Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor ,Ekran, Instalacja do 8-10 tyś

doludzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę kolegów o poradę jako laik w temacie, to będzie mój pierwszy projektor stąd takie pytania.

Szukam sprzętu do dedykowanego pomieszczenia w pełni zaciemnionego.

Sprzęt w 80% ma być wykorzystany do oglądania koncertów.

20% TV i Filmy, ma być dodatkiem do zestawu stereo.

Ekran chciałbym opuszczany 100" tylko taki mnie interesuje z racji adaptacji akustycznej na ścianie.

Pytanie najważniejsze dla mnie na tą chwilę, gdyż w pierwszym etapie będę instalował okablowanie w ścianach.

Projektor lepiej zęby był zamontowany pod sufitem czy na tylnej ścianie?

Wysokość pomieszczenia 2,80m, długość 6,5m?

Proszę o poradę odnośnie odległości od ekranu i wysokości na jakiej powinien być zamontowany proponowany przez Was projektor.

Potrzebne kable i wejścia w projektorze 2 x HDMI. Sugestie co do kabli HDMI mile widziane?

Budżet 8-10tyś.

Wiem że pytanie dosyć rozbudowane, z góry dziękuje za wszelkie porady!

Przy odległości ściana - ekran zdecydowanie montaż sufitowy, z 6 metrów będzie dużo więcej niż 100" (chyba że nadal są w ofercie maszyny z zoomem 2:1).

Odległość od ekranu (rozmiar obrazu) zależy od modelu projektora, to znaczy jego współczynnika projekcji (odległość/przekątna) oraz od zakresu zoom'u. Wysokość mocowania podobnie, tu wpływ ma także posiadanie funkcji lens-shift.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

jeśli masz koncerty na myśli - to bym nie pchał się w jaki dramatycznie drogi ekran

na którym widać smaczki z filmów (a i tych dobrze zrobionych nie jest za wiele)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Projektor:Optoma hd80 ekran Suprema 90 To było coś pięknego :) Polecam

Dziękuję za propozycję, ale z tego co czytam opinie to Optima hd 80 jest dosyć głośny, czy to prawda? Dobrze by było aby poziom głośności nie przeszkadzał w słuchaniu muzyki...

Głośny hmmm ile słyszałeś projektorów ?

Kolego to nie moja opinia tylko wyczytana, tak jak na pisałem. Rozumiem, iż w Twojej opinii poziom hałasu jest akceptowalny.

Ps. Kolego nigdy nie miałem projektora dla tego pytam użytkowników.

Mialem ten sam problem co ty. Nie sugeruj sie tym co ci napiszemy bo tolerancja nasza na halas jest zróznicowana. Ja napisze ze jest cichy a kolega ze glosny to znaczy ze ktos klamie ? Koniecznie spr dcb i później odpal cos w domu np piekarnik,wiatrake albo cos innego. Zobacz ile ma dcb i czy halas ci odpowiada. Proste i skuteczne

Proste i skuteczne ������

oczywiście i mądrzy ludzie tak robią (nie chodzi mi o głośność proja tylko w ogóle o zasadę) natomiast głupi (bez obrazy :) czytają tysiące postów z których 70% (mniej więcej :) ) ma się nijak do rzeczywistości bo albo piszący nie mają pojęcia tak naprawdę o czym piszą albo są ukrytą reklamą. I tyle w temacie

oczywiście i mądrzy ludzie tak robią (nie chodzi mi o głośność proja tylko w ogóle o zasadę) natomiast głupi (bez obrazy :) czytają tysiące postów z których 70% (mniej więcej :) ) ma się nijak do rzeczywistości bo albo piszący nie mają pojęcia tak naprawdę o czym piszą albo są ukrytą reklamą. I tyle w temacie

W ciemno nic nie kupię na podstawie tyko opinii innych, chciałbym tylko wyselekcjonować wstępnie kilka projektorów, bo jest tego na rynku sporo, a parametry często na papierze podobne.

Mialem ten sam problem co ty. Nie sugeruj sie tym co ci napiszemy bo tolerancja nasza na halas jest zróznicowana. Ja napisze ze jest cichy a kolega ze glosny to znaczy ze ktos klamie ? Koniecznie spr dcb i później odpal cos w domu np piekarnik,wiatrake albo cos innego. Zobacz ile ma dcb i czy halas ci odpowiada. Proste i skuteczne ������

Problem w tym że podawane dane przez niektórych producentów często są fikcją niestety...

Przemyślałem sprawę i bardziej sensowne będzie ustawienie sprzętu na szerszej ścianie 6,5m. Będzie można miedzy kolumnami wstawić ekran 132" (mam 2,9m przestrzeni miedzy kolumnami) i wtedy projektor będzie na ścianie ok 4m od ekranu to daje większe możliwości co do sprzętu.

Proszę o Wasze propozycje co do projektora i ekranu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.