Skocz do zawartości
IGNORED

pomysły co na ściany? kurtyny? do jaskini?

karas83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce zrobić jaskinie z pokoju dziennego. ale to by było za proste.

Pokój dzienny musi się przekształcać w jaskinie tylko na seanse wieczorami. Będę robił do okola sufitu ramkę z leadami itp , popularne teraz. W wewnątrz zastanawiam się czy nie zabudować kurtyn rozwijających się przy ścianach.

Scania projekcyjna była by na stale czarna , (możne jakaś tapeta welurowa lub kurtyny po bokach ekranu)

Pytanie moje , jakie materiały bysie polecili na zaciemnienie tego ? ( osobiście nie mogę wybrać się do tapicera i zobaczyć bo nie ma mnie w kraju)

Domyślam się ze fajnie było by jakieś matowe materiały , jest np podszewka poliestrowa czarna , niecałe 3 zł za metr bieżący (150x100) ale wydaje mi się ze to będzie odbijać światło??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy nie ma to aż tak dużego znaczenia w czarnym kolorze?

inny to bawełna cienka z lycra czarna 14zl MB

post-28590-0-82593600-1444679844_thumb.jpg

oraz bawega inteligentna tkanina, której włókna przez mocne skręcenie powodują, iż prawie wogóle się nie gniecie, a jeśli już występuje zgniecenie ręką można je wygładzi cena ok 22zl/MB

post-28590-0-92274500-1444679821_thumb.jpg

myślałem tez nad tłami fotograficznymi

wysokiej jakości tło polipropylenowe w kolorze czarnym, o bardzo dużej gramaturze 120mg/m2.

matowa powierzchnia nie powodująca odbić, odblasków

cena około 6 zl za MB

Co wy macie u siebie? jakieś inne pomysły? Będzie mi milo rozwinąć ten temat.

jakieś pomysły , rozwiązania, innowacje w montażu? wystroju?

zapraszam do dyskusji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy jakie masz możliwości na aranżację i ile jesteś w stanie wydać PLN-ów .

Możesz zbudować wąski na 25 cm , wysoki na 250 cm i głęboki na 60-80 cm słupek w kolorze czarnym lub venge , którym będziesz miał schowanych 3-5 szt czarnych zasłon ( 35zł - szt )

Słupek będzie chronił od kurzu materiał . Będzie także tłem dla poprawy kontrastu , a także pełnił rolę , jakiegoś tam ustroju akustycznego .

Słupek z drzwiami , ale u góry z dystansem tak , aby zmieściła się linka stalowa , którą zamocujesz na porzadaną długość kurtyn . Linkę możesz zabudować jakimś moldingiem , listwą typu H ( w dolnej części puszczona linka w górnej światło LED .

I z drugiej strony tak samo .

Sadzę , że w 1-1.5k się zmieścisz .

Tańsza opcja , to po obu stronach montaż rur karniszowych z końcówkami w kształcie kuli ( kulki ) będzie łatwiej naciągnąć agrowłukninę . Można także te karnisze obudować , aby nie straszyły bez potrzeby gołe rury .

Jak będę miał dostęp do PC wkleję zdjęcia jak mam to zrobione .

Można jeszcze przykleić taśmę rzep u góry jakieś listwy ozdobnej dzielącą sufit od koloru ściany i przyszyć drugą cześć rzepu do agrowłukniny . Jest najlżejszym chyba materiałem . Po seansie złożyć w kostkę i schować do pudełka , szafy .

Którą opcję wybierasz ?

Pozdrawiam .

Maciej

Latem mogę używać czarnych zasłon , ale zimą żonka chce mieć bardziej salonowo , ze względu na krótki dzień. Tak to u mnie wygląda . Niestety fotograf ze mnie marny:)

Ukryta Zawartość

post-30940-0-53673900-1444720181_thumb.jpg

post-30940-0-55421800-1444720200_thumb.jpg

post-30940-0-17872600-1444720218_thumb.jpg

post-30940-0-48813000-1444720237_thumb.jpg

post-30940-0-60807000-1444720275_thumb.jpg

post-30940-0-53959800-1444720297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz zbudować wąski na 25 cm , wysoki na 250 cm i głęboki na 60-80 cm słupek w kolorze czarnym lub venge , którym będziesz miał schowanych 3-5 szt czarnych zasłon ( 35zł - szt )

Słupek będzie chronił od kurzu materiał . Będzie także tłem dla poprawy kontrastu , a także pełnił rolę , jakiegoś tam ustroju akustycznego .

Słupek z drzwiami , ale u góry z dystansem tak , aby zmieściła się linka stalowa , którą zamocujesz na porzadaną długość kurtyn . Linkę możesz zabudować jakimś moldingiem , listwą typu H ( w dolnej części puszczona linka w górnej światło LED .

Tańsza opcja , to po obu stronach montaż rur karniszowych z końcówkami w kształcie kuli ( kulki ) będzie łatwiej naciągnąć agrowłukninę . Można także te karnisze obudować , aby nie straszyły bez potrzeby gołe rury .

Można jeszcze przykleić taśmę rzep u góry jakieś listwy ozdobnej dzielącą sufit od koloru ściany i przyszyć drugą cześć rzepu do agrowłukniny . Jest najlżejszym chyba materiałem . Po seansie złożyć w kostkę i schować do pudełka , szafy .

Którą opcję wybierasz ?

Pozdrawiam .

Maciej

hej bardziej pierwsza obcja , postaram sie zamiescic jakies zdjecia ktorymi sie wzoroje. (czemu nie dziala mi enter?) poczatkowo myslalem nad takim sufitem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stedy na boczne sciany zrobic rolety z jakiejs agro. gdybym jednak chcial jakies porzadne zaslony, to sufit zrobil bym tak , post-28590-0-72839100-1444720410_thumb.jpg post-28590-0-00352100-1444720456_thumb.jpg a to to wogole najlepsze odwzorowanie tego o czym mysle tylko zamiast tv wmontowac ekran post-28590-0-97251800-1444720424_thumb.png przepraszam za nie lad I brak polskich liter, pisze z pracy a tu nie mam

ps ktos wie ile kosztuje I gdzie moge kupic Molton, lub tzw Bolton ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki sufit jest dość kosztowny :( A oprócz tego to siedlisko kurzu . Co innego przetrzeć listwę ozdobną nie używając drabiny , gdzie jej powierzchnia do odkurzenia to raptem 2-3 cm szerokości.

Ten kawałek agrowłukniny kosztował mnie raptem 40zł z usługą krawiecką (250x 244cm)

Ukryta Zawartość

post-30940-0-58347000-1444722814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki sufit jest dość kosztowny :( A oprócz tego to siedlisko kurzu . Co innego przetrzeć listwę ozdobną nie używając drabiny , gdzie jej powierzchnia do odkurzenia to raptem 2-3 cm szerokości.

Ten kawałek agrowłukniny kosztował mnie raptem 40zł z usługą krawiecką (250x 244cm)

Sufit , tak I tak jakis musze zrobic, wieczorem wstawie zdjecia co I jak wyglada u mnie . ( stan w remoncie) sufit musi byc jakos obnirzony bo chce zamontowac oswietlenie (jakies lampy plus ledy wszystko musi byc na 12v)

( stan w remoncie) sufit musi byc jakos obnirzony bo chce zamontowac oswietlenie (jakies lampy plus ledy wszystko musi byc na 12v)

obni(Żony) zet z kropką :) Pzdr.

Widzę Max720, że mój patent z zaciemnieniem pokoju dziennego do sensu kinowego się udał...;-). Super u Ciebie to wyszło z tymi rzepami......;-) Musimy sobie jakoś radzić z uwagi, że nie mamy dedykowanych pomieszczeń.... jeszcze raz gratulacje..;-) Jest jeszcze jedna osoba na forum co również poszła w nasze ślady ale jeszcze fotek nie wstawiła...;-). Ostatnio troszkę stunnigowałem boki, mianowicie wymieniłem zaciemnienie wszystkich ścian z agrowłókniny na grube kotary tj. na ścianę z oknami poszły grube zasłony blackout wzdłuż całego pokoju, natomiast na drugą stronę oraz na ścianę za plecami czarna gruba tkanina matowa. Agrowłóknina została tylko na suficie z uwagi na jej lekki ciężar oraz jej możliwość dobrego naciągnięcia. Efekt poza salon nie wydobywa się praktycznie nic, na klatce schodowej absolutnie nic nie słychać a oglądam filmy w miarę głośno...;-) Ponadto, ostatnio żona spała w drugim pokoju a ja w salonie oglądałem film i się nawet nie zorientowała, więc nie dość, że akustyka wewnątrz się diametralnie poprawiła to i salon został dobrze wygłuszony.

Zasłonięcie lustra , drzwi i okna to raptem 2minuty , a efekt niesamowity .

Na lato mam czarne zasłony ,ale na zimę żonka ubłagała :) bardziej salonowe wykończenie , klimat .

Agrowłukninę ma swoją zaletę z wagą materiału i rozciagliwością .

Widzę Max720, że mój patent z zaciemnieniem pokoju dziennego do sensu kinowego się udał...;-). Super u Ciebie to wyszło z tymi rzepami......;-) Musimy sobie jakoś radzić z uwagi, że nie mamy dedykowanych pomieszczeń.... jeszcze raz gratulacje..;-) Jest jeszcze jedna osoba na forum co również poszła w nasze ślady ale jeszcze fotek nie wstawiła...;-). Ostatnio troszkę stunnigowałem boki, mianowicie wymieniłem zaciemnienie wszystkich ścian z agrowłókniny na grube kotary tj. na ścianę z oknami poszły grube zasłony blackout wzdłuż całego pokoju, natomiast na drugą stronę oraz na ścianę za plecami czarna gruba tkanina matowa. Agrowłóknina została tylko na suficie z uwagi na jej lekki ciężar oraz jej możliwość dobrego naciągnięcia. Efekt poza salon nie wydobywa się praktycznie nic, na klatce schodowej absolutnie nic nie słychać a oglądam filmy w miarę głośno...;-) Ponadto, ostatnio żona spała w drugim pokoju a ja w salonie oglądałem film i się nawet nie zorientowała, więc nie dość, że akustyka wewnątrz się diametralnie poprawiła to i salon został dobrze wygłuszony.

Jaki materiał zastosowałeś i jak zamocowałeś ?? :)

Max jeszcze mam pytanie jak przyczepiłeś tkaninę na ścianie od prawej kolumny do drzwi, tam gdzie masz te 2 czarne lampki na ścianie? Bo na samych drzwiach wymieniłeś te szare zasłony na czarne wiec całą ścianę praktycznie masz czarną… Dalej Na zasłony pod oknem rozumiem, że zaczepiłeś agrowłukninę na karnisz za pomocą zrobionych kieszonek a czy jeszcze po środku dawałeś kawałki rzepa na karnisz aby nie opadała? Sufitu już nie zaciemniasz po za tym co masz zrobione na stałe?

Właśnie o Tobie Robcio myślałem, wstaw zdjęcia jak to u Ciebie wyszło z zaciemnieniem..;-) Bo coś wspominałeś, że już sufit masz zasłaniany na obecną chwilę czy coś jeszcze ?

Ja u siebie na suficie dałem agrowókninę z uwagi że jest lekka i łatwo się naciąga. Na całej lewej stronie mam grube zasłony z blackout, cała prawa strona oraz tylna ściana jest zasłaniana matową czarną grubą tkaniną kupioną w Leroy na metry. Ta tkanina kosztowała jak kupowałem jakieś 15zł za m2, natomiast agrowłóknina wychodzi dużo taniej bo kupiłem ja za ok.3zł za m2... Dlatego najtańszą opcją jest agrowuknina do 100zł zrobisz cały salon na czarno..;-) Odnośnie powieszenia to z tego co widziałem Max robił na rzepy i kieszonki zakładane na karnisz, ja u siebie zrobiłem na linkę wszytą i haczyki.

Prawej strony nie zasłaniam . Musi wystarczyć szara ściana . Aby coś rozwiesić przeszkadzają te kinkiety i komoda z bibelotami . Czarne zasłony przy drzwiach pomagają mi także zasnąć przed nocką :) nie bije światło z korytarza i kuchni , gdy jeszcze moi bliscy się krzątają .

Na koncówki karnisza zakładam te kieszonki . Materiał tak spasowany , że jest naciągnięty jak baranie jajca i nie trzeba żadnego rzepa na środku .

Siedząc od ekranu jakieś 3.2 m nie widzę białego sufitu . Ale dla mniejszych odbić światła pomalowałem Fluggerem 2S .

Tą agrowłukninę zakładam tylko przy firmach BR , przy słabszej jakości materiału video nie chce mi się biegać :)

Powiesiłem agrowłókninę :) ale coś mnie korci by sufit pomalować na czarno :)

Ukryta Zawartość

post-3809-0-58049200-1445099339_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może wykorzystasz moją wizję . Większy koszt , czasochłonna , ale elegancko oddziela cześć KD od funkcjonalnej .

Przyklej na szerokość 150 cm od ekranu twardy styropian (10cm ) zatop siatkę , jeszcze jedna warstwa kleju , przetrzeć 80 , zagruntować , 2 X akryl putz ,przetrzeć , zagruntować i pomalować na czarno . Uff :)

Sam mam tylko na szerokość 1 m , ale to przez krótką ścianę , która kończy się glefem do okna po lewej stronie .

Jeżeli to Cię przeraża , to pomaluj chociaż ten pasek na 1-1.5 m . Włącznie z tym białym paskiem nad borderem .

Robcio jak masz możliwość to pomaluj sufit na czarno, u siebie też bym to już dawno zrobił ale niestety jest to salon użytkowany do innych celów i brak pozwolenia od żony...;-)

Max720, u siebie tak samo mam, zasłaniam cały salon do seansu a po seansie zdejmuje ale bez sufitu. Zaciemnienie sufitu wisi praktycznie cały czas, chyba że gości mam to minuta i zaciemnienie zdjęte...;-)

Minęło już 2 lata od momentu zasłaniania ścian i nie wyobrażam sobie teraz seansu bez tego. Dlatego seans u siebie traktuję jak wizyta w prawdziwym kinie: przed seansem robienie popcornu, coś do picia, zasłanianie salonu a po skończeniu filmu składanie i frajda z seansu..;-)

Którą opcję wybierasz ?

Pozdrawiam .

Maciej

Latem mogę używać czarnych zasłon , ale zimą żonka chce mieć bardziej salonowo , ze względu na krótki dzień. Tak to u mnie wygląda . Niestety fotograf ze mnie marny:)

Witam ponownie , Max widzę fajnie rozwiązane. Ja poczytałem trochę i znalazłem molton, materiał wykorzystywany w kinach , teatrach koncertach , robi się z niego zasłony kurtyny itp.

Ma bardzo dobre właściwości akustycznie, co u mnie ma tez znaczenie. Dopracowuje teraz pomysł ana sufit i montaż kurtyn , prawdopodobnie będą rozwijane jak ekran tylko będą schowane w suficie.

Pomieszczenie wygląda mniej więcej tak

Ukryta Zawartość

z prawej w rogu ,szafka ze sprzętem , ekran i sciana zrobiona na stale , problem mam co zrobić z tv. osobiście nie oglądam , ale dzieciaki jakieś bajki w dzień. Jakieś sugestie?

post-28590-0-22381700-1445200625_thumb.jpg

W przyszłości kanapa będzie wymieniona na jakaś rogową L

post-28590-0-81307600-1445200649_thumb.jpg

Powiesiłem agrowłókninę :) ale coś mnie korci by sufit pomalować na czarno :)

Robcio , jak szeroki masz pokój , i jaki ekran? z jakiej firmy itp?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może miedzy kominem , a ścianą okienną zbudować „sztuczny” podciąg np ze styropianu . Kilka (2-3 szt -10cm ) . Jeżeli zrobisz go podwójny schowasz miedzy nimi roletę z płutnem , które będzie oddzielać cześć KD i jadalna .

Jaka jest szerokość tego miejsca ? ( tuż za projektorem ) .

A może jak wspomniałem wcześniej także zrobić tutaj takie słupki , ale już płytsze , aby tylko zmieściła się jedna kurtyna ( 140-210 cm szerokości po rozłonięciu ) i tak samo z drugiej strony . Miedzy nimi w słupkach zamocowana linka . Tutaj także korzystałby się podciąg w którym schowasz linkę , karnisz .

Może miedzy kominem , a ścianą okienną zbudować „sztuczny” podciąg np ze styropianu . Kilka (2-3 szt -10cm ) . Jeżeli zrobisz go podwójny schowasz miedzy nimi roletę z płutnem , które będzie oddzielać cześć KD i jadalna .

Jaka jest szerokość tego miejsca ? ( tuż za projektorem ) .

A może jak wspomniałem wcześniej także zrobić tutaj takie słupki , ale już płytsze , aby tylko zmieściła się jedna kurtyna ( 140-210 cm szerokości po rozłonięciu ) i tak samo z drugiej strony . Miedzy nimi w słupkach zamocowana linka . Tutaj także korzystałby się podciąg w którym schowasz linkę , karnisz .

Hej , nie wiem co masz na mysli "sztuczny podciąg np ze styropianu"? moze jakis szkic? dzieki

dł.5,3x4,55 - ekran Adeo refgrey 135" gain 0,9

pieknie , ja mam 4,2m szeroki pokoj, ekran chce zrobic z regulowanymi bokami itp. max do 125 cali.

Na szerokość ( od komina do ściany z oknem ) belka przy suficie ze styropianu lub konstrukcja aluminiowa ( drewniana ) z płytą KG . Powiedzmy wysokość belki 30 cm na szerokość 20-25 cm lub mniej jeżeli zrobisz podwójny , aby schować linkę na kotary .

Trzeba pamietać , że do tej belki ze styropianu nic nie przymocujesz w przyszłości . Ale budowa takiej belki jest najbardziej „czysta” . Najwyżej 2-3 kołki z parasolką ( wykorzystywane w dociepleniach ) na metr . Klej do siatki da się tak nałożyć , że nie trzeba przecierać .

Na szerokość ( od komina do ściany z oknem ) belka przy suficie ze styropianu lub konstrukcja aluminiowa ( drewniana ) z płytą KG . Powiedzmy wysokość belki 30 cm na szerokość 20-25 cm lub mniej jeżeli zrobisz podwójny , aby schować linkę na kotary .

Trzeba pamietać , że do tej belki ze styropianu nic nie przymocujesz w przyszłości . Ale budowa takiej belki jest najbardziej „czysta” . Najwyżej 2-3 kołki z parasolką ( wykorzystywane w dociepleniach ) na metr . Klej do siatki da się tak nałożyć , że nie trzeba przecierać .

Aha juz rozumiem , tak zastanawiam sie by to oddzielic tak jak mowisz. tam jest ze 3,5 metra szerokosci. Nie musze robic belki , poniewarz bede robil caly sufit podwieszany. tak jak na tym zdjeciu przy oknie. (nie bedzie polaczony ze scianami )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przepraszam , brak polskich znakow i enter tu nie dziala) chcial bym do sufitu jaki mam aktualnie zrobic cos na podobienstwo rozwijanego ekranu. rura, silnik w to wsadzic, nawinac kotare. lub prowadnice , I przesuwane kurtyny , musze zamowic ten material zobaczyc co da sie z tym zrobic .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28590-0-20728000-1445497696_thumb.jpgpost-28590-0-09864900-1445497700_thumb.jpg total podobnie jak chce zrobic, tylko caly sufit nizej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po mojemu , cały czas eksponowanie tych kurtyn , to siedlisko kurzu .

Wystarczy jedna okienna strona zasłon , resztę chowałbym w jakiś ozdobnych szafkach , słupkach . Jest teraz tyle materiałów wykończeniowych , że można naprawdę zbudować cuda ?

Ale , to Twój pokój . Mam nadzieję , że jak już zrobisz ten salon , to wkleisz kilka fotek :)

Pozdrawiam i powodzenia .

Maciej

Po mojemu , cały czas eksponowanie tych kurtyn , to siedlisko kurzu .

Wystarczy jedna okienna strona zasłon , resztę chowałbym w jakiś ozdobnych szafkach , słupkach . Jest teraz tyle materiałów wykończeniowych , że można naprawdę zbudować cuda ?

Ale , to Twój pokój . Mam nadzieję , że jak już zrobisz ten salon , to wkleisz kilka fotek :)

Pozdrawiam i powodzenia .

Maciej

tak masz racje ze cały czas nie mogą być . Jeśli nie uda mi się zrobić rolet w suficie to zrobię prowadnice jak do zasłon i będą schowane planowo kolo komina , czy tej ściany kominowej.

negocjuje cenę moltonu , jest jena oferta , wysprzedają takie kurtyny 20x6m. to bym mógł pociąć na odpowiednie wielkości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.