup je w uk. 1500zł taniej wyjdzie. Tylko, że musiałbyś kupić przez znajomego tam na miejscu, bo bezpośrednio do Polski Ci nie wyślą, polska dystrybucja o to zadbała :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.