Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana wzmacniacza

p3m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich.

Jest to mój pierwszy post więc prosiłbym o wyrozumiałość.

Posiadam zestaw stereo :

Wzmacniacz : Musical Fidelity Elektra e10

CD : Musical Fidelity elektra cd e61

do tego kolumny Monitor Audio Monitor III

Sprzęt dostałem.

Chciałbym wymienić wzmacniacz na taki który będzie miał więcej basu ( niestety w tej chwili w tym zestawieniu wydaje mi się że gra to dosyć płasko...)

Interesują mnie używki. Zastanawiam się czy wybrać amplituner czy typowy wzmacniacz stereo.

Słucham najróżniejszej muzyki od pink floydów do muzyki klubowej

Jaki wzmacniacz/amplituner moglibyście polecić do tych kolumn ?

Czy to jest kwestia wymiany wzmacniacza na mocniejszy czy poprostu te kolumny mają taką charakterystykę grania?

Budżet który mam to ok 2000 zl (+/-)

Będę wdzięczny za każdą pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/122741-wymiana-wzmacniacza/

Zanim wymienisz wzmacniacz upewnij się, czy kolumny są prawidłowo ustawione w pomieszczeniu. Problemy z basem znacznie częściej wynikają z akustyki pomieszczenia niż z niedomagającej elektroniki. Poza tym E10 to już jest dość leciwa konstrukcja, więc warto byłoby sprawdzić, czy kondensatory nie wymagają wymiany.

do tego kolumny Monitor Audio Monitor III

Przecież te kolumienki muszą mieć mikroskopijny bas, co wynika z ich konstrukcji. Słuchałem MA Monitor II - bas to było ciche popukiwanie. Nie sądzę, żeby Monitor III był dużo lepszy.

No, nie wiem czy sobie nie pogorszysz. Te kolumny nie słyną z wielkiego basu. Dodatkowo bas zależy od akustyki pomieszczenia i jeżeli twoje pomieszczenie wycina bas a nie jest zaadaptowane akustycznie - to żadna wymiana kolumn ani tym bardziej wzmacniacza nic nie pomoże.

Potrzebę basu rozumiem. Kup subwoofer aktywny - to będzie najtańsze rozwiązanie problemu.

Wzmacniacz : Musical Fidelity Elektra e10

miałem E10 parę lat i czego jak czego, ale basu jej nie brakuje. Może nie jest szybki, ale dość głęboki i mocno zaznaczony.

Skąd masz pomysł na wymianę akurat wzmaka ?? i to za 2kzł ....

Sprawdz czy kable glosnikowe sa podlaczone w tej samej fazie.Zamien miejscami tylko w jednej kolumnie polozenie kabla glosnikowego.Plus daj na minus a minus na plus.Bylem kilka razy swiadkiem gdy ktos wewnatrz zwrotnicy zamienil przewody miejscami i brakowalo basu.

Zanim wymienisz wzmacniacz upewnij się, czy kolumny są prawidłowo ustawione w pomieszczeniu. Problemy z basem znacznie częściej wynikają z akustyki pomieszczenia niż z niedomagającej elektroniki. Poza tym E10 to już jest dość leciwa konstrukcja, więc warto byłoby sprawdzić, czy kondensatory nie wymagają wymiany.

Wzmacniacz ma chyba lekko naruszony potencjometr - jak przełączam na różne kanały to nie zawsze grają oba głośniki.

Sprzętu używam w kawalerce więc pokoj ma ok 20 m3, Czy kwestia basu może być związana z tym że kolumny stoją na "półce" bez kolców wkręconych ? ( może i głupie pytanie ale wole się upewnić)

Stąd też pomysł żeby wymienicz wzmacniacz na jakąś nowszą konstrukcję.....

Ewentualnie czy ktoś z was może polecić dobry zakład który mi naprawi ten wznacniacz ??

Co do kabli to z tego co wiem nic nie było kombinowane... Sprzęt nigdy nie był grzebany..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.