Skocz do zawartości
IGNORED

Świat muzułmański- próba analizy.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem świeżo po lekturze książki francuskiego dziennikarza i reportera wojennego Alfreda de Montesquiou "Umma.Reporter na Bliskim Wschodzie" Terra Incognita 2013.Słowo Umma w języku arabskim oznacza wspólnotę religijną i o wspólnocie islamskiej w XXI wieku książka traktuje.Autor to znany francuski znawca i analityk kultury świata arabskiego.Przedstawia szeroką panoramę islamu,opisuje ostatnie wydarzenia od Maroka,Algierii,Mali,Libii,Egiptu,Sudanu,Palestyny,Libanu,Syrii po Irak,Zatokę,Afganistan i Pakistan.Pisze nie tylko z pozycji znawcy ale i bezpośredniego uczestnika wydarzeń.I to wydarzeń bardzo dramatycznych-obalenie Kaddafiego,wojna w Libanie,Syrii,Afganistanie.W swoich ocenach jest obiektywny,nie kryje fascynacji cywilizacją islamu ale potrafi być również bardzo krytyczny ( wobec Zachodu również).Książka zrobiła na mnie duże wrażenie ( przeczytałem jednym tchem) przez to,że próbując zrozumieć autor znakomicie objaśnia meandry polityki regionu.Montesquiou nie pisze z pozycji wyższości,nie poucza i nie daje wskazówek.On próbuje zrozumieć.W tym widzę w jego pisarstwie analigie do twórczości T.Terzaniego czy R.Kaplana.To ścisła czołówka dziennikarstwa światowego.Dla zainteresowanych Bliskim Wschodem pozycja obowiązkowa.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Większość korespondentów wojennych jest na usługach służb. Próba analizy świata muzułmańskiego w oparciu o jedną książeczkę korespondenta wojennego to raczej żart, a nie zaproszenie do poważnej dyskusji. Do tego jeszcze ta zachęta w stylu "GW", że to lektura obowiązkowa. Dobre jest tez powołanie się na autorytet kogoś takiego jak Kaplan - współpracownika prywatnej agencji wywiadowczej świadczącej usługi administracji USA. Tu brakuje mi jeszcze jednego nazwiska znawcy świata muzułmańskiego, który był w Afganistanie w tym czasie, co Kaplan i też był korespondentem wojennym. Zaś de Montesquiou zbierając materiały do Ummy zdaje się współdziałał z amerykańska piechotą morską. Pełen obiektywizm ich analiz jest oczywisty.

Swietny artykuł dlaczego syryjczycy nigdy nie uciekna do arabii saudyjskiej i dlaczego tamta nigdy ich nie przyjmie.Przypomina to sytaucje kiedy polacy uciekajacy z polski w czasie rzadów komunistów nigdy w zyciu nie uciekliby do ZSRR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a to tylko czesc ..znakomita

Oczekiwanie, że najbogatsze państwo arabskie - Arabia Saudyjska - pomoże najbardziej dziś pognębionym Syryjczykom, dlatego że oba państwa łączą jakieś szczególnie silne więzy, tylko pozornie ma sens. Rzeczywiście, Syryjczyk i Saudyjczyk to Arabowie: mówią tym samym językiem, ci, którzy się modlą, robią to podobnie, i w ogóle z Damaszku jest bliżej do Rijadu niż do Berlina.

Ale kulturowo Syria i Arabia Saudyjska to dwa różne światy. Właściwie na języku arabskim podobieństwa się kończą. Polska też graniczy z Rosją, kiedyś nawet byliśmy w tym samym bloku politycznym - niby dwa bratnie narody, ale jak daleko od siebie. Jak kiedyś dla nas ZSRR, tak dziś system polityczno-społeczny Arabii Saudyjskiej ucieleśnia wszystko to, przed czym światlejszy Syryjczyk chce uciec: dyktat, klanowość, ekskluzywizm, ksenofobię i konserwatyzm społeczny. Jedyne, czym Arabia przyciąga od ponad 40 lat, to pieniądze.

Trzecia część z 28 mln mieszkańców tego kraju to gastarbeiterzy. Te 9 mln ludzi rocznie wysyła do swoich państw prawie bilion dolarów i stanowi 90 proc. wszystkich zatrudnionych w saudyjskim sektorze prywatnym. Spośród Arabów pracuje tam najwięcej Syryjczyków (1 mln) i Egipcjan (1-2 mln). Jeden z nich, brat Heby, nauczycielki akademickiej z wyższej klasy średniej z Kairu, jest od 20 lat inżynierem w saudyjskiej Dżuddzie. - Najpierw wyjechał z żoną i synem, ale już po roku ona z dzieckiem wróciła. Woleli się rozdzielić, niż wychowywać małego w takim środowisku - opowiada Heba.

Jej brat opisuje Arabię Saudyjską jako społeczną i kulturalną pustynię - obcą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale kulturowo Syria i Arabia Saudyjska to dwa różne światy.

Jedyne, czym Arabia przyciąga od ponad 40 lat, to pieniądze.

No tak,właściwie to Syryjczykom bliżej do Polski kulturowo a nie do AS i do Europy zmierzają po miłość, nie pieniądze.Wybiórczej wierzyć to tak samo jak Kwaczynckiemu,jeden czort.

Wiem,że nie sięgniesz ale dla twojej wiedzy to Montesquiou pisze krytycznie o amerykańskiej interwencji w Afganistanie i Iraku.

to do Włodzimierza

ty se czytaj niedzienlik warszawski

U mnie wybiórcza to nawet w kiblu nie może wisieć,toaletowy wolę czytać....papier.

A niedzielnik se sam czytaj,nawet Pcimski a nie tylko Warszawski.

ALbo jeszce lepiej Kwaczynckiego se poczytaj.Takie same prawdy jak w wybiórczej.Nie pisałem tego jus?Ech niech bedzie jeszce raz...dla ciebie mlus.

W nim więcej prawdy niż w wybiórczej.

A co czytuje to moja sprawa.

Załóż wątek o prasie toaletowej i jaki papier polecasz. W końcu po to jest forum żeby się dzielić doświadczeniami.
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Włodzimierz

To jest tak jak tylko się czyta putinowską propagandę.

Wiem,że nie sięgniesz ale dla twojej wiedzy to Montesquiou pisze krytycznie o amerykańskiej interwencji w Afganistanie i Iraku.

to do Włodzimierza

Może jednak jeszcze nie przeczytałeś tej książeczki, którą tak tu epatujesz. Ponieważ jakoś oprócz wymiany zdań z przytykami, nie widzę cytatów lub tez do dyskusji z niej pochodzących.

W jednej z recenzji wyczytałem, że:

"Autor wysuwa tezę, że jednym z winnych obecnej sytuacji na Bliskim Wschodzie jest Zachód, który nigdy nie rozumiał specyfiki tego regionu, co dobitnie pokazuje bezsilność wobec konfliktu w Syrii oraz nieudane misje w Afganistanie i Iraku. Pokutujący w wielu miejscach duch kolonializmu przeszkadza światowym mocarstwom trzeźwo spojrzeć na sytuację Bliskiego Wschodu."

Nie jestem wielkim znawcą tego świata, a formułuję podobne wnioski. Poza autor niewątpliwie zalicza się do zwolenników multikulti albo pisze na ich zamówienie, skoro w recenzji czytam też:

"W zalewie obecnego hejtu wobec imigrantów książka Alfreda de Montesquiou może być znakomitą odtrutką na jad sączony przez różne środowiska. Reporter pokazuje, że mimo różnic religijnych i kulturowych muzułmanie zmagają się z problemami, które mogą dotknąć każdego człowieka, niezależnie od wyznania, koloru skóry czy miejsca zamieszkania. "

Nie rozumiem też tych ciągłych zachwytów nad wszystkim, co zachodnie. W Polsce też można spotkać ciekawe i wartościowe opinie o tym świecie. Cóż, zachodnie uznawane są za niepodważalnie prawdziwe i nowoczesne. Nasze za zaścianek.

"Cudze chwalicie,

Swego nie znacie,

Sami nie wiecie,

Co posiadacie."

moja opinia będzie całkowicie Polska, bo gówno mnie obchodzi co o imigrantach islamskich piszą Niemcy czy Francuzi, którzy od trzystu lat uprawiali kolonializm w krajach bliskiego wschodzu i Afryki, które uwazaja nadal za swoje terytoria.

Odpowiem więc po polsku choć zupełnie tak jak Orban po węgiersku... Imigranci to problem Niemiec, a nie Polski. Niech sobie tam uprawiaja multi-kulti pod warunkiem, że nas to nic nie będzie kosztowało.

Islamaska ideologia religijna importowana do Europy, to głównie ideologia kłamstwa wynikajaca wprost z podstaw religijnych w metodach na oszukiwanie boga.

I choć nie pochwalam żadnej raligii jako opium dla mas to jednak są takie, które pochwalają i wpajają szacunek do innych ludzi i takie, które promują dwulicowość.

Najgorzej,że wypowiadasz się o czymś czego nie przeczytałeś.A nie jest to wątek o GW.

jemu wystarczy jak zwykle wiekszosci ze pisze tam o pieniadzach.Biedni i glupi tak maja.Natomiast to sa wiadomosci od ludzi zawodowo zajmujacymi sie tamtymi terenami.Kto w europie rozroznia tego araba od tamtego araba.Wszyscy sa durni jak ksiadz na wsi a wszyscy zabieraja glos jakby wczoraj jedli z nimi kolacje.

moja opinia będzie całkowicie Polska, bo gówno mnie obchodzi co o imigrantach islamskich piszą niemcy czy francuzi którzy od trzystu lat uprawiali kolonializm w krajach bliskiego wschodzi i Afryki które uwazaja nadal za swoje terytoria.

Odpowiem więc po polsku choć zupełnie tak jak Orban po węgiersku... Imigranci to problem Niemiec, a nie Polski. Niech sobie tam uprawiaja multi-kulti pod warunkiem ze nas to nic nie będzie kosztowało.

Islamaska ideologia religijna importowana do Europy z tymi wartosciowymi inaczej to głównie ideologia kłamstwa i oszustwa wynikajaca wprost z podstaw religijnych w metodach na oszukiwanie boga.

I choć nie pochwalam żadnej raligii jako opium dla mas to jednak są takie, które pochwalają i wpajają szacunek do innych ludzi i takie, które promują dwulicowość.

to ciekawe mozna by to rozwinac?/

szczegolnie gowno mnie to obchodzi i o tej dwulicowosci.

[...]

to ciekawe mozna by to rozwinac?/

szczegolnie gowno mnie to obchodzi i o tej dwulicowosci.

W wątku kościelnym na ten temat napisano mnóstwo - i o hipokryzji w katolicyzmie (i w wielu aspektach - chrześcijaństwie w ogóle), i o dwulicowości islamu (pozornie pokojowemu, lecz w istocie zawierającego zakamuflowane wezwania do przemocy).

Chyba tylko Buddyzm i Shintoizm mają w 100% jasne przesłanie szacunku nie tylko do człowieka , ale i każdego życia.

Chyba o to chodziło naszemu Koledze.

Chyba tylko Buddyzm i Shintoizm mają w 100% jasne przesłanie szacunku nie tylko do człowieka , ale i każdego życia.

Zapomniałeś o światowym lewactwie.

Nieładnie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To podobno jest poważna dyskusja :)

Sądząc po wpisie nr 20 - nie sądzę ;)

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

O bytach zmyślonych nie wspominam. To podobno jest poważna dyskusja :)

Lewactwo to byt nie tyle zmyślony, co wymyślony, żeby w imię postępu i różnych takich tam, aby głoszącym go żyło się lepiej.

Lewactwo to byt nie tyle zmyślony, co wymyślony, żeby w imię postępu i różnych takich tam, aby głoszącym go żyło się lepiej.

Jak zawsze. Z większością religii było (i jest) to samo

Kazda religia to patologia.

Ale są religie o różnym poziomie obłudy. Według zasady z kazań księdza - "wy nie róbcie jak ja robię tylko róbcie tak jak wam mówię."

A sa też takie "szczere" religie jak islam, które obłudę sprowadziły do roli cnót promowanych na poziomie ideologii i nauczania religijnego. I to jest juz naprawde niebezpieczne.

W państwie europejskim - było czy nie jednak praktykującym zasady zbieżne z ideologią chcrzescijaństwa, to ksiadza który sprzeniewierzył głoszone ideały mozna potępić.

Bo zazwyczaj wyznawcy wymagaja od swoich kapłanów tych samych cnót które głosi.

W Islamizmie juz tak prosto nie jet, bo tych bezwzględnych cnót po prostu nie ma.

Boga mnożna oszukać praktykując "grzech" skrycie, wroga mozna zabić z zemsty i choć islam nie promuje odwetowych mordów, to jednak - patrzmy zasada pierwsza - boga można oszukać.

Skoro mozna oszukac boga to można też oszukać każdego innego człowieka i nie trzeba nawet prosić o rozgrzeszenie... - wystarczy że bóg tego nie zobaczy oczami innego wyznawcy.

Kiedy sie taką ideologie promuje wsród kozojebców biegajacych po pustyni w koszulach nocnych i ręcznikach na głowie, to tylko kwestia czasu gdy pojawi się wsród nich jakaś małpa z brzytwą, albo całe stado małp.

Kazda religia to patologia.

Ale są religie o różnym poziomie obłudy. Według zasady z kazań księdza - "wy nie róbcie jak ja robię tylko róbcie tak jak wam mówię."

A sa też takie "szczere" religie jak islam, które obłudę sprowadziły do roli cnót promowanych na poziomie ideologii i nauczania religijnego. I to jest juz naprawde niebezpieczne.

W państwie europejskim - było czy nie jednak praktykującym zasady zbieżne z ideologią chcrzescijaństwa, to ksiadza który sprzeniewierzył głoszone ideały mozna potępić.

Bo zazwyczaj wyznawcy wymagaja od swoich kapłanów tych samych cnót które głosi.

W Islamizmie juz tak prosto nie jet, bo tych bezwzględnych cnót po prostu nie ma.

Boga mnożna oszukać praktykując "grzech" skrycie, wroga mozna zabić z zemsty i choć islam nie promuje odwetowych mordów, to jednak - patrzmy zasada pierwsza - boga można oszukać.

Skoro mozna oszukac boga to można też oszukać każdego innego człowieka i nie trzeba nawet prosić o rozgrzeszenie... - wystarczy że bóg tego nie zobaczy oczami innego wyznawcy.

Kiedy sie taką ideologie promuje wsród kozojebców biegajacych po pustyni w koszulach nocnych i ręcznikach na głowie, to tylko kwestia czasu gdy pojawi się wsród nich jakaś małpa z brzytwą, albo całe stado małp.

Tu masz rację. Ale conieco z takiego podejścia przenika też do "normalnego" świata. I to jest jeszcze bardziej niebezpieczne.

Jak zawsze. Z większością religii było

Być może lewactwo nie nazwie się sektą by nie być posądzonym o stworzenie nowej religii.

Tylko, że to kwestia czasu.

Argus, macie już swego papieża?

Chyba tylko Buddyzm...

Nie. Właśnie ta religia jest postrzegana w rejonie azjatyckim za najbardziej wrogą i i wojującą wobec innych wierzeń. I ją typuje się jako główne zagrożenie dla pokoju w tamtym rejonie. A skala tego zjawiska i forma jest naprawdę przerażająca. Głównie ich wrogość jest na dzień dzisiejszy skierowana do wyznawców Allaha.

wasz wystarczy. Dość złego uczyniła ta instytucja (a obecny jest może wyjątkiem, choć niestety nie do końca).

P.S.

Nie przypisuj mi lewactwa - odrobina umiarkowania się przyda. Też mógłbym nazywać cię za twe poglądy prawakiem, katotalibem czy czym tam jeszcze, ale po co sprowadzać dyskusję na takie manowce ?

Nie. Właśnie ta religia jest postrzegana w rejonie azjatyckim za najbardziej wrogą i i wojującą wobec innych wierzeń. I ją typuje się jako główne zagrożenie dla pokoju w tamtym rejonie. A skala tego zjawiska i forma jest naprawdę przerażająca. Głównie ich wrogość jest na dzień dzisiejszy skierowana do wyznawców Allaha.

O ! coś nowego ! katolik integrysta broni islamu ??? Stał się cud pewnego razu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.